12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Copilul este pretențios la mâncare? 9 moduri de a-i învăța pe copii obiceiuri sănătoase

Învață cum să faci copilul să-și schimbe atitudinea față de mâncare! Descoperă sfaturi și trucuri simple pentru a-i introduce alimentele sănătoase și gustoase în alimentația copilului tău.

Trebuie să citești asta...

Copilul este pretențios la mâncare si vrei să înveți cum să îi oferi copilului o dietă sănătoasă și variabilă? Descoperă cum să faci mâncarea mai atractivă pentru copilul tău! Noi te putem ajuta să îi oferi copilului o alimentație echilibrată și diversificată. Acționează acum și găsește soluții pentru copilul tău!

Dacă copilul este pretențios la mâncare si refuză categoric legumele sau alege exclusiv alimente dulci sau fast-food, hrănirea unui astfel de copil agitat poate fi foarte dificilă. Cercetările arată că mulți copii pretențioși au un deficit de nutrienți esențiali, ceea ce împiedică creșterea și dezvoltarea optimă .

?Factori care afectează selectivitatea alimentară pot fi determinați fiziologic: De exemplu,

 • pofta de dulciuri este încorporată la sugari și copii mici ca un mecanism de supraviețuire;
 • un anumit procent din populație este genetic sensibil la gusturile amare și are o aversiune înnăscută față de legumele crucifere, ceea ce a fost, din punct de vedere evolutiv, o apărare naturală împotriva consumului de vegetație toxică.
Copilul este pretențios la mâncare
Copilul este pretențios la mâncare

Dacă dieta copilului este gestionată în mod inteligent, acești factori fiziologici își pierd relevanța: pofta de dulciuri și aversiunea față de amar dispar.

Există însă factori externi care influențează alegerile alimentare ale copiilor .

Daca copilul este pretențios la mâncare, principalul pericol este reprezentat de disponibilitatea alimentelor nesănătoase.

Alimentele procesate ambalate, alimentele de conveniență și produsele de patiserie consumate în cantități excesive, dacă nu duc la creșterea în greutate, pregătesc terenul pentru o serie de boli inflamatorii, alergice și cardiovasculare, chiar și pentru cancerul în copilărie.

O dietă dezechilibrată poate afecta dezvoltarea cognitivă a copiilor, ceea ce duce la tulburări de comportament, cum ar fi autismul, ADHD, tulburarea bipolară, depresia și anxietatea în copilărie.

O dietă sănătoasă pentru un copil ar trebui să fie alcătuită în principal din alimente integrale: carne și pește natural, cereale integrale, multe fructe și legume, leguminoase, nuci, grăsimi sănătoase și produse lactate naturale.

Copilul este pretențios la mâncare? 9 moduri de a-i învăța pe copii obiceiuri sănătoase
Să gătești ceva sănătos este distractiv!

Cum îmi pot învăța copilul obiceiuri sănătoase?

Dați un exemplu bun: organizați mesele în familie în mod corespunzător și încercați să mâncați împreună. Mai devreme sau mai târziu, copilul dvs. va dori să încerce mâncarea dvs. sănătoasă.

Programează-ți mese regulate: regularitatea reduce nivelul de stres.

Implică-i pe copii în gătit: pe lângă faptul că este o experiență nouă și un joc tentant, gătitul crește interesul copiilor pentru mâncare și le dă un sentiment de control și siguranță în privința noilor alimente.

Încercați să mâncați în același timp: mâncatul împreună cu părinții și frații reduce selectivitatea alimentară a copiilor.

Închideți televizorul și puneți deoparte gadgeturile: concentrați-vă pe mâncare, nu pe ecrane.

Încercați să aveți un timp de masă calm și fără stres. Neliniștea ta în legătură cu mâncarea, anxietatea, iritarea sau negativismul pot contribui la caracterul fastidios al copilului tău.

Nu impuneți interdicții și restricții alimentare stricte. Restricțiile stricte creează o poftă persistentă de alimente interzise. Nu vă privați copiii de dulciuri: îi puteți face cât mai sănătoși posibil

Fiți flexibil și imaginativ. Uneori, este nevoie doar de o schimbare de prezentare pentru a stimula interesul copilului dumneavoastră față de mâncare: dacă nu vrea salată, poate că un castravete întreg și o roșie ar fi pe placul lui. Ați putea lucra cu copilul dumneavoastră pentru a face o față amuzantă cu bucățile de legume pe o omletă rotundă, sau să faceți altceva creativ.

Nu vă pedepsiți sau încurajați copilul agitat cu mâncare. Nu folosiți mâncarea ca element de recompensă și educație. Folosirea alimentelor pentru a controla comportamentul (“dacă nu te supui, nu primești înghețată”) crește riscul de a mânca emoțional, învățând să mâncăm atunci când nu ne este foame.

Întrebări frecvente despre: Copilul este pretențios la mâncare

Ce pot face părinții daca copilul este pretențios la mâncare?

Părinții pot să nu ofere gustări între mese, să nu permită copiilor să mănânce înainte de mese, să ofere copiilor alimente variate și să servească mese regulate la ore fixe. De asemenea, părinții pot să încurajeze copiii să încerce alimente noi și să le ofere un exemplu bun prin mâncarea sănătoasă a familiei.

Care sunt beneficiile obiceiurilor de alimentație sănătoasă pentru copii?

Obiceiurile de alimentație sănătoasă pentru copii sunt benefice pentru creșterea și dezvoltarea lor. Consumul unei alimentații sănătoase ajută la îmbunătățirea sănătății fizice și mentale a copiilor, precum și la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice și obezitate. De asemenea, obiceiurile alimentare sănătoase pot îmbunătăți performanța școlară și funcția cognitivă a copiilor.

Ce pot face părinții pentru a-i învăța pe copii obiceiuri de alimentație sănătoase?

Părinții pot să încurajeze copiii să consume mai multe fructe și legume, să reducă cantitatea de produse alimentare prelucrate, să ofere gustări sănătoase și să gătească împreună cu copiii.

De asemenea, părinții pot oferi copiilor o varietate de alimente, le pot explica importanța alimentației sănătoase și le pot arăta cum să prepare mese sănătoase.

Cum pot părinții să facă copiii să încerce alimente noi?

Părinții pot încuraja copiii să încerce alimente noi prin oferirea de portii mici de alimente noi și prin introducerea alimentelor în moduri distractive.

De asemenea, părinții pot încerca să servească alimente noi în momente în care copiii sunt deschiși și receptivi și pot servi alimente noi împreună cu alimentele preferate ale copilului.

Concluzie

A-i învăța pe copii să mănânce corect este o investiție importantă în sănătatea lor. Aveți răbdare, schimbările pozitive necesită timp. Forțarea poate avea consecințe neplăcute.

Parentingul autoritar, încurajarea copiilor să mănânce și forțarea lor să mănânce nu va duce la rezultatul dorit, ci poate fi punctul de plecare pentru dezvoltarea tulburărilor alimentare.

Citește și aceste articole:

 • Copilul este pretențios la mâncare? 