8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Ciupercile superalimente 9 beneficii de top

Trebuie să citești asta...

Ciupercile superalimente, beneficii nutritie tipuri de ciuperci

Daca te intrebi, sunt ciupercile superalimente? Raspunsul categoric este: DA. Când vine vorba de o dietă sănătoasă, ciupercile care luptă împotriva bolilor bifează toate căsuțele.

Dietele pe bază de ciuperci sunt sărace în carbohidrați și calorii, dar reprezintă o sursă excelentă de vitamine B, oligoelemente, fibre și chiar proteine. Conțin niveluri ridicate de compuși beta-glucanici care mențin celulele imunitare în alertă, plus un antioxidant puternic numit ergotioneină care ajută la reducerea inflamației în tot corpul.

Dar haideți să vedem mai in detaliu ce sunt ciupercile și de ce este foarte sănătos să le mâncăm.

Utilizarea ciupercilor în scopuri medicinale are o tradiție foarte veche în țările asiatice, datând de mii de ani. În China, de exemplu, anumite tipuri de ciuperci au reprezentat din punct de vedere istoric “o combinație de putere spirituală și esența nemuririi”.

Deși utilizarea lor în emisfera vestică a început să crească abia în ultimele decenii, numeroase studii recente arată că acestea oferă o gamă largă de compuși vitali și biologic activi.

Ciupercile superalimente, beneficii nutritie tipuri de ciuperci
Ciupercile superalimente, beneficii nutritie tipuri de ciuperci

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ciupercilor?

Să aruncăm o privire mai jos la beneficiile ciupercilor si la tot ceea ce trebuie să știți despre acestea.

Citește si: Beneficiile coriandrului. Ce este aceasta planta

Beneficiile ciupercilor pentru sănătate

Combat creșterea celulelor canceroase

Cunoscute ca fiind un tratament natural împotriva cancerului și unul dintre cele mai bune alimente pentru creșterea “celulelor ucigașe naturale” – tipul de celule imunitare care caută și distrug celulele canceroase periculoase – ciupercile superalimente sunt lăudate ca fiind alimente puternice pentru combaterea cancerului.

Datorită efectelor lor antitumorale, antimicrobiene și antioxidante, conform unor studii recente, compușii anticancerigeni din ciuperci joacă un rol crucial în protejarea împotriva daunelor oxidative și în distrugerea celulelor canceroase pentru a preveni formarea tumorilor. Compușii protectori găsiți în ciupercile superalimente speciale includ:

CITEȘTE ȘI:
Alergarea, un exercițiu care generează plăcere cerebrală
 • triterpene
 • compuși fenolici
 • polizaharide
 • sterolieritadenina
 • chitosan

Acest lucru înseamnă că consumul de ciuperci poate ajuta la blocarea distrugerii ADN-ului și la oprirea mutațiilor celulare, toate acestea protejând celulele sănătoase și sporind capacitatea organismului de a se detoxifia de substanțele dăunătoare.

În plus, o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor observaționale publicate în Advances in Nutrition în martie 2021 a constatat că consumul a cel puțin două ciuperci pe zi ar putea reduce riscul de cancer cu până la 45%.

Cercetătorii au concluzionat: “Asocierea dintre un consum mai mare de ciuperci și un risc mai mic de cancer, în special de cancer de sân, poate indica un potențial rol protector al ciupercilor în alimentație”.

Întăresc funcția imunitară

Potrivit Potrivit unui raport din 2020 publicat în revista Molecules , ciupercile conțin compuși și substanțe complexe cu efecte “antidiabetice, antihiperlipidemice, antifungice, antiinflamatorii, imuno modulatoare, antioxidante, antiîmbătrânire, anticancerigene, antivirale și hepato-protectoare”. . publicat în revistaMolecules , ciupercile conțin compuși și substanțe complexe cu efecte “antidiabetice, antihiperlipidemice, antifungice, antiinflamatorii, imunomodulatoare, antioxidante, anti îmbătrânire, anticancerigene, antivirale și hepato-protectoare”.

Poate sună ca o vorbă goală, dar înseamnă că pot îmbunătăți aproape toate sistemele din organism și vă protejează de multe boli, deoarece sunt asociate cu o scădere a inflamației. S-a demonstrat că menținerea unor niveluri ridicate de inflamație pe termen lung contribuie la apariția unor afecțiuni cronice precum diabetul și cancerul.

Ciupercile au, de asemenea, capacitatea naturală de a lupta împotriva bacteriilor și virușilor periculoși. De fapt, ele trebuie să aibă compuși antibacterieni și antifungici puternici doar pentru a supraviețui în mediul lor natural.

CITEȘTE ȘI:
Cum se culeg și se păstrează ciupercile: un ghid pentru culegători începători

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că acești compuși benefici pot fi izolați din multe ciuperci și utilizați pentru a proteja celulele umane. S-a demonstrat chiar că aceștia protejează împotriva tulpinilor de bacterii multirezistente la medicamente și a altor microorganisme responsabile de o multitudine de probleme de sănătate.

De fapt, unele substanțe prezente în antibioticele obișnuite administrate oamenilor atunci când sunt bolnavi – inclusiv penicilina, streptomicina și tetraciclina – sunt derivate din extracte de ciuperci.

Îmbunătățesc nivelul de energie

Ciupercile sunt o sursă excelentă de vitamine B, care ajută la susținerea funcției suprarenale și la transformarea nutrienților din alimente în energie pe care organismul o poate folosi. Vitaminele B susțin, de asemenea, funcția neurotransmițătorilor pentru a tăia ceața de pe creier, previn tulburările tiroidiene și susțin un metabolism sănătos.

Citește si: Ouăle de găină, tot ce trebuie sa știi beneficii calorii

Sprijină gestionarea greutății

Studiile au constatat că înlocuirea regulată a cărnii cu ciuperci vă poate ajuta să vă mențineți sănătoși, deoarece acestea sunt un aliment cu puține calorii și bogat în nutrienți. De fapt, consumul de ciuperci de mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu o mai mare pierdere în greutate, cu reducerea circumferinței taliei și cu mai puțină grăsime corporală.

Protejează sănătatea inimii

Consumul mai multor ciuperci este o modalitate de a reduce nivelul colesterolului în mod natural. Multe tipuri de ciuperci ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL “rău” și previn întărirea arterelor pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

CITEȘTE ȘI:
Cuscus și Quinoa: Superman vs. Batman

Ciupercile au compuși steroli care interferează cu producția de colesterol în ficat, dar în același timp pot crește nivelul colesterolului “bun” HDL. De asemenea, ele conțin fitonutrienți puternici care ajută la prevenirea lipirii celulelor de pereții vaselor de sânge și la formarea de plăci, ceea ce poate îmbunătăți circulația și menține o tensiune arterială normală.

Farfurie cu mancare de ciuperci cu pui si sos alb
Farfurie cu mancare de ciuperci cu pui si sos alb

Promovează o mai bună funcționare a creierului

Stresul cronic îți distruge calitatea vieții? Anumite tipuri de ciuperci, în special reishi, sunt, de asemenea, considerate adaptogene.

Aceasta înseamnã cã vã pot ajuta corpul sã facã fațã stresului și nivelurilor mai scãzute de cortizol. Anumite specii de ciuperci poate, de asemenea, scãdea inflamația, despre care se crede cã joacã un rol central în funcția cognitivã, starea de spirit, nivelurile de energie și bolile neurodegenerative legate de vârstã.

Ciupercile superalimente – aduc aport de vitamina D

Deficiența de vitamina D este o problemă gravă pentru mulți oameni și este legată de orice, de la o funcție imunitară scăzută la depresie. Deși vitamina D se obține cel mai bine prin expunerea la soare, anumite tipuri de ciuperci pot furniza, de asemenea, o doză substanțială din această vitamină importantă.

Expunerea ciupercilor la lumina UV, fie că sunt cultivate în aer liber sau în interior sub anumite corpuri de iluminat, crește concentrația de vitamina D. Adăugarea unei varietăți de alimente bogate în vitamina D în dieta dumneavoastră reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare, tulburări de dispoziție și pierderea oaselor.

Studiile arată că anumite tipuri de ciuperci furnizează o cantitate bună de vitamina D2 împreună cu vitamina D3 (cel mai bine folosită de oameni) și vitamina D4.

CITEȘTE ȘI:
Cum se măsoară procentul de grăsime corporală?

Pot contribui la întărirea oaselor

Deoarece unele ciuperci produc vitamina D pe care o poți consuma atunci când le mănânci, cercetările sugerează că adăugarea lor în dieta ta poate contribui la întărirea sănătății oaselor și la protejarea împotriva unor afecțiuni grave precum osteoporoza.

Pot susține sănătatea reproducerii și fertilitatea

Datorită efectelor lor antiinflamatorii și antioxidante, studiile pe animale au constatat că aceste ciuperci pot ajuta la combaterea disfuncțiilor sexuale legate de vârstă (dorință, excitare, orgasm și durere).

Un studiu a constatat că suplimentarea cu cordyceps la șobolani a contribuit la îmbunătățirea motilității spermei, a ratelor de supraviețuire și a progresivității. Alte studii pe animale au găsit unele dovezi că aceste ciuperci pot susține niveluri sănătoase de hormoni de reproducere, cum ar fi testosteronul, și pot crește libidoul prin stimularea energiei și a rezistenței.

Tipuri de ciuperci

Deși cei mai mulți oameni consideră ciupercile drept legume, acestea sunt de fapt un tip de ciuperci benefice.

Termenul “ciupercă” se referă la orice macrofungus cu un corp fructifer distinctiv suficient de mare pentru a fi văzut cu ochiul liber și cules cu mâna. Până în prezent, există peste 14.000 de specii diferite de ciuperci care cresc în întreaga lume – și poate mult mai multe.

Mai sunt încă multe de învățat despre numeroasele specii de ciuperci de pe Pământ. De exemplu, se estimează că ar putea exista mai mult de 140.000 de specii diferite, ceea ce sugerează că oamenii de știință cunosc doar aproximativ 10% din speciile posibile în acest moment.

CITEȘTE ȘI:
Cina potrivită pentru slăbit: ce să mănânci, cât de mult și la ce oră

Speciile care cresc în întreaga lume variază foarte mult, variind de la tipuri mici la cele mari și cele care vin într-o varietate de culori (maro, cafeniu, cafeniu, roșu, portocaliu etc.).

Ce ciupercă este cea mai bună pentru sănătate? Unele dintre cele mai comune tipuri de ciuperci comestibile includ:

 • Ciuperca Champignon
 • Ciuperca Reishi
 • Ciuperca Chaga
 • Ciuperca coadă de curcan
 • Ciuperca coamă de leu
 • Ciuperca Maitake
 • Ciuperca Shiitake
 • Ciuperca Morel
 • Ciuperca Portobello
 • Ciupercă de stridii
 • Ciuperci Cremini
 • Urechi de lemn
 • Ciuperci cu miere
 • Trufele
 • Ciuperci Porcini
 • Ciuperca Enoki
 • Ciuperca de stridii
 • Ciupercă de pui de pădure

Nutriția ciupercilor

Deși diferitele tipuri diferă în ceea ce privește numărul exact de calorii și nutrienți, nutriția ciupercilor este de obicei foarte săracă în carbohidrați (ceea ce le face o alegere naturală pentru dieta cu conținut scăzut de carbohidrați sau keto), calorii, grăsimi și sodiu. De asemenea, nutriția cu ciuperci oferă o serie de nutrienți diverși, inclusiv antioxidanți, vitamine B energizante, cupru și seleniu.

O cană care conține ciuperci albe crude conține următorii nutrienți:

 • 21 calorii
 • 2 grame de carbohidrați
 • 3 grame de proteine
 • 1 gram de fibre
 • 0,4 miligrame de riboflavină (23 % din DZR)
 • 5 miligrame de niacină (17 % din DZR)
 • 4 miligrame de acid pantotenic (14 % din DZR)
 • 4 miligrame de acid pantotenic (14 % din VD)
 • 0,3 miligrame de cupru (13 % din DZR)
 • 9 miligrame de seleniu (13 % din DZR)
 • 305 miligrame de potasiu (9 % din DZR)
 • 83 miligrame de fosfor (81% din DZR)
CITEȘTE ȘI:
Salata cu frunze roșii: 9 Beneficii uimitoare

Citește si: Ouăle de găină, tot ce trebuie sa știi beneficii calorii

Riscuri și efecte secundare

Dacă cumpărați ciuperci sub formă de suplimente sau căutați ciuperci care cresc în sălbăticie pe cont propriu, căutați întotdeauna o marcă de încredere. În cazul în care căutați prin magazine, consultați un specialist care se pricepe la ciuperci sălbatice și care este versat în identificarea ciupercilor.

De ce sunt unele ciuperci rele pentru dumneavoastră și este posibil ca o ciupercă să vă ucidă?

Unele tipuri de ciuperci, cum ar fi ciupercile cu psilocibină și ciupercile amanita, cunoscute și sub numele de ciuperci psihedelice sau “ciuperci magice”, conțin compuși care pot provoca simptome precum halucinații și modificări ale percepției, chiar și atunci când sunt consumate în cantități mici.

Alte ciuperci, cum ar fi ciuperca “death cap”, pot fi toxice sau contaminate și nu sunt destinate consumului uman, așa că aveți grijă de unde cumpărați “ciuperci medicinale”.

De asemenea, căutați ciuperci organice ori de câte ori este posibil, iar dacă nu le găsiți, dați ciupercilor murdare o bună clătire sau ștergere pentru a elimina reziduurile, bacteriile și, eventual, chiar și insectele.

Rețineți că majoritatea ciupercilor conțin purine care se găsesc în mod natural în unele plante și care sunt legate de probleme de sănătate în unele cazuri. Purinele se descompun pentru a forma acid uric, care se poate acumula și poate duce la afecțiuni precum guta sau pietre la rinichi în circumstanțe rare.

CITEȘTE ȘI:
Orez brun beneficii sănătate calorii nutriție

Prin urmare, dacă aveți o problemă existentă care este agravată de purine, ar trebui să mâncați ciuperci cu moderație.

Citește si: Clătite de post cu apa minerala in stil american

Concluzie

 • De ce sunt ciupercile bune pentru sănătate? Alimentația pe bază de ciuperci poate ajuta la reducerea creșterii celulelor canceroase, la creșterea nivelului de energie, la îmbunătățirea sănătății inimii, la stimularea creierului și a funcției imunitare și la îmbunătățirea controlului greutății.
 • Nutriția ciupercilor este, de asemenea, foarte impresionantă. Deși poate varia între diferite specii de ciuperci comestibile, există de obicei o cantitate scăzută de calorii, grăsimi și carbohidrați în ciuperci în fiecare porție, împreună cu o cantitate bună de antioxidanți, vitamine B și alți micronutrienți.
 • Există mii de specii diferite care cresc în întreaga lume, multe dintre ele fiind încă necunoscute de oamenii de știință. Soiurile comune de ciuperci includ ciupercile champignon, shiitake, morel, stridii și portobello.
 • Rețineți că nu toate speciile sunt sigure pentru consum. Anumite tipuri pot fi de fapt otrăvitoare, iar ciupercile halucinogene pot provoca chiar modificări ale percepției.
 • Bucurați-vă de nutriția ciupercilor într-o varietate de feluri de mâncare diferite, cum ar fi sosuri, tocănițe, supe și garnituri, pentru a profita de beneficiile unice pe care aceste ciuperci aromate le au de oferit.
{{ content }}

A fost util articolul Ciupercile superalimente 9 beneficii de top? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete