Carnea de porc, beneficii, calorii, nutritie

Carnea de porc, beneficii, calorii, nutriție

In acest articol regăsiți informații utile despre carnea de porc, inclusiv date nutriționale și beneficiile si riscurile consumului de carne de porc.

Carnea de porc este cea mai consumată carne roșie la nivel mondial, în special în Asia de Est, dar consumul său este interzis în anumite religii, cum ar fi islamul și iudaismul. Din acest motiv, carnea de porc este ilegală în multe țări islamice.

Carnea de porc este o carne delicioasă și sănătoasă, daca este consumata responsabile, care poate fi preparată în foarte multe moduri diferite. Dar este cu adevărat mai bună pentru dumneavoastră decât alte tipuri de carne?

Carnea de porc este adesea consumată în stare neprelucrată, dar produsele din carne de porc preparate (conservate) sunt, de asemenea, foarte frecvente. Printre acestea se numără carnea de porc afumată, șunca, slănina și cârnații.

Fiind bogată în proteine și bogată în multe vitamine și minerale, carnea de porc slabă poate fi un adaos excelent la o dietă sănătoasă.

Carnea de porc, beneficii, calorii, nutritie
Carnea de porc, beneficii, calorii, nutritie

Valori nutriționale ale cărnii de porc

Carnea de porc este un aliment bogat în proteine și conține cantități variabile de grăsimi.

O porție de 100 de grame de carne de porc gătită și tocată, furnizează următoarele substanțe nutritive (sursa):

297
Colesterol  72mg24%
Sodiu  56mg2%
Calciu 14,00mg1%
Fier 0,88 mg5%
Potasiu 287mg6%
Valoarea% zilnică (DZR) vă arată cât de mult contribuie un nutrient într-o porție de alimente la o dietă zilnică. 2.000 de calorii pe zi sunt folosite pentru sfaturi generale de nutriție.

Proteine

La fel ca toată carnea, carnea de porc este alcătuită în mare parte din proteine.
Conținutul de proteine din carnea de porc slabă, gătită, este de aproximativ 26% în greutate proaspătă.

Atunci când este uscată, conținutul de proteine din carnea de porc slabă poate ajunge până la 89% – ceea ce o face una dintre cele mai bogate surse dietetice de proteine.

Conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru creșterea și întreținerea organismului dumneavoastră. De fapt, carnea este una dintre cele mai complete surse dietetice de proteine.

Din acest motiv, consumul de carne de porc – sau de alte tipuri de carne – poate fi deosebit de benefic pentru culturiști, atleți în recuperare, persoane după intervenții chirurgicale sau alte persoane care au nevoie să dezvolte sau să repare mușchii.

CITEȘTE ȘI:
12 cele mai bune tipuri de făină fără gluten pe care trebuie sa le incerci

Grăsimi

Carnea de porc conține cantități variabile de grăsimi. Proporția de grăsime din carnea de porc variază, de obicei, între 10-16%, dar poate fi mult mai mare, în funcție de nivelul de curățare și de alți factori.

Carne de porc preparata la grătar pe fund de lemn pe masă
Carne de porc preparata la grătar pe fund de lemn pe masă

Vitamine și minerale

Carnea de porc este o sursă bogată de multe vitamine și minerale, printre care:

Carnea de porc conține cantități bune de multe alte vitamine și minerale. În plus, produsele din carne de porc procesate și conservate, cum ar fi șunca și slănina, conțin cantități mari de sare (sodiu).

Cârnăciori din carne de porc in farfurie alături de varză murată
Cârnăciori din carne de porc in farfurie alături de varză murată

Alți compuși ai cărnii de porc

La fel ca și plantele, alimentele de origine animală conțin o serie de substanțe bioactive – altele decât vitaminele și mineralele – care pot afecta sănătatea:

Mușchiuleț de porc gătit la cuptor tăiat in felii pe farfurie
Mușchiuleț de porc gătit la cuptor tăiat in felii pe farfurie

Beneficiile pentru sănătate ale cărnii de porc

Carnea de porc este bogată în diverse vitamine și minerale sănătoase, precum și în proteine de înaltă calitate. Carnea de porc gătită în mod corespunzător poate constitui o parte excelentă a unei diete sănătoase.

1. Menținerea masei musculare.

La fel ca majoritatea alimentelor de origine animală, carnea de porc este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Odată cu înaintarea în vârstă, menținerea masei musculare este un aspect important pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI:
Carbohidrați buni și răi, diferențe

Fără exerciții fizice și o dietă adecvată, masa musculară degenerează în mod natural pe măsură ce îmbătrâniți – o schimbare negativă care este asociată cu multe probleme de sănătate legate de vârstă.

În cele mai grave cazuri, irosirea mușchilor duce la o afecțiune numită sarcopenie, care se caracterizează prin niveluri foarte scăzute ale masei musculare și scăderea calității vieții. Sarcopenia este cea mai frecventă în rândul adulților în vârstă.

Consumul inadecvat de proteine de înaltă calitate poate accelera degenerarea musculară legată de vârstă – crescând riscul de sarcopenie.

Consumul de carne de porc – sau de alte alimente bogate în proteine – este o modalitate excelentă de a asigura un aport alimentar suficient de proteine de înaltă calitate care poate ajuta la conservarea masei musculare.

2. Îmbunătățirea performanțelor la exerciții fizice

Consumul de carne nu este benefic doar pentru menținerea masei musculare, ci poate, de asemenea, să îmbunătățească funcția musculară și performanța fizică.

Pe lângă faptul că este bogată în proteine de înaltă calitate, carnea de porc conține o varietate de nutrienți sănătoși care sunt benefici pentru mușchii dumneavoastră. Printre aceștia se numără taurina, creatina și beta-alanina.

Beta-alanina este un aminoacid pe care corpul tău îl folosește pentru a produce carnosină, care este importantă pentru funcția musculară.

De fapt, nivelurile ridicate de carnosină din mușchii umani au fost legate de reducerea oboselii și de îmbunătățirea performanțelor fizice.

Urmarea unor diete vegetariene sau vegane – care sunt sărace în beta-alanină – diminuează în timp cantitatea de carnosină din mușchi.

În schimb, un aport alimentar ridicat de beta-alanină – inclusiv din suplimente – crește nivelul de carnosină din mușchi.

Drept urmare, consumul de carne de porc – sau alte surse bogate în beta-alanină – poate fi benefic pentru cei care doresc să își maximizeze performanța fizică.

Carne de porc in sos alături de orez alb
Carne de porc in sos alături de orez alb

Carnea de porc și bolile de inimă

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces prematur la nivel mondial. Aceasta include afecțiuni adverse precum atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și hipertensiunea arterială.

Studiile observaționale privind carnea roșie și bolile de inimă au găsit rezultate mixte.

CITEȘTE ȘI:
7 Alimente care iți cresc metabolismul

Unele studii arată un risc crescut atât pentru carnea roșie procesată, cât și pentru cea neprocesată, multe studii arată un risc crescut doar pentru carnea procesată, în timp ce altele nu au găsit nicio legătură semnificativă

Nu există nicio dovadă clară a faptului că carnea în sine provoacă boli de inimă. Studiile observaționale relevă doar asocieri, dar nu pot furniza dovezi pentru o relație directă de cauză-efect.

Este clar că un consum ridicat de carne este legat de factori de stil de viață nesănătoși, cum ar fi un consum scăzut de fructe și legume, mai puțină activitate fizică, fumatul și mâncatul în exces.

Majoritatea studiilor observaționale încearcă să corecteze acești factori. O ipoteză populară leagă conținutul de colesterol și grăsimi saturate din carne de un risc crescut de boli de inimă.

Cu toate acestea, colesterolul din alimentație are un efect redus sau chiar inexistent asupra nivelului de colesterol la majoritatea oamenilor și mulți oameni de știință nu îl consideră o problemă de sănătate.

Legătura dintre grăsimile saturate și bolile de inimă este controversată, iar unii oameni de știință au început să minimalizeze rolul său în bolile de inimă.

Chifteluțe din carne de porc alături de paste in farfurie
Chifteluțe din carne de porc alături de paste in farfurie

Efecte adverse și preocupări privind carnea de porc

Consumul de carne de porc crudă sau insuficient gătită (rară) trebuie evitat – în special în țările în curs de dezvoltare.

Asta deoarece carnea de porc crudă poate conține mai multe tipuri de paraziți care pot infecta oamenii.

1. Tenia de porc

Tenia porcului (Taenia solium) este un parazit intestinal. Aceasta atinge uneori o lungime de 6,5-10 picioare (2-3 metri).

Infecția este foarte rară în țările dezvoltate. Este o preocupare mai mare în Africa, Asia și America Centrală și de Sud.

Oamenii se infectează prin consumul de carne de porc crudă sau insuficient gătită. De cele mai multe ori, este complet inofensivă și nu provoacă simptome.

Cu toate acestea, ocazional, poate duce la o boală cunoscută sub numele de cisticercoză, despre care se estimează că afectează aproximativ 50 de milioane de persoane în fiecare an.

CITEȘTE ȘI:
Simptomele diabetului: Tot ce trebuie sa știi despre aceasta boală

Unul dintre cele mai grave simptome ale cisticercozei este epilepsia. De fapt, cisticercoza este considerată a fi una dintre principalele cauze ale epilepsiei dobândite.

2. Viermi rotunzi paraziți – Trichinella

Trichinella este o familie de viermi rotunzi paraziți care provoacă o boală cunoscută sub numele de trichineloză.

Deși această afecțiune este neobișnuită în țările dezvoltate, consumul de carne de porc crudă sau insuficient gătită poate crește riscul – mai ales atunci când carnea provine de la porci crescuți în libertate, sălbatici sau din curtea din spate.

Cel mai adesea, trichineloza are simptome foarte ușoare, cum ar fi diaree, dureri de stomac, greață și arsuri la stomac – sau niciun simptom. Cu toate acestea, se poate transforma într-o afecțiune gravă, în special la adulții mai în vârstă.

În unele cazuri, poate duce la slăbiciune, dureri musculare, febră și umflături în jurul ochilor. Poate fi chiar fatală.

3. Toxoplasmoză

Toxoplasma gondii este numele științific al unui protozoar parazit – un animal unicelular vizibil doar la microscop. Se găsește în întreaga lume și se estimează că este prezent la aproximativ o treime dintre toți oamenii.

În țările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, cea mai frecventă cauză de infecție este consumul de carne de porc crudă sau insuficient gătită.

De obicei, infecția cu Toxoplasma gondii nu provoacă simptome, dar poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de toxoplasmoză la persoanele cu un sistem imunitar slab.

Simptomele toxoplasmozei sunt, în general, ușoare, dar poate fi dăunătoare pentru un copil nenăscut și poate pune viața în pericol la persoanele cu un sistem imunitar slab.

Cu toate că paraziții care se transmit prin carnea de porc sunt neobișnuiți în țările dezvoltate, carnea de porc trebuie consumată întotdeauna atunci când este bine gătită până la capăt.

Concluzie

Carnea de porc este cel mai popular tip de carne din lume. Este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, precum și de diverse vitamine și minerale. Prin urmare, poate îmbunătăți performanța la exerciții fizice și poate promova creșterea și menținerea mușchilor.

CITEȘTE ȘI:
5 Cele mai bune fructe pe care să le mănânci dacă ai diabet, potrivit nutriționiștilor

În ceea ce privește partea negativă, ar trebui evitat consumul de carne de porc atât insuficient gătită, cât și prea gătită.

Carnea de porc prea gătită poate conține substanțe cancerigene, iar carnea de porc insuficient gătită (sau crudă) poate găzdui paraziți.

Deși nu este chiar un aliment sănătos, un consum moderat de carne de porc preparată corespunzător poate fi o parte acceptabilă a unei diete sănătoase.

Purceluș mic in fermă
Purceluș mic in fermă

Intrebari frecvente

Este carnea de porc sănătoasă pentru slăbit?

Bucățile slabe de carne de porc, cum ar fi cotletul, oferă proteine cu mai puține calorii, ceea ce le face o alegere bună pentru pierderea în greutate. … Acesta din urmă este unul dintre motivele pentru care carnea vă poate sprijini obiectivele de pierdere în greutate – este o sursă stelară de proteine.

Carnea de porc îngrașă?

Dacă nu ați mai mâncat niciodată carne de porc produsă organic, vă recomandăm cu căldură. Consumul mai multor calorii decât cheltuiește organismul în mod natural poate duce la creșterea în greutate.

Carnea slaba de porc crescut la tara, organic, vă poate ajuta să preveniți poftele și alte obiceiuri care duc la îngrășare, deoarece acest tip de carne este săracă în calorii, dar extrem de sățioasă.

Carnea de porc este mai sănătoasă decât cea de vită?

Atunci când se compară bucățile bune din ambele, carnea de porc pare să fie ușor mai bună din punct de vedere nutrițional, cu excepția cărnii de vită care este mai bogată în fier și zinc. Carnea de vită este consumată de două ori mai puțin în lume în general.

Carnea de porc este mai sănătoasă decât cea de pui?

Carnea de porc și cea de pui au compoziții macronutritive similare; cu toate acestea, carnea de porc este ușor mai bogată în calorii, proteine și grăsimi. De asemenea, carnea de porc este în general mai bogată în vitamine și minerale, conținând cantități mai mari de vitamina C, vitamina D, vitaminele B1, B2 și B12, calciu, potasiu, fosfor și zinc.

Care sunt dezavantajele consumului de carne de porc?

Carnea de porc prezintă anumite riscuri pentru sănătate din cauza parazitilor și a bacteriilor rezistente care provoacă infecții și a virușilor. Consumul de carne de porc contaminată cu o bacterie de origine alimentară poate provoca vărsături, febră, diaree, crampe abdominale și deshidratare.

Istoria cărnii de porc

Dovezile fosile sugerează că mistreții au cutreierat pământul timp de aproximativ 40 de milioane de ani. Potrivit National Pork Board, chinezii au domesticit porcii în anul 4900 î.Hr., posibil chiar mai devreme, iar Europa a domesticit porcii în jurul anului 1500 î.Hr.

CITEȘTE ȘI:
Carnea de iepure, beneficii calorii nutriție

Romanii au adus mari îmbunătățiri în creșterea porcilor și au dezvoltat două tipuri de porci, unul pentru slănină și altul pentru carne. Există chiar și zurgălăi grecești antice pentru bebeluși făcuți sub forma unui porc. Porcii au devenit simboluri ale culturilor, iar cuvântul “pork” a intrat în limba engleză în timpul cuceririi normande a Angliei.

Înainte de anul 1000 î.Hr., legea religioasă iudaică interzicea carnea de porc. Credința era că porcii erau necurați pentru că mâncau deșeuri și exista posibilitatea de a contracta trichineloză, o infecție acum rară cauzată de carnea insuficient gătită sau contaminată.

Este posibil ca culturile nomade întâlnite în acele vremuri să fi avut probleme cu creșterea porcilor, deoarece aceștia necesitau mult mai multă apă și hrană specială decât vitele, cămilele sau oile, care se puteau deplasa cu ușurință dintr-un loc în altul.

Religia creștină a interzis, de asemenea, consumul de carne de porc, dar restricțiile au fost abandonate în jurul anului 50 d.Hr.

Rutele comerciale din Europa și Asia sunt cunoscute pentru comerțul cu mirodenii, dar carnea de porc sărată și cârnații spanioli și italieni și pateurile de porc franceze au fost comercializate între țări și continente.

De fapt, Marco Polo ar fi vorbit despre consumul de carne de porc în China la sfârșitul anilor 1200, când s-a întors în Italia, și este posibil să vedeți unele preparate din carne de porc cu numele său în restaurantele asiatice.

CITEȘTE ȘI:
7 Greșeli înainte de gătit care te îngrașă

Faimoasa călătorie a lui Cristofor Columb din 1493 spre Cuba a inclus opt porci, deoarece regina Isabella a insistat să îi ia. Erau animale inimoase care puteau supraviețui unei astfel de călătorii înșelătoare, și așa a fost.

Până la sfârșitul anilor 1500, europenii au început să crească rase specifice de porci pentru diferite nevoi, toate de culoare închisă.

Lucruri interesante despre carnea de porc

Surse:

 1. Carne de porc, proaspata, muschi, doar macra separabila, gatita, prajita . FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA.
 2. FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA. Friptură sau cotlet de porc, la grătar sau la cuptor, slabă doar consumată .
 3. Carne de porc, proaspătă, măcinată, gătită . FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA.
 4. FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA. Cotlet de porc, la grătar sau la cuptor, slab și gras consumat .
 5. FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA. Cotlet de porc, la grătar sau la cuptor, slab doar consumat .
 6. FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA. Cotlet de porc, pane sau infainat, prajit, slab si gras consumat .
 7. FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA. Cârnați de porc .
 8. FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA. Bacon de porc, afumat sau curat, fiert .
 9. Carne de porc trasă . FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA.
 10. Spam, Spam clasic . FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA.
 11. Naseeb MA, Volpe SL. Proteine ​​și exerciții fizice în prevenirea sarcopeniei și a îmbătrânirii . Nutr Res . 2017;40:1-20. doi:10.1016/j.nutres.2017.01.001
 12. Colegiul American de Alergie, Astm și Imunologie. Alergia la carne .
 13. Turesky RJ. Dovezi mecanice pentru consumul de carne roșie și carne procesată și riscul de cancer: o continuare a Agenției Internaționale pentru Cercetare privind Evaluarea Cancerului din 2015 . Chimia (Aarau) . 2018;72(10):718-724. doi:10.2533/chimia.2018.718
 14. Djurković-Djaković O, Bobić B, Nikolić A, Klun I, Dupouy-Camet J. Porc ca sursă de infecție parazitară umană . Clin Microbiol Infect . 2013;19(7):586-94. doi:10.1111/1469-0691.12162
Arată mai multe +
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Carne de oaie beneficii calorii nutriție
Carnea de vită, beneficii, calorii, nutriție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii