12.6 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022

Ce este dermatita atopică și cum se tratează?

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Dermatita atopică este o boală alergică cronică a pielii care afectează în prezent 15-30% dintre copii și 2-10% dintre adulți din întreaga lume. În ciuda progreselor în diagnosticarea și tratamentul acestui flagel, problema este departe de a fi rezolvată.

Cum apare și cum se manifestă dermatita?

Dermatita atopică se manifestă prin inflamații și erupții cutanate însoțite de mâncărimi intense, uscăciune și senzație de strângere a pielii, roșeață, descuamare, mucoase și tulburări de somn. În cazurile avansate, poate exista o intoxicație generală cu febră, frisoane și o creștere a ganglionilor limfatici periferici, adesea însoțită de o infecție secundară: bacteriană, fungică sau virală.

În ciuda unui număr mare de remedii topice (creme, unguente etc.), a dietelor prescrise și a numeroaselor examinări pentru a identifica alergenul, pacienții continuă să sufere de această boală ani de zile.

Care este esența problemei? Dermatita atopică este cauzată de o alergie la o substanță specifică sau necunoscută de natură proteică. Alergenii pot fi părul de animale, mușcăturile de insecte, substanțele chimice, metalele, fumul, polenul de plante, produsele alimentare, medicamentele, sporii de mucegai, praful, adică tot ceea ce intră în contact zilnic cu o persoană.

Alergenii sunt substanțe (proteine, complexe proteine-polizaharide, proteine-grăsimi) care diferă de proteinele din corpul uman, ceea ce duce la o reacție alergică. În esență, o reacție alergică este o reacție benefică a organismului pentru a-l proteja împotriva introducerii de proteine străine. Acest lucru nu îi ajută pe cei cu dermatită atopică.

CITEȘTE ȘI:
Mască de față cu turmeric pentru o piele strălucitoare

Proteinele extraterestre sunt peste tot în jurul nostru. Polenul plantelor se depune pe piele, pe mucoase, bacteriile, ciupercile intră în contact cu pielea și mucoasele. Există sute de microorganisme saprofite și oportuniste în intestine și în cavitățile naturale ale organismului. Consumăm în mod constant proteine animale și vegetale în dieta noastră. Pentru o persoană sănătoasă, astfel de substanțe sunt perfect sigure.

Acest lucru se datorează faptului că aceste proteine (alergeni) sunt separate în mod fiabil de mediul nostru intern prin bariere de protecție. Este în primul rând mucoasa tractului gastrointestinal (GIT), sistemul digestiv, care le descompune în aminoacizi care nu provoacă o reacție alergică.

Sistemul de protecție gastro-intestinală împotriva alergenilor depinde de secreția normală de suc gastric care conține acid clorhidric și pepsină, de funcționarea normală a pancreasului și a ficatului care secretă enzime digestive, de starea mucoasei stomacului și a intestinelor care, în mod normal, nu permite trecerea moleculelor mari de proteine care provoacă reacții alergice.

Microorganismele saprofite care locuiesc în tractul gastrointestinal și care sunt implicate în digestie joacă, de asemenea, un rol enorm. Dacă permeabilitatea mucoasei gastrointestinale este compromisă, proteinele pătrund în mediul intern al organismului, provocând intoxicații, inflamații și reacții alergice.

Oamenii de știință reproduc această situație pe animale experimentale prin injectarea intravenoasă sau intraperitoneală (ocolind tractul gastrointestinal) cu proteine din ser de cal, proteine din ouă și bifidobacterii vii. În acest fel este simulat în experiment șocul anafilactic, care poate provoca moartea animalelor.

CITEȘTE ȘI:
Pătrunjelul beneficii sănătate și nutriție

Chiar și injectarea intravenoasă a proteinelor străine la om sau transfuzia de sânge neambulatoriu provoacă moartea. În același timp, reacționăm cu calm la bifidobacteriile din chefir, proteinele din ouă și carnea de cal.

Ce este dermatita atopică și cum se tratează?
Ce este dermatita atopică și cum se tratează?

De ce se prăbușesc barierele de protecție

Bolile gastrointestinale – gastrită, colită, ulcer peptic etc. – duc la distrugerea barierelor de protecție. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a constatat că și tulburările funcționale ale GIT (sindromul colonului iritabil, dispepsia funcțională, sindromul de suferință postprandială, constipația funcțională, diareea funcțională, boala de reflux gastric neerozivă) sunt însoțite de defecte ale mucoasei GIT.

Aceste defecte sunt capabile să permită toxinelor, proteinelor nedigerate cu o structură antigenică, care provoacă alergii și inflamații, să pătrundă în sânge din intestin.

Problema este că anomaliile microscopice pot fi detectate doar prin microscopie electronică. În același timp, gastroscopia sau colonoscopia nu relevă niciun semn de inflamație. Este nevoie de cel puțin 6-12 luni pentru a restabili integritatea mucoasei.

Ce trebuie să faci pentru a învinge dermatita atopică

Se pot distinge două linii de acțiune: urgentă și importantă.

  • Măsurile de urgență pot include remedii locale pentru ameliorarea mâncărimilor, inflamației, hidratarea pielii și promovarea regenerării acesteia. Remediile topice ar trebui, de asemenea, să combată o infecție bacteriană și fungică adiacentă a pielii. Aceasta este, de obicei, sarcina dermatologului. Remediile topice ameliorează rapid semnele de inflamație, dar nu elimină problema alergiilor.
  • În același timp cu remediile topice, este necesar să începem să căutăm un alergen alimentar sau nealimentar. Identificați alimentele care provoacă o agravare a evoluției bolii, alergeni de uz casnic. Este necesar să vizitați un alergolog pentru a le identifica. Căutarea alergenilor poate dura mai multe luni.
  • Ținând cont de faptul că alergenii alimentari trec prin tractul gastrointestinal, administrarea de enterosorbante (Enteros gel, cărbune activat etc.) este obligatorie în timpul unei exacerbări. Purificarea apei de băut și de gătit prin intermediul filtrelor cu membrană, a filtrelor de osmoză inversă are rezultate foarte bune.
CITEȘTE ȘI:
Aloe vera 10 beneficii minunate pentru sănătate

Principala și cea mai dificilă sarcină este identificarea și tratarea bolilor GI existente. Aceasta este cea mai lungă fază care poate produce rezultate de durată. Este important să găsiți un bun gastroenterolog care poate identifica și trata boala.

Este important de reținut că, în cazul tulburărilor gastrointestinale “funcționale”, este posibil ca examinările endoscopice să nu prezinte semne de inflamație. Este important să ne concentrăm asupra plângerilor – manifestările clinice ale bolii. Acestea includ constipație (scaune mai puțin de o dată la 2 zile), diaree, scaune nesigure, flatulență, dureri, greață, arsuri la stomac, eructații, sațietate precoce, balonare abdominală.

Întrebări frecvente

În cele ce urmează sunt răspunsuri la câteva întrebări frecvente despre eczemă sau dermatită atopică.

Când ar trebui să consult un medic pentru dermatită atopică?

Este posibil ca o persoană să fie nevoită să contacteze un medic în cazul în care se confruntă cu complicații ale dermatitei atopice, cum ar fi infecții cutanate bacteriene, virale și fungice. Acestea sunt complicații comune ale eczemei, deoarece persoanele care se scarpină pot introduce agenți patogeni în piele.

În plus, pielea persoanelor cu eczemă este lipsită de proteinele care luptă împotriva infecțiilor. Semnele de infecție includ:

– eczema se agravează brusc
– zone ale pielii care lăcrimează
– o temperatură crescută
– simptome asemănătoare gripei

Pot să tratez acasă eczema infectată?

Tratamentul pentru infecțiile cutanate este reprezentat de medicamente antibacteriene, antifungice sau antivirale. În cazuri rare de infecție virală, o persoană poate fi nevoită să meargă la spital. Prin urmare, o persoană nu ar trebui să încerce să trateze acasă eczema infectată.

Cum pot trata eczema de pe mâini?

Tratarea eczemei mâinilor este similară cu tratarea eczemei în alte părți ale corpului. Acesta include reducerea la minimum a expunerii la iritanții declanșatori, aplicarea de cremă hidratantă și administrarea medicamentelor prescrise, după caz. Purtarea de mănuși atunci când efectuați sarcini care pot provoca crize poate fi, de asemenea, de ajutor.

CITEȘTE ȘI:
17 Moduri surprinzătoare de slăbit in somn

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete