12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?

Află cât de des poți mânca carne de porc, precum și beneficiile și riscurile acesteia, precum și modul în care să păstrezi carnea de porc în siguranță.

Trebuie să citești asta...

Descoperă cât de des poți mânca carne de porc și cele mai bune practici de depozitare pentru a menține calitatea alimentelor. Află beneficiile și riscurile asociate consumului de carne de porc și cum să o păstrezi corect pentru a te bucura de o masă sănătoasă, nutritivă.

Carnea de porc este un tip de carne nutritivă care conține multe vitamine și minerale importante. De asemenea, are un gust grozav și este o sursă accesibilă de proteine de înaltă calitate. Peste 100.000 de tone de carne de porc sunt consumate în fiecare an la nivel mondial.

Din punct de vedere tehnic, carnea de porc este carne roșie, deoarece conține o cantitate mică de mioglobină, o proteină cu pigmentare roșie, care este responsabilă pentru culoarea cărnii. Ce pot adăuga aici? Carnea de porc este cel mai popular tip de carne din lume.

În acest articol, voi răspunde la întrebarea principală: este bine sau rău să mănânci carne de porc?

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale cărnii de porc

Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?
Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?

Carnea de porc este o sursă excelentă de proteine, conținând 29 g la 100 g. Cea mai mare parte a grăsimii din carnea de porc este mononesaturată. Este important de reținut că conținutul de grăsime va depinde de bucățile de carne respective.

CITEȘTE ȘI:
Insuficiența renală acută – Simptome, cauze, tratament, dietă

De exemplu, pieptul de porc conține mai mult de 50 g de grăsime, în timp ce pieptul slab conține mai puțin de 5 g la 100 g.

Această carne este bogată în multe vitamine și minerale esențiale. Este o sursă bună de vitamine din complexul B, seleniu și conține o concentrație decentă de fosfor, zinc și potasiu.

Datorită densității ridicate de nutrienți, consumul de carne de porc are o serie de beneficii pentru sănătate.

1. O sursă de calitate de proteine și micronutrienți

Carnea de porc este o proteină completă și conține toți aminoacizii esențiali în concentrații bune. Carnea de porc conține multe vitamine, minerale și nutrienți esențiali.

2. Conține un nivel ridicat de vitamine B

A căror normă în organism este importantă din mai multe motive. De exemplu, acestea:

 • sunt implicate în crearea globulelor roșii;
 • joacă un rol important în asigurarea unei sarcini sănătoase și a unei dezvoltări corespunzătoare a fătului;
 • susțin funcția cognitivă sănătoasă;
 • acestea sunt esențiale pentru metabolismul energetic;
 • sunt esențiale pentru funcționarea sănătoasă a sistemului nervos central;
 • participă la sinteza acizilor grași.

În plus, cercetările arată în mod clar că deficiențele de vitamina B pot duce la anxietate și la diferite tipuri de disfuncții cerebrale. Vitamina B12 este deosebit de importantă pentru prevenirea depresiei.

3. Conține glicină și colagen

Glicina, un aminoacid esențial, are mai multe beneficii semnificative pentru sănătate. Raportul echilibrat de glicină și metionină favorizează longevitatea.

În combinație cu aminoacizii prolină și hidroxiprolină, glicina ajută organismul să sintetizeze colagenul. În plus, carnea de porc însăși îl conține.

Studiile arată că un consum suficient de colagen alimentar ajută la menținerea sănătății părului, a pielii și a articulațiilor.

4. Sursă excelentă de seleniu

Aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă de deficiență de seleniu. În prezent, alimentele vegetale stochează mai puțin decât în trecut din cauza epuizării sale în solurile agricole.

Menținerea unor niveluri normale ale acestui mineral este deosebit de importantă pentru buna funcționare a tiroidei.

Care sunt pericolele consumului de carne de porc și cum să o gătești corect?

Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?
Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?

La fel ca în cazul majorității alimentelor, carnea de porc are, de asemenea, unele contraindicații și “caracteristici speciale”.

1. Bolile parazitare, cum ar fi trichineloza și yersinoza. Consumul de carne de porc contaminată, crudă, insuficient gătită și insuficient preparată poate duce la trichineloză, o boală parazitară.

Trichineloza este cauzată de un anumit tip de vierme rotund care pătrunde și atacă intestinele, mușchii și chiar organele.

Simptomele bolii includ greață, dureri abdominale, inflamații musculare și cardiace. Din fericire, această boală de temut este ușor de prevenit prin gătirea corectă a cărnii de porc.

Gătitul la 163° F (71° C) este suficient pentru a ucide orice paraziți care ar putea fi prezenți.

Un alt pericol este infecția cu Yersinia enter ocolitica, cauzată de bacteria Yersinia enterocolitica, în urma consumului de carne de porc contaminată și nefiartă.

Deși este mai frecventă decât trichineloza, yersinoza dispare de obicei de la sine, fără tratament medical.

2. Carnea de porc are un raport ridicat de omega-6 față de omega-3. Cum poate fi periculos? O schimbare excesivă a echilibrului în favoarea omega-6 pro-inflamator poate cauza probleme de sănătate.

În comparație cu alte tipuri de carne roșie, cum ar fi carnea de vită și de miel, carnea de porc are un raport mai mare de omega-6 față de omega-3.

Are vreo diferență? Cred că conținutul ridicat de omega-6 din carnea de porc nu este periculos dacă o consumi cu moderație.

Omega-6 este concentrat în principal în bucățile grase, cum ar fi șunca și pieptul – peste 5 g de acizi grași omega-6 la 100 g.

Bucățile de carne dietetice, cum ar fi fileul, conțin mai puțin de 500 mg de omega-6 la 100 g.

3. Unele produse din carne de porc conțin nitrați și nitriți. Acesta este un tip de conservant chimic utilizat în mod obișnuit în industria cărnii. Slănina și unele bucăți de mezeluri le pot conține.

Epidemiologia a stabilit o legătură între conservanții din produsele din carne procesată și cancerul de stomac. Cu toate acestea, nu există în prezent nicio dovadă a unei legături de cauzalitate.

Carnea de porc crește riscul de boli cronice? Până în prezent, nu există nicio dovadă în acest sens. Cu toate acestea, este prudent să se evite carnea arsă.

Deci, carnea de porc este sănătoasă sau nesănătoasă?

Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?
Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?

De mult timp joacă un rol important în satisfacerea cerințelor nutritive de bază.

Deși există unele probleme legate de carnea de porc, putem depăși majoritatea acestora prin utilizarea unor metode de gătit raționale.

Este mai bine să nu mâncați carne de porc mai mult de o dată pe săptămână, sau chiar mai rar, în cantitate de 100-150 g și să o alternați cu alte tipuri de carne.

Atunci când cumpărați carne din magazin, acordați atenție mirosului și aspectului; acestea nu ar trebui să vă provoace nici cea mai mică îndoială.

Carnea trebuie să revină rapid la forma inițială atunci când este apăsată cu degetul. Nu trebuie să existe pete albe, maro, gri sau verzi pe suprafață.

Nu uitați că carnea este perisabilă și trebuie păstrată în frigider sau congelator separat de alte produse, de preferință într-un recipient, la o temperatură de +2-6°C.

Din toate aceste motive, consumul moderat de carne de porc poate fi considerat o dietă sănătoasă.

Întrebări frecvente

1. Cât de des poți mânca carne de porc?

Există o mulțime de opinii diferite cu privire la cât de des poate fi consumată carnea de porc. Majoritatea medicilor recomandă să se limiteze consumul de carne de porc la cel puțin o dată pe săptămână. În același timp, alte organizații de sănătate sugerează ca persoanele sănătoase să mănânce carne de porc cel mult trei ori pe săptămână.

2. Care sunt beneficiile consumului de carne de porc?

Carnea de porc este o sursă importantă de proteine și de vitamine esențiale, cum ar fi fierul, zincul și vitamina B12. De asemenea, conține minerale precum fosfor și magneziu și oferă o cantitate semnificativă de energie necesară pentru a menține corpul în formă.

3. Cum se gătește carnea de porc?

Carnea de porc se poate găti prin prăjire, fierbere, copt sau chiar la grătar. Înainte de gătit, carnea de porc trebuie curățată și tăiată în bucăți mici. Aceasta poate fi condimentată cu condimente, ierburi aromatice și sucuri de fructe. Cuptorul trebuie setat la o temperatură potrivită pentru a se asigura că carnea se gătește complet.

4. Cum se depozitează carnea de porc?

Carnea de porc trebuie depozitată corespunzător pentru a se asigura că se păstrează în condiții de siguranță. Carnea de porc trebuie să fie întotdeauna depozitată într-un recipient sigur, care să țină la distanță bacteriile și alimentele.

Carnea de porc gătită trebuie să fie depozitată în frigider și consumată în termen de câteva zile. Carnea crudă trebuie să fie depozitată la temperaturi scăzute și consumată în termen de o săptămână.

Citește și aceste articole:

 • Carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne?
  Alimentația sănătoasă implică reducerea consumului de carne roșie. Află cum poți reduce riscul cancerului prin alimentație – carnea roșie provoacă cancer? Cum pot reduce riscurile consumului de carne? Citește sfaturile noastre acum!
 • Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?
  Acest articol te ajută să înțelegi cât de des poți mânca carne de porc și ce ar trebui să știi despre aceasta. Descoperă-ți opțiunile și câștigă informații esențiale despre această carne. Află despre beneficiile nutritive ale consumului de carne de porc, cum să o păstrezi în siguranță și cum să o pregătești pentru a evita riscurile. Știm cât de des poți mânca carne de porc și ne asigurăm că primești informațiile de care ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață.
 • Cele mai sănătoase 10 tipuri de carne
  Carnea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar este important să știți care sunt cele mai bune pentru dumneavoastră. Iată zece dintre cele mai sănătoase tipuri de carne pe care le puteți consuma.
 • Ce condimente și mirodenii se adaugă la carnea tocată?
  Pentru a aromatiza, a îmbogăți gustul cărnii tocate pentru plăcinte, cotlete, găluște, cârnați, tocănițe și multe alte feluri de mâncare, se introduc în rețetă ierburi […]
 • Carnea de iepure, beneficii calorii nutriție
  Carnea de iepure nu face parte din alimentația zilnică a majorității oamenilor, însă consumul de carne de iepure numai în 2017 a fost estimat la […]
Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ultimele rețete