12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Carne de oaie beneficii calorii nutriție

Trebuie să citești asta...

Beneficiile pentru sănătate ale cărnii si seului de oaie

Carnea de oaie este o sursă excelentă de proteine și are un conținut scăzut de grăsimi și colesterol. Este, de asemenea, o sursă bogată de multe vitamine și minerale și este o sursă foarte bună de fier. Acest articol explică beneficiile nutriționale ale cărnii de oaie și beneficiile pentru sănătate.

Carnea este bogată într-o varietate de minerale și vitamine, dar conține mai multă grăsime decât bucățile foarte slabe de carne de vită. Cu moderație, carnea de oaie si cea de miel poate fi o componentă benefică într-o dietă sănătoasă în general.

Carne de oaie si miel calorii beneficii nutrienti
Carne de oaie si miel calorii beneficii nutrienti

Informații nutriționale carne de oaie

Carnea de oaie este compusă în principal din proteine, dar conține și cantități variabile de grăsimi. O porție de 100 de grame de carne de oaie friptă furnizează următoarele substanțe nutritive (sursa):

258
Informații nutriționale
NutriențiDZR
Grăsimi saturate 5g25%
Colesterol 121mg40%
Sodiu 76mg3%
Proteine 35,5g71%
Fier 2,7 mg15%
Calciu 26mg2%
Potasiu 338mg7%
Fosfor 232mg19%
* Valoarea% zilnică (DZR) vă arată cât de mult contribuie un nutrient într-o porție de alimente la o dietă zilnică. 2.000 de calorii pe zi sunt folosite pentru sfaturi generale de nutriție.

Proteine din carnea de oaie

Ca și alte tipuri de carne, carnea de oaie este compusă în principal din proteine. Conținutul de proteine din carnea de oaie slabă, gătită, este de obicei de 25-26% (sursa).

Carnea de oaie este o sursă de proteine de înaltă calitate, furnizând toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru creștere și întreținere. Prin urmare, consumul de carne de oaie – sau de alte tipuri de carne – poate fi deosebit de benefic pentru culturisti, sportivii în recuperare și persoanele care se află în perioada post-operatorie.

CITEȘTE ȘI:
Carnea de iepure, beneficii calorii nutriție

Consumul de carne favorizează o nutriție optimă ori de câte ori țesutul muscular trebuie să fie construit sau reparat.

Grăsimi din carnea de oaie

Carnea de oaie conține cantități variabile de grăsime, în funcție de cantitatea de grăsime care a fost tăiată, precum și de dieta, vârsta, sexul și hrana animalului. Conținutul de grăsime se situează de obicei în jurul valorii de 17-21%.

Este compusă în principal din grăsimi saturate și mononesaturate – în cantități aproximativ egale -, dar are și cantități mici de grăsimi polinesaturate.

Astfel, o porție de 100 de grame de carne de oaie friptă furnizează 6,9 grame de grăsimi saturate, 7 grame de grăsimi mono-nesaturate și doar 1,2 grame de grăsimi polinesaturate. Grăsimea de oaie, sau seu, conține, de obicei, niveluri ușor mai ridicate de grăsimi saturate decât carnea de vită și de porc (sursa).

Grăsimile saturate au fost mult timp considerate un factor de risc pentru bolile de inimă, dar multe studii nu au găsit nicio legătură (sursa, sursa 2).

Seul de oaie conține, de asemenea, o familie de grăsimi trans cunoscute sub numele de grăsimi trans de rumegătoare.

Spre deosebire de grăsimile trans care se găsesc în produsele alimentare procesate, grăsimile trans de rumegătoare sunt considerate a fi benefice pentru sănătate. Cea mai frecventă grăsime trans de rumegătoare este acidul linoleic conjugat (CLA) (sursa).

În comparație cu alte tipuri de carne de rumegătoare – cum ar fi carnea de vită și mânzat – carnea de miel conține cele mai mari cantități de CLA (sursa).

CITEȘTE ȘI:
Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?

CLA a fost asociat cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea masei de grăsime corporală, dar cantitățile mari din suplimente pot avea efecte adverse asupra sănătății metabolice (sursa).

Friptura din coaste de oaie pe blat de lemn
Friptura din coaste de oaie pe blat de lemn

Vitamine și minerale din carnea de oaie

Carnea de oaie este o sursă bogată de multe vitamine și minerale, printre care:

Vitamina B12. Importantă pentru formarea sângelui și funcționarea creierului. Alimentele de origine animală sunt bogate în această vitamină, în timp ce dietele vegane sunt lipsite de ea. Deficitul poate provoca anemie și leziuni neurologice.

Seleniu. Carnea este adesea o sursă bogată de seleniu, deși acest lucru depinde de hrana animalului sursă. Seleniul are diverse funcții importante în organism (sursa).

Zinc. Zincul este de obicei mult mai bine absorbit din carne decât din plante. Este un mineral esențial, important pentru creștere și pentru formarea hormonilor, cum ar fi insulina și testosteronul.

Niacina. Numită și vitamina B3, niacina îndeplinește o varietate de funcții importante în organism. Un aport inadecvat a fost legat de un risc crescut de boli de inimă (sursa).

Fosfor. Prezent în majoritatea alimentelor, fosforul este esențial pentru creșterea și întreținerea organismului.

Fier. Carnea de miel este bogată în fier, mai ales sub formă de fier heme, care este foarte biodisponibil și absorbit mai eficient decât fierul non-heme găsit în plante (sursa).

Sodiul (sarea) poate fi deosebit de ridicat în unele produse prelucrate din carne de miel, cum ar fi carnea de miel conservată.

Farfurie cu carne de oaie gătită cu legume
Farfurie cu carne de oaie gătită cu legume

Alți compuși ai cărnii de oaie

În afară de vitamine și minerale, carnea – inclusiv carne de oaie – conține o serie de nutrienți bioactivi și antioxidanți care pot afecta sănătatea:

CITEȘTE ȘI:
Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?

1. Creatina

Creatina este esențială ca sursă de energie pentru mușchi. Suplimentele sunt populare în rândul culturiștilor și pot fi benefice pentru creșterea și întreținerea mușchilor (sursa).

2. Taurina

Acesta este un aminoacid antioxidant care se găsește în pește și carne, dar care se formează și în corpul dumneavoastră. Taurina dietetică poate fi benefică pentru inima și mușchii dumneavoastră (sursa).

3. Gutaționul

Acest antioxidant este prezent în cantități mari în carne. Carnea de vită hrănită cu iarbă este deosebit de bogată în glutation (sursa).

4. Acid linoleic conjugat (CLA).

Această familie de grăsimi trans de rumegătoare poate avea diverse efecte benefice pentru sănătate atunci când este consumată în cantități normale din alimente, cum ar fi carnea de miel, carnea de vită și produsele lactate (sursa).

5. Colesterolul

Un sterol care se găsește în majoritatea alimentelor de origine animală, colesterolul alimentar nu are efecte semnificative asupra nivelului de colesterol la majoritatea oamenilor (sursa).

Carne de oaie beneficii pentru sănătate

Fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate, carnea de oaie poate fi o componentă excelentă a unei diete sănătoase.

1. Carnea de oaie ajută menținerea mușchilor

Carnea de oaie este una dintre cele mai bune surse dietetice de proteine de înaltă calitate.

De fapt, aceasta conține toți cei nouă aminoacizi de care aveți nevoie și este denumită proteină completă.

Proteinele de înaltă calitate sunt foarte importante pentru menținerea masei musculare – în special la adulții în vârstă.

Un aport inadecvat de proteine poate accelera și agrava epuizarea musculară legată de vârstă. Acest lucru vă crește riscul de sarcopenie, o afecțiune adversă asociată cu o masă musculară foarte scăzută.

CITEȘTE ȘI:
Carnea de vită, beneficii, calorii, nutriție

În contextul unui stil de viață sănătos și al unor exerciții fizice adecvate, consumul regulat de carne de oaie – sau de alte alimente bogate în proteine – poate contribui la conservarea masei musculare.

2. Îmbunătățește performanțele fizice

Mielul nu numai că ajută la conservarea masei musculare, dar poate fi, de asemenea, important pentru funcția musculară.

Acesta conține aminoacidul beta-alanină, pe care organismul dumneavoastră îl folosește pentru a produce carnosină, o substanță necesară pentru funcția musculară (sursa).

Nivelurile ridicate de carnosină din mușchii umani au fost asociate cu scăderea oboselii și îmbunătățirea performanțelor la efort (sursa).

Dietele sărace în beta-alanină – cum ar fi dietele vegetariene și vegane – pot scădea în timp nivelurile de carnosină din mușchi.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că administrarea de doze mari de suplimente de beta-alanină timp de 4-10 săptămâni determină o creștere cu 40-80% a cantității de carnosină din mușchi.

Prin urmare, consumul regulat de carne de oaie – sau de alte alimente bogate în beta-alanină – poate fi benefic pentru sportivi și pentru cei care doresc să își optimizeze performanțele fizice.

3. Consumul de carne de oaie previne anemia

Anemia este o afecțiune frecventă, caracterizată prin niveluri scăzute de globule roșii și scăderea capacității de transport al oxigenului în sânge. Principalele simptome includ oboseala și slăbiciunea.

Deficitul de fier este o cauză majoră a anemiei, dar poate fi ușor de evitat cu ajutorul unor strategii alimentare adecvate.

Carnea de oaie este una dintre cele mai bune surse alimentare de fier. Aceasta nu numai că conține fier heme – o formă de fier foarte bio-disponibilă – dar îmbunătățește și absorbția fierului non-hem, forma de fier care se găsește în plante (sursa).

CITEȘTE ȘI:
Ce condimente și mirodenii se adaugă la carnea tocată?

Acest efect al cărnii nu este pe deplin înțeles și este denumit “factorul carne”.

Fierul de hem se găsește nu numai in carne de oaie, dar si in alte în alimentele de origine animală. Prin urmare, este adesea scăzut în dietele vegetariene și absent din dietele vegane.

Acest lucru explică de ce vegetarienii sunt mai expuși riscului de anemie decât cei care mănâncă carne.

Pur și simplu, consumul de carne de oaie poate fi una dintre cele mai bune strategii dietetice pentru a preveni anemia prin deficit de fier.

Bucăți de carne de oaie gătite pe grătar
Bucăți de carne de oaie gătite pe grătar

Riscuri ale consumului de carne de oaie si miel

Carnea de oaie are același set de proprietăți dăunătoare ca și alte tipuri de carne. Consumul în cantități mari poate duce la apariția obezității și a sclerozei.

Persoanele în vârstă și cele care suferă de artrită nu ar trebui să consume carne de oaie. Această restricție se datorează bacteriilor prezente in carne, care pot provoca evoluția artritei.

Unul dintre principalele dezavantaje când vorbim de carnea de oaie este conținutul său ridicat de grăsimi, care este periculos și contribuie la dezvoltarea bolilor sistemului cardiovascular.

Carnea de miel nu este recomandată persoanelor cu probleme la ficat, rinichi, vezica biliară, ulcer gastric sau intestinal, celor cu tensiune arterială ridicată, aciditate ridicată.

Toate acestea, desigur, nu sună întru totul reconfortant, însă, dacă știi când să te oprești și mănânci carne în porții rezonabile, atunci nu va fi niciun rău pentru organism. Încercați să alegeți bucăți slabe, fără piele. Este indicat să o consumați gătită cu legume și ierburi.

Întrebări frecvente

Ce fel de carne este carnea de miel?

Mielul este un tip de carne roșie provenită de la oile domestice care au mai puțin de un an. Cea mai mare parte a cărnii de miel este adusă pe piață la vârsta de 6-8 luni. Oile cu vârsta de peste 1 an sunt considerate carne de oaie, nu miel.

Este carnea de oaie mai sănătoasă decât cea de vită?

Carnea de oaie este mai bogată în calorii, grăsimi, inclusiv grăsimi saturate, grăsimi polinesaturate și colesterol, aminoacizi esențiali și majoritatea vitaminelor. În același timp, carnea de vită este mai bogată în proteine datorită mai multor aminoacizi neesențiali, fier, zinc și vitamina B6.

Este carnea de miel cea mai sănătoasă?

Carnea de miel este cea mai sănătoasă alegere dintre tipurile de carne roșie. În ciuda faptului că este mai grasă decât carnea de vită, carnea de miel tinde să fie hrănită cu iarbă.

Carnea de miel tinde să aibă o multitudine de acizi grași omega-3 – de fapt, chiar mai mult decât carnea de vită hrănită cu iarbă. Cu moderație, carnea de miel poate fi o sursă bună de nutrienți precum vitamina B, zinc, fier și seleniu

Care este mai bună carnea de capră sau de oaie?

Carnea de oaie este mai bogată în vitamine, iar carnea de capră este mai bogată în minerale.

Carnea de oaie are mai multă grăsime și colesterol și poate fi alegerea potrivită pentru persoanele care acordă prioritate calităților organoleptice. În schimb, carnea de capră are cantități mai mici de grăsimi și mai multe proteine și poate fi recomandată pentru a duce un stil de viață mai sănătos.

Istoria cărnii de oaie si miel

Încă de acum 10.000 de ani, în Asia Centrală, omul a descoperit că oaia era o sursă bună nu doar de hrană, ci și de îmbrăcăminte. Oile (Ovis aries) au fost mult timp un aliment de bază în alimentație, precum și o sursă de textile în Asia, Europa, Australia și Noua Zeelandă.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai sănătoase 10 tipuri de carne

Evul Mediu

În Evul Mediu, fermierii au învățat că oaia era cea mai productivă cultură, oferind carne, lână pentru îmbrăcăminte, piei pentru pergament și lapte pentru unt și brânză. În secolul XXI, oile oferă o multitudine uimitoare de produse.

Primele oi au fost aduse în America de Nord de către soldații spanioli sub comanda lui Cortez în 1519. Introducerea oilor în turmele comerciale de bovine din teritoriile vestice în anii 1800 a provocat multe vărsări de sânge și diviziuni sociale. Poate că această reputație proastă este unul dintre motivele pentru care mielul nu a reușit să devină un pilon al palatului american.

La începutul anilor 1900, guvernul federal a aprobat de fapt genocidul anumitor soiuri de ovine, într-o pretinsă încercare de a îmbunătăți calitatea anumitor rase.

Una dintre cele mai vechi rase

Cotswold, una dintre cele mai vechi rase, a fost introdusă în Anglia în urmă cu peste 2000 de ani de către romani. Adusă în Statele Unite în 1832, Cotswold a fost, de asemenea, prima rasă de rasă pură înregistrată în Statele Unite în 1878. În prezent, această rasă este clasificată în prezent ca rasă rară și este apreciată pentru lâna sa.

Mielul are, de asemenea, conotații religioase. Mieii au fost folosiți în mod ritual ca sacrificii în multe religii diferite pentru toate varietățile de zei și sunt încă un produs preferat în meniul de Paște și de multe alte sărbători.

CITEȘTE ȘI:
Carnea de porc, beneficii, calorii, nutriție

Informații interesante despre oi si carne de oaie

A fost util articolul Carne de oaie beneficii calorii nutriție? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete