21.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Emfizemul pulmonar este un tip de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) în care partea plămânilor care permite oxigenului să intre în fluxul sanguin (numită alveole) se deteriorează.

Deteriorarea repetată a pereților alveolelor îi face din ce în ce mai subțiri, provocând în cele din urmă ruperea lor. Ruperea acestor alveole creează zone mari în plămâni care nu mai participă la schimbul de gaze – sau la procesul de introducere a oxigenului în sânge.

Diferența majoră dintre emfizem pulmonar și BPOC

Emfizemul pulmonar este o formă de BPOC, dar nu toate persoanele cu emfizem pulmonar au sau dezvoltă BPOC.

BPOC are două categorii principale: emfizemul pulmonar și bronșita cronică. BPOC se referă la o problemă funcțională a plămânilor, în timp ce emfizemul se referă la o problemă anatomică a plămânilor.

Diferite stadii ale emfizemului pulmonar

Comunitatea medicală nu “etapizează” emfizemul pulmonar , deoarece unele persoane au un anumit emfizem pulmonar , dar nu au modificări ale funcției pulmonare și, prin urmare, nu au BPOC.

BPOC, totuși, este împărțită în diferite stadii folosind sistemul de clasificare GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease). BPOC este diagnosticată prin testarea funcției pulmonare. În funcție de cantitatea de aer pe care o puteți expira cu forța în 1 secundă (FEV1), veți fi clasificat în stadiile GOLD de la 1 la 4, stadiul 4 fiind cel mai avansat și mai sever.

CITEȘTE ȘI:
Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

Totodată față de funcția pulmonară, clasificarea GOLD include, de asemenea, o clasificare a severității simptomelor/riscului. În funcție de numărul de exacerbări ale BPOC pe care le-ați avut în ultimul an și de severitatea simptomelor (folosind unul dintre cele două chestionare bine validate), se va atribui un punctaj cu litere de la A la D pentru stadiul GOLD, unde A înseamnă simptome ușoare și risc scăzut de exacerbări, în timp ce D înseamnă simptome severe și risc ridicat de exacerbări. (1)

După această clasificare, o persoană care suferă de BPOC cu emfizem pulmonar poate fi etichetată ca având boala “GOLD stadiul 3, categoria C”.

Cauze comune ale emfizemului pulmonar

Fumatul țigărilor este de departe principala cauză a emfizemului pulmonar, dar orice formă de fumat poate declanșa această afecțiune, inclusiv marijuana, trabucuri și inhalarea altor medicamente.

Alte cauze care contribuie la apariția emfizemului pulmonar includ:

 • Deficiența de alfa-1 antitripsină și alte boli genetice (2)
 • Poluarea aerului (2)
 • Inhalarea fumului și a prafului (2)

Simptomele emfizemului pulmonar

Emfizemul pulmonar se manifestă de obicei prin următoarele simptome:

 • dificultăți de respirație
 • Respirație șuierătoare
 • Strângere în piept
 • Oboseală
 • Scăderea capacității de efort

Tratamentul pentru emfizem pulmonar

Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta
Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta

Dacă aveți emfizem pulmonar, dar fără simptome sau BPOC, atunci evitarea expunerii la toxine care vă pot agrava starea este cu adevărat singurul tratament. Asigurați-vă că aveți o dietă sănătoasă și o rutină de exerciții fizice vă va ajuta, de asemenea.

CITEȘTE ȘI:
Tulburările de alimentație: ce sunt și de ce apar

Dacă ați fost diagnosticat cu BPOC din cauza emfizemului pulmonar dumneavoastră, atunci ar trebui să vă consultați medicul pentru opțiuni de tratament. Principala intervenție de tratament pentru astfel de cazuri este reprezentată de medicamentele inhalatoare.

Deoarece există mai multe tipuri diferite de inhalatoare, este important să vă consultați medicul dumneavoastră pentru a determina care dintre ele va funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră. Dacă acest tratament primar nu reușește să vă controleze simptomele, solicitați un consult cu un pneumolog pentru a explora opțiuni de tratament mai avansate.

Diagnosticarea emfizemului pulmonar

Emfizemul pulmonar diagnosticat prin teste imagistice toracice, de obicei prin tomografie computerizată. (3) BPOC este o problemă a funcției pulmonare, care este diagnosticată prin intermediul testelor funcției pulmonare și poate fi cauzată de emfizem.

Emfizemul pulmonar este un defect anatomic al plămânilor, uneori fără probleme de funcționare pulmonară. Există trei tipuri de emfizem pulmonar recunoscute prin CT toracic:

 • Centrilobar – Este cea mai frecventă formă de emfizem, apare de obicei la nivelul porțiunilor superioare ale plămânilor și este cel mai strâns legat de fumat.
 • Panlobar – Afectează în mod egal toate zonele plămânilor și este cel mai strâns legată de bolile genetice.
 • Paraseptală – Este localizată spre marginile plămânilor, de obicei în porțiunile superioare și medii ale plămânilor. Poate fi observată la fumători și nefumători și este cel mai probabil să provoace bullae, sau găuri mari în plămâni.
CITEȘTE ȘI:
Enterocolita, ce este și cum să o evitați, 8 sfaturi simple

Sfaturi pentru gestionarea emfizemului pulmonar

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru plămânii dvs. este să evitați inhalarea oricăror toxine. Purtarea măștilor de respirație atunci când faceți o muncă care creează praf (tâmplărie, de exemplu) va fi de ajutor.

Exercițiile de respirație sunt, de asemenea, utile și pot fi practicate zilnic. Un exercițiu de respirație benefic este respirația cu buzele strânse – inspirați pe nas timp de 2 secunde și expirați pe gură timp de 4-6 secunde, în timp ce aproape că vă închideți buzele.

Dacă aveți emfizem pulmonar și simptome, cel mai bun mod de a gestiona acest lucru este împreună cu medicul dumneavoastră sau cu un pneumolog pentru a pune la punct un plan de medicație, dietă și exerciții fizice care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră.

Recomandări dietetice pentru pacienții cu emfizem pulmonar

Stresul oxidativ excesiv poate contribui la apariția emfizemului pulmonar. Fumatul, de exemplu, este o formă de stres oxidant. Alte forme de factori de stres oxidant care pot provoca leziuni pulmonare (inclusiv emfizem) includ aldehidele, speciile reactive de oxigen, peroxizii, peroxinitriții și speciile reactive de carbonil.

Organismul utilizează mai mulți antioxidanți derivați din alimente și produce alte enzime pentru a combate aceste daune. Acești antioxidanți includ glutationul, vitamina C și vitamina E. (4) Cercetările au arătat că dietele care conțin cantități mari de antioxidanți pot fi benefice în prevenirea emfizemului pulmonar. (5)

CITEȘTE ȘI:
Planul de dieta și alimentele sănătoase pentru creșterea în greutate

Dacă aveți emfizem pulmonar , unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care le puteți face este menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Acest lucru presupune limitarea anumitor alimente care contribuie la creșterea inutilă în greutate, cum ar fi: – alimente care nu sunt necesare pentru a crește în greutate:

 • Carbohidrații simpli (zahăr de masă, bomboane, prăjituri, băuturi răcoritoare)
 • Grăsimi trans și grăsimi saturate (unt, untură de porc, grăsime, piele de la carne, uleiuri vegetale hidrogenate, untură, alimente prăjite, fursecuri, biscuiți, biscuiți și produse de patiserie)

Ca în cazul oricărei diete, consumul de lucruri cu moderație este de obicei în regulă. Este important să rețineți că fiecare persoană este diferită și, dacă aveți emfizem pulmonar , trebuie să vă consultați cu un dietetician autorizat sau cu medicul dumneavoastră înainte de a vă schimba drastic dieta.

Exerciții care ajută la gestionarea emfizemului pulmonar

Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta
Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta

Exercițiile pot ajuta la îmbunătățirea funcției pulmonare în emfizem.

Pentru pacienții care au BPOC și sunt simptomatici, referirea la reabilitarea pulmonară este standardul de îngrijire. Reabilitarea pulmonară este un program cuprinzător care combină antrenamentul cu exerciții fizice, renunțarea la fumat, consiliere nutrițională și educație.

S-a constatat că programele formale de reabilitare pulmonară îmbunătățesc capacitatea de exercițiu și calitatea vieții, reducând în același timp simptomele și utilizarea asistenței medicale. Cea mai impresionantă parte a reabilitării pulmonare pentru BPOC este că s-a demonstrat că scade mortalitatea.

CITEȘTE ȘI:
Somon la cuptor cu praz și ardei gras în folie

În mod obișnuit, cele mai bune tipuri de exerciții pentru persoanele cu BPOC includ:

 • Streaching
 • Exerciții aerobice
 • Antrenament de rezistență

De obicei, este sigur să faceți exerciții fizice cu emfizem pulmonar , dar trebuie să vă consultați medicul înainte de a începe orice plan de exerciții fizice. Cu toate acestea, nu este sigur să faceți exerciții fizice cu emfizem dacă aveți febră sau o infecție, dacă vă simțiți grețos, dacă aveți dureri în piept sau dacă nu mai aveți oxigen.

Factori de risc pentru emfizem pulmonar

Orice persoană care inhalează orice substanță, dar cel mai frecvent țigările, prezintă cel mai mare risc de a dezvolta emfizem.

Anumite boli genetice vă pot face, de asemenea, vulnerabili la emfizem, dar mult mai rar decât fumatul. Persoanele care au fost expuse îndelung la combustibili din biomasă, la alte fumuri sau la poluanți sunt, de asemenea, mai predispuse la emfizem pulmonar.

Complicații ale emfizemului pulmonar

Principala complicație a emfizemului pulmonar este apariția BPOC. Alte complicații ale emfizemului pulmonar includ:

 • Pneumotorax (plămân prăbușit)
 • Colapsul căilor respiratorii
 • Apnee obstructivă în somn
 • Hipertensiune pulmonară (tensiune arterială ridicată în vasele de sânge ale plămânilor)
 • Infecții
 • Niveluri scăzute de oxigen

Este emfizemul pulmonar vindecabil?

Se poate vindeca definitiv emfizemul?
Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta

Nu există un tratament pentru emfizem. Odată ce se produce afectarea plămânilor, aceasta nu se mai poate vindeca. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament care pot îmbunătăți simptomele și toleranța la exerciții fizice și chiar reduce nevoia de oxigen.

CITEȘTE ȘI:
14 activități energizante de făcut la țară sau in oraș

Concluzii

Dacă aveți emfizem pulmonar, este important să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a verifica dacă aveți BPOC. De asemenea, este vital să mențineți o greutate corporală sănătoasă și să dezvoltați un plan de exerciții fizice împreună cu medicul dumneavoastră.

Cel mai important sfat este că trebuie să vă lăsați de fumat. Fiecare țigară pe care o inhalați nu numai că vă poate agrava emfizemul pulmonar, dar vă poate expune și la riscul de a dezvolta BPOC și cancer pulmonar.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete