12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?

Carnea roșie poate provoca cancer? Află cum sa reduci riscurile consumului de carne prin descoperirea informațiilor nutriționale si a modalităților de preparare sigure!

Trebuie să citești asta...

Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne? Aflați acum ce alimente și stiluri de viață pot ajuta la reducerea riscului de cancer prin consumul de carne roșie.

Există o mulțime de controverse în jurul cărnii roșii. Astăzi voi încerca să risipesc îndoielile multor oameni cu privire la beneficiile sau daunele sale.Hai să ne ocupăm de subiect.

Deci,

Conform definiției OMS, carnea roșie este țesutul muscular al mamiferelor: carne de vită, de vițel, de porc, de oaie și de miel, de cal și de capră. Această carne este roșie din cauza prezenței în ea a proteinei mioglobinei.

Carnea roșie este adesea demonizată deoarece este relativ bogată în grăsimi saturate și, potrivit unor rapoarte, are proprietăți cancerigene.

Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile

❗De fapt, conținutul de grăsime al diferitelor bucăți de carne poate varia de la scăzut la foarte ridicat, iar carcinogenitatea cărnii naturale nu a fost dovedită . Preocupările legate de carcinogenitate se referă predominant la carnea procesată⬇️.

Carne procesată

Carnea roșie procesată conține N-nitroze (NOC), care pot afecta mucoasa intestinală, contribuind la apariția cancerului.

Carnea roșie prelucrată este carnea care a fost transformată prin sărare, conservare, fermentare, afumare sau alte procese pentru a îmbunătăți gustul sau conservarea (cârnați, carne afumată, conserve de carne).

Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?
Potrivit OMS, carnea procesată poate fi consumată de până la 2 ori pe lună. Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?

Conform OMS, acestea sunt produse din categoria 1 în ceea ce privește carcinogenitatea. Această categorie este utilizată atunci când există suficiente dovezi de carcinogenitate pentru oameni.

Carne naturală

În ceea ce privește carnea roșie naturală, nu există dovezi clare care să arate o relație între consumul de carne și apariția cancerului. Cercetările disponibile până în prezent nu pot vorbi decât de o relație ipotetică (posibilă).

? Carnea roșie nu este nici rea, nici bună. Dacă este consumată în cadrul unei diete echilibrate, poate fi extrem de benefică. Aceasta conține mulți nutrienți cheie, inclusiv proteine, fier, zinc și vitaminele B.

Este foarte sățioasă și eficientă din punct de vedere termic (necesită multă energie pentru a fi digerat), astfel încât este utilizat în mod eficient în programele de slăbire.

Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?
Carnea roșie poate fi o parte excelentă a unei diete sănătoase. Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?

Cum puteți reduce riscurile și crește beneficiile consumului de carne roșie naturală?

Recomandările mele

✅Reduceți la minimum consumul de cârnați, cârnați, șuncă și alte alimente procesate

✅Utilizați carne roșie naturală nu mai mult de două ori pe săptămână (mai puțin de 500 g conform recomandării OMS)

✅Asigurați-vă că alegeți carne de fermă sau vânat hrănit cu iarbă. Astfel de alimente au mai puține antibiotice (vânatul nu are deloc) și un conținut mai mare de acizi polinesaturați omega-3.

✅Tăiați orice grăsime vizibilă sau alegeți carne slabă. Acest lucru va reduce cantitatea de grăsimi saturate și de toxine, deoarece toxinele (din mediul înconjurător sau din dieta animalului) se concentrează în principal în grăsimi.

✅Utilizați metode delicate de gătit: fierbere, abur, supărare, fierbere înăbușită. Prăjirea, gătitul la foc deschis și la grătar, coacerea la cuptor până la formarea de cruste închise la culoare cresc formarea de compuși periculoși, cum ar fi produsele finale de glicare, aminele heterociclice și carbohidrații poliaromatici.

Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?
O crustă neagră este un semn de compuși periculoși. Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?

✅Dacă doriți totuși să folosiți gătitul la temperaturi înalte, marinați carnea în prealabil cu oțet natural și condimente (de exemplu, condimente de alifie și rozmarin). Acest lucru va reduce formarea de compuși dăunători în timpul gătitului.

✅Servește carnea cu ierburi, legume crucifere și alimente bogate în vitamina C (de exemplu, varză murată sau fructe de pădure acrișoare). Clorofila și vitamina C previn formarea de potențiali agenți cancerigeni.

Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?
Friptura și broccoli sunt o combinație bună. Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?

✅Asigură-te că dieta ta conține suficiente fructe și legume. Substanțele bioactive pe care le conțin protejează împotriva posibilelor efecte oxidative ale fierului heme conținut în carne. Fibrele din fructe și legume contribuie la sănătatea intestinală prin reducerea posibilelor efecte nocive ale TMAO (N-oxid de trimetilamină, un compus format în timpul procesului de scindare a cărnii).

✅ Pentru a facilita digestia cărnii în cazul problemelor gastrointestinale, cum ar fi hipoaciditatea, lipsa enzimelor sau malabsorbția, preparați mâncăruri din carne tocată. Tocarea mecanică ajută la o mai bună digestie.

Citește și aceste articole:

Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Falafel: O delicatesă vegetariană

Ultimele rețete