2.7 C
București
joi, ianuarie 26, 2023

Cauzele subiacente ale durerii abdominale

Trebuie să citești asta...

Durerea abdominală, sau de stomac, se referă la disconfortul din spațiul dintre piept și pelvis. Cele mai multe cazuri de dureri abdominale sunt ușoare și au o varietate de cauze comune, cum ar fi indigestia sau o întindere musculară.

Date cheie

  • Durerea abdominală poate avea multe cauze de bază diferite.
  • Durerea abdominală bruscă și severă este o urgență medicală și aveți nevoie de ajutor imediat.
  • Durerile abdominale ușoare până la moderate pot dura doar câteva ore sau câteva zile și pot dispărea fără a fi nevoie de tratament.
  • Copiii se confruntă adesea cu dureri de stomac sau abdominale, care pot să nu aibă o cauză fizică.
  • Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a avea dureri abdominale cu simptome atipice.

Care sunt cauzele durerii abdominale?

Există multe cauze care stau la baza durerii abdominale. Unele dintre acestea sunt cauze pe termen scurt (acute) care nu sunt grave – simptomele pot dura doar câteva ore sau zile și pot dispărea de la sine. Altele sunt de durată mai lungă și pot fi mai grave.

Există, de asemenea, cauze ale durerii abdominale care necesită asistență medicală urgentă și care pot pune în pericol viața.

Unele cauze ale durerii abdominale sunt mai frecvente – sau mai puțin probabile – la anumite grupe de vârstă sau sexe.

Copiii au adesea dureri de stomac sau abdominale. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt gastroenterita, vântul sau indigestia. Unele cauze ale durerilor abdominale se aplică în principal copiilor, cum ar fi colicile, invaginația și torsiunea testiculară. Pentru mai multe informații despre acestea, consultați durerea abdominală la copii.

Femeile pot avea dureri abdominale asociate cu menstruația, sarcina sau probleme cu sistemul urinar sau reproducător.

CITEȘTE ȘI:
8 Sfaturi să controlezi colesterolul mărit

Persoanele în vârstă sunt mai predispuse decât cele tinere să aibă dureri abdominale din cauza unor probleme cardiace sau pulmonare, obstrucție intestinală sau afecțiuni precum diverticulita sau calculi biliari.

Durerea abdominală acută
Cauzele subiacente ale durerii abdominale

Ce cauzează durerea abdominală bruscă și severă?

Durerea abdominală bruscă și severă nu trebuie ignorată niciodată. Înrăutățirea constantă a durerii abdominale poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni grave.

Unele dintre cauzele durerii abdominale grave includ:

Apendicita

Apendicita provoacă o durere surdă care începe în jurul zonei buricului. În mod normal, aceasta se deplasează spre partea dreaptă inferioară a abdomenului, unde este resimțită ca o durere ascuțită. Alte simptome ale apendicitei includ pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, febră și frisoane.

Dacă nu este tratat, apendicele poate deveni umflat și infectat și apoi poate exploda. Intervenția chirurgicală urgentă este de obicei tratamentul necesar pentru apendicită.

Obstrucția intestinală

Obstrucția intestinală poate fi parțială sau completă. Cele mai multe obstrucții intestinale sunt în intestinul subțire, secțiunea dintre stomac și intestinul gros.

Obstrucțiile intestinale provoacă balonare și dureri abdominale. Durerea poate fi de tip crampă sau colică, deci începe brusc și apare și dispare în valuri. Este posibil să nu puteți face caca sau să trageți vânturi (eliminați gaze/vânt). Dacă obstrucția este doar parțială, este posibil să aveți diaree. De asemenea, este posibil să vă simțiți rău (greață) și să vă fi pierdut pofta de mâncare.

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală, în funcție de situația dumneavoastră.

Calculi biliari

Dacă calculii biliari blochează o conductă biliară, aceștia pot provoca dureri cunoscute sub numele de colici biliare.

Durerea de colică biliară este resimțită în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub coaste. Durerea este adesea severă și apare în valuri care durează de obicei între 30 de minute și 2 ore. Este adesea însoțită de greață.

CITEȘTE ȘI:
Mustarul Dijon, un condiment francez clasic

Este posibil să fie nevoie să vi se extirpe chirurgical vezica biliară. Această operație se numește colecistectomie și se face adesea cu ajutorul unei intervenții chirurgicale prin gaura cheii (chirurgie laparoscopică).

Pietre la rinichi

Multe pietre mici la rinichi sunt trecute în vezica urinară fără probleme. Dar pietrele mari la rinichi pot rămâne blocate în ureter, provocând un blocaj care oprește fluxul de urină din rinichi. Acest lucru poate provoca o durere bruscă numită colică renală, care începe ca o durere apăsătoare în spate, chiar sub coaste. Durerea se poate deplasa în jurul abdomenului, în partea din față a corpului, sau în zona inghinală. Durerea poate să apară și să dispară în valuri.

