18.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

Ce trebuie să știi despre anorexie pentru ca dorința ta de a slăbi să nu se termine în tragedie.

Simptomele psihologice și fizice ale anorexiei pot fi periculoase. Aflați cum să recunoașteți semnele anorexiei și cum vă puteți ajuta pe dumneavoastră sau pe o persoană dragă care ar putea suferi de această tulburare de alimentație.

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Anorexia afectează cel mai adesea fetele. Începe cu dorința de a pierde în greutate pentru a îndeplini anumite “standarde de frumusețe” și se poate sfârși în tragedie. Anorexia este o afecțiune în care pofta de mâncare este complet absentă, în timp ce organismul are o nevoie obiectivă de a mânca. Și nu este doar o boală a corpului, ci și a psihicului.

Vă arătam cum să o diagnosticați la dumneavoastră sau la o persoană dragă și cum să o ajutați.

Cum faceți diferența între dorința de a mânca sănătos și apariția unei tulburări alimentare?

Tulburările de alimentație sunt o consecință a sănătății mintale a unei persoane, astfel încât diagnosticul nu este pus de un gastroenterolog, ci de un psihoterapeut. Este necesar să consultați un astfel de specialist dacă persoana reduce cantitatea de alimente la doze foarte mici – acesta este cazul anorexiei, în timp ce în bulimie porțiile de mâncare, dimpotrivă, cresc, dar acest lucru este însoțit de vărsături.

În ambele cazuri, caracterul persoanei se schimbă dramatic, există dezgust față de corp, depresie și adesea agresivitate, în special față de persoanele care încearcă să influențeze comportamentul alimentar al persoanei. În cele mai multe cazuri, “inamicul” este reprezentat de cei mai apropiați de persoana respectivă.

Young woman with anorexia sitting alone on bed and feeling unhappy. Anorexia problem concept

Cum recunoști anorexia la tine sau la o persoană dragă? Calculați-vă indicele de masă corporală.

90% dintre persoanele care suferă de anorexie și bulimie sunt fete și femei tinere cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani. În cele mai multe cazuri, o persoană cu aceste probleme se plânge de greață, durere sau disconfort în stomac atunci când mănâncă, iar acest lucru o conduce pe calea falsă de a căuta cauza în problemele gastrointestinale.

CITEȘTE ȘI:
Sindromul PANDAS: simptome, diagnostic, tratament

Un simptom deosebit de periculos al tulburărilor de alimentație este scăderea greutății corporale sub valorile normale, ceea ce duce la epuizarea organelor și sistemelor organismului și la boli grave.

Indicele de masă corporală este raportul dintre înălțimea și greutatea unei persoane. Poate fi determinată foarte simplu: greutatea corporală în kilograme împărțită la înălțimea la pătrat în metri. Norma este de 18,5-25 kg/m². O scădere a acestor valori reprezintă un motiv de îngrijorare.

Ce trebuie să faci dacă suspectezi o tulburare de alimentație la o persoană dragă

Tulburările de alimentație se caracterizează printr-o critică redusă sau absentă a propriei stări. Pacienții cu anorexie sau bulimie își neagă complet boala și devin extrem de secretoși și retrași în interacțiunile cu cei dragi. Principala sarcină a rudelor este de a convinge bolnavul să consulte un specialist cât mai devreme posibil.

În cele mai multe cazuri, este imposibil să te descurci singur. Cu cât pacientul consultă mai târziu un medic, cu atât mai mare este șansa ca acesta să dezvolte unele comorbidități grave. Cazurile avansate vor necesita un tratament pe termen lung și cuprinzător sub îndrumarea unui nutriționist și a unui psihoterapeut.

Cu toate acestea, terapia nutrițională modernă poate reduce aceste complicații, iar apariția alimentelor specializate pentru persoanele subponderale oferă șansa unei vindecări complete.

CITEȘTE ȘI:
Gazele în sarcină: când încep și ce trebuie să faceți

Indiferent cât de puternic este medicamentul, pentru un pacient cu acest diagnostic, sprijinul familiei este foarte important. Familia ar trebui să aibă răbdare și să încerce să sprijine persoana cu tulburări de alimentație în toate modurile posibile, consultându-se cu medicii curanți cu privire la dietă și la poverile fizice și mentale.

Proiectul este sprijinit de experți din diferite domenii medicale, mass-media de top, ambasadori, comunități educaționale și de părinți.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete