18.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

Conflictele dintre copii și părinții lor: cauze si modalități de aplanare

A fi părinte este una dintre cele mai dificile meserii care există. De fapt, meseria de părinte este atât de dificilă, încât mulți părinți se luptă cu conflicte și neînțelegeri cu copiii lor. Acest articol va explora cauzele conflictelor dintre părinți și copii și va oferi câteva sfaturi utile

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Conflictul dintre părinte și adolescent este o oportunitate pentru comunicare. Conflictul apare din două moduri diferite de a privi aceeași problemă. Tinerii și părinții sunt adesea în conflict atunci când nu sunt de acord cu privire la ceea ce este de dorit, ceea ce este adecvat, ceea ce este corect, ceea ce este greșit, ceea ce este permis, ceea ce este necesar, ceea ce s-a întâmplat, ceea ce s-a întâmplat de fapt, ceea ce se va întâmpla acum.

Pentru copii, scopul acestei creșteri este, în cele din urmă, stabilirea independenței față de părinții lor.

Părinții care recunosc această schimbare și doresc să o inverseze tratează adesea conflictul cu adolescenții lor ca pe o bătălie pentru cine va fi victorios. Acest război nu are sfârșit. Cu excepția opririi luptei.

Dacă scopul tău principal în conflictul cu copilul tău este de a obține controlul, atunci ai pierdut deja. Nu sunteți într-o cursă.

Aceste comportamente nu vor face decât să sporească rezistența și opoziția copilului dumneavoastră. Rezultatul a toate acestea este, inevitabil, “copiii sfidători”.

Am pregătit o hartă comportamentală pentru a vă ghida în abordarea “copiilor sfidători”.

Îndepărtați-vă temporar atunci când sunteți supărat

Mama furioasă

Este posibil să vă enervați atunci când copilul dumneavoastră este nepoliticos sau, în opinia dumneavoastră, lipsit de respect. Dar dacă sunteți pe punctul de a vă pierde controlul emoțiilor, ieșiți de acolo sau din situație.

Spuneți-i copilului dvs. că vă veți ocupa de această situație mai târziu. În acest fel, nu veți spune sau face ceva ce veți regreta mai târziu.

Luați-vă 10-15 minute pentru a vă aduna gândurile și a decide un răspuns adecvat. Când v-ați liniștit – și copilul dvs. va fi mai calm până atunci – reluați discuția.

Nu aveți prejudecăți și fiți un bun ascultător

Numitorul comun al tinerilor cu care lucrez este că se plâng de faptul că părinții lor nu îi ascultă și că nu sunt înțeleși. Atunci când încearcă să le explice punctul lor de vedere, ei spun că părinții lor răspund de obicei spunând;

CITEȘTE ȘI:
Sarcina timpurie (la adolescență): cauze și consecințe
Mama și fiica
 • “Nu te certa cu mine.”
 • “Știu ce e mai bine pentru tine.”
 • “Când eram de vârsta ta…”
 • “De ce ești atât de dificil?”
 • “O să înțelegi când o să crești mare…”

Aceste reacții îi determină pe copii să devină și mai sfidători.

Încercați să ascultați cu adevărat în loc să dați sfaturi stereotipice și să certați. Întrebați-vă copilul de gândurile și ideile sale. Întrebați-l/întrebați-l cum se simte. Ce puteți face pentru a fi un părinte mai bun? Întrebați-l/întrebați-l.

Apoi ascultați-l fără să judecați sau să criticați.

Treptat, veți ajunge la rădăcina comportamentului său rebel și veți putea comunica într-un mod sănătos.

Apreciați comportamentul bun al copilului dvs

Mamă copil

Dacă aveți un copil sfidător, s-ar putea să aveți impresia că este imposibil să faceți acest lucru. La urma urmei, în fiecare zi vi se pare că el sau ea ia decizii greșite și se comportă iresponsabil, nu-i așa?

Dar cu cât vă concentrați mai mult asupra unui anumit comportament, cu atât mai mult va realiza acel comportament.

Dacă îi atrageți atenția asupra comportamentului său rău în fiecare zi, acest comportament rău se va înmulți. El va începe să se vadă pe sine ca pe un copil problemă. El trece doar prin efectele hormonale și psihologice obișnuite ale unei faze de creștere. Pe de altă parte, dacă îi vedeți comportamentul său bun și vorbiți despre el, va simți efectul de înmuiere.

Pe măsură ce va face din acest lucru un obicei, în timp va înceta să se mai simtă ca un “copil problemă”. În schimb, faptul că lucrurile bune pe care le face sunt văzute și înțelese va sparge și mai mult rezistența lui față de părinte.

CITEȘTE ȘI:
Sindromul PANDAS: simptome, diagnostic, tratament

Alegeți bine la ce să rezistați

Mama copil

Luați-vă un minut și scrieți cinci lucruri pentru care vă certați adesea cu copilul dumneavoastră.

Sunt acestea probleme importante? Dar cele care nu sunt atât de importante?

Dacă copilul dumneavoastră abandonează școala sau are obiceiuri proaste, ar trebui, desigur, să interveniți.

Dar dacă nu vă place coafura sau alegerea hainelor copilului dumneavoastră, poate fi înțelept să nu faceți niciun comentariu. Ar trebui să vă alegeți cu grijă reacțiile față de un copil sfidător.

Nu purtați bătălii inutile cu copiii dumneavoastră.

Ori de câte ori interveniți cu copilul dumneavoastră, precizați că nu este vorba de un război.

Colaborați cu copilul dumneavoastră pentru a găsi o soluție

În calitate de părinte, este posibil să doriți să vă exercitați autoritatea părintească și să aveți ultimul cuvânt. Această dorință devine și mai puternică atunci când copilul dumneavoastră sfidător refuză să vă respecte ca lider al familiei.

Dar trebuie să vă spun că acest lucru nu va funcționa, mai ales dacă copilul dumneavoastră este un adolescent sau un adolescent precoce. Acest lucru se datorează faptului că la această vârstă ei învață să-și exprime individualitatea și independența.

Așadar, ce fel de comportament puteți adopta?

Implică-ți copilul în acest proces. Aflați ce părere are despre situația actuală și ce sugestii are pentru a o rezolva. După cum știți cu toții, este posibil ca ei să aibă idei geniale.

De exemplu, dacă sunteți supărat că copilul dvs. ratează mesele în familie pentru că este în oraș cu prietenii, vorbiți cu el calm.

CITEȘTE ȘI:
Acneea bebelușului, cauze si tratament

El vă poate împărtăși cât de importantă este familia pentru el, dar vă poate spune și cât de importanți sunt prietenii lui pentru el. Împreună puteți decide un număr rezonabil de mese în familie în fiecare săptămână. Sau puteți decide împreună asupra numărului de zile cu prietenii.

Lucrul împreună cu copilul dumneavoastră pentru a găsi o soluție este mult mai eficient decât să declarați că va participa la fiecare cină în familie sau la orice altceva, sau să-l obligați să facă acest lucru.

Spuneți-i copilului dvs. ce apreciați la el/ea

Familie copil

Când i-ați spus ultima dată copilului dvs. că îl apreciați?

Părinții cu copii dificili sunt mai predispuși să se blocheze pe aceste aspecte și să nu reușească să vadă calitățile pozitive și puternice ale copilului lor.

Un copil care este în mod constant criticat pentru aspectele negative vrea să știe că i se observă calitățile sale bune. Dacă este bun și curajos, un bun bucătar, un prieten grozav, lăsați-l să vadă că sunteți conștient de toate aceste lucruri la el.

Făcând acest lucru, îi veți reaminti de acceptarea și dragostea dumneavoastră necondiționată. Acest lucru va neutraliza comportamentul său indisciplinat și va ajuta la deschiderea liniilor de comunicare.

Dacă doriți să faceți acest lucru mai eficient, îi puteți scrie scrisori periodic.

Arată-i copilului tău bunătate și respect

Comportamentul de bază al respectului este un concept reciproc. Trebuie să arătați că îl respectați pe celălalt în timp ce vă așteptați la respect.

Puteți începe prin a fi atenți la acestea;

 • Spuneți “vă rog” și “mulțumesc” atunci când este cazul
 • Nu-l întrerupeți când vorbește
 • Evitați să-l criticați în mod constant
 • Oferiți-i opțiuni atunci când este cazul
 • Nu vorbiți de rău despre el, mai ales în fața altora
 • Nu il comparați cu nimeni
CITEȘTE ȘI:
Care este modul corect de a vă învăța copilul să citească?

Cu cât îți tratezi copilul cu mai mult respect, cu atât mai multe șanse ai să primești respectul pe care îl aștepți.

Cere-i scuze copilului tău dacă este necesar

Părinte și copil

În calitate de părinți, uneori ne pierdem cumpătul, spunem lucruri nepoliticoase și facem declarații nerezonabile. Dacă aveți un copil provocator, probabil că acest lucru se întâmplă mai des decât v-ar plăcea.

Când facem o greșeală, ar trebui să ne cerem scuze.

Liderii merg primii. În calitate de lideri ai familiilor noastre, ar trebui să fim primii care să le spunem “Îmi pare rău” copiilor noștri.

Iată cum puteți pune în aplicare acest lucru.

Faceți o listă cu greșelile pentru care nu v-ați cerut încă scuze copilului dumneavoastră. Scrieți-le, chiar dacă s-au întâmplat cu mult timp în urmă.

Începeți să vă cereți scuze o dată pe lună.

Găsește în fiecare lună o ocazie de a-i spune copilului tău “Îmi pare rău” pentru ceva pentru care nu ți-ai cerut scuze. De exemplu, când aveți un moment de liniște cu el, spuneți-i: “Îți amintești când am promis să te duc în parcul de distracții după examene, dar nu am putut pentru că s-a întâmplat ceva la serviciu? Îmi pare foarte rău pentru asta”.

Această tehnică “o scuză pe lună” vă va ajuta să construiți o relație mai puternică cu copilul dumneavoastră. El va fi mai puțin rebel și mai plin de compasiune față de dumneavoastră.

Faceți cunoștință cu prietenii copilului dumneavoastră, mai ales dacă credeți că sunt “prieteni răi”

Prietenii copilului dvs.

Copilul dumneavoastră are probabil prieteni cu care nu sunteți de acord. Poate că sunt nepoliticoși, fumează sau relația lor cu școala nu este ceea ce vă doriți.

CITEȘTE ȘI:
Tipuri de activități distractive de vară pentru copii

Într-o astfel de situație, mulți părinți îi vor spune copilului: “Nu vreau ca tu să fii prieten cu el”.

Dar credeți că este eficient?

Cel mai probabil, el va petrece mai mult timp cu acești prieteni doar pentru a merge împotriva dorințelor tale.

În schimb, cunoașteți-i pe prietenii copilului dumneavoastră. Petreceți timp cu ei. La sfârșitul zilei, vă puteți critica copiii. Cu cât interacționați mai mult cu prietenii copiilor dumneavoastră, cu atât mai obiectiv puteți fi în privința lor. În acest fel, puteți lua o decizie mai informată cu privire la necesitatea de a interveni sau nu.

Nu emiteți judecăți cu privire la hobby-urile, interesele, muzica, etc. ale copilului dvs.

Tânăr chitarist

Copiii și tinerii aflați în perioada de tranziție către adolescență – în special cei etichetați ca fiind “sfidători” sau “rebeli” – simt adesea că sunt văzuți ca o problemă, nu ca o persoană. Ei simt că toată lumea din jurul lor încearcă să îi “repare”, așa că reacționează prin revoltă mai agresiv.

Pentru a vă reconecta cu copilul dumneavoastră, evitați pe cât posibil judecata. La urma urmei, nimeni care se simte judecat nu va fi inspirat să își schimbe comportamentul și să acționeze.

Iată câteva declarații de judecată pe care nu ar trebui să le faceți:

 • “Nu mai pierdeți timpul jucând jocuri online”. (Ați decis că jocurile online sunt o pierdere de timp).
 • “Muzica pe care o asculți nu face nimic pentru tine”. (Ați judecat gusturile muzicale ale copilului dumneavoastră).
 • “Prietenii tăi au o influență negativă asupra ta”. (Ați judecat capacitatea copilului dumneavoastră de a alege prietenii potriviți).
 • “Ești leneș când vine vorba de temele de la școală“. (Ați judecat caracterul copilului dumneavoastră.)
 • “Ar trebui să mănânci mai mult. Ești prea slabă. ” (Ați judecat corpul copilului dvs.).
CITEȘTE ȘI:
Dureri de spate în timpul sarcinii: cauze și 8 sfaturi pentru ameliorare

În fiecare dintre situațiile enumerate mai sus, am ilustrat modul în care puteți comunica mai eficient:

 • “Poți să-mi spui mai multe despre jocul pe care îl joci?” (Poți juca tu însuți jocul, ar putea fi de ajutor)
 • “Ce vă face să simțiți această muzică, ce vă place?”.
 • “Cum îți petreci timpul cu prietenii tăi?”
 • “Pot să te ajut cu ceva la școală?”
 • “Ce vrei să mănânci? Împreună putem pregăti o masă la alegerea ta.”

Fiind mai înțelegător și mai puțin critic, veți construi o relație mai bună cu copilul dumneavoastră.

Așa cum am spus, “Regulile disfuncționale generează rebeliune”.

Dacă doriți ca copilul dumneavoastră să fie mai puțin sfidător și mai puțin rebel, relația părinte-copil este piesa critică a puzzle-ului.

Pentru a rezuma;

 • Când el sau ea se enervează, îndepărtați-vă temporar.
 • Nu aveți prejudecăți și fiți un bun ascultător.
 • Recunoașteți comportamentul bun al copilului dumneavoastră.
 • Alegeți bine la ce să rezistați.
 • Lucrați cu copilul dumneavoastră pentru a găsi o soluție.
 • Spuneți-i copilului dvs. ce apreciați la el/ea.
 • Arătați bunătate și respect față de copilul dumneavoastră.
 • Cereți-i scuze copilului dumneavoastră dacă este necesar.
 • Faceți cunoștință cu prietenii copilului dumneavoastră, mai ales dacă vi se pare că sunt “prieteni răi”.
 • Nu judecați hobby-urile, interesele, muzica etc. ale copilului dvs.

Vă garantez că aceste strategii funcționează. Dar nu vor funcționa peste noapte. Cu efort, dedicare și răbdare, veți fi martori.

Adolescența înseamnă schimbare. În calitate de părinte al unui adolescent, și tu trebuie să te schimbi. De fapt, creșterea unui copil înseamnă să ții pasul cu dezvoltarea și schimbarea. Când copilul tău are 10 ani, nu-l tratezi ca și cum ar avea încă 1 an, iar când are 16 ani, ar trebui să ai grijă să nu-l tratezi ca și cum ar avea 10 ani.

CITEȘTE ȘI:
Intoxicații alimentare în timpul sarcinii: cauze, simptome si tratament

În acest moment, problemele apar mai ales atunci când părinții se așteaptă ca adolescentul să se comporte ca un adult. Stabilirea așteptărilor și a limitelor la un nivel adecvat vârstei este una dintre cerințele dificile ale parentingului.

Încercați să vă cunoașteți bine copilul, dacă sunteți conștient de nevoile sale, va fi posibil să găsiți un teren comun și să ajungeți la un compromis.

Adolescenții doresc să fie luați în serios, să li se acorde atenție, să vadă că au succes și sunt descurcăreți și, bineînțeles, să fie apreciați ca orice altă ființă umană. Pentru aceasta, ar trebui să se profite de oportunități.

Transformarea necesită timp, așa că nu vă descurajați dacă copilul dumneavoastră nu răspunde imediat. Continuați și aveți încredere că situația se va îmbunătăți. Folosiți puterea vindecătoare a iubirii. Continuați să iubiți și să o arătați în toate circumstanțele. Iubiți, iubiți și iubiți din nou.

Articolele de pe acest site sunt doar cu scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica orice rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Citește și aceste articole:

Urmărește-ne și pe:
- Advertisement -

Ultimele rețete