De asemenea, este posibil să aveți febră sau frisoane, nevoia de a urina sau sânge în urină. Pietrele la rinichi sunt mai frecvente la persoanele în vârstă.

Anevrism aortic abdominal (AAA)

Un anevrism este o zonă anormală mărită într-un vas de sânge, în care pereții vasului de sânge au devenit slabi și au permis ca acesta să se umfle. În cazul în care anevrismul se rupe, acesta provoacă dureri abdominale sau de spate bruște, severe și persistente. Aceasta este o urgență care pune viața în pericol. Aceste anevrisme apar mai ales la persoanele în vârstă.

Alte simptome ale AAA sunt senzația de leșin, greața și vărsăturile.

Atac de cord

Pe lângă durerile de piept și de braț care iradiază spre maxilar sau spate, atacurile de cord pot provoca, de asemenea, indigestie, greață și dureri abdominale. Femeile, în special, pot prezenta aceste alte simptome.

CITEȘTE ȘI:
Poți scăpa de migrenă mâncând ceva gustos?

Probleme legate de sarcină

Durerea abdominală severă în timpul sarcinii ar putea fi cauzată de una dintre cauzele de mai sus sau ar putea fi legată de sarcină, ca în cazul următoarelor:

  • Preeclampsia – Aceasta este o complicație a sarcinii care provoacă o tensiune arterială periculos de ridicată și poate fi fatală, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Este posibil să nu existe niciun simptom, dar pot apărea dureri abdominale severe în partea superioară dreaptă și vărsături.
  • Sarcina ectopică – Aceasta se referă la momentul în care un embrion se implantează în afara uterului. Aceasta poate provoca dureri abdominale unilaterale sau dureri severe în abdomenul inferior.
  • Travaliul înainte de termen – Aceasta este definită ca fiind intrarea în travaliu înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Aceasta provoacă contracții dureroase și crampe pentru femeie.

Care sunt cauzele durerii abdominale de lungă durată sau recurente?

Durerea abdominală pe termen lung poate fi prezentă tot timpul sau poate apărea și dispărea. Durerea care a fost prezentă timp de 3 luni sau mai mult și care apare și dispare în episoade este cunoscută ca durere recurentă. Aceasta se poate agrava în timp sau poate rămâne aceeași ca intensitate.

Cauzele comune ale durerii abdominale pe termen lung sau recurente includ:

Refluxul acid

Refluxul acid provoacă disconfort și durere în partea superioară a abdomenului, cunoscute în mod obișnuit sub numele de arsuri la stomac. Alte simptome includ eructații, dureri de gât și respirație urât mirositoare. Simptomele se pot acutiza după ce se consumă anumite alimente sau mese mari.

Hernia hiatala

Hernia hiatus – în cazul în care o parte a stomacului iese din abdomen în piept – poate duce la simptome de reflux.

CITEȘTE ȘI:
De ce apar răcelile frecvente și cum poți scăpa de ele?

Sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) provoacă dureri abdominale crampoase, balonare și episoade de constipație sau diaree. Durerea de crampe este adesea ameliorată prin eliminarea vântului sau prin mersul la toaletă.

Boala Crohn și colita ulcerativă

Boala Crohn și colita ulcerativă sunt cunoscute împreună sub denumirea de boală inflamatorie intestinală. Simptomele includ dureri abdominale crampoase, diaree și senzația de a avea nevoie urgentă de a face caca. Sângele, mucusul sau puroiul pot fi observate în rahatul dumneavoastră.

Diverticulită

Diverticulita apare atunci când mici buzunare anormale din peretele intestinului se inflamează sau se infectează, ceea ce poate provoca dureri abdominale în partea stângă și balonare. Evacuarea vântului sau mersul la toaletă poate ameliora simptomele, deși un atac ușor poate dura câteva zile.

Se recomandă consumul unei cantități suficiente de fibre pentru a înmuia scaunele și a preveni constipația. Crizele sunt rare, dar unele persoane vor avea o recidivă a diverticulitei. Afecțiunea devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.

Ulcerul peptic

Ulcerele peptice, cum ar fi ulcerele gastrice și ulcerele duodenale, pot provoca dureri abdominale surde care apar și dispar. Afecțiunea se poate dezvolta la câteva ore după masă sau în timpul nopții. Administrarea de antiacide sau consumul de alimente o poate ameliora.

Cu toate acestea, dacă aveți o durere bruscă și ascuțită de stomac, dacă începeți să vomitați sânge sau dacă eliminați sânge în caca, trebuie să solicitați de urgență asistență medicală. Este posibil să aveți un ulcer perforat sângerând – unul care a făcut o gaură prin peretele stomacului.

Boala celiacă

Boala celiacă poate provoca dureri abdominale continue și alte simptome gastrointestinale, cum ar fi crampe, diaree, constipație, balonare și flatulență.

CITEȘTE ȘI:
Apendicita acută: ce este, simptome, cauze și tratament

Cancer

Cancerul de intestin, cancerul de stomac și cancerul de ficat pot provoca dureri abdominale care se pot agrava constant în timp. În stadiile lor incipiente, aceste boli adesea nu provoacă niciun simptom, motiv pentru care este important să profitați de toate programele de screening disponibile.

Dispepsia funcțională

Dispepsia funcțională este o afecțiune cu multiple simptome recurente în abdomenul superior, dar fără o cauză fizică evidentă. Aceste simptome pot include durere abdominală, senzație de plenitudine, durere de arsură și probleme cu funcția musculară la nivelul intestinului.

Dureri menstruale

Durerea pulsatilă și crampe în partea inferioară a abdomenului care urmează un ciclu menstrual lunar este cunoscută sub numele de durere menstruală.

Infecții ale tractului urinar

Infecțiile recurente ale tractului urinar (ITU) pot provoca dureri abdominale inferioare atunci când urinați.

Ce cauzează durerile abdominale ușoare sau moderate?

Majoritatea australienilor vor avea dureri abdominale ușoare sau moderate din când în când. Adesea, aceste episoade durează doar câteva ore sau zile. Ele pot dispărea fără a fi nevoie de tratament. Cu toate acestea, s-ar putea să vă simțiți mai confortabil să gestionați simptomele cu medicamente de la farmacie sau de la medic.

Unele dintre cauzele durerilor abdominale de scurtă durată sunt:

Flatulență

Flatulența (pârțâitul sau vântul sau gazele reținute) este normală, dar uneori cantitatea de gaze este excesivă și provoacă balonare, dureri de vânt sau disconfort. Cei mai mulți oameni vor experimenta acest lucru din când în când. Durerea este de obicei ameliorată atunci când eliminați gazele.

Indigestie

Indigestia se referă la un disconfort în partea superioară a abdomenului – unii oameni o numesc durere de burtă sau stomac deranjat. Se simte ca și cum ai fi sătul înainte de a termina de mâncat. De asemenea, este posibil să aveți arsuri la stomac, o senzație de arsură care urcă din piept.

CITEȘTE ȘI:
Durerea în articulația cotului – care sunt cauzele

Dacă sunteți de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, este important să știți care sunt simptomele atacului de cord. Acestea pot fi similare cu cele ale indigestiei.

Constipație

Constipația este frecventă atât la adulți, cât și la copii, și crește odată cu vârsta. Unele persoane au un scaun (caca) mai frecvent decât altele, dar prin constipație se înțelege, în general, faptul de a avea mai puțin de 3 scaune într-o săptămână. Scaunele pot fi, de asemenea, grumoase sau tari și greu de eliminat.

Pe lângă durerile abdominale, constipația poate duce și la reținerea vântului din stomac.

Sarcina și unele medicamente pot provoca și ele constipație.

Diareea

Diareea este foarte frecventă la toate grupele de vârstă. Dacă persoana care suferă de diaree este un bebeluș, un copil sau o persoană în vârstă, trebuie să meargă la medic. Cu toate acestea – indiferent de vârstă – dacă vă confruntați cu diaree severă sau diaree care durează de mai mult de câteva zile, atunci ar trebui să solicitați sfatul unui medic. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă aveți atât diaree cât și:

Gastroenterită

Gastroenterita este o infecție a sistemului digestiv care poate provoca crampe la stomac și diaree. Simptomele pot apărea în câteva zile, apoi pot dura câteva zile.

Intoxicații alimentare

Intoxicația alimentară provoacă de obicei o boală neplăcută, dar care durează doar câteva zile. Este mai gravă pentru persoanele foarte tinere și pentru persoanele în vârstă, deoarece acestea sunt mai expuse riscului de deshidratare.

CITEȘTE ȘI:
Obiceiuri de mic dejun pentru un intestin sănătos

Gastrită

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului din cauza unei infecții, a medicamentelor sau a alcoolului. Gastrita provoacă dureri sub coaste. Poate provoca, de asemenea, indigestie și greață.

Intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză este incapacitatea de a digera lactoza (un zahăr din lapte) și poate provoca balonare, vânturi, diaree și crampe.

Ce medicamente pot provoca dureri abdominale?

Unele medicamente pot provoca dureri abdominale ca efect secundar. Exemplele comune includ:

Dacă dumneavoastră sau o persoană pe care o îngrijiți are un episod de durere abdominală despre care credeți că ar putea avea legătură cu un medicament, discutați cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastră. Este posibil să existe un medicament alternativ care să fie mai bun pentru dumneavoastră.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete