Constipația în sarcină: cauze, tratamente și remedii la domiciliu

Constipația, o problemă frecventă în timpul sarcinii.

Constipația în sarcină este o problemă frecventă, care poate fi gestionată cu un tratament medical adecvat și ajustări dietetice. Pentru constipația în timpul sarcinii, este important să cunoaștem cauzele constipației și, de asemenea, să știm că există numeroase tratamente pentru această problemă comună.

Constipația în sarcină este o problemă comună și aproape jumătate dintre femeile însărcinate sunt constipate la un moment dat. Constipația apare atunci când există durere sau disconfort abdominal, mișcări intestinale dificile și rare și trecerea scaunelor tari.

Unele femei au constipație într-un stadiu incipient al sarcinii, în timp ce alte femei nu le afectează decât mult mai târziu.

În acest articol, explicăm de ce constipația este frecventă în timpul sarcinii și discutăm despre tratamente sigure și remedii la domiciliu pe care femeile le pot folosi pentru a ameliora disconfortul.

Constipația în sarcină: cauze, tratamente și remedii la domiciliu

Constipația în sarcină: Cauze

În general, îngrijorarea, anxietatea, exercițiile fizice minime și o dietă săracă în fibre pot provoca constipație. Constipația în sarcină se datorează creșterii hormonilor progesteronici care relaxează musculatura intestinală, determinând ca alimentele și deșeurile să se deplaseze mai lent prin sistem.

Cauza constipației în timpul sarcinii depinde de stadiul în care apare. Cauzele posibile pentru constipația în sarcină includ:

CITEȘTE ȘI:
Nivel de colesterol crescut sau scazut – tot ce trebuie sa știi
 • Hormoni: Modificarea nivelului hormonal la începutul sarcinii determină intestinele să încetinească mișcarea scaunului prin intestin. Această întârziere crește cantitatea de apă pe care colonul o absoarbe din scaun, ceea ce face ca acesta să fie mai solid și mai dificil de eliminat.
 • Vitamine prenatale: vitaminele prenatale sunt pline de fier, un mineral crucial care poate fi uneori deficitar în timpul sarcinii. Fierul poate provoca constipație și scaune dure, negre.
 • Presiunea din uter: în timpul sarcinii ulterioare, uterul în creștere poate exercita presiune asupra intestinului, ceea ce face mai dificilă mișcarea scaunului prin intestine.

Pe lângă mișcările intestinale rare, constipația poate provoca balonare, disconfort la stomac și scaune dure și uscate, care sunt dureroase. De asemenea, poate duce la senzația că nu a trecut tot scaunul. Constipația în sarcină poate fi deosebit de inconfortabilă.

Constipația în sarcină: cauze, tratamente și remedii la domiciliu

Constipația în sarcină: Remedii naturale

În timpul sarcinii, femeile pot ameliora adesea constipația în sarcină folosind remedii blânde și sigure de acasă:

 • Fibre: luarea de suplimente de fibre sau consumul de alimente mai fibroase, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, poate crește numărul de scaune și poate facilita trecerea acestora prin intestine. Adulții ar trebui să mănânce între 28 și 34 de grame de fibre în fiecare zi.
 • Fluide: Este important să bei suficientă apă pentru a menține scaunul moale și ușor de eliminat. Dacă o persoană simte că apa nu ajută, poate încerca să adauge în dieta sa supe limpezi, ceaiuri și sucuri de fructe sau legume îndulcite natural.
 • Activitate: A fi activă ajută scaunul să se miște prin intestine. Făcând exerciții fizice regulate, cu aprobarea medicului, poate ajuta la ameliorarea constipației. Dacă exercițiul nu este o prioritate sau o posibilitate, încercați să faceți o plimbare blândă în fiecare zi.
 • Probiotice: Milioane de bacterii sănătoase trăiesc în intestin și îl ajută să funcționeze corect. Probioticele pot ajuta la repopularea bacteriilor intestinale cu tulpini sănătoase care încurajează mișcările intestinale normale și regulate. Alimentele bogate în probiotice includ iaurtul, varza murată și kimchi.
CITEȘTE ȘI:
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

Alte tratamente

Dacă remediile casnice de mai sus nu funcționează, poate fi timpul să discutați despre alte opțiuni cu un medic.

Pentru femeile care iau vitamine prenatale care au un conținut ridicat de fier, medicii le pot recomanda să încerce o vitamină care conține mai puțin fier.

Tratamentul medical primar pentru constipație în timpul sarcinii este un medicament numit laxativ, care face mai ușor și mai confortabil să mergi la baie. În general, este sigur să folosiți laxative blânde, dar cel mai bine este să evitați laxativele stimulatoare, deoarece acestea pot induce contracții uterine.

Deși multe laxative sunt disponibile fără ghișeu, este important să verificați cu un medic care este sigur de utilizat. Sunt disponibile informații limitate despre utilizarea unora dintre aceste medicamente în timpul sarcinii.

Femeile pot utiliza de obicei în siguranță următoarele tipuri de laxativ în timpul sarcinii:

Agenți de formare

Agenții de formare imită fibrele adăugând material în scaun și ajutându-l să absoarbă mai multă apă. Făcând acest lucru, fac scaunul mai mare, mai moale și mai ușor de trecut.

Aceste tipuri de laxativ pot provoca unele crampe sau disconfort, așa că oamenii ar trebui să înceapă cu cea mai mică doză și să se asigure că beau multă apă. Exemple de agenți de formare în vrac includ psyllium, metilceluloză și policarbofil.

Balsam de scaun

Dedurizatoarele pentru scaun adaugă apă în scaun pentru a-l face mai moale și mai confortabil de trecut. Balsamul de scaun pe care medicii îl recomandă cel mai frecvent femeilor însărcinate este docusate (Colace).

CITEȘTE ȘI:
8 Alimente si băuturi pe care sa Nu le consumi regulat când ai artrită

Laxative lubrifiante

Laxativele lubrifiante adaugă un strat alunecos fie pe scaun, fie pe interiorul tractului intestinal pentru a ajuta la trecerea scaunului din organism.

Supozitoarele cu glicerină sunt un tip de laxativ lubrifiant. Este esențial să discutați întotdeauna cu un doctor înainte de a utiliza supozitoare, mai ales când sunteți însărcinată.

Laxative osmotice

Atrăgând mai multă apă în intestine, aceste laxative ajută la înmuierea scaunului. De asemenea, permit intestinului să se contracte mai mult pentru a muta scaunul. Aceste tipuri de laxativ pot provoca, de asemenea, crampe și balonare în abdomen.

Exemple de laxative osmotice includ polietilenglicolul și hidroxidul de magneziu.

Complicații

În cele mai multe cazuri, constipația în sarcină este de scurtă durată și se rezolvă fără tratament sau fără tratament minim. În cazuri rare, totuși, constipația prelungită poate provoca impactarea fecale, care poate necesita îndepărtarea de către un medic.

Utilizarea continuă a anumitor tipuri de laxativ poate face ca intestinul să „uite” cum să împingă scaunul prin intestine.

Aceste medicamente pot provoca, de asemenea, dezechilibre electrolitice sau lichide la unele persoane. Astfel de probleme afectează de obicei persoanele care au alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau bolile de rinichi.

Cel mai bine este să discutați cu un medic despre tipurile de laxativ de luat și cât de des să le luați.

CITEȘTE ȘI:
Cazeina: una dintre cele mai bune proteine pentru creșterea mușchilor

Când să vezi un medic

Este constipația în timpul sarcinii gravă?

De obicei nu, dar ocazional constipația în timpul sarcinii poate fi un simptom al unei alte probleme. Dacă aveți constipație severă care este însoțită de dureri abdominale, alternează cu diaree sau dacă eliminați mucus sau sânge, apelați imediat la medicul dumneavoastră.

De asemenea, sforțarea în timpul scaunului sau eliminarea unui scaun tare poate duce la apariția sau agravarea hemoroizilor, care sunt vene umflate în zona rectală. Hemoroizii pot fi extrem de incomozi, deși rareori cauzează probleme grave. În cele mai multe cazuri, aceștia dispar destul de repede după ce se naște copilul dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă durerea este severă sau dacă aveți sângerări rectale, sunați-vă medicul.

Consultarea unui medic este, de asemenea, recomandabilă dacă apar simptome suplimentare, inclusiv:

 • greaţă
 • dureri de stomac
 • vărsături
 • constipație care durează mai mult de 1-2 săptămâni
 • sângerare din rect
 • nici o ușurare după folosirea unui laxativ

Ca întotdeauna, menționați medicului orice alte simptome sau îngrijorări pentru informații și sfaturi mai specifice.

Întrebări frecvente:

Cum pot ameliora constipația în sarcină?

Sarcina este asociată cu modificări hormonale care afectează motilitatea intestinală. Ameliorează constipația în timpul sarcinii prin consumul de apă, consumând mai multe fibre, făcând exerciții fizice și luând laxative

De ce constipația este frecventă în timpul sarcinii?

O creștere a hormonului de sarcină progesteron poate face ca intestinul să funcționeze mai puțin eficient și ca alimentele să se deplaseze mai încet prin intestine. Acest lucru este cunoscut sub numele de motilitate gastrică redusă. O altă cauză a constipației o reprezintă medicamentele și suplimentele pe care unele femei le iau în timpul sarcinii.

Când începe constipația în sarcină?

Constipația tinde să înceapă imediat ce nivelul de progesteron crește, în jurul celei de-a doua sau a treia luni de sarcină. Se poate înrăutăți pe măsură ce sarcina avansează și uterul dumneavoastră crește.

Alte articole utile:

Surse:

CITEȘTE ȘI:
Colita ulcerativă: cauze, simptome, tratament
Arată mai multe +
Organics Food
Logo
Resetare parolă
Coș de cumpărături