17.1 C
București
marți, martie 21, 2023

Cine arde caloriile mai repede și când. Poate fi acest proces accelerat?

Fie că trebuie să slăbești sau doar să ai un stil de viață sănătos, acest articol îți va explica modul în care rata metabolică și caloriile pe care le arzi în timpul activității fizice îți afectează pierderea în greutate.

Trebuie să citești asta...

Metabolismul este activitatea pe care celulele dumneavoastră o desfășoară în fiecare zi și în fiecare minut. Lisa Gilman, șefa departamentului de Nutritiologie de la Atlas Biomedical Holdings, explică modul în care funcționează metabolismul, dacă poate fi accelerat și ce rezultate se pot obține.

Cine arde calorii mai repede

S-a crezut mult timp că metabolismul atinge un vârf în timpul adolescenței și încetinește semnificativ pe măsură ce ne apropiem de vârsta mijlocie. Până acum 10 ani, oamenii de știință presupuneau că metabolismul încetinește simțitor după vârsta de 30 sau 40 de ani.

Cu toate acestea, au fost publicate recent rezultatele unui studiu amplu care a combinat 40 de ani de date. Peste 80 de oameni de știință au măsurat metabolismul a 6.500 de persoane din întreaga lume, de la nou-născuți până la persoane de 95 de ani.

În cele din urmă, experții au ajuns la concluzia că metabolismul atinge vârful mult mai devreme și este destul de stabil între 20 și 60 de ani.

Conform acestui studiu, metabolismul poate fi împărțit în patru etape de viață:

  • Vârful metabolismului are loc la vârsta de 1 an. La această vârstă, copilul arde calorii cu 50% mai repede decât un adult.
  • De la 1 la 20 de ani, rata metabolică scade cu aproximativ 3% pe an.
  • Apoi, de la 20 la 60 de ani, metabolismul atinge un platou, rămânând stabil la această vârstă.
  • De la vârsta de 60 de ani, acesta începe să scadă încet, cu aproximativ 0,7% pe an.
CITEȘTE ȘI:
15 Cele mai bune alimente bogate in calciu. Întărirea oaselor, a dinților și a vaselor de sânge.

Ardeți calorii în același ritm timp de 40 de ani. Iar o persoană de 60 de ani are același metabolism ca una de 20 de ani!

Cine are un metabolism mai rapid

Cine arde caloriile mai repede și când. Poate fi acest proces accelerat?

Metabolismul bărbaților este mai rapid pur și simplu pentru că sunt mai mari – au mai mulți mușchi și mai puțină grăsime

Bărbații ard în medie mai multe calorii pe zi decât femeile, dar numai pentru că bărbații tind să fie mai mari, au ceva mai puțină grăsime și mai mulți mușchi. Așadar, un bărbat și o femeie cu aceeași greutate corporală și același procent de grăsime vor avea aceeași rată metabolică.

Este posibil să accelerezi metabolismul?

Există o mulțime de suplimente care promit să accelereze metabolismul – piper cayenne, cofeină și ceai verde. În realitate, nu este atât de simplu. Eficacitatea lor este foarte scăzută și, cel mai probabil, reprezintă o risipă de bani. Metabolismul este dificil de schimbat.

Vânătorii-culegători din Tanzania sunt mult mai activi decât locuitorii urbani din Europa, dar se pare că ei nu ard mai multe calorii decât noi – aproximativ 3 000 pe zi. Adică, activitatea fizică nu are niciun efect. Metabolismul uman este conceput pentru a se adapta la orice schimbare în sport și în alimentație.

CITEȘTE ȘI:
Top alimente bogate în vitamina B12
Cine arde caloriile mai repede și când. Poate fi acest proces accelerat?

Sportul și mesele mici sunt obiceiuri bune, dar nu vă vor accelera metabolismul.

Activitatea fizică poate crește ușor cheltuielile energetice, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp. Cheltuielile zilnice de energie (câte calorii ardeți într-o zi) rămân constante datorită mecanismelor de adaptare.

Mâncatul fracționat nu crește nici rata metabolică generală. Dacă așa vă place să mâncați, este bine, dar nu este posibil să vă accelerați metabolismul în acest mod.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete