Ce să mănânci ca să accelerezi metabolismul și să arzi grăsimile

Ce să mănânci ca să accelerezi metabolismul și să arzi grăsimile

Descoperă cele mai bune alimente care te ajută să-ți accelerezi metabolismul și să arzi grăsimile într-un mod sănătos și eficient. Află cum să-ți optimizezi dieta pentru a obține cele mai bune rezultate în procesul de slăbire și sănătatea ta. Articolul nostru îți oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele de fitness și să te simți în formă.

Internetul este plin de sfaturi despre cum să-ți accelerezi metabolismul. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânești, este firesc ca diverse sisteme ale corpului să încetinească, inclusiv metabolismul. Din păcate, acest lucru poate duce la creșterea în greutate și la excesul de grăsime, ceea ce niciunul dintre noi nu își dorește!

Există mii de suplimente și formule pentru pierderea în greutate care pretind că accelerează arderea grăsimilor din organism. Adevărul este că nu există nicio “pastilă magică” care poate schimba modul în care corpul dumneavoastră arde grăsimile. Multe depind de propriile eforturi în ceea ce privește dieta, exercițiile fizice și îngrijirea de sine.

💢Ce este metabolismul?

Ce să mănânci ca să accelerezi metabolismul și să arzi grăsimile
Ce să mănânci ca să accelerezi metabolismul și să arzi grăsimile

Metabolismul este pur și simplu procesul prin care organismul transformă alimentele în energie. Este un proces biochimic complex în care caloriile din alimente și băuturi sunt combinate cu oxigenul pentru a elibera energia de care aveți nevoie pentru diverse activități.

Corpul dumneavoastră are nevoie de energie tot timpul, chiar și atunci când vă odihniți. În corpul tău se desfășoară zeci de funcții la care nici măcar nu te gândești, cum ar fi respirația, circulația sângelui, echilibrul hormonal, regenerarea și repararea celulelor.

CITEȘTE ȘI:
Alimente bogate in carbohidrați. Cele mai bune surse de carbohidrați

De asemenea, corpul tău are nevoie de un anumit număr de calorii pentru a îndeplini aceste funcții de bază. Acest lucru se numește rata metabolică bazală sau metabolismul.

Rata metabolismului dvs. depinde de mai mulți factori, printre care:

 • Dimensiunea și compoziția corpului – persoanele cu mai mulți mușchi ard mai multe calorii, chiar și în repaus.
 • Sexul – bărbații tind să aibă mai puțină grăsime corporală și mai mulți mușchi decât femeile, motiv pentru care ard mai multe calorii.
 • Vârsta – Pe măsură ce îmbătrâniți, cantitatea de mușchi din corpul dumneavoastră tinde să scadă și grăsimea tinde să crească, ceea ce poate încetini metabolismul.

💢Ce se întâmplă atunci când îți accelerezi metabolismul?

Atunci când metabolismul tău funcționează optim, culegi multe beneficii pentru sănătate. Este important de reținut că în rata metabolică sunt implicați mulți factori, iar greutatea este doar unul dintre ei!

Un metabolism rapid înseamnă că nivelul tău de energie este mult mai stabil și că abia te simți obosit. Acest lucru se datorează faptului că organismul tău transformă eficient alimentele pe care le consumi în combustibil, oferindu-ți o sursă constantă de energie.

Persoanele cu un metabolism bun pot rămâne, de asemenea, concentrate mental. Ele sunt mai puțin predispuse la creșterea în greutate și pot slăbi rapid dacă este nevoie.

💢6 Alimente care îți pot stimula metabolismul

Ideea că anumite alimente îți pot stimula metabolismul poate părea contraintuitivă, dar este adevărată. Corpul tău are nevoie de anumiți nutrienți pentru a stimula arderea grăsimilor. Prin urmare, săritul peste mese s-ar putea să nu te ajute de fapt să slăbești pe termen lung.

S-a demonstrat că următoarele alimente ajută la stimularea metabolismului și la demararea pierderii în greutate:

1. Carne slabă

Digerarea proteinelor necesită mult mai mult efort decât carbohidrații sau grăsimile. Din acest motiv, experții recomandă consumul de carne proaspătă și slabă, cum ar fi carnea de pasăre și peștele.[1] Procesul de digestie necesită multă energie, așa că ardeți calorii pentru a le descompune. Studiile au arătat că proteinele pot crește consumul de calorii cu până la 35% după o masă.[2]

În plus, proteinele sunt necesare pentru construirea masei musculare. Cu cât ai mai mulți mușchi, cu atât metabolismul tău este mai rapid. Prin urmare, asigurați-vă că aveți ceva proteine în fiecare masă și gustare pe parcursul zilei.

2. Leguminoase

Fasolea și legumele sunt o sursă excelentă de proteine vegetale. De asemenea, sunt bogate în fibre, atât solubile, cât și insolubile. Corpul dumneavoastră folosește multă energie atunci când descompune fibrele și proteinele, iar acest lucru vă menține metabolismul în funcțiune.

Conținutul ridicat de fibre din fasole ajută, de asemenea, la menținerea constantă a nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea poftelor de după-amiază.[3]

Leguminoasele furnizează, de asemenea, fier, zinc și seleniu. Aceste minerale sunt necesare pentru ca glanda ta tiroidă să producă suficienți hormoni. Fără ele, metabolismul dumneavoastră poate încetini sau poate fi afectat.

3. Nuci

Nucile sunt o altă sursă bună de proteine și fibre. Cercetările au arătat că persoanele care mănâncă regulat nuci au un risc mai mic de rezistență la insulină și au o circumferință a taliei mai mică decât persoanele care nu mănâncă nuci.[4] Cu mai puțină rezistență la insulină, este mai puțin probabil ca organismul să stocheze grăsimi sau să dezvolte diabet de tip 2.

De asemenea, nucile durează mai mult timp pentru a se descompune, ceea ce le face mai sățioase și mai bune pentru metabolismul dumneavoastră.

Cel mai important, cercetările au descoperit că nucile vă pot stimula metabolismul. În mai multe studii, s-a constatat că nucile cresc cheltuielile energetice, astfel încât este posibil să folosiți cu 10% mai multă energie decât de obicei.[5]

4. Cereale integrale

Cerealele integrale sunt carbohidrați complecși compuși dintr-o serie mai lungă de zaharuri. Drept urmare, organismului tău îi ia mai mult timp să le descompună, astfel încât metabolismul tău arde în mod constant pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cercetătorii au descoperit că consumul de cereale integrale crește cheltuielile de energie după o masă cu până la 50% în comparație cu consumul de alimente procesate.[6]

Alimentele cu carbohidrați complecși tind să conțină mai mulți nutrienți, în special vitaminele B. Acestea joacă un rol important în transformarea alimentelor consumate în energie, care se află în centrul metabolismului. Vitamina B12, în special, este adesea asociată cu pierderea în greutate, deoarece stimulează metabolismul și oferă energie de lungă durată.

Asigurați-vă că alegeți cerealele integrale în locul celor procesate. Căutați făină integrală de grâu, quinoa, orez brun, orz, porumb și ovăz.

5. Alimente probiotice

Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul, kimchi și varza murată, ajută la creșterea numărului de bacterii bune din intestin. Aceste bacterii sunt în mare parte responsabile de digerarea alimentelor în intestin și de facilitarea absorbției substanțelor nutritive.[7]

Un studiu din 2012 publicat în Journal of Functional Foods a raportat că adulții care au mâncat o jumătate de cană de iaurt probiotic la cină în fiecare seară, în fiecare seară, timp de șase săptămâni, au pierdut 3-4% grăsime corporală. În comparație, adulții care au mâncat iaurt obișnuit au pierdut doar 1% grăsime corporală.[8]

Se crede că probioticele modifică modul în care organismul metabolizează acizii biliari. Acești acizi sunt produși de ficat și sunt în principal responsabili pentru descompunerea grăsimilor în partea superioară a intestinului. Dacă probioticele pot afecta metabolismul acizilor biliari, ele pot modifica și cantitatea de grăsime pe care organismul o poate absorbi din alimente.

6. Cafea

Cofeina este un stimulent puternic, cunoscut pentru faptul că vă face să vă “treziți” și vă stimulează metabolismul. Aceasta acționează prin blocarea unui neurotransmițător numit adenozină, care determină alți neurotransmițători să elibereze mai multă dopamină și noradrenalină.

Acest lucru vă ajută să vă simțiți mai alert și mai energic, ceea ce, la rândul său, vă poate ajuta să faceți exerciții fizice mai mult timp. Cu toate acestea, nu uitați că o cantitate prea mare de cofeină poate declanșa, de asemenea, un răspuns de stres cronic și vă poate face să vă simțiți epuizat, așa că ar trebui să luați cofeină doar în doze mici.[9]

Studiile au arătat că cofeina poate crește metabolismul în repaus cu aproximativ 3 până la 11%, în funcție de mărimea dozei.[10]

De asemenea, s-a demonstrat că ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor. Un studiu a arătat chiar că persoanele care au luat suplimente care conțin cafeină au înregistrat o creștere de 29% a arderii grăsimilor. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să creadă că cofeina poate afecta semnificativ nivelul de energie și poate accelera metabolismul.

💢Concluzie

Nu uitați că, deși acest articol se concentrează asupra a ceea ce ar trebui să mâncați, pentru a vă accelera cu adevărat metabolismul și a arde grăsimile, trebuie să faceți un efort și în ceea ce privește exercițiile fizice și îngrijirea de sine. Începeți să mâncați sănătos cu alimentele pe care le-am sugerat mai sus și faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține în mișcare.

🧠Întrebări frecvente

Care sunt alimentele care accelerează metabolismul și ard grăsimile?

Alimentele care pot ajuta la accelerarea metabolismului și arderea grăsimilor includ proteinele slabe, cum ar fi puiul și peștele, alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele, cafea, alimente probiotice, alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi nucile și semințele, și alimente care conțin capsaicină, precum ardeiul iute.

Ce rol au fibrele în accelerarea metabolismului?

Fibrele pot ajuta la accelerarea metabolismului deoarece îmbunătățesc digestia și mențin funcționarea optimă a intestinelor. Fibrele solubile pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea sațietății, prevenind astfel supraalimentarea.

Cum funcționează consumul de proteine pentru a stimula metabolismul?

Consumul de proteine poate ajuta la accelerarea metabolismului deoarece necesită mai multă energie pentru a fi digerate și absorbite în comparație cu alte macronutrienți. Acest lucru este cunoscut sub numele de efectul termic al alimentelor (TEF). Proteinele pot contribui și la menținerea masei musculare, care este un factor important în metabolismul de repaus.

Cum ajută acizii grași omega-3 la arderea grăsimilor?

Acizii grași omega-3 pot ajuta la arderea grăsimilor prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea inflamației în organism. Acești acizi grași pot stimula, de asemenea, activitatea enzimelor care descompun grăsimile și pot inhiba depunerea de grăsime în organism.

Ce alte strategii pot fi aplicate pentru a accelera metabolismul și a arde grăsimi?

Alte strategii pentru a accelera metabolismul și a arde grăsimi includ exercițiile fizice, în special antrenamentul cu greutăți, consumul de apă suficientă, dormitul suficient și gestionarea stresului. Adoptarea unui stil de viață echilibrat și sănătos poate avea un impact pozitiv asupra metabolismului și a capacității organismului de a arde grăsimi.

 1. Heart: Meat, Poultry, and Fish: Picking Healthy Proteins
 2. NBC News: 15 ways to max your metabolism
 3. Harvard T.H. Chan: Carbohydrates and Blood Sugar
 4. NCBI: Benefits of Nut Consumption on Insulin Resistance and Cardiovascular Risk Factors: Multiple Potential Mechanisms of Actions
 5. PubMed: The energetics of nut consumption
 6. NCBI: Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure
 7. Balance One: What Happens When You Start Taking Probiotics?
 8. Science Direct: Lactobacillus fermentum and Lactobacillus amylovorus as probiotics alter body adiposity and gut microflora in healthy persons
 9. The Candida Diet: How To Reduce Your Caffeine Intake: Alternatives To Coffee & Tea
 10. Healthline: Can Coffee Increase Your Metabolism and Help You Burn Fat?

👇Citește și aceste articole:

  Ce să mănânci ca să accelerezi metabolismul și să arzi grăsimile

  Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

  Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

  Ce să mănânci înainte de antrenamentul de dimineață (10 idei de mic dejun ușor)
  Cum să planifici o dietă sănătoasă pentru slăbit
  Închide Coșul Meu
  Închide Wishlist
  Închide
  Închide
  Categorii