Care sunt pericolele ocluziei arterei carotide?

Care sunt pericolele ocluziei arterei carotide?

Ocluzia arterelor carotide este o patologie caracterizată prin ocluzia parțială sau completă a lumenului arterelor carotide care transportă sângele către creier. Această boală provoacă modificări ischemice în țesuturile cerebrale, a căror severitate va depinde de cât de dezvoltate sunt colateralele vasculare.

O colaterală este o cale de bypass a fluxului sanguin, care asigură fluxul sanguin în afara trunchiului vascular principal atunci când permeabilitatea acestuia este compromisă. În acest articol, vom discuta semnele clinice și tratamentul ocluziei arterei carotide.

Ce este ocluzia arterei carotide?

Ocluzia arterei carotide este o cauză frecventă de accident vascular cerebral ischemic, atacuri ischemice tranzitorii. Cea mai frecventă ocluzie a lumenului arterelor carotide se datorează formării plăcilor aterosclerotice.

Mult mai rar, alți factori își joacă rolul, cum ar fi leziunile vasculare, formarea de cheaguri, comprimarea structurilor vasculare de către tumori și așa mai departe.

După cum am spus, colateralele sunt vase de bypass care realizează circulația circumferențială a sângelui în situațiile în care circulația sângelui prin trunchiul vascular principal nu este posibilă. În cazul ocluziei arterei carotide, colateralele pot apărea la diferite niveluri.

Atunci când permeabilitatea arterei carotide interne este afectată, cel mai frecvent caz este originea unei ramuri din artera carotidă internă în zona sinusului cavernos cu crearea ulterioară a unei anastomoze între aceasta și o ramură a arterei carotide externe. Prin această anastomoză se realizează circulația colaterală.

Cum se manifestă și cum se tratează ocluzia arterei carotide?

Cum se manifestă și cum se tratează ocluzia arterei carotide?

Simptomatologia însoțitoare va depinde de nivelul exact al pasajului vascular afectat, de rapiditatea cu care s-a produs ocluzia și de cât de dezvoltate sunt colateralele vasculare.

Dacă ocluzia crește treptat, colateralele reușesc de obicei să compenseze mai mult sau mai puțin insuficiența de aport sanguin rezultată, se dezvoltă un tablou clinic de afectare cerebrală ischemică cronică. Dacă permeabilitatea vaselor este brusc afectată, poate apărea un accident vascular cerebral ischemic.

Cel mai frecvent prim semn al ocluziei arterei carotide este reprezentat de atacurile ischemice tranzitorii, care se pot manifesta prin tulburări motorii, senzoriale, vizuale sau de altă natură.

Statisticile arată că riscul de accident vascular cerebral ischemic în primul an după un atac ischemic tranzitoriu este de 13-26%. În același timp, fiecare al treilea pacient dezvoltă un accident vascular cerebral fără un atac tranzitoriu anterior.

De cele mai multe ori, ocluzia arterei carotide necesită o intervenție chirurgicală. Alegerea unei tactici chirurgicale specifice va depinde de mulți factori – localizarea ocluziei, starea fluxului sanguin colateral și așa mai departe. De exemplu, endarterectomia carotidiană este eficientă pentru ocluzia arterei carotide interne însoțită de atacuri ischemice tranzitorii, lucru dovedit de oamenii de știință de la Universitatea de Medicină de Stat din Uralul de Sud într-o lucrare publicată în 2016.

Citește și aceste articole:

Articolele de pe acest site au doar un scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Microsferocitoza ereditară: simptome și caracteristici
Cei mai comuni 8 alergeni alimentari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii