Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea

Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea

Ouăle sunt un aliment tradițional și unul dintre cele mai nutritive alimente din dieta umană. Cu toate acestea, unele persoane consideră că ar trebui consumate cu prudență.

În primul rând, cele mai multe îndoieli sunt legate de conținutul de colesterol și grăsimi saturate.

În unele “documentare”, veganii susțin chiar că ouăle sunt “la fel de rele ca fumatul”. De acord, ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist cu aceste “deducții”.

Deci, unde este adevărul? În acest articol, să analizăm dovezile științifice pentru a răspunde la o întrebare: ouăle sunt bune sau rele pentru noi?

Ce sunt ouăle?

Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea
Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea

În termeni culinari, ouăle sunt un aliment pe care îl consumă oamenii și multe animale. Acestea pot fi depuse de creaturi de diferite specii, cum ar fi păsări, pești (ouă) și reptile.

Ouăle au patru părți principale:

 • Coaja de ou: Carbonatul de calciu și proteinele formează coaja exterioară dură.
 • Membrana: Este căptușeala transparentă, asemănătoare unei pelicule, care se află în interiorul cochiliei. Acesta este format în principal din colagen.
 • Albușul de ou: conține aproximativ 88% apă și 11% proteine.
 • Gălbenușul: poate avea o culoare care variază de la galben deschis la portocaliu închis sau chiar verzui. Pigmentul provine din compuși antioxidanți, cum ar fi luteina. Gălbenușurile de ou sunt un amestec de grăsimi și proteine.

Există, de asemenea, multe soiuri diferite de ouă, iar calitatea nutrițională a acestora poate varia în funcție de rasa găinii, de hrana, de condițiile de adăpostire etc.

Un ou mare conține aproximativ 70 kcal, ceea ce face ca ouăle să fie un produs relativ puțin caloric. Nu conțin aproape deloc carbohidrați, dar conțin o mulțime de grăsimi alimentare, în special grăsimi mononesaturate.

Dar, cel mai important, ouăle sunt incredibil de bogate în proteine. Un ou conține aproximativ 6 g de proteine și este considerat a fi cel mai potrivit pentru alimentația umană.

Ouăle conțin o cantitate considerabilă de vitamine și minerale. Se remarcă în special seleniul, fosforul, acidul folic, vitaminele B2, B5 și B12. Ouăle de găină sunt, de asemenea, o sursă bună de colină, un nutrient important de tip vitaminic.

Colesterolul dietetic și ouăle

Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea
Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea

Da, ouăle sunt o sursă semnificativă de colesterol alimentar. În ultimele câteva decenii, experții în sănătate au îndemnat publicul să își limiteze consumul din această cauză.

Cu toate acestea, nu există cercetări substanțiale care să justifice aceste recomandări.

Adevărul este că ficatul nostru produce în mod constant colesterol, deoarece acesta este esențial pentru sănătate. Cu cât consumăm mai mult colesterol alimentar, cu atât mai puțin produce ficatul nostru.

Studiile pe scară largă arată că colesterolul din alimentație are un efect redus asupra nivelului de colesterol din sânge și nu are nicio legătură cu modificările negative ale nivelului de colesterol din organism.

Frica de grăsimi saturate

Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea
Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea

O altă teamă comună este conținutul de grăsimi saturate din ouă. Două lucruri ar trebui să fie observate aici. În primul rând, ouăle conțin relativ puține dintre ele.

De exemplu, un ou conține doar 1,5 g, ceea ce este mai puțin decât 1 lingură de ulei de măsline (1,9 g), 140 g de somon (2,5 g) și 1 avocado (4,3 g).

În mod curios, conținutul de grăsimi saturate al acestor alimente nu este aproape niciodată discutat, iar oamenii cred că sunt extrem de sănătoase, ceea ce este de fapt adevărat, dar îl menționează ca fiind un aspect negativ în legătură cu ouăle.

În al doilea rând, grăsimile saturate nu sunt “dăunătoare” pentru noi. Acestea sunt doar un tip de grăsime care se găsește în mod natural în majoritatea alimentelor și care îndeplinește, de asemenea, funcții benefice în organism. Trebuie doar să păstrați o alocație adecvată.

Poate că unora le vine greu să creadă acest lucru, dar au existat mai multe analize sistematice care nu au găsit nicio legătură vizibilă între consumul de grăsimi saturate și bolile cardiovasculare.

Dar ar trebui să fim mai vigilenți în această privință. Știm cum știința își poate schimba rapid “punctul de vedere”.

Ouăle sunt unul dintre cele mai nutritive alimente din lume

Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea
Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea

Experții se concentrează prea mult asupra caloriilor și macronutrienților, dar relativ puțin asupra densității nutritive.

Un aliment bogat în nutrienți este un aliment bogat în nutrienți, dar cu un conținut scăzut de calorii.

De exemplu, sucurile zaharoase sunt bogate în calorii și sărace în beneficii, dar ouăle de găină, pe de altă parte, sunt bogate în nutrienți și stochează o gamă largă de vitamine și minerale per calorie.

Ouăle ajută la reducerea greutății și a foamei

Datorită valorii lor nutritive, acestea ne “fac” să ne simțim sătui pentru mai mult timp.

De ce ouăle ne fac sătui? Unul dintre motive este conținutul lor ridicat de proteine, care reglează mai bine foamea decât carbohidrații și grăsimile. Prin urmare, ouăle pot contribui la pierderea în greutate și pot face parte dintr-un meniu sănătos.

Ouăle conțin antioxidanți care protejează ochii

Luteina, zeaxantina și mezo-zeaxantina sunt compuși carotenoizi care se găsesc în ouăle de găină. Acestea au o funcție antioxidantă și sunt deosebit de benefice pentru sănătatea ochilor.

Luteina și zeaxantina filtrează lumina albastră și ajută la reducerea inflamației oculare. Ambele pot ajuta la reducerea și încetinirea degenerării retinei.

Ouăle sunt bune pentru diabetul de tip II

Acestea nu au niciun efect negativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Controlul strict al glicemiei este important pentru persoanele cu diabet, iar proteinele pot contribui la sațietate.

Contează tipul de ou? Puteți găsi tot felul de ouă într-un magazin mare. Singura diferență semnificativă este că ouăle provenite de la găini crescute în propria fermă sau la o fermă conțin mai mult omega-3 și vitamina A.

Câte ouă pot fi consumate în siguranță pe zi

Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea
Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea

Niciun studiu de până acum nu a oferit un răspuns definitiv. Unii spun 1-2 ouă pe zi, alții spun nu mai mult de 3-4 pe săptămână, iar alții spun 5-10 ouă pe zi și nu se tem. Unde este adevărul?

Există studii care spun că este sigur să mănânci până la trei ouă pe zi. De fapt, studiile clinice arată că această cantitate este sănătoasă.

Este sigur să mănânci mai mult de trei ouă pe zi? Nu există nicio dovadă concludentă care să sugereze vreun rău semnificativ în cazul în care se consumă mai multe ouă. Cu toate acestea, în orice lucru ar trebui să aveți moderație și să vă controlați sănătatea.

Dacă vă simțiți bine, mâncați cât de multe credeți că aveți nevoie. Colesterolul nu mai este oficial un “nutrient îngrijorător”, iar numeroase studii demonstrează beneficiile pentru sănătate ale consumului regulat de ouă.

Nu numai că sunt sigure, dar sunt, de asemenea, unul dintre cele mai bogate alimente din lume, iar studiile recente sugerează cu tărie că ouăle sunt bune pentru noi.

Întrebări frecvente

1. Care sunt beneficiile consumului de ouă?

Răspuns: Consumul de ouă poate oferi o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv o mai bună vedere, scăderea riscului de boli de inimă, reducerea inflamației și un nivel scăzut de colesterol.

Ouale sunt, de asemenea, o sursă bogată de proteine și de alte nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B12 și D, fierul, zincul și seleniul.

2. Care sunt riscurile asociate cu consumul de ouă?

Răspuns: Consumul excesiv de ouă poate fi un risc pentru sănătate, deoarece poate crește nivelul colesterolului, crește riscul de a dezvolta diabet și poate afecta funcția tiroidiană. De asemenea, ouăle crude sau semi-coapte pot conține salmonella, ceea ce poate provoca o infecție periculoasă.

3. Cum se pot pastra și depozita ouăle?

Răspuns: Ouăle trebuie depozitate în recipiente curate și uscate și trebuie să fie ținute în frigider, în compartimentul de ouă, sau în orice altă parte a frigiderului unde temperatura este între 0 și 4 grade Celsius. Este, de asemenea, esențial să se țină ouăle în cochilia lor și să se asigure că ele sunt curate și uscate, deoarece umezeala poate cauza mucegai și bacterii.

4. Cum poate o dietă cu ouă să contribuie la o sănătate bună?

Răspuns: Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B12 și D, fier, zinc și seleniu. Aceste nutrienți pot contribui la dezvoltarea și menținerea sănătății și pot oferi protecție împotriva bolilor de inimă, diabetului și a altor boli cronice. De asemenea, o dietă cu ouă poate ajuta la menținerea greutății corporale și poate contribui la menținerea energiei și a performanțelor mentale.

Citește și aceste articole:

 • Lemongrass (melisa): 11 Beneficii si utilizări
  Descoperă cele mai importante 11 beneficii și utilizări ale lemongrass (melisa) și află cum această plantă minunată poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a stării de spirit. De la proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene la capacitatea de a îmbunătăți digestia și a reduce stresul, lemongrass este un ingredient cheie în medicina tradițională și în bucătăria asiatică. Află cum să folosești lemongrass în mod corect pentru a obține cele mai bune rezultate!
 • 8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
  Descopera cele mai bune optiuni pentru a combate inflamatiile cu ajutorul celor mai eficiente ceaiuri naturale antiinflamatoare. Afla cum pot acestea sa te ajute sa te simti mai bine si sa iti imbunatateasca starea de sanatate generala. Citeste acum articolul nostru despre cele 8 cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare si pregateste-te sa iti imbunatatesti stilul de viata.
 • Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.
  Descoperă cum oțetul de mere te poate ajuta să slăbești și ce spun studiile despre acesta. Află cum să îl folosești în dieta ta și ce beneficii aduce sănătății tale. Citește acum articolul și începe să te bucuri de efectele pozitive ale oțetului de mere asupra siluetei tale.
 • 13 Alimente bogate în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi pentru o dietă sănătoasă
  Descoperă cele mai bune 13 alimente bogate în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi, perfecte pentru o dietă sănătoasă și echilibrată! Află cum să îți menții corpul în formă, fără să renunți la gustul delicios al mâncării, și cum să îți asiguri necesarul zilnic de proteine fără grăsimi inutile. Profită de avantajele acestor alimente sănătoase și bucură-te de un stil de viață activ și plin de energie!
 • 12 Alimente care te pot ține treaz noaptea (în afară de cofeină)
  Descoperă 12 alimente care te pot ține treaz noaptea, care pot afecta somnul, în afara de cofeină. Află cum să eviți aceste alimente pentru un somn liniștit și odihnitor.
Câte ouă poți mânca pe zi fără să-ți afecteze sănătatea

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ce se întâmplă dacă nu mănânci după ora 19:00?
Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii