12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Ce este dopamina? Rolul ei in organism

Trebuie să citești asta...

Am auzit de acesta dar nu stim ce este dopamina si ce rol are ea in organismul uman? ei bine, dopamina este un neurotransmițător. Responsabilă de transmiterea semnalelor între celulele nervoase ale creierului, dopamina este adesea numită mesager chimic. Aceasta joacă un rol semnificativ în organism și are un impact direct asupra sistemului nostru nervos central.

Caracteristicile dopaminei

În timp ce dopamina este adesea numită “substanța chimică a plăcerii”, aceasta este o denumire greșită, deoarece dopamina nu produce de fapt plăcere. Cu toate acestea, ea întărește sentimentele de plăcere prin conectarea senzațiilor de plăcere la anumite comportamente.

“Este o substanță chimică de bun augur, (spune Tanya J. Peterson, NCC, DAIS, educator în domeniul sănătății mintale). Face parte din centrul nostru de recompensă, iar atunci când creierul nostru produce dopamină ca răspuns la ceea ce facem, ne simțim bine și dorim să facem mai mult din ceea ce ne face să ne simțim atât de sănătoși din punct de vedere mental. Asta, la rândul său, duce la o producție și mai mare de dopamină.”

Dopamina este, de asemenea, prezentă în răspunsurile de luptă sau de fugă. Atunci când se confruntă cu o amenințare percepută, reală sau imaginară, sistemul nervos simpatic (SNS) este activat, declanșând eliberarea de dopamină și alte catecolamine, care ajută la răspunsul la stres.

CITEȘTE ȘI:
Oboseala: tipuri, cauze, simptome și remedii

Dopamina este produsă în mai multe locuri diferite din creier, spune James Giordano, MD, MPhil, profesor de neurologie și biochimie la Centrul Medical al Universității Georgetown, inclusiv în substantia nigra, în zona tegmentală ventrală, în glanda pituitară și în căile hipotalamusului.

Ce este dopamina? Rolul ei in organism
Ce este dopamina? Rolul ei in organism

Rol în organism

Dopamina are un impact direct asupra multor funcții neurologice, cognitive și comportamentale din organism, spune Dr. Giordano, inclusiv:

Dopamina afectează totul, de la modul în care gândim și ne mișcăm până la modul în care ne amintim și ne comportăm. Cu toții experimentăm dopamina în mod diferit, iar un dezechilibru al niveluriloracesteia poate fi greu de detectat, dar ne poate influența în mod direct sănătatea și sănătatea mentală.

Prea puțină sau prea multă dopamină poate cauza multe probleme. În cazul unei deficiențe, ați putea prezenta o serie de simptome, cum ar fi:

În timp ce nivelurile ridicate de dopamină vă pot crește concentrarea, energia, apetitul sexual și capacitatea de concentrare, acestea pot duce, de asemenea, la un comportament competitiv și agresiv și pot provoca simptome precum anxietate, probleme de somn și stres.

Tulburari de sanatate din cauza deficitului de dopamina
Tulburari de sanatate din cauza deficitului de dopamina

Tulburări de sănătate din cauza deficitului de dopamină

Atunci când aveți deficienta de dopamină, puteți experimenta un declin al funcțiilor neurocognitive, care se referă la memorie, atenție și abilități de rezolvare a problemelor.

CITEȘTE ȘI:
Fructele Kiwi 10 motive pentru care trebuie să le mănânci

Ca și neurotransmițătorul serotonină, care ajută la reglarea stării de spirit, aceasta este implicată în multe boli psihice. Receptorii acestui neurotransmițător care funcționează anormal joacă un rol în unele tulburări de sănătate și de sănătate mintală.

1. Boala Parkinson

Scăderea nivelului de dopamină poate apărea în anumite boli neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson, în care celulele nervoase responsabile pentru producerea și eliberarea acesteia mor, explică Dr. Giordano.

2. Tulburarea de deficit de atenție (ADHD)

Studiile au arătat că există perturbări ale dopaminei la cei cu ADHD, corelate cu simptomele de neatenție și impulsivitate. Persoanele cu ADHD pot prezenta deficite de recompensă și motivație, făcându-le incapabile să își modifice comportamentul pentru a se adapta la condițiile de recompensă în schimbare.

3. Schizofrenie

Schizofrenia este asociată cu modificări ale receptorilor de dopamină din creier, precum și ale căilor de semnalizare a acesteia.

Medicamentele antipsihotice pot acționa de fapt ca un antagonist al dopaminei, ajutând unii pacienți cu schizofrenie.

4. Tulburări legate de consumul de substanțe și dependență

Răspunsurile condiționate declanșate de dopamină care rezultă din anumite comportamente, cum ar fi consumul de alcool sau jocurile de noroc, pot duce la dependență. De ce unii oameni se luptă cu dependența mai mult decât alții ar putea avea legătură cu diferențele preexistente în circuitele de dopamină.

CITEȘTE ȘI:
Semințele de rodie 7 beneficii incredibile pentru corpul uman

5. Turba depresivă majoră (MDD)

MDD este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală, iar deficitul de dopamină poate duce la anhedonie, incapacitatea de a simți plăcere, care este adesea un simptom al MDD.

“Scăderea funcției dopaminei poate apărea în urma stresului și în anumite tipuri de tulburări depresive”, spune Dr. Giordano. Scăderea eficacității în metabolism poate produce semne și simptome precum:

În astfel de cazuri, explică Dr. Giordano, pacienții pot fi tratați cu medicamente antidepresive, care pot prelungi efectul dopaminei disponibile la situsurile sale receptoare și, în acest fel, amplifică efectele acesteia pentru a reduce astfel de semne și simptome.

Dacă suferiți de o tulburare de sănătate fizică sau mentală ca urmare a unui dezechilibru al dopaminei, tratamentul va depinde de tulburarea respectivă. Dacă suferiți de anumite simptome, veți dori să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre stilul de viață, dieta și istoricul medical pentru a determina cei mai buni pași de urmat.

Modalități naturale de echilibrare a nivelurilor de dopamină

Nivelurile de dopamină sunt dificil de monitorizat, deoarece apar în creier, dar există modalități de a vă echilibra nivelurile fără medicamente. Cel mai bun mod de a vă echilibra nivelurile de dopamină este să vă concentrați pe obiceiuri sănătoase.

Dacă te complaci prea mult în anumite activități “producătoare de dopamină”, cum ar fi sexul, hobbyurile sau jocurile de noroc, atunci este necesar să iei pauze intenționate, dar dacă ai probleme de concentrare, te simți demotivat sau obosit, atunci trebuie să crești producția de dopamină.

CITEȘTE ȘI:
Ashwagandha 10 Beneficii pentru creier, tiroidă și mușchi

1. Consumați alimente nutritive

“Substanțele nutritive din anumite alimente călătoresc până la creier și contribuie la producerea de dopamină”, spune Peterson. Consumul de multe fructe și legume, în special banane, poate crește producția.

Peterson recomandă, de asemenea, proteine, inclusiv carne slabă, pește, fasole și proteine vegetale, precum și alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somon, macrou, stridii, semințe de in măcinate, semințe de chia și nuci.

2. Faceți exerciții fizice în mod regulat

A face o scurtă plimbare, a practica yoga, a dansa în bucătărie sau a face un antrenament la domiciliu poate ajuta la producerea unor niveluri sănătoase de dopamină. Exercițiile fizice îmbunătățesc, de asemenea, obiceiurile de somn.

“Faceți orice activitate fizică care vă face plăcere. Forțându-vă să faceți ceva ce urâți doar de dragul de a face exerciții fizice poate aduce beneficii fizice, dar pentru a beneficia pe deplin de sănătatea mentală, alegeți mișcarea pe care o găsiți plăcută”, spune Peterson.

3. Sărbătoriți momentele mici

“Făcând ceva mic care îți face plăcere și conectând în mod intenționat acel act la o realizare sau la ceva minunat pe care îl observi, îi spune creierului tău că se întâmplă ceva grozav și că tu îl conduci”, spune Peterson.

Acest lucru poate include ceva atât de simplu precum observarea florilor din grădină, ascultarea cântecului preferat, mirosul boabelor de cafea sau suflarea bulelor. Acest lucru va stimula producția de dopamină, explică Peterson, și veți obține un impuls de sănătate mintală care durează.

CITEȘTE ȘI:
10 alimente care sunt foarte ușor de digerat

Întrebări frecvente despre dopamină

Care sunt cauzele dopaminei scăzute?

Aceasta ar putea fi o boală mintală, stresul, lipsa somnului, abuzul de droguri, obezitatea sau consumul de prea mult zahăr și grăsimi saturate. Un nivel scăzut de dopamină poate fi cauzat și de o problemă cu glandele suprarenale.

Cum se crește dopamina?

Dormitul suficient, exercițiile fizice, ascultarea muzicii, meditația și petrecerea timpului la soare pot crește nivelul de dopamină. În general, o dietă și un stil de viață echilibrat pot contribui în mare măsură la creșterea producției naturale de dopamină a organismului dumneavoastră și vă pot ajuta creierul să funcționeze la maximum.

Ce alimente sunt bogate în dopamină?

Printre alimentele care stimuleaza eliberarea de dopamina regasim:
Alimentele lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul, carnea neprelucrată, cum ar fi carnea de vită, pui și curcan, pește bogat în Omega-3, cum ar fi somonul și macroul, ouă, fructe și legume, în special banane, Nuci, cum ar fi migdalele și alunele, ciocolată neagră.

Există o pastilă de dopamină?

Exista o categorie largă de medicamente care imită acțiunile dopaminei în organism pentru a ameliora simptomele legate de nivelurile scăzute de dopamină. Cel mai adesea sunt utilizați pentru a trata boala Parkinson și sindromul picioarelor neliniștite, dar sunt prescrise și pentru alte afecțiuni.

Cum pot verifica nivelul de dopamină?

Nu există o modalitate fiabilă de a măsura direct nivelurile de dopamină din creierul unei persoane. Există câteva modalități indirecte de a determina un dezechilibru al nivelului de dopamină din creier. Medicii pot măsura densitatea transportatorilor de dopamină care se corelează pozitiv cu celulele nervoase care utilizează dopamina

CITEȘTE ȘI:
Nevralgia de trigemen – Simptome, cauze, diagnostic și tratament

Concluzii

Dacă vă îngrijorează nivelul de dopamină, adresați-vă medicului dumneavoastră de familie. Deoarece aceasta joacă un rol atât de integral în organism și în creier, este important să abordați echilibrul acesteia. Doar să știți că mulți oameni se confruntă cu niveluri dezechilibrate, dar acestea pot fi ajustate cu ușurință.

{{ content }}

A fost util articolul Ce este dopamina? Rolul ei in organism ? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Ultimele rețete