13.1 C
București
joi, martie 30, 2023

Ce se întâmplă dacă nu beți suficientă apă în timp ce luați creatină?

Trebuie să citești asta...

Creatina este un compus care este produs în mod natural de corpul dumneavoastră și este sintetizat din trei aminoacizi, L-arginină, L-glicină și L-metionină în pancreas și este depozitat în principal în mușchii scheletici. Creatina este, de asemenea, fabricată și vândută ca supliment nutrițional și stimulator de performanță datorită potențialului său de a crește forța musculară și de a promova creșterea musculară în timpul exercițiilor fizice.

Unul dintre principalele efecte secundare ale utilizării creatinei este un risc crescut de deshidratare, mai ales dacă nu beți cantități adecvate de apă. Deshidratarea vă poate afecta performanța, organele și chiar starea mentală. Consultați-vă medicul înainte de a utiliza un supliment care conține creatină.

Metoda de deshidratare

Creatina are capacitatea de a atrage apa din plasma din fluxul sanguin în mușchii scheletici, într-un proces numit hidratare miofibrilară sau hidratare musculară. Deși acest lucru aduce beneficii mușchilor scheletici, lasă mai puțină apă disponibilă pentru ca alte țesuturi să își îndeplinească sarcinile normale, deoarece majoritatea reacțiilor chimice și fiziologice celulare din corpul dumneavoastră necesită apă.

MedlinePlus definește deshidratarea ca fiind momentul în care organismul dumneavoastră nu are suficientă apă și alte lichide pentru a-și îndeplini funcțiile normale.

Stresul rinichilor

Unul dintre efectele deshidratării rezultate în urma suplimentării cu creatină este creșterea stresului rinichilor și al sistemului renal. Creatinina fabricată în comerț conține de obicei metaboliți, cum ar fi esterii, care sunt atașați la molecula de creatină pentru a-i spori absorbția. Acești metaboliți trebuie să fie filtrați din organism prin rinichi.

CITEȘTE ȘI:
Lapte de migdale: beneficii sănătate, precauții și utilizare

O scădere a vâscozității sângelui, combinată cu o creștere a metaboliților, face ca creatina să supună rinichii dumneavoastră la un stres potențial semnificativ. Biblioteca Națională de Medicină afirmă că, atunci când este administrată în doze mari, creatina este posibil să fie nesigură pentru rinichii dumneavoastră, deși nu a fost stabilită o legătură clară între creatină și afectarea rinichilor.

Efecte mentale

Atunci când nivelurile de apă sunt scăzute în corpul dumneavoastră, unele dintre substanțele chimice din creier, cum ar fi neurotransmițătorii și hormonii, pot fi afectate în mod negativ. Deshidratarea rezultată din lipsa aportului de apă combinată cu suplimentarea cu creatină poate provoca scăderi în producția de compuși, dopamină și serotonină, de către creierul dumneavoastră.

Scăderea nivelurilor de dopamină și serotonină poate duce la o creștere a simptomelor de psihoză, depresie, anxietate, nervozitate și confuzie mentală. Dacă luați medicamente pentru boli psihice ar trebui să vă consultați medicul înainte de a utiliza un supliment de creatină.

Alte considerații

Creatina este uneori administrată împreună cu alte suplimente și compuși care pot avea un efect diuretic asupra organismului dumneavoastră, cum ar fi cofeina. Cofeina atrage apa din corpul dumneavoastră prin creșterea temperaturii corporale centrale și a urinării care, atunci când este combinată cu creatina, poate crește și mai mult riscul de a vă deshidrata.

CITEȘTE ȘI:
Este dieta de resetare a hormonilor benefică pentru tine?

Prin urmare, Biblioteca Națională de Medicină recomandă ca compușii diuretici să nu fie luați împreună cu suplimentele de creatină. Consumul unor cantități adecvate de apă în timpul suplimentării cu creatină va reduce riscul de a dezvolta simptome de deshidratare.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Citește și aceste articole:

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

Ultimele rețete