6 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022

Cataracta: Cauze, simptome diagnostic tratament

Trebuie să citești asta...

Ce este cataracta

Cataracta este o umbră a cristalinului normal al ochiului. Pentru persoanele cu cataractă, a vedea prin lentile încețoșate este ca și cum ai privi printr-o fereastră înghețată sau aburită. Vederea încețoșată cauzată de cataractă poate îngreuna cititul, conducerea unei mașini (mai ales pe timp de noapte) sau observarea expresiei de pe fața unui prieten.

Majoritatea cataractelor se dezvoltă lent și nu vă perturbă vederea de timpuriu. Dar, în timp, aceasta va interfera cu vederea dumneavoastră.

La început, un iluminat mai puternic și ochelarii vă pot ajuta să faceți față cataractei. Dar dacă vederea afectată interferează cu activitățile dumneavoastră normale, este posibil să aveți nevoie de o operație de cataractă. Din fericire, operația de cataractă este, în general, o procedură sigură și eficientă.

Cataracta: cauze, simptome diagnostic tratament
Cataracta: Cauze, simptome diagnostic tratament

Simptome

Semnele și simptomele cataractei includ:

 • Vedere încețoșată, încețoșată sau slabă
 • Dificultăți în creștere cu vederea pe timp de noapte
 • Sensibilitate la lumină și luminozitate
 • Nevoia de lumină mai puternică pentru lectură și alte activități
 • Văzând „halouri” în jurul luminilor
 • Schimbări frecvente de prescripție pentru ochelari sau lentile de contact
 • Decolorarea sau îngălbenirea culorilor
 • Vedere dublă într-un ochi

La început, tulburarea de vedere cauzată de cataractă poate afecta doar o mică parte a cristalinului ochiului și este posibil să nu vă dați seama de nicio pierdere de vedere. Pe măsură ce afecțiunea evoluează, cristalinul dumneavoastră devine mai nebun și distorsionează lumina care trece prin cristalin. Acest lucru poate duce la simptome mai vizibile.

Cataracta: cauze, simptome diagnostic tratament
Cataracta: cauze, simptome diagnostic tratament

Când să consultați un medic

Faceți o programare pentru un examen oftalmologic dacă observați modificări ale vederii dumneavoastră. Dacă observați modificări bruște ale vederii, cum ar fi vedere dublă sau flash-uri de lumină, dureri oculare bruște sau dureri de cap bruște, consultați-vă imediat medicul.

Cauze

Cele mai multe cataracte se dezvoltă atunci când îmbătrânirea sau deteriorarea modifică țesutul care formează cristalinul ochiului. Proteinele și fibrele din cristalin încep să se descompună, provocând o vedere încețoșată sau încețoșată.

CITEȘTE ȘI:
Cum să vă reduceți riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral

Unele tulburări genetice moștenite care cauzează alte probleme de sănătate pot crește riscul de cataractă. Aceasta poate fi cauzată, de asemenea, de alte afecțiuni oculare, de intervenții chirurgicale anterioare la nivelul ochilor sau de afecțiuni medicale precum diabetul. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi poate duce la apariția cataractei

Cum se formează cataracta

Cataracta este un cristalin tulbure. Cristalinul este poziționat în spatele părții colorate a ochiului (irisul). Cristalinul focalizează lumina care trece prin ochi, producând imagini clare și clare pe retină – membrana sensibilă la lumină din ochi care acționează ca filmul dintr-o cameră.

Pe măsură ce îmbătrâniți, lentilele din ochi devin mai puțin flexibile, mai puțin transparente și mai groase. Condițiile legate de vârstă și alte afecțiuni medicale fac ca proteinele și fibrele din lentile să se descompună și să se aglomereze, perturbând lentilele.

Pe măsură ce cataracta continuă să crească, încețoșarea devine mai groasă. Boala împrăștie și blochează lumina în timp ce aceasta trece prin cristalin, împiedicând ca o imagine clar definită să ajungă la retină. Ca urmare, vederea devine încețoșată.

Cataracta se dezvoltă în general la ambii ochi, dar nu întotdeauna în același ritm. Ea poate fi la un ochi poate fi mai avansată decât la celălalt, provocând o diferență de vedere între ochi.

Tipuri de cataractă

Tipurile de cataractă includ:

Cataractă care afectează centrul cristalinului (nucleară).

O cataractă nucleară poate cauza mai multă miopie la început sau chiar o îmbunătățire temporară a vederii la citire. Dar, în timp, cristalinul devine treptat galben mai dens și vă întunecă vederea. Pe măsură ce boala progresează încet, cristalinul poate deveni chiar maro. Îngălbenirea sau brunificarea avansată a cristalinului poate face dificilă distingerea nuanțelor de culoare.

Cataractă care afectează marginile cristalinului (corticală).

O cataractă corticală începe ca opacitate sau dungi albicioase, în formă de pană, pe marginea exterioară a cortexului cristalinului. Pe măsură ce progresează lent, dungile se extind spre centru și interferează cu lumina care trece prin centrul cristalinului.

CITEȘTE ȘI:
Demența: Simptome, cauze și factori de risc

Cataracta care afectează partea din spate a cristalinului (subcapsulară posterioară).

O cataractă subcapsulară posterioară începe ca o zonă mică, opacă, care se formează de obicei în apropierea părții din spate a cristalinului, chiar în calea luminii.

O cataractă subcapsulară posterioară interferează adesea cu vederea la citire, vă reduce vederea în lumină puternică și provoacă străluciri sau halouri în jurul luminilor pe timp de noapte. Aceste tipuri de afecțiuni tind să progreseze mai rapid decât alte tipuri.

Cataracta cu care v-ați născut (congenitală).

Unii oameni se nasc cu cataractă sau o dezvoltă în copilărie. Aceste cataracte pot fi genetice sau asociate cu o infecție sau cu o traumă intrauterină.

Aceste cataracte pot fi, de asemenea, cauzate de anumite afecțiuni, cum ar fi distrofia miotonică, galactosemia, neurofibromatoza de tip 2 sau rubeola. Cataractele congenitale nu afectează întotdeauna vederea, dar dacă o fac, acestea sunt de obicei îndepărtate imediat după depistare.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de cataractă includ:

 • Creșterea în vârstă
 • Diabetul
 • Expunerea excesivă la lumina soarelui
 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Tensiunea arterială crescută
 • Leziuni anterioare ale ochilor sau inflamații
 • Operație anterioară de ochi
 • Utilizarea prelungită a corticosteroizilor
 • Consumul excesiv de alcool

Prevenire

Niciun studiu nu a arătat cum se poate preveni cataracta sau cum se poate încetini progresia bolii. Dar medicii cred că mai multe strategii pot fi utile, printre care:

Efectuați controale regulate ale ochilor.

Examinările oftalmologice pot ajuta la depistarea cataractei și a altor probleme oculare în stadii incipiente. Întrebați-vă medicul dumneavoastră cât de des ar trebui să vă faceți un examen oftalmologic.

Renunțați la fumat. Cereți sfatul medicului despre cum să vă lăsați de fumat.

Gestionați alte probleme de sănătate.

Urmați planul de tratament dacă aveți diabet sau alte afecțiuni medicale care vă pot crește riscul de cataractă.

Alegeți o dietă sănătoasă care să includă multe fructe și legume.

Adăugarea unei varietăți de fructe și legume colorate în dieta dvs. vă asigură că obțineți o mulțime de vitamine și nutrienți.

Fructele și legumele au mulți antioxidanți, care ajută la menținerea sănătății ochilor dumneavoastră. Studiile nu au demonstrat că antioxidanții sub formă de pastile pot preveni cataracta.

CITEȘTE ȘI:
Cum scazi colesterolul in mod natural

Un studiu populațional amplu a arătat recent că o dietă sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, a fost asociată cu un risc redus de apariție a cataractei.

Fructele și legumele au multe beneficii dovedite pentru sănătate și sunt o modalitate sigură de a crește cantitatea de minerale și vitamine din dieta dumneavoastră.

Purtați ochelari de soare.

Lumina ultravioletă de la soare poate contribui la dezvoltarea cataractei. Purtați ochelari de soare care blochează razele ultraviolete B (UVB) atunci când vă aflați în aer liber.

Reduce consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de cataractă.

Diagnostic

Pentru a determina dacă aveți cataractă, medicul dumneavoastră vă va analiza istoricul medical și simptomele și va efectua un examen oftalmologic. Medicul dumneavoastră poate efectua mai multe teste, inclusiv:

Test de acuitate vizuală.

Un test de acuitate vizuală utilizează o diagramă oculară pentru a măsura cât de bine puteți citi o serie de litere. Ochii dumneavoastră sunt testați pe rând, în timp ce celălalt ochi este acoperit.

Folosind o diagramă sau un dispozitiv de afișare cu litere mici și minuscule, medicul oftalmolog determină dacă vederea dumneavoastră este 20/20 sau dacă vederea dumneavoastră prezintă semne de deteriorare.

Examinarea cu lampa cu fantă.

O lampă cu fantă permite oftalmologului dumneavoastră să vadă structurile din fața ochiului dumneavoastră sub mărire.

Microscopul se numește lampă cu fantă pentru că folosește o linie intensă de lumină, o fantă, pentru a ilumina corneea, irisul, cristalinul și spațiul dintre iris și cornee.

Fanta îi permite medicului dumneavoastră să vadă aceste structuri în secțiuni mici, ceea ce face mai ușor de detectat orice anomalie mică.

Cataracta: cauze, simptome diagnostic tratament
Cataracta: cauze, simptome diagnostic tratament

Examinarea retinei.

Pentru a se pregăti pentru un examen retinian, oftalmologul pune picături în ochi pentru a deschide larg pupilele (dilatate). Acest lucru facilitează examinarea părții din spate a ochilor (retina).

Folosind o lampă cu fantă sau un dispozitiv special numit oftalmoscop, medicul oftalmolog vă poate examina cristalinul pentru a vedea dacă există semne de cataractă.

Tonometrie de aplatizare.

Acest test măsoară presiunea lichidului ocular. Există mai multe dispozitive diferite disponibile pentru a face acest lucru.

CITEȘTE ȘI:
Pneumonia: Tipuri, simptome și schimbări în alimentație

Tratament

Atunci când ochelarii nu vă pot limpezi vederea, singurul tratament eficient pentru cataractă este operația.

Când să luați în considerare o operație

Discutați cu oftalmologul dumneavoastră dacă operația este potrivită pentru dumneavoastră. Majoritatea oftalmologilor sugerează să luați în considerare o operație de cataractă atunci când cataracta începe să vă afecteze calitatea vieții sau să interfereze cu capacitatea dumneavoastră de a vă desfășura activitățile zilnice normale, cum ar fi cititul sau condusul. noaptea.

Depinde de dumneavoastră și de medicul dumneavoastră să decideți când este potrivită pentru dumneavoastră operația de cataractă.

Pentru majoritatea oamenilor, nu se grăbesc să scape de cataractă, deoarece, de obicei, aceasta nu dăunează ochilor. Cataracta se poate agrava la persoanele cu anumite afecțiuni, inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială sau obezitatea.

Amânarea procedurii nu va afecta, în general, cât de bine se îmbunătățește vederea dumneavoastră dacă decideți mai târziu să vă operați de cataractă. Luați-vă timp să analizați împreună cu medicul dumneavoastră beneficiile și riscurile operației.

Dacă alegeți să nu vă operați acum de cataractă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda examene regulate pentru a vedea dacă cataracta progresează. Cât de des vă consultați oftalmologul depinde de situația dumneavoastră.

Ce se întâmplă în timpul operației de cataractă

Operația de cataractă presupune îndepărtarea cristalinului întunecat și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial transparent. Cristalinul artificial, numit lentilă intraoculară, este poziționat în același loc ca și cristalinul dumneavoastră natural. Aceasta rămâne o parte permanentă a ochiului dumneavoastră.

Pentru unele persoane, alte probleme oculare împiedică utilizarea lentilelor artificiale. În aceste situații, odată ce cataracta este îndepărtată, vederea poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact.

Operația de cataractă se face, de obicei, în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că nu va trebui să rămâneți în spital după operație.

În timpul operației de cataractă, oftalmologul dumneavoastră folosește un anestezic local pentru a amorți zona din jurul ochiului, dar de obicei rămâneți treaz în timpul procedurii.

Operația de cataractă este, în general, sigură, dar există riscul de infecție și de sângerare.

CITEȘTE ȘI:
Totul despre COVID-19: Noua infecție cu Coronavirus, SARS-CoV-2

După procedură, veți avea un oarecare disconfort timp de câteva zile. Vindecarea are loc, de obicei, în câteva săptămâni.

Dacă aveți nevoie de o operație de cataractă la ambii ochi, medicul dumneavoastră va programa o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei de la al doilea ochi după ce v-ați vindecat după prima operație.

Complicații posibile după operație

Operația de cataractă este o procedură sigură, cu foarte puține complicații. Cu toate acestea, ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, pot apărea probleme postoperatorii.

Complicațiile la care trebuie să fiți atenți includ:

 • Infecție: O infecție imediat după operația de cataractă poate fi foarte gravă și este considerată o urgență oculară. Dacă aveți durere sau roșeață, apelați imediat la furnizorul de servicii medicale.
 • Inflamație: O anumită inflamație este de așteptat după operația de cataractă. Inflamația poate provoca sensibilitate la lumină, durere sau dureri de ochi.
 • Umflare: Poate apărea umflarea părții din spate a retinei. Deși necesită atenție, aceasta se rezolvă, de obicei, în aproximativ o lună..
 • Dezlipirea de retină: Dacă vedeți pete, flotoare sau sclipiri de lumină, sunați-vă furnizorul de asistență medicală..
 • Tulburare capsulară posterioară: Capsula din spatele noului implant de cristalin se poate îngroșa și poate deveni încețoșată în 20% până la 40% din cazuri după operația de cataractă. Acest lucru poate face ca vederea dumneavoastră să fie încețoșată. O procedură cu laser cunoscută sub numele de capsulotomie Yag poate îndepărta această capsulă încețoșată.

Stil de viață și remedii la domiciliu

Pentru a face față simptomelor cataractei până când vă decideți să vă operați, încercați:

 • Asigurați-vă că ochelarii de vedere sau lentilele de contact sunt cât mai exacte posibil
 • Utilizați o lupă pentru a citi dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar pentru citire
 • Îmbunătățiți iluminarea casei dvs. cu lămpi mai multe sau mai luminoase
 • Când ieșiți în timpul zilei, purtați ochelari de soare sau o pălărie cu boruri largi pentru a reduce strălucirea.
 • Limitați-vă condusul noaptea

Autoîngrijirea poate fi de ajutor pentru o vreme, dar pe măsură ce cataracta progresează, vederea se poate deteriora și mai mult. Atunci când pierderea vederii începe să interfereze cu activitățile zilnice, luați în considerare operația de cataractă.

CITEȘTE ȘI:
Disbioza intestinală la adulți: cauze, simptome, tratament

Pregătirea pentru consultație

Faceți o programare la oftalmologul dumneavoastră obișnuit dacă observați orice modificări ale vederii dumneavoastră. Dacă medicul dumneavoastră stabilește că aveți cataractă, atunci puteți fi trimis la un oftalmolog care poate efectua o operație de cataractă.

Deoarece adesea sunt multe de discutat, este o idee bună să fiți bine pregătit pentru programare, astfel încât să puteți profita la maximum de timpul petrecut cu medicul dumneavoastră. Iată câteva informații care să vă ajute să vă pregătiți.

Ce puteți face

 • Enumerați orice simptome pe care le aveți, inclusiv orice simptome care ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ați programat programarea.
 • Faceți o listă cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luați.
 • Luați împreună un membru al familiei sau un prieten. Uneori poate fi dificil să absorbiți toate informațiile furnizate în timpul unei întâlniri. Cineva care te însoțește s-ar putea să-și amintească ceva de care ai omis sau ai uitat.
 • Listați întrebări pe care să le adresați medicului dumneavoastră.

În cazul cataractei, câteva întrebări de bază pe care ar trebui să i le puneți medicului dumneavoastră sunt:

 • Cataracta mea provoacă probleme de vedere?
 • Ce fel de teste am nevoie?
 • Operația de cataractă îmi va corecta problemele de vedere?
 • Care sunt riscurile potențiale ale operației de cataractă? Există riscuri în amânarea intervenției chirurgicale?
 • Cât va costa operația de cataractă și asigurarea mea o va acoperi?
 • Cât timp va dura să mă recuperez după operația de cataractă?
 • Activitățile regulate vor fi restricționate după operația de cataractă? Pentru cât timp?
 • După operația de cataractă, cât timp ar trebui să aștept înainte să-mi iau noii ochelari?
 • Dacă nu vreau operație chiar acum, ce altceva pot face pentru a face față schimbărilor mele de inimă?
 • Cum știu dacă cataracta mea se agravează?
 • Am aceste alte afecțiuni de sănătate. Cum pot gestiona cel mai bine aceste condiții împreună?
 • Există broșuri sau materiale tipărite pe care le pot lua cu mine? Ce site-uri recomandati?
CITEȘTE ȘI:
Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta

În plus față de întrebările pe care le-ați pregătit pentru medic, nu ezitați să puneți întrebări în orice moment dacă nu înțelegeți ceva.

La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună o serie de întrebări. Dacă sunteți pregătit să răspundeți la acestea, veți avea mai mult timp mai târziu pentru a aborda alte aspecte pe care doriți să le abordați. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă întrebe:

 • Când ați început să aveți simptome?
 • Aveți simptome tot timpul sau apar și dispar?
 • Aveți probleme de vedere în lumină puternică?
 • S-au agravat simptomele?
 • Problemele de vedere vă îngreunează conducerea auto?
 • Problemele de vedere vă îngreunează cititul?
 • Problemele de vedere vă îngreunează munca?
 • Ați suferit vreodată o leziune oculară sau o intervenție chirurgicală la ochi?
 • Ați fost vreodată diagnosticat cu o problemă oculară, cum ar fi inflamarea irisului?
 • Ați facut vreodată radioterapie la nivelul capului sau al gâtului?

Surse:

 1. Centers for Disease Control and Prevention. Common Eye Disorders.
 2. American Optometric Association. Cataract.
 3. American Academy of Ophthalmology. What Are Cataracts?
 4. Gupta VB, Rajagopala M, Ravishankar B. Etiopathogenesis of cataract: an appraisalIndian J Ophthalmol. 2014;62(2):103-110. doi:10.4103/0301-4738.121141
 5. American Academy of Ophthalmology. Cataract Diagnosis and Treatment.
 6. American Academy of Ophthalmology. What can I use for my red, itchy eyes after cataract surgery?
 7. American Optometric Association. Cataract Surgery.
 8. American Academy of Ophthalmology. Early Intracapsular Cataract Extraction.
 9. American Academy of Ophthalmology. Traditional Cataract Surgery vs. Laser-Assisted Cataract Surgery.
 10. Stein JD. Serious adverse events after cataract surgeryCurr Opin Ophthalmol. 2012;23(3):219-225. doi:10.1097/ICU.0b013e3283524068
 11. Weikel KA, Garber C, Baburins A, Taylor A. Nutritional modulation of cataractNutr Rev. 2014;72(1):30-47. doi:10.1111/nure.12077
Arată mai multe +

A fost util articolul Cataracta: Cauze, simptome diagnostic tratament? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete