12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Descoperă cele mai bune 5 probiotice pentru a îmbunătăți sănătatea intestinului tău. Află cum pot contribui probioticele la o digestie mai bună și la o stare generală de sănătate mai bună. Acționează acum pentru a obține cele mai bune rezultate!

Trebuie să citești asta...

Vrei să-ţi îmbunătăţeşti sănătatea intestinală? Descoperă cele 5 cele mai bune probiotice pentru intestin. Aceste produse sunt recomandate de medici, nutritişti şi experţi în domeniu pentru a-ţi susţine sănătatea. Începe să te bucuri de beneficiile probioticelor în acest articol!

Bacteriile din corpul dumneavoastră sunt de 10 ori mai numeroase decât celulele corpului. Cele mai multe dintre aceste bacterii se găsesc în intestin.

Bacteriile intestinale corecte sunt legate de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, îmbunătățirea digestiei, îmbunătățirea funcției imunitare, o piele mai sănătoasă și un risc redus de multe boli.

Probioticele, care sunt un anumit tip de bacterii prietenoase, oferă beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii care oferă numeroase beneficii pentru sănătate atunci când sunt ingerate.

Acestea sunt de obicei bacterii, dar unele tipuri de drojdie pot funcționa și ca probiotice.

Printre alimentele probiotice se numără iaurtul, chefirul, varza, tempeh și kimchi. Probioticele nu trebuie confundate cu prebioticele, care sunt fibre alimentare care ajută la hrănirea bacteriilor benefice din intestin.

Zeci de bacterii probiotice diferite sunt foarte sănătoase. Cele mai comune grupuri includ Lactobacillus și Bifidobacterium. Fiecare grup include specii diferite și fiecare specie are mai multe tulpini.

CITEȘTE ȘI:
Chipsurile de varză Kale: beneficii pentru sănătate

Este interesant faptul că diferite probiotice afectează diferite stări de sănătate. Prin urmare, alegerea tipului – sau a tipurilor – de probiotice potrivite este importantă.

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)
5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Importanța microorganismelor pentru intestinul tău

Comunitatea complexă de microorganisme din intestinul dumneavoastră se numește floră intestinală sau microbiotă. De fapt, intestinul conține sute de tipuri diferite de microorganisme – unele estimări sugerează până la 1.000.

Aceasta include bacterii, drojdii și viruși – bacteriile reprezentând marea majoritate.

Cea mai mare parte a florei intestinale se găsește în colon, care este ultima parte a tractului digestiv.

Flora intestinală îndeplinește multe funcții importante pentru sănătatea dumneavoastră. Produce vitamine, inclusiv vitamina K și unele dintre vitaminele B.

De asemenea, transformă fibrele în grăsimi cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, propionatul și acetatul, care hrănesc peretele intestinal și îndeplinesc numeroase funcții metabolice.

Aceste grăsimi stimulează, de asemenea, sistemul imunitar și întăresc peretele intestinal. Acest lucru poate ajuta la prevenirea pătrunderii în organism a substanțelor nedorite și la declanșarea unui răspuns imunitar.

Cu toate acestea, nu toate organismele din intestin sunt prietenoase.

Flora intestinală este foarte sensibilă la alimentație, iar studiile arată că o floră intestinală dezechilibrată este legată de multe boli.

Printre aceste afecțiuni se numără obezitatea, diabetul de tip 2, sindromul metabolic, bolile de inimă, cancerul colorectal, boala Alzheimer și depresia.

CITEȘTE ȘI:
Bolboroseli în stomac: cauze si remedii

Probioticele – și fibrele prebiotice – pot ajuta la corectarea acestui echilibru, asigurând funcționarea optimă a “organului neglijat”.

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)
5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Impactul asupra sănătății digestive

Probioticele au fost cercetate pe scară largă pentru impactul lor asupra sănătății digestive .

Există dovezi solide că suplimentele probiotice pot ajuta la tratarea diareei induse de antibiotice.

Atunci când oamenii iau antibiotice, în special pentru perioade lungi de timp, se confruntă adesea cu diaree – chiar și după ce infecția a fost eliminată.

Acest lucru se datorează faptului că antibioticele ucid multe dintre bacteriile naturale din intestin, ceea ce perturbă echilibrul intestinal și permite bacteriilor dăunătoare să înflorească.

Probioticele combat, de asemenea, sindromul colonului iritabil (IBS), o tulburare digestivă comună, reducând gazele, balonarea, constipația, diareea și alte simptome.

Unele studii au observat, de asemenea, beneficii împotriva bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.

În plus, probioticele pot combate infecțiile cu Helicobacter pylori, care reprezintă o cauză majoră a ulcerului gastric și a cancerului.

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)
5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Alte beneficii pentru sănătate

Există multe alte beneficii pentru sănătate ale probioticelor. Acestea afectează:

 • Inflamație: Probioticele reduc inflamația sistemică, care este cauza multor boli.
 • Depresie și anxietate. S-a demonstrat că tulpinile probiotice de Lactobacillus helveticus și Bifidobacterium longum reduc simptomele de anxietate și depresie la persoanele cu depresie clinică.
 • Colesterolul din sânge: S-a demonstrat că unele probiotice reduc nivelul colesterolului total și al colesterolului LDL “rău”.
 • Tensiunea arterială: Probioticele pot provoca, de asemenea, o reducere moderată a tensiunii arteriale.
 • Funcția imunitară: mai multe tulpini probiotice pot stimula funcția imunitară, ceea ce poate duce la un risc redus de infecții, inclusiv răceala comună.
 • Sănătatea pielii: există unele dovezi că probioticele pot fi benefice pentru acnee, rozacee și eczeme, precum și pentru alte afecțiuni ale pielii.

Acestea sunt doar o mică parte din beneficiile generale ale probioticelor, deoarece cercetările actuale indică o gamă largă de efecte asupra sănătății.

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Siguranță și efecte secundare

Probioticele sunt, în general, bine tolerate și considerate sigure pentru majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea, este posibil să aveți efecte secundare digestive, cum ar fi gaze și un ușor disconfort abdominal în primele câteva zile.

Odată ce vă adaptați, digestia dvs. ar trebui să înceapă să se îmbunătățească.

La persoanele cu un sistem imunitar slăbit, inclusiv cele cu HIV, SIDA și o serie de alte afecțiuni, probioticele pot duce la infecții periculoase.

Cele mai bune 5 probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Una dintre cele mai semnificative descoperiri din domeniul medical este importanța microflorei intestinale pentru sănătatea generală. Cultivarea microorganismelor sănătoase în intestin vă poate ajuta cu aceste 5 alimente.

1. Kefir

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)
5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

În comparație cu iaurtul, kefirul este mult mai sănătos pentru intestin. Kefirul se obține din lapte de vacă prin adăugarea unor microorganisme speciale. Băutura obținută este o “bombă” probiotică pentru organism.

Oamenii de știință au demonstrat că chefirul ajută la combaterea nu numai a bolilor gastrointestinale, ci și a alergiilor și chiar a bolilor de inimă.

2. Banane verzi

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)
5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Cei mai mulți oameni încearcă să nu mănânce banane verzi, așteptând până când acestea sunt coapte. Dar există o veste bună pentru cei care abia așteaptă să mănânce o banană necoaptă.

Bananele verzi sunt o sursă excelentă de probiotice, în special de amidon rezistent, o substanță care favorizează creșterea microflorei benefice din intestin. Bananele verzi sunt, de asemenea, bogate în fibre, vitamine și minerale.

3. Kimchi

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)
5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Kimchi este un fel de mâncare tradițională coreeană, alcătuită din varză și condimente. Nu lăsați descrierea să vă încurce – este într-adevăr delicioasă și mega-sănătoasă. Kimchi este un produs fermentat și spune totul: lactobacilii, care se formează în timpul procesului de fermentare, sunt incredibil de benefici pentru intestine și pentru imunitatea generală a organismului. În plus, varza kale, usturoiul și ardeii sunt la rândul lor antioxidanți, surse de vitamine și fibre.

4. Ciocolată

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Este adevărat! Ciocolata poate ajuta la creșterea bacteriilor benefice din intestine. Combinarea ciocolatei cu alimente bogate în probiotice sporește efectul acestora.

Ciocolata protejează bacteriile în timp ce acestea trec prin stomac, asigurând absorbția lor în intestinul subțire. Iar bacteriile benefice, la rândul lor, contribuie la absorbția antioxidanților conținuți în ciocolată. O combinație excelentă!

5. Usturoi

5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Multora nu le place usturoiul din cauza mirosului său înțepător, dar proprietățile sale probiotice sunt de necontestat. Usturoiul poate fi folosit atât crud, cât și prelucrat, deoarece activează probioticele care se găsesc în alte alimente. S-a dovedit că un consum regulat de usturoi protejează împotriva bolilor gastrointestinale.

 1. NIH – Probiotics: What You Need To Know.
 2. NIH – Health Professional Fact Sheet: Probiotics.
 3. Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, et al. Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune statusCell. doi:10.1016/j.cell.2021.06.019
 4. Bourrie BCT, Willing BP, Cotter PD. The microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefir. Front Microbiol. 2016;7. do:10.3389/fmicb.2016.00647
 5. Saha L. Irritable bowel syndrome: Pathogenesis, diagnosis, treatment, and evidence-based medicineWJG. 2014;20(22):6759. doi:10.3748/wjg.v20.i22.6759
 6. Menees S, Chey W. The gut microbiome and irritable bowel syndromeF1000Res. 2018;7:1029. doi:10.12688/f1000research.14592.1
 7. Didari T. Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysisWJG. 2015;21(10):3072. doi:10.3748/wjg.v21.i10.3072
 8. Leventogiannis K, Gkolfakis P, Spithakis G, et al. Effect of a preparation of four probiotics on symptoms of patients with irritable bowel syndrome: association with intestinal bacterial overgrowthProbiotics Antimicrob Proteins. 2019;11(2):627-634. doi:10.1007/s12602-018-9401-3.
 9. Dai C, Zheng CQ, Jiang M, Ma XY, Jiang LJ. Probiotics and irritable bowel syndromeWorld J Gastroenterol. 2013;19(36):5973-5980. doi:10.3748/wjg.v19.i36.5973
 10. Hong SN, Rhee PL. Unraveling the ties between irritable bowel syndrome and intestinal microbiotaWorld J Gastroenterol. 2014;20(10):2470-2481. doi:10.3748/wjg.v20.i10.2470

Citește și aceste articole:

 • Uleiul de cătină, beneficii pentru piele. Un remediu anti îmbătrânire.
  Uleiul de cătină este unul dintre cele mai eficiente tratamente anti-îmbătrânire pentru piele. Acesta conține antioxidanți naturali, vitamine și minerale, care ajută la regenerarea și îngrijirea pielii. Descoperiți acum beneficiile uleiului de cătină pentru piele și profitați de rezultatele sale miraculoase.
 • Probiotice și prebiotice: care este diferența?
  Află care este diferența dintre probiotice și prebiotice! Descoperă beneficiile pentru sănătate și îmbunătățește-ți stilul de viață prin alegerea celor mai bune produse. Citește acest articol pentru a vedea cum să profiți de proprietățile unice ale probioticelor și prebioticelor! Apasă acum pentru a afla mai multe informații!
 • 5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)
  Gasesti cele mai bune probiotice pentru a-ti intari sistemul digestiv si a-ti imbunatati starea de sanatate! Afla acum care sunt cele 5 probiotice perfecte pentru intestinele tale si cum le poti obtine!
 • Mituri și adevăruri despre utilizarea mierii
  Dacă ești curios să afli adevărul despre utilizarea mierii pentru consum, acest articol este pentru tine! Află ce mituri sunt în jurul mierii și care […]
 • 9 Plante și condimente pentru purificarea sângelui
  Descoperă 9 plante și condimente pentru purificarea sângelui și îl ajută să funcționeze în mod optim. Fii încrezător și încearcă să-ți îmbunătățești sănătatea prin adăugarea acestor remedii naturale în dieta ta. Află cum să beneficiezi de proprietățile lor curative!
5 cele mai bune probiotice pentru intestinul tău (și nu este iaurtul)

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete