12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Ciorapi de compresie: cum să ii alegeți și să ii purtați corect?

Trebuie să citești asta...

Ciorapii de compresie sunt un dispozitiv medical utilizat în scop terapeutic și profilactic pentru patologiile vasculare ale membrelor inferioare. În prezent, în magazinele specializate există o gamă imensă a acestor produse, care diferă în ceea ce privește gradul de compresie, materialul, metoda de țesere a țesăturilor și așa mai departe. În acest articol vom vorbi despre la ce se folosesc ciorapii de compresie, cum să îi alegem și să îi purtăm corect.

Ce sunt ciorapii de compresie?

Ciorapii de compresie sunt un tip specific de produs textil care are o tehnică specială de țesut concepută pentru a distribui în mod optim presiunea sanguină, fluxul venos sau limfatic în picioare.

În primul rând, ciorapii de compresie diferă în funcție de materialul din care sunt confecționați. Există produse fabricate din microfibră, elastan și așa mai departe.

Ciorapii se disting prin tricotarea lor rotundă sau plată. În plus, ei pot avea un vârf deschis sau închis.

Toți ciorapii de compresie sunt împărțiți în clase de compresie, de la cea mai ușoară la cea mai intensă.

În funcție de scopul urmărit, se obișnuiește să se facă distincția între:

 • Tricotaje profilactice – are un grad scăzut de compresie, poate fi utilizat fără consultarea unui medic.
 • Tricotaje terapeutice – are diferite niveluri de presiune în diferite părți ale picioarelor, utilizate pentru tratarea varicelor și a altor patologii, utilizate numai pe bază de prescripție medicală.
 • Tricotaje de spital – prezentate persoanelor cărora li s-a prescris repaus la pat prelungit după o intervenție chirurgicală, cu imobilitate prelungită a membrelor.
CITEȘTE ȘI:
Cum scazi colesterolul in mod natural

Indicații și contraindicații pentru prescripție

Indicații și contraindicații pentru prescriere

Ciorapii de compresie se prescriu pentru:

În 2021, oamenii de știință au publicat o lucrare care a constatat că compresia elastică este un mijloc eficient și sigur de prevenire a intervențiilor chirurgicale nedorite.

Acestia au publicat o lucrare în care a constatat că compresia elastică este un mijloc eficient și sigur de prevenire a evenimentelor adverse, a complicațiilor și a durerii la pacienții după o intervenție chirurgicală superficială a venelor pentru vene varicoase la nivelul extremităților inferioare.

În plus, acest produs poate fi utilizat în scop preventiv în timpul sarcinii și după naștere, în cazul sporturilor active, cu predispoziție la boli ale venelor.

În ceea ce privește contraindicațiile, acestea includ diverse patologii ale pielii și ale țesuturilor moi în zona picioarelor, boala arterială periferică, diabetul zaharat, deformări severe ale extremităților inferioare și așa mai departe.

Alegerea și purtarea ciorapilor de compresie

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să alegeți mărimea potrivită. În acest scop, ar trebui să vă măsurați gleznele, tibiile și șoldurile dimineața, fără să vă dați jos din pat.

De asemenea, atunci când alegeți ciorapi de compresie este extrem de important să vă concentrați asupra clasei de compresie care a fost recomandată de medic, asupra duratei de viață a produsului. Nu trebuie uitat faptul că ciorapii trebuie să fie hipoalergenici și rezistenți la uzură.

CITEȘTE ȘI:
Tulburările de alimentație: ce sunt și de ce apar

Durata ciorapilor terapeutici este stabilită de medic. Acestea trebuie purtate pe un picior gol, în niciun caz nu trebuie luați ciorapii altor persoane. În cazul în care există un disconfort de durată în timpul purtării ciorapilor, trebuie să consultați un medic.

Orientări clinice privind diagnosticul și tratamentul bolilor cronice ale venelor / Stoyko Y.M., Kirienko A.I., Zatevakhin I.I. și colab. // 2018 – №3 Terapia de compresie pe termen scurt în boala venoasă cronică fără tulburări trofice: posibilități de tricotaje de compresie / Manjikyan O.P., Chubchenko S.V., Fedorov D.A. și colab. // Tehnologii de substituție spitalicească: Chirurgie ambulatorie – 2021 – Nr. 1

Citește și aceste articole:

 • Mituri și adevăruri despre utilizarea mierii
  Dacă ești curios să afli adevărul despre utilizarea mierii pentru […]
 • 9 Plante și condimente pentru purificarea sângelui
  Descoperă 9 plante și condimente pentru purificarea sângelui și îl ajută să funcționeze în mod optim. Fii încrezător și încearcă să-ți îmbunătățești sănătatea prin adăugarea acestor remedii naturale în dieta ta. Află cum să beneficiezi de proprietățile lor curative!
 • Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare
  Descoperă avantajele și beneficiile incredibile pentru ulei de santal! Află cum poate ajuta la ameliorarea stresului și a simptomelor de anxietate, cum poți folosi uleiul de santal pentru beneficii cosmetice și care sunt efectele secundare mai puțin cunoscute. Explorăm toate acestea și mai mult, în acest articol dedicat uleiului de santal!
 • Cum scapi de mătreață și mâncărime la nivelul capului
  Învață cum să scapi de mătreața și mâncărimile neplăcute la nivelul scalpului. Află cele mai bune metode pentru a preveni și trata mătreața și a face ca scalpul tău să arate și să se simtă sănătos. Noi îți oferim soluții simple și eficiente pentru a preveni și trata mătreața și a te bucura de un scalp curat și sănătos.
 • 7 Cele mai proaste alimente pentru sănătatea intestinală
  Sănătatea intestinală este importantă pentru întregul organism. Află care sunt cele mai proaste alimente pentru sănătatea ta intestinală și cum să le eviți pentru a te bucura de o digestie sănătoasă și o bună funcționare a sistemului digestiv. De la alimente procesate la produse lactate, descoperă care sunt cele 7 alimente care ar trebui evitate pentru o sănătate intestinală optimă.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI:
9 întrebări despre tulburarea bipolară
Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete