12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Cei mai comuni 8 alergeni alimentari

Alergiile alimentare sunt o problemă serioasă. Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă are o alergie alimentară, acest articol este pentru dumneavoastră. Veți afla despre cei mai comuni 8 alergeni și la ce să vă uitați atunci când citiți etichetele.

Trebuie să citești asta...

Aproximativ o treime dintre oameni suferă de alergii – iar jumătate dintre ei au alergii alimentare. Până la 90% dintre alergiile alimentare apar la 8 categorii de alimente – iar prezența ingredientelor corespunzătoare ar trebui să fie afișată pe ambalaj.

Până la 35% dintre adulți suferă de un anumit tip de alergie, concluzionează un studiu statistic publicat în 2020. Mai mult de jumătate din acest număr au alergii alimentare – adesea la alimente destul de comune.

Cei mai comuni alergeni alimentari sunt anumite proteine din alimente – confundate de sistemul imunitar ca fiind dăunătoare. Următoarea este o listă cu cei mai comuni alergeni alimentari care ar trebui să fie menționați pe ambalaj.

Alergii alimentare – ce sunt acestea?

Alergii alimentare - ce sunt ele?

Oamenii, ca și alte mamifere, sunt o formă de viață bazată pe proteine. Proteinele sunt folosite de organism atât pentru a forma mușchi și țesut conjunctiv, cât și pentru a replica ADN-ul. Sistemul de procesare și asimilare a proteinelor din alimente este semnificativ mai complex decât, de exemplu, sistemul de asimilare a carbohidraților.

În unele cazuri, componentele naturale ale structurilor proteice din anumite alimente provoacă o reacție nedorită a sistemului imunitar – luându-le drept dăunătoare. În acest caz, este vorba despre faptul că o persoană poate observa alergii alimentare atunci când consumă astfel de alimente.

CITEȘTE ȘI:
Cancerul de vezică biliară: ce este, simptome, cauze și tratament

Situația este exacerbată de faptul că mecanismul reacției imune nu numai că este extrem de complex, dar poate varia semnificativ în funcție de alergen – multe aspecte ale alergiilor alimentare se află încă pe lista subiectelor studiate în mod activ de știință.

Cum se manifestă?

În cele mai multe cazuri, răspunsul imunitar al organismului la un alergen alimentar se manifestă destul de rapid – în literatura de specialitate² se găsesc cifre de la câteva minute până la 1-2 ore.

Durata și intensitatea simptomelor pot varia foarte mult – în funcție de alergen și de doza consumată – durând de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Simptomatologia poate fi, de asemenea, extrem de variabilă, variind de la un disconfort ușor până la o afecțiune care pune în pericol viața. Consultați un specialist pentru detalii.

Cei mai comuni alergeni alimentari

Alergia la lactoză

Facem o precizare: hipersensibilitatea alimentară non-alergică (“intoleranță alimentară”) – de exemplu, la lactoză sau la fructoză – nu este o categorie de alergie. Reamintim că lactoza și fructoza sunt tipuri de carbohidrați, în timp ce alergenii includ de obicei substanțe de natură proteică.

1. Nuci

Arahidele, nucile de Brazilia, nucile, nucile caju, migdalele, nucile de macadamia, fisticul și alunele conțin componente care pot acționa ca alergeni alimentari.

CITEȘTE ȘI:
Fasole verde: beneficii sănătate, nutriție și rețete

Statistici³, alergiile la orice tip de nucă sunt cele mai frecvente – reprezentând între 0,1 și 4,3% din toate alergiile alimentare (cifrele variază în funcție de studii).

2. Fructe

Reacțiile alergice apar cel mai adesea cu citricele (în special portocalele), merele și prunele – dar pot apărea și cu căpșunile și alte fructe.

Prevalența unei alergii la orice fruct variază între 0,1 și 4,3% din toate alergiile alimentare – care apare chiar și atunci când se consumă sucuri.

3. Grâu

Glutenul este o componentă proteică a grâului (și a unor alte cereale) care poate provoca o reacție alergică la unele persoane.

Prevalența alergiilor la gluten variază foarte mult, cifrele citate în mod obișnuit variind între 0,5 și 1,3% din toate alergiile alimentare raportate.

4. Lapte

După cum s-a menționat mai sus, alergia la lapte nu este echivalentă cu intoleranța la lactoză – și este adesea provocată de proteina complexă cazeină sau beta-lactoglobulină.

Datele sugerează că componentele laptelui acționează ca un alergen alimentar în aproximativ 0,9% din toate alergiile alimentare.

5. Soia

Organismul unor persoane nu este capabil să răspundă în mod corespunzător la ingestia de componente proteice din soia – provocând o reacție alergică.

Este important de menționat că soia este folosită pe scară largă în producția a tot felul de produse – inclusiv alimente pentru copii. Prevalența alergiei la soia este de până la 0,7% din toate alergiile alimentare.

CITEȘTE ȘI:
7 Alimente bogate în iod de inclus in dietă

6. Creveți și crustacee

Rețineți că o reacție alergică la proteina tropomiozină din țesutul muscular al crustaceelor poate fi extrem de intensă – putând pune în pericol viața umană.

În multe cazuri, acest tip de alergie apare la vârsta adultă – dacă nu ați mai mâncat creveți de mult timp, fiți foarte atent. Prevalența acestei alergii este de aproximativ 0,6% din toate alergiile alimentare.

7. Ouăle

Proteinele din ouăle de găină conțin 2 substanțe care pot provoca alergii – ovalbumina și lizozimul. Lizozimul este, de asemenea, utilizat ca și conservant alimentar și ca și componentă pentru clarificarea vinului.

În aproximativ 0,3% din toate alergiile alimentare, ovalbumina și lizozimul menționate mai sus sunt cauza – și la doze minime (adică atunci când sunt consumate ca ingredient).

8. Pește

Este important să se facă distincția între o reacție alergică la pește și o reacție alergică la fructele de mare. În cazul peștelui, cauza este proteina cu greutate moleculară mică parvalbumina.

Deoarece proteina de pește poate fi găsită în multe alimente, alergiile pot fi cauzate de mai mult decât de peștele în sine. Parvalbumina reprezintă până la 0,3% din toate alergiile alimentare.

Etichetarea substanțelor alergene

Fructe de mare în diabet

În conformitate cu reglementările aprobate privind etichetarea alergenilor alimentari, substanțele care induc alergii trebuie menționate pe etichetele produselor alimentare.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp se păstrează salata verde proaspătă?

Documentul menționează că s-a constatat că cele 8 substanțe enumerate mai jos sunt responsabile pentru 90% din alergiile alimentare:

 • Cerealele care conțin gluten (și anume grâul, secara, orzul, ovăzul, spelta, speciile lor hibride și produsele lor)
 • Crustacee și produse din acestea
 • Ouă și produse din ouă
 • Pește și produse din pește
 • Arahide, soia și produsele lor
 • Lapte și produse lactate (inclusiv lactoză)
 • Alune de pădure și produse din acestea

Sulfiți

Al optulea element de pe lista oficială de alergeni este reprezentat de sulfiți. În cazul în care un produs alimentar constă în sau conține sulfiți într-o concentrație de 10 părți pe milion sau mai mult, clasa funcțională a sulfitului și denumirea acestuia trebuie să fie indicate în lista de ingrediente.

Sulfiții sunt toate tipurile de compuși ai sulfului (metabisulfit; săruri de sulf care conțin potasiu, calciu sau sodiu; hidrogen sulfurat și dioxid de sulf). Aceștia pot fi găsiți într-o serie de alimente, atât în mod natural, cât și prin ingestie în timpul procesării alimentelor.

Aproximativ o treime dintre cetățeni suferă de alergii – iar jumătate dintre aceștia au alergii alimentare. Până la 90% dintre alergiile alimentare apar la 8 categorii de produse – iar prezența componentelor relevante trebuie să fie afișată pe ambalaj.

CITEȘTE ȘI:
Pete pe piele: 9 cauze ale acestora și ce trebuie să faci
 • Impactul alergiilor auto-raportate asupra pielii, sursa
 • Diagnosticul alergiilor alimentare, link
 • Epidemiologia alergiilor alimentare, pdf
 • Orientări privind etichetarea alergenilor alimentari, pdf

Citește și aceste articole:

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete