8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Ce este colagenul? Cele mai importante 6 beneficii

Trebuie să citești asta...

Colagenul este proteina care conferă fermitate pielii, îmbunătățește sănătatea articulațiilor și previne apariția ridurilor, iar părului îi conferă rezistență și strălucire. Aflați mai multe despre ce este colagenul, beneficiile, efectele secundare și cum îl puteți administra.

Consumul de colagen poate avea o varietate de beneficii pentru sănătate, de la ameliorarea durerilor articulare până la îmbunătățirea sănătății pielii. Iată care sunt cele mai importante 6 beneficii ale colagenului.

Ce este colagenul? Cele mai importante 6 beneficii

Ce este colagenul?

Colagenul este cea mai răspândită proteină din corpul dumneavoastră. Este componenta principală a țesutului conjunctiv care alcătuiește multe părți ale corpului, inclusiv tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii.

Colagenul are multe funcții importante, inclusiv structurarea pielii și întărirea oaselor. Există 28 de tipuri de colagen, dar cele patru cele mai comune sunt:

 • Tipul 1: cel mai frecvent tip, întâlnit în tot țesutul conjunctiv
 • Tipul 2: se găsește în articulații și discurile intervertebrale (pernele care servesc drept amortizoare a coloanei vertebrale
 • Tip 3: componenta principală a fibrelor reticulare, care se găsesc în piele și vasele de sânge
 • Tip 4: o componentă a rinichilor, a urechii interne și a cristalinului

În ultimii ani, suplimentele de colagen au devenit populare. Cele mai multe dintre ele sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că colagenul a fost descompus pentru a facilita absorbția sa.

Aceste suplimente sunt în principal sub formă de pulbere, dar sunt disponibile și sub formă de capsule. Tipurile de colagen găsite în suplimente variază – unele conțin unul sau două tipuri, în timp ce altele conțin până la cinci.

Alimente care conțin colagen

Alimentele care conțin gelatină, cum ar fi supa de oase, oferă colagen. Gelatina este o substanță proteică derivată din colagen după ce acesta a fost preparat.

Iată câteva alimente care ar trebui să fie favorizate pentru a stimula producția de colagen în organism:

 • Măduva oaselor. Colagenul constituie o mare parte din oasele măduvei. Oasele de măduvă sunt foarte bogate în prolină și glicină, proteine esențiale pentru o piele sănătoasă. De exemplu, prepararea unui bulion de oase va ajuta la extragerea colagenului care compune osul și vă va permite să beneficiați de bunătatea sa naturală.
 • Produsele lactate. Acizii de origine animală din produsele lactate îmbunătățesc regenerarea colagenului în organism. Prin urmare, este important pentru sănătatea pielii dumneavoastră să consumați lapte, iaurt și brânză.
 • Fructele roșii. Fructele roșii conțin un antioxidant puternic numit licopen. Licopenul crește capacitatea organismului de a produce colagen. Căpșunile, zmeura, afinele, murele și altele trebuie consumate fără moderație.
 • Fructele kiwi. Kiwi este un fruct renumit pentru conținutul său de vitamina C. Acest lucru va crește foarte mult producția de proteine anti-îmbătrânire. În plus, conține vitaminele A și E, care sunt importante în menținerea unei pieli tinere și ferme.
 • Avocado. Avocado este un puternic antioxidant și bogat în vitamina E, care previne eficient pierderea colagenului care apare după o anumită vârstă.
 • Somon. Pentru ca sinteza colagenului să aibă loc, anumite proteine trebuie să fie activate. Zincul, care este abundent în somon, este excelent în acest scop. În plus, acizii grași conținuți de acest pește hrănesc pielea și o conservă în timp. Un alt motiv pentru a mânca somon.
 • Usturoiul. Usturoiul este renumit pentru efectele sale antiinflamatorii, dar mai puțin cunoscut pentru conținutul său de sulf. Într-adevăr, acest element chimic promovează în mare măsură producția de colagen și protejează împotriva îmbătrânirii premature a pielii.
 • Ouale. Sărace în calorii și foarte hrănitoare, ouăle sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de proteine. În plus, aminoacizii care se găsesc în ouă sunt transformați în colagen în organism.
 • Semințele germinate. Semințele germinate, cunoscute și sub numele de germeni, conțin multă vitamina C, care favorizează sinteza și stimularea fibrelor de colagen.
 • Semințele oleaginoase. Alunele, migdalele, nucile, nucile, soia, semințele de rapiță și de in conțin grăsimile bune necesare pentru a lupta împotriva radicalilor liberi și pentru a conserva celulele pielii.
Ce este colagenul? Cele mai importante 6 beneficii
Alimente care conțin colagen

Beneficiile pentru sănătate ale suplimentelor de colagen

Administrarea de suplimente de colagen oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

1. Colagenul poate îmbunătăți sănătatea pielii

Colagenul este o componentă majoră a pielii tale. Joacă un rol în întărirea pielii, precum și în elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și formarea ridurilor.

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen pot contribui la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii.

O analiză a 11 studii la care au participat în principal femei a constatat că administrarea a 3 până la 10 grame de colagen pe zi, timp de 69 de zile în medie, a îmbunătățit elasticitatea și hidratarea pielii.

Aceste suplimente pot acționa prin stimularea organismului pentru a produce colagen pe cont propriu. În plus, suplimentele de colagen pot promova producția altor proteine care ajută la structurarea pielii, inclusiv elastina și fibrilina.

Există, totodată, multe declarații neoficiale conform cărora suplimentele de colagen ajută la prevenirea acneei și a altor afecțiuni ale pielii, dar acestea nu sunt susținute de dovezi științifice.

2. Colagenul poate ameliora durerile articulare

Colagenul ajută la menținerea integrității cartilajului, țesutul asemănător cauciucului care vă protejează articulațiile.

Pe măsură ce cantitatea de colagen din corpul tău scade odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul de tulburări degenerative ale articulațiilor, cum ar fi osteoartrita.

Unele studii sugerează că suplimentele de colagen pot ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare generale.

O analiză a cinci studii la care au participat peste 500 de persoane care suferă de osteoartrită a arătat că administrarea unei cantități medii de aproximativ 10 grame de colagen pe zi, timp de 24 de săptămâni, a dus la o îmbunătățire semnificativă a rigidității și a durerii articulare raportate.

Cercetătorii au emis ipoteza că surplusul de colagen se poate acumula în cartilaj și poate stimula țesutul să producă colagen. Acest lucru, la rândul său, poate duce la mai puțină inflamație, la o mai bună susținere a articulațiilor și la reducerea durerii.

Dacă doriți să încercați suplimentele de colagen pentru potențialele lor efecte de ameliorare a durerii, majoritatea cercetărilor sugerează că veți vedea un efect cu 10 grame pe zi.

3. Colagenul poate preveni pierderea osoasa

Oasele tale sunt formate în mare parte din colagen, ceea ce le conferă structură și rezistență.

La fel cum colagenul din organism se deteriorează odată cu vârsta, la fel se întâmplă și cu masa osoasă. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoza, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și un risc crescut de fracturi.

Studiile arată că suplimentele de colagen pot ajuta la inhibarea defalcării osoase care duce la osteoporoză.

În cadrul unui studiu de 12 luni, femeile au luat fie un supliment zilnic de calciu care conținea 5 grame de colagen, fie un supliment de calciu fără colagen.

La sfârșitul studiului, cei care au luat suplimente de calciu și colagen au avut niveluri semnificativ mai mici de proteine în sânge care promovează degradarea oaselor decât cei care au luat doar calciu.

4. Colagenul poate crește masa musculară

Fiind cea mai răspândită proteină din organism, colagenul este o componentă importantă a mușchilor scheletici.

Studiile indică faptul că suplimentele de colagen ajută la creșterea masei musculare la persoanele care suferă de sarcopenie, pierderea masei musculare care apare odată cu vârsta.

Într-un studiu de 12 săptămâni, 27 de bărbați cu această afecțiune au luat 15 grame de colagen în timp ce participau la un program zilnic de exerciții fizice. În comparație cu bărbații care au făcut mișcare, dar nu au luat colagen, aceștia au câștigat semnificativ mai multă masă musculară și forță.

Cercetătorii au sugerat că colagenul suplimentar poate promova sinteza proteinelor musculare, cum ar fi creatina, precum și poate stimula creșterea musculară după exercițiu.

Cu toate acestea, proteina de colagen nu este mai eficientă decât proteina din zer pentru a construi mușchi sau putere. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de proteinele din zer, colagenul are un conținut scăzut de aminoacizi esențiali – în special leucină – care joacă un rol cheie în construirea musculară.

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a investiga potențialul colagenului de a crește masa musculară.

5. Colagenul poate promova sănătatea inimii

Cercetătorii au teoretizat că suplimentele de colagen pot ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiace.

Colagenul oferă structură arterelor, vasele de sânge care transportă sângele din inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele pot deveni mai puțin flexibile și mai puțin elastice.

Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor tale. Această condiție poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral.

6. Alte beneficii pentru sănătate ale colagenului

Suplimentele pe bază de colagen pot avea și alte beneficii pentru sănătate, dar acestea nu au fost studiate în detaliu.

 • Părul și unghiile. Administrarea colagenului poate crește rezistența unghiilor, prevenind fragilitatea acestora. În plus, poate ajuta părul și unghiile să crească mai mult timp.
 • Sănătatea intestinală. Deși nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație, unii medici susțin că suplimentele pe bază de colagen pot trata sindromul intestinului permeabil, numit și permeabilitate intestinală.
 • Sănătatea creierului. Niciun studiu nu a examinat rolul suplimentelor de colagen în sănătatea creierului, dar unii oameni susțin că acestea îmbunătățesc starea de spirit și reduc simptomele de anxietate.
 • Pierdere în greutate. Susținătorii cred că suplimentele de colagen pot promova pierderea în greutate și metabolismul mai rapid. Cu toate acestea, niciun studiu nu susține aceste afirmații.

Deși aceste efecte potențiale sunt promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a se putea face concluzii oficiale.

Rezumat: Suplimentele de colagen au mai multe beneficii legate de sănătatea pielii, articulațiilor, oaselor, mușchilor și inimii. Există puține dovezi care să susțină efectele pretinse ale colagenului asupra pierderii în greutate sau sănătății intestinului sau creierului.

Efecte secundare ale suplimentelor de colagen

Suplimentele din colagen sunt, în general, bine tolerate, cu puține efecte secundare raportate.

Cu toate acestea, unele suplimente sunt fabricate din alergeni alimentari obișnuiți, cum ar fi peștele, crustaceele și ouăle. Persoanele cu alergii la aceste alimente ar trebui să evite suplimentele de colagen fabricate cu aceste ingrediente.

Unele persoane au semnalat, de asemenea, greață și balonare atunci când au luat suplimente de colagen, dar aceste efecte nu au fost direct legate de suplimente.

Pe lângă aceasta, suplimentele pe bază de colagen pot provoca efecte secundare digestive, cum ar fi arsurile la stomac și senzația de plenitudine.

Rezumat: Suplimentele de colagen pot duce la efecte secundare ușoare, cum ar fi balonare, arsuri la stomac și senzație de plenitudine. Dacă aveți alergii alimentare, asigurați-vă că cumpărați suplimente care nu conțin alergeni.

Cât timp durează să vezi rezultatele?

Turnover-ul colagenului este un proces lent. Ca atare, indiferent de scopul tău pentru utilizarea colagenului, va dura cel puțin 8 săptămâni pentru a obține rezultate vizibile.

Cele mai multe studii folosesc cel puțin 8 săptămâni pentru a evalua efectele colagenului asupra sănătății pielii și ameliorării durerilor articulare, dar alte studii folosesc perioade mai lungi, cum ar fi 12 luni, pentru sănătatea oaselor.

Prin urmare, ar trebui să aveți răbdare și să nu vă așteptați la rezultate pentru o perioadă.

Întrebări frecvente

Ce rol are colagenul în organism?

Colagenul este o proteină care servește drept unul dintre principalele elemente de construcție pentru oase, piele, păr, mușchi, tendoane și ligamente. De exemplu: colagenul este cel care ne împiedică pielea să se lase să cadă, oferindu-ne acel aspect plin de vitalitate și tinerețe..

Poate colagenul să provoace îngrășare?

Administrarea unui supliment de colagen nu vă va face să va îngrășați. De fapt, vă poate ajuta să vă sprijiniți în călătoria dumneavoastră de scădere în greutate, împreună cu o dietă adecvată și exerciții fizice. Colagenul este benefic pentru oasele, mușchii, părul, pielea și unghiile dvs. De asemenea, ajută la îmbunătățirea sănătății inimii dvs.

Cât de mult colagen ar trebui să iau pe zi?

Nu există orientări oficiale cu privire la cantitatea de colagen care ar trebui luată pe zi. În general, pentru o mai bună sănătate a pielii și a părului, se pot lua pe cale orală 2,5-10 grame de peptide de colagen zilnic, timp de 8-12 săptămâni. Pentru artrită, 10 grame de peptide de colagen pot fi luate zilnic în 1-2 doze divizate timp de aproximativ 5 luni.

Colagenul îți face sânii mai mari?

Nu, suplimentele de colagen nu sunt cunoscute că oferă o mărire semnificativă a sânilor și este posibil să nu vă măriți cu o mărime de cupă, dar îi vor face să pară mai fermi, mai plini și mai tineri, pentru o mărire mai naturală a sânilor.

Colagenul ajută la reducerea grăsimii de pe burtă?

O dietă săracă în carbohidrați și zahăr, bogată în colagen, este cea mai bună modalitate de a reduce grăsimea profundă care înconjoară organele din burtă, cunoscută sub numele de grăsime viscerală – acesta este tipul de grăsime care se găsește cel mai adesea în jurul mijlocului corpului.

Care este mai bun, colagenul sau biotina?

Indiferent dacă doriți să vă întăriți părul, pielea sau unghiile, colagenul este cel mai bun. Dacă vă decideți între biotină și colagen, nu uitați că puteți obține toate beneficiile biotinei prin alimente, dar puteți obține toate beneficiile colagenului hidrolizat doar într-un supliment de colagen.

Se poate lua colagen pentru tot restul vieții?

Studiile clinice au arătat îmbunătățiri vizibile după patru până la opt săptămâni de administrare a suplimentelor. Cu toate acestea, ar trebui să se ia peptide de colagen pe termen nedefinit pentru a combate îmbătrânirea, deoarece organismul nostru produce tot mai puțin colagen în fiecare an.

Colagenul crește părul de pe față?

Atunci când luați în mod constant un supliment de colagen, vă veți bucura de părul din barbă care este puternic, lucios, gros și sănătos. Aminoacizii și proteinele cresc producțiile de cheratină, în timp ce antioxidanții reduc daunele provocate de radicalii liberi. … Asta ajută părul de barbă să fie reparat și întărit.

Colagenul ajută la creșterea părului?

Colagenul ajută la creșterea și regenerarea părului, deoarece este un antioxidant natural. Radicalii liberi deteriorează foliculii de păr și duc la căderea părului. Colagenul neutralizează radicalii liberi, permițând părului să crească normal

Citește și aceste articole:

Ce este colagenul? Cele mai importante 6 beneficii

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
8 Alimente bogate în vitamina A de inclus in dietă

Ultimele rețete