Carnea de iepure, beneficii calorii nutriție

Carnea de iepure, beneficii calorii nutriție

Carnea de iepure nu face parte din alimentația zilnică a majorității oamenilor, însă consumul de carne de iepure numai în 2017 a fost estimat la aproximativ 1,5 milioane de tone. În acest articol vom explora toate aspectele legate de carnea de iepure, cu accent pe impactul acesteia asupra sănătății și pe nutriție

Carnea de iepure este adesea clasificată ca vânat, adică carne dobândită prin vânătoare pentru sport sau hrană, mai exact intră în categoria “vânat propriu-zis” și ca “vânat la sol”. Cu toate acestea, vânătoarea de iepuri reprezintă doar o mică parte din consumul anual de carne de iepure.

În prezent, iepurii sunt în mod obișnuit crescuți și ținuți ca animale de fermă. Practica agricolă de reproducere și creștere a iepurilor domestici, în principal pentru carne, blană și lână, se numește cunicultură. Acești iepuri sunt clasificați ca păsări de curte.

Carnea de iepure este, de asemenea, clasificată în funcție de mărime. Iepurele tânăr este un termen pentru iepurii care cântăresc între 0,7 și 1,6 kg și au mai puțin de 3 luni. Iepurii care cântăresc peste 1,8 kg și au, de obicei, o vârstă de peste 8 luni sunt denumiți “roaster” sau iepure matur.

Carne de iepure proaspătă
Carne de iepure proaspătă

Valori nutriționale carne de iepure

Carnea de iepure este slabă, asemănătoare cu cea de pui, și se potrivește bine în tocănițe, supe și caserole. Este semnificativ mai slabă și mai bogată în proteine în comparație cu alte tipuri de carne, ceea ce o face ideală atât pentru cei care țin dietă, cât și pentru cei care mănâncă sănătos.

Una dintre cele mai bune modalități de a înțelege nutriția pentru carne de iepure unui anumit aliment este prin comparație cu ceea ce cunoaștem deja bine. În acest caz, comparăm carnea de iepure cu cea de pui. Carnea de iepure are o concentrație mai mare a majorității mineralelor, cu excepția sodiului.

De asemenea, este foarte bogată în vitamina B12 și vitamina E, în timp ce carnea de pui este mai bogată în vitaminele din complexul B, precum și în vitamina A și vitamina K. Carnea de iepure conține mai multe proteine și mai puține grăsimi.

173
VitamineCantitateDZR
Colină129,4 mg
Folat, DFE8,00 mcg2%
Niacina6,373 mg40%
Riboflavina0,070 mg5%
Tiamina0,020 mg2%
Vitamina B126,48 mcg270%
Vitamina B60,339 mg26%
Vitamina E0,41 mg2%
Vitamina K1,5 mcg1%
MineraleCantitateDZR
Calciu, Ca18,00 mg1%
Cupru, Cu0,175 mg19%
Fier, Fe4,83 mg27%
Magneziu, Mg31,00 mg8%
Fosfor, P239,00 mg34%
Potasiu, K342,00 mg7%
Seleniu, Se15,1 mcg27%
Sodiu, Na207,00 mg9%
Zinc, Zn2,37 mg22%
* Valoarea% zilnică (DV) vă arată cât de mult contribuie un nutrient într-o porție de alimente la o dietă zilnică. 
2.000 de calorii pe zi sunt folosite pentru sfaturi generale de nutriție.

Macronutrienți și calorii carne de iepure

Conținutul de grăsime pentru carne de iepure este semnificativ mai mic decât în cazul altor tipuri de carne, în consecință, conține și mai puține calorii. În schimb, carnea de iepure este mai bogată în proteine, conținând o cantitate aproape dublă din toți aminoacizii în comparație cu carnea de pui sau de vită.

Dacă ne uităm la compoziția grăsimilor, majoritatea grăsimilor din carnea de iepure sunt saturate, urmate îndeaproape de grăsimile mononesaturate, lăsând pe ultimul loc grăsimile polinesaturate.

În ceea ce privește defalcarea calității proteinelor pentru carne de iepure, observăm că dintre toți aminoacizii esențiali, cel cu cea mai mare concentrație este triptofanul, cel cu cea mai mică concentrație fiind fenilalanina.

Carnea de iepure, la fel ca și alte tipuri de carne, nu conține o cantitate notabilă de carbohidrați.

Vitamine

Carnea de iepure conține concentrații semnificativ mai mari de vitamina B12, spre deosebire de carnea de vită și de pui, ceea ce o face o sursă excelentă pentru cei cu deficiențe de vitamina B12.

De asemenea, este bogată în vitamina E. Chiar dacă este relativ mai săracă în vitamine din complexul B, în comparație cu alte tipuri de carne , cu excepția B12, este totuși o sursă excelentă de piridoxină (B6) și niacină (B3). Carnea de iepure nu conține vitamina A, vitamina D și vitamina C.

Minerale

Carnea de iepure are cea mai mare concentrație de fier din toate tipurile de carne. De asemenea, este mai bogată în calciu, potasiu și magneziu, în comparație cu carnea de vită și de pui.

Carnea de iepure conține, de asemenea, niveluri optime de fosfor, cupru, zinc și colină.

Un alt avantaj al cărnii de iepure este nivelul relativ scăzut de sodiu, ceea ce o face o alegere excelentă pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată.

Carne de iepure beneficii si contraindicații

1. Sarcina

Iepurele de casa este recomandat în timpul sarcinii, deoarece cărnurile slabe sunt favorabile creșterii normale a fătului, iar carnea de iepure este o sursă excelentă de vitamine B12. Cu toate acestea, iepurii de vânat ar trebui evitați, mai ales dacă au fost împușcați cu alice de plumb, de teama intoxicației cu plumb și a potențialelor boli.

2. Alergii

În ciuda tuturor beneficiilor pentru sănătate, carnea de iepure poate fi totuși periculoasă pentru unele persoane. O moleculă de zahăr care se găsește în anumite tipuri de carne, cum ar fi carnea de iepure, poate provoca o reacție alergică. Alergia se numește alfa-gal, denumită după molecula galactoză-α-1,3-galactoză.

Simptomele unei alergii la alfa-gal apar la 3-6 ore după consumul de carne și includ erupții cutanate, urticarie, dificultăți de respirație, hipotensiune, dureri puternice de stomac. Această alergie poate varia de la ușoară la amenințătoare, de aceea trebuie gestionată cu atenție și pot fi necesare modificări ale regimului alimentar.

Alergenii specifici din părul de iepure pot provoca, de asemenea, probleme similare. Este posibil să asistăm la o creștere progresivă a sensibilizării la iepuri ca o consecință a domesticirii în creștere rapidă a iepurilor.

3. Diabet

Carnea de iepure face parte dintr-o dietă recomandată pentru persoanele cu diabet, datorită calităților sale cu conținut scăzut de grăsimi și colesterol și a valorii nutritive care este la egalitate cu cea a cărnii de pește.

O moleculă care se găsește în carnea de iepure, numită acid gras linoleic conjugat, ar putea avea potențiale efecte anti-obezitate, anticancerigene și ar putea ameliora diabetul. Carnea de iepure ar conține această moleculă mai mult decât alte animale nerumegătoare. În plus, în ultimii ani, acidul linoleic conjugat a fost utilizat ca supliment în hrana iepurilor.

4. Cancer

După cum s-a menționat anterior, acidul linoleic conjugat, conținut în carnea de iepure, are potențial efecte anti cancerigene.

În general, se consideră că, în cazul cărnii roșii, crește riscul majorității cancerelor: colon, rect, gastric și altele. În schimb, consumul de carne albă, cum ar fi carnea de iepure, pare să aibă o asociere negativă cu riscul de cancer gastric.

5. Boli de inimă

Carnea este cunoscută pentru efectele sale negative asupra sănătății cardiovasculare din cauza concentrației de grăsimi saturate, însă, așa cum s-a spus deja, carnea de iepure are o cantitate semnificativ mai mică de grăsimi.

Evoluțiile recente ale cărnii de iepure, îmbogățită cu acizi grași polinesaturați, fac ca această carne să fie mai sigură pentru persoanele cu boli cardiovasculare. Carnea de iepure conține, de asemenea, cea mai mică cantitate de sodiu, dintre celelalte tipuri de carne, ceea ce o face să fie cea mai bună alegere de carne pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

6. Gută

Dacă suferiți de gută, carnea de iepure este recomandat să fie evitată, din cauza concentrației sale ridicate de purine .

7. Tularemie

Tularemia este cunoscută și sub numele de febra iepurelui și este o boală rară, cauzată de o bacterie numită Francisella tularensis. Se poate transmite la om prin mușcătura unei căpușe, prin contact direct cu animalul sau prin carne prost gătită. Vânătorii de iepuri prezintă un risc mai mare de a se infecta, atunci când jupuiesc iepurele.

Simptomele pot fi diferite în funcție de calea de infectare și de expunere. Carnea prost gătită afectează de obicei gura, gâtul și tractul digestiv, cu simptome precum febră, dureri de gât, afte bucale, vărsături etc. Persoanele expuse la tularemie prezintă de obicei simptome în trei până la cinci zile, dar poate dura și 14 zile. Este foarte contagioasă și potențial fatală, dar poate fi tratată cu succes dacă este diagnosticată la timp .

8. Răul de iepure

Intoxicația cu proteine este o formă acută de malnutriție care apare atunci când organismul consumă prea multe proteine, după cum sugerează și numele, și nu suficiente grăsimi și carbohidrați.

Alte denumiri ale acestui proces sunt, rău de iepure și “mal de caribou” (răul de caribou). Denumirile derivă din faptul că carnea slabă, cum ar fi iepurele și caribu, un ren, conține multe proteine și foarte puține grăsimi.

Se spune că termenul de rău de iepure ar fi fost inventat de Vilhjalmur Stefansson, un explorator arctic care a scris într-o carte despre nutriția umană: “Cei care mănâncă iepuri, dacă nu au grăsime din altă sursă – castor, elan, pește – vor dezvolta diaree în aproximativ o săptămână, cu dureri de cap, lasitudine, un disconfort vag. Dacă sunt destui iepuri, oamenii mănâncă până când li se umflă stomacul; dar oricât de mult ar mânca, se simt nesatisfăcuți .

Intoxicația cu proteine nu trebuie confundată cu toxicitatea proteică. Toxicitatea proteică apare atunci când rinichii nu funcționează corespunzător, astfel încât deșeurile metabolice proteice, cum ar fi amoniacul, nu au cum să părăsească organismul și să creeze o acumulare potențial toxică. Intoxicația cu proteine, pe de altă parte, reprezintă aportul excesiv de proteine care poate duce în cele din urmă la afectarea rinichilor.

În general, otrăvirea cu proteine este foarte rară, dar cu noile “diete bogate în proteine” este important să se țină cont de faptul că organismul are nevoie de un echilibru al tuturor nutrienților, inclusiv al grăsimilor și carbohidraților.

Carne de iepure prăjită și dovlecei pe o farfurie
Carne de iepure prăjită și dovlecei pe o farfurie

Gătirea cărnii de iepure

Este întotdeauna important să cunoaștem măsurile de siguranță în ceea ce privește gătitul cărnii, deoarece carnea prost gătită prezintă numeroase pericole pentru sănătate.

Pentru siguranță, USDA recomandă să gătiți iepurii la o temperatură internă de cel puțin 71°C. Se recomandă utilizarea unui termometru pentru alimente pentru a vă asigura că iepurele dvs. poate fi consumat în siguranță.

Atunci când se prăjesc părți de iepure, se recomandă ca temperatura cuptorului să nu fie mai mică de 163°C. Este sigur să gătiți iepurele congelat în cuptor fără a-l dezgheța mai întâi, deși timpul de gătire poate fi de aproximativ 1,5 ori mai lung.

Gătitul cărnii de iepure modifică compoziția grăsimilor, distrugând acizii grași nesaturați, crescând astfel procentul de acizi grași saturați. O cercetare a arătat că prepararea cărnii de iepure la microunde determină cea mai mică modificare a compoziției grăsimilor, în comparație cu fierberea și coacerea în folie de aluminiu. Cu toate acestea, tratamentul prin fierbere a adus cele mai grave daune acizilor grași polinesaturați.

Un alt studiu a arătat cum se modifică valoarea nutritivă și digestibilitatea in vitro prin fierberea sau prăjirea cărnii de iepure pentru diferite perioade de timp. Fierberea timp de 15 minute a îmbunătățit digestibilitatea in vitro și valoarea nutritivă a cărnii de iepure, în timp ce fierberea timp de 5 sau 40 de minute a dus la pierderea acestora.

Prăjirea timp de 2-4 minute a contribuit la obținerea unei digestibilități in vitro și a unei valori nutriționale acceptabile, chiar dacă valorile au fost mai mici decât cele ale cărnii de iepure fierte. Prăjirea cărnii de iepure timp de 6 minute a dus la o deteriorare severă a conținutului de proteine, a culorii, a structurii suprafeței musculare, a digestibilității in vitro și a nutriției proteice.

Gătitul cărnii de iepure cu oregano și salvie poate îmbunătăți valoarea energetică și compoziția de aminoacizi a cărnii de iepure.

Depozitare, păstrare, conservare

Carnea de iepure se presupune că trebuie să fie refrigerată la o temperatură de 4-5°C sau mai mică, dacă urmează să fie utilizată în termen de 2 zile. În cazul în care se intenționează să fie păstrată pentru o perioadă mai lungă de timp, temperatura optimă este de aproximativ -18°C. Poate fi păstrată în condiții adecvate pentru o perioadă nedeterminată, deși calitatea cărnii scade în timp. Cel mai bine este să folosiți un iepure întreg congelat în termen de un an și un iepure congelat în bucăți, în termen de 9 luni.

Resturile se păstrează la frigider în termen de 2 ore după ce au fost gătite și se folosesc în termen de 3-4 zile, în caz contrar se congelează. Carnea de iepure congelată și gătită trebuie folosită în termen de 4-6 luni pentru o calitate optimă. Resturile trebuie reîncălzite la 74°C.

Unele studii au sugerat că durata de conservare a carcaselor de iepure, învelite într-o folie permeabilă la oxigen și depozitate la 3°C, este de peste 8 zile. Cu toate acestea, după 5 zile de depozitare, majoritatea carcaselor au început să prezinte o anumită înmuiere, iar numărul de bacterii a crescut.

Aciditate

Un studiu a constatat că aciditatea cărnii de iepure, care a fost depozitată timp de cel puțin 24 de ore, variază în jurul valorii de 5,6-5,85, ceea ce indică faptul că carnea de iepure are un termen de valabilitate inferior în comparație cu alte tipuri de carne.

O altă cercetare a găsit o cifră similară, cu o valoare medie a pH-ului de 5,98, atât pentru carcasele de iepure, cât și pentru carnea preambalată.

Atunci când a fost comparată aciditatea cărnii de iepure refrigerate și decongelate, s-a constatat că mușchii refrigerați au avut o valoare a pH-ului ușor mai mică, egală cu 5,72±0,99.

Pe baza calculelor, valoarea PRAL (Potential Renal Acid Load) a cărnii de iepure este de 16,8, ceea ce confirmă faptul că este acidă.

Cine consumă carne de iepure

Carnea de iepure este cea mai populară în China, cu un consum anual de 925 de mii de tone, ceea ce reprezintă peste 60% din consumul total de carne de iepure din lume. China este urmată de Republica Populară Democrată Coreeană cu 154 de mii de tone și de Egipt cu 57 de mii de tone.

În general, în Uniunea Europeană, consumul de iepure reprezintă mai puțin de 3% din totalul cărnii consumate. Consumul de carne de iepure este mai relevant în Italia, Franța, Spania, Belgia și Țările de Jos. Carnea de vânat este consumată în principal în timpul sezonului de vânătoare, adică din octombrie până în decembrie. Carnea de iepure reprezintă 490 de mii de tone din totalul producției de carne.

Un studiu a cercetat atitudinea consumatorilor față de consumul de carne de iepure în opt țări: Spania, Italia, Franța, Franța, Polonia, Ungaria, China, Brazilia și Mexic. Acesta a constatat că originea iepurelui a fost cel mai important factor în Italia și Franța, în Spania a fost considerată moderat de importantă.

Întrebări frecvente:

Carnea de iepure este bună pentru sănătate?

Carnea de iepure este o sursă excelentă de proteine. Proteinele ne mențin sănătoși prin construirea și repararea mușchilor, a pielii și a sângelui. Carnea de iepure este o sursă excelentă de fier. Fierul ajută la formarea unui sânge sănătos care circulă prin corpul nostru, oferindu-ne energia necesară pentru a fi activi și pentru a crește puternici.

Este iepurele mai sănătos decât carnea de vită?

În primul rând, este sănătos: În comparație cu carnea de vită, de porc, de miel, de curcan, de vițel și de pui, iepurele are cel mai mare procent de proteine, cel mai mic procent de grăsimi și cele mai puține calorii pe kilogram. Spre deosebire de alte tipuri de carne, acesta conține niveluri ridicate de vitamine și minerale, cum ar fi potasiu, magneziu și fosfor.

Ce gust are iepurele?

În ceea ce privește aroma, carnea de iepure are un gust aproape asemănător cu cel de pui, aproape dulce și cu un gust de vânat. Acest lucru se va schimba, însă, în funcție de rețeta pe care o folosiți. Combinația potrivită de condimente și marinare poate scoate în evidență aroma iepurelui sau o poate face mai sălbatică!

Este carnea de iepure greu de digerat?

Carnea de iepure este fragedă și are o aromă ușoară de vânat. Carnea este ușor de digerat și relativ lipsită de boli. Este o carne albă cu o consistență similară cu cea a puiului. Iepurele poate înlocui fără efort carnea de pui în orice rețetă și poate fi folosit în multe stiluri diferite de gătit.

Citește și aceste articole:

 • Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?
  Alimentația sănătoasă implică reducerea consumului de carne roșie. Află cum poți reduce riscul cancerului prin alimentație – carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne? Citește sfaturile noastre acum!
 • Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?
  Acest articol te ajută să înțelegi cât de des poți mânca carne de porc și ce ar trebui să știi despre aceasta. Descoperă-ți opțiunile și câștigă informații esențiale despre această carne. Află despre beneficiile nutritive ale consumului de carne de porc, cum să o păstrezi în siguranță și cum să o pregătești pentru a evita riscurile. Știm cât de des poți mânca carne de porc și ne asigurăm că primești informațiile de care ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață.
 • Cele mai sănătoase 10 tipuri de carne
  Carnea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar este important să știți care sunt cele mai bune pentru dumneavoastră. Iată zece dintre cele mai sănătoase tipuri de carne pe care le puteți consuma.
 • Ce condimente și mirodenii se adaugă la carnea tocată?
  Pentru a aromatiza, a îmbogăți gustul cărnii tocate pentru plăcinte, cotlete, găluște, cârnați, tocănițe și multe alte feluri de mâncare, se introduc în rețetă ierburi […]
 • Carnea de iepure, beneficii calorii nutriție
  Carnea de iepure nu face parte din alimentația zilnică a majorității oamenilor, însă consumul de carne de iepure numai în 2017 a fost estimat la […]

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Urmărește-ne și pe:
Carnea de vită, beneficii, calorii, nutriție
Tofu – beneficii sănătate calorii nutriție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii