Ce medicamente nu trebuie luate împreună: răspunsurile farmacistului

Ce medicamente nu trebuie luate împreună: răspunsurile farmacistului

Medicamentele ar trebui să ajute la combaterea bolilor, nu să dăuneze corpului uman. Pentru a evita aceasta din urmă, este important să se respecte cu strictețe frecvența de administrare, să nu se ia mai mult decât doza necesară, să se ia în considerare efectul alimentelor asupra absorbției unui anumit medicament.

Dar cel mai important lucru este să înțelegem că unele medicamente nu trebuie luate împreună, deoarece pot interacționa între ele, schimbându-și reciproc efectul terapeutic, în unele cazuri afectând negativ organismul.

Ce sunt interacțiunile medicamentoase, ce pot fi acestea

Termenul “interacțiune medicamentoasă” este utilizat pentru a se referi la situațiile în care efectele specifice ale cel puțin unui medicament se modifică semnificativ atunci când două sau mai multe medicamente sunt luate simultan.

Riscul apariției sale este direct proporțional cu numărul de medicamente utilizate: cu cât mai multe medicamente intră împreună în organism, cu atât mai mare este probabilitatea apariției efectelor negative.

Există două tipuri principale de interacțiuni:

 • Farmacodinamice (referitoare la mecanismul de acțiune și la efectul agentului);
 • Farmacocinetice (afectează absorbția, distribuția și excreția medicamentelor).

Interacțiune farmacodinamică.

Ce medicamente nu trebuie luate împreună: răspunsurile farmacistului

Administrarea mai multor medicamente poate provoca două tipuri de interacțiuni legate de farmacodinamica acestora în organism:

 • Sinergismul, care se poate manifesta prin potențarea acțiunii unui medicament sau prin însumarea efectelor a două medicamente. De exemplu, administrarea simultană a medicamentelor pe bază de fier cu acid ascorbic crește absorbția acestora și, în consecință, crește concentrația lor în sânge. Ca exemplu de însumare a efectelor, putem da interacțiunea a două medicamente din grupul analgezicelor antiinflamatoare nesteroidiene – paracetamolul și acidul acetilsalicilic (aspirina). Utilizarea lor simultană poate provoca simptome similare unui supradozaj: amețeli, dezorientare, greață, diaree, hemoragie la nivelul organelor gastrointestinale.
 • Antagonismul este un tip de interacțiune în care un medicament elimină efectul unui al doilea medicament. Duce la dispariția completă a efectului terapeutic al medicamentului sau la slăbirea acestuia. În unele situații, antagonismul poate fi un tip de interacțiune util, cum ar fi atunci când sunt necesare antidoturi. Dar, în majoritatea cazurilor, prescrierea necorespunzătoare a mai multor medicamente cu efecte antagoniste între ele duce la un tratament ineficient. Un exemplu izbitor de antagonism este neutralizarea medicamentelor sulfonamidice (de exemplu, streptocid, biseptol, sulfadimesin, ftalazol) de către acidul para-aminobenzoic (vitaminele B, novocaina, dicaina, procaina, procaina, benzocaina). Administrarea lor simultană duce la o scădere semnificativă a proprietăților antimicrobiene ale acestor medicamente.
CITEȘTE ȘI:
Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legată de vârstă

Interacțiunea farmacocinetică

Unele medicamente nu pot fi administrate împreună nu numai din cauza modificării efectului lor terapeutic, ci și din cauza interacțiunii farmacocinetice.

Atât absorbția, cât și transportul, metabolismul, distribuția și chiar excreția unuia sau a ambelor medicamente, adică toate procesele care au loc cu un medicament după ce acesta intră în organism, se pot modifica.

Rezultatul final al acestor transformări poate fi o modificare a concentrației substanței active în organism, care este cheia tratamentului.

Ce se poate întâmpla dacă nu se iau în considerare posibilele interacțiuni farmacocinetice:

 • O modificare a motilității tractului gastro-intestinal, ceea ce duce la o absorbție diferită a unor medicamente. De exemplu, administrarea de laxative reduce absorbția medicamentului. Colinoliticele, prokineticele și agenții anticolinesterazici – cresc absorbția acestuia;
 • Scad sau cresc aciditatea gastrică, ceea ce duce la modificarea absorbției ingredientului activ al unor medicamente. Există medicamente care necesită un mediu acid pentru o absorbție completă și pentru a ajunge la o anumită concentrație în organism. Există, de asemenea, medicamente care necesită un pH alcalin, deci trebuie să luați în considerare posibila modificare a acidității sub acțiunea acestora. De exemplu, dacă vi se prescriu antiacide, nu trebuie să le luați împreună cu medicamente antivirale: zalcibatin sau tipranavir. Exact pentru aceste medicamente aveți nevoie de un pH scăzut, altfel absorbția va fi încetinită;
 • Legătura competitivă cu proteinele plasmatice, ceea ce duce la o creștere a concentrației sanguine a unuia dintre medicamente. Acest mecanism se explică prin faptul că unele medicamente se leagă de proteinele plasmatice în proporție de 90-98%, iar atunci când un pacient ia simultan cu acestea medicamente care au un grad ridicat de similitudine cu aceleași proteine, primele sunt deplasate de cele din urmă. Un exemplu: medicamentul antiaritmic chinidină poate deplasa digoxina. Din această cauză, concentrația de digoxină în sânge crește, ca și cum pacientul ar fi luat o doză de câteva ori mai mare decât de obicei. Acest lucru duce la simptome neplăcute și la creșterea efectelor secundare: greață, vărsături, dureri de cap, scăderea pulsului, amețeli;
 • Modificări ale activității citocromului P-450. La creșterea acesteia, se observă o scădere a concentrației medicamentului și o eficacitate insuficientă a tratamentului, în timp ce la o scădere a activității – dimpotrivă. De exemplu, medicamentele antifungice (ketoconazol, fluconazol), antibioticele (eritromicina, claritromicina) sunt inhibitori ai activității enzimatice. Exemple de inductori sunt carbamazepina, ritonavirul, rifabutina și altele.
CITEȘTE ȘI:
Litiu: Beneficii sănătate și efecte adverse

“Cupluri” de medicamente nedorite și periculoase

Interacțiunile medicamentoase sunt în mod obișnuit împărțite în patru clase:

 • A – această clasă include combinații în care interacțiunea nu este semnificativă din punct de vedere clinic (de exemplu, combinația dintre fenobarbital și ranitidină);
 • B – această clasă include perechi de medicamente ale căror interacțiuni nu au fost încă descrise
 • C – o clasă de medicamente care interacționează între ele și care își modifică reciproc efectul terapeutic. Pot fi eliminate prin ajustarea dozei (cimetidină și teofilină)
 • D – această clasă include perechi de medicamente, a căror recepție în același timp poate fi periculoasă și inacceptabilă. este vorba despre astfel de combinații și merită să vorbim despre ele.

Hormonii contraceptivi și antibioticele

Pentru a preveni o sarcină neplanificată, un medic poate prescrie contraceptive orale unei femei. Acestea sunt medicamente hormonale al căror mecanism de acțiune se bazează pe suprimarea ovulației. Astfel, chiar dacă spermatozoizii cei mai “activi” ajung în colul uterin, fertilizarea nu va avea loc, deoarece ovulul nu se maturizează.

Antibioticele, pe de altă parte, pot face parte din regimul de tratament pentru bolile infecțioase. Ele ucid bacteriile, dar “ucid” și microflora benefică. Acest efect secundar al antibioticelor este cel care determină scăderea hormonilor din organism.

Din cauza perturbării microflorei din intestin, hormonii practic nu sunt absorbiți și, prin urmare, nu mai funcționează. Ca urmare, o femeie poate rămâne însărcinată dacă nu ia măsuri de precauție suplimentare. O astfel de combinație de medicamente nu este periculoasă pentru organism, dar dacă sarcina nu este planificată, trebuie luată în considerare.

CITEȘTE ȘI:
Cum să afli ce insectă te-a mușcat

Anticoagulante și analgezice

Ce medicamente nu trebuie luate împreună: răspunsurile farmacistului

Medicamentele din grupul anticoagulantelor sunt utilizate pentru a subția sângele și a preveni tromboza. Principalul pericol al supradozajului de astfel de medicamente este apariția hemoragiilor interne.

Medicamentele analgezice au un scop și un mecanism de acțiune foarte diferite. Ele ameliorează durerea de origine diferită, dar efectul lor suplimentar este de a reduce coagularea sângelui. Din acest motiv, utilizarea simultană a acestor două grupe de medicamente poate duce la sângerări în organele interne.

O astfel de stare este periculoasă în primul rând din cauza pierderii de sânge. Este important să nu abuzați de analgezice în timp ce luați în mod continuu anticoagulante sau să întrerupeți utilizarea acestora, dacă este posibil, pe durata tratamentului cu medicamente din grupul AINS.

Blocanți ai canalelor de calciu și beta-blocante

Medicamentele care se referă la blocantele de calciu sunt concepute pentru a trata hipertensiunea arterială și angina pectorală. Acestea acționează prin blocarea calciului care constrânge vasele de sânge, dilatându-le astfel.

Acest lucru scade tensiunea arterială și face ca fluxul sanguin către inimă să funcționeze mai bine. În același timp, blocantele canalelor de calciu afectează inima însăși, astfel încât bradicardia și blocajele intracardiace sunt posibile atunci când le folosiți.

Beta-blocantele sunt utilizate pentru boli coronariene, aritmii, hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă cronică. Ei reduc ritmul cardiac și conducerea cardiacă. Suprapunerea acestor efecte de la două medicamente în același timp poate provoca stop cardiac brusc.

CITEȘTE ȘI:
Aciditatea, simptome, remedii naturale, cauze și tratament

Dacă beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu sunt prescrise în același timp, ritmul cardiac trebuie monitorizat cu atenție. În caz de bradicardie gravă – mai puțin de 50 de bătăi pe minut, trebuie să consultați imediat un medic.

Medicamente antialergice și anti-răceală

Ce medicamente nu ar trebui să fie luate împreună: farmacistul răspunde

La primele simptome ale unei răceli, mulți oameni aleg pliculețe de pulbere pentru a face o băutură fierbinte. Acestea sunt într-adevăr foarte bune pentru a face față durerilor de cap, durerilor de corp, congestiei nazale. Și totul pentru că în compoziție se află paracetamol, precum și componente antihistaminice.

Dacă combinați aceste pliculețe cu medicamente pentru alergii, vă puteți confrunta cu un supradozaj al acestora din urmă. Ca rezultat – somnolență ridicată, ceea ce este foarte periculos pentru șoferi sau pentru cei care lucrează cu mecanisme care necesită concentrare.

Exact același pericol este reprezentat de amestecul antihistaminicelor cu remedii împotriva răului de mișcare și a răului de mare.

Antidiareicele și preparatele pe bază de calciu

Combinația periculoasă a acestor două grupuri de medicamente se referă în primul rând la remediile pentru diaree pe bază de loperamidă. Un astfel de medicament reduce motilitatea intestinală, reducând astfel frecvența defecației. Nu trebuie luat pentru infecții intestinale, deoarece microflora patogenă nu va fi eliminată din organism, ceea ce va duce la o creștere a intoxicației.

CITEȘTE ȘI:
Cum să supraviețuiești cu un minim de hrană și apă în caz de urgență

Calciul este un mineral care ajută la întărirea oaselor. Este adesea prescris pentru fracturi și pentru a preveni osteoporoza la femeile aflate la menopauză. De asemenea, calciul poate face parte din remediile pentru a reduce aciditatea sucului gastric. Pe lângă întărirea țesutului osos, acesta afectează și motilitatea intestinală, la fel ca loperamida.

Utilizarea simultană a acestor două medicamente poate duce la constipație prelungită. Acesta este motivul pentru care trebuie să evitați produsele pe bază de calciu în timpul tratamentului diareei cu loperamidă.

Agenți antifungici și statine

Medicamentele din grupul statinelor sunt utilizate pentru a reduce colesterolul și a preveni ateroscleroza. Acestea perturbă procesul de producere a colesterolului de către ficat, astfel încât acesta “preia” procesarea a ceea ce se află deja în sânge.

Astfel de medicamente sunt adesea prescrise în terapia complexă a hipertensiunii arteriale. Agenții antifungici sunt utilizați pentru a trata dermatomicoza, candidoza orală, candidoza vaginală, onicomicoza.

Enzima citocrom P-450 participă la metabolizarea ambelor medicamente, astfel încât administrarea simultană de antifungice și statine poate duce la creșterea nivelului acestora din urmă în sânge și la acumularea lor în mușchii scheletici. Rezultatul acestei pătrunderi a agenților de scădere a colesterolului este un risc ridicat de apariție a rabdomiolizei.

De asemenea, nu trebuie să luați statine împreună cu anticoagulante, deoarece pot apărea sângerări.

CITEȘTE ȘI:
Boala celiacă: Simptome, cauze și tratament

Inhibitori ECA și spironolactonă

Inhibitorii ACE sunt un grup destul de popular de medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

Mecanismul lor de acțiune se bazează pe blocarea producției de angiotensină, care constrânge vasele de sânge. Astfel, vasele de sânge se dilată și tensiunea arterială scade.

Spironolactona este ingredientul activ din medicamentele prescrise pentru insuficiența cardiacă. Acesta reduce volumul sângelui prin eliminarea excesului de lichide și săruri, reducând astfel presiunea asupra inimii.

Ambele medicamente cresc nivelul de potasiu din sânge, ceea ce poate duce la hiperkaliemie. Pericolul acestei afecțiuni este că sunt afectate ritmul și conducerea inimii.

Cum să evitați efectele negative asupra organismului

Cea mai importantă regulă pentru a evita efectele periculoase ale administrării a două sau mai multe medicamente în același timp este să nu vă auto-medicați.

Este mai bine să încredințați prescrierea de medicamente medicilor. Este în acest caz puteți obține beneficii maxime de pe urma tratamentului. În cazul extrem, trebuie să studiați cu atenție instrucțiunile pentru a ști cu ce trebuie să luați medicamentul și ce este strict interzis.

Al doilea lucru pe care fiecare pacient trebuie să îl rețină este că este important să respecte cu strictețe doza și intervalele de timp. Dacă este necesar să luați două sau mai multe medicamente, este recomandabil să le luați separat. Intervalul minim între diferite medicamente trebuie să fie de 30 de minute.

CITEȘTE ȘI:
Medicamente interzise în unele țări, dar permise în altele

Și ultimul lucru – atunci când urmați un tratament simultan de către mai mulți specialiști, este necesar să îi avertizați cu privire la toate medicamentele prescrise, altfel vă puteți confrunta cu un rezultat neprevăzut sau chiar periculos pentru sănătatea dumneavoastră al unei astfel de terapii.

Citește și aceste articole:

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica orice rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Cum să afli ce insectă te-a mușcat
Despre mutația virusurilor: coronavirusuri și alte specii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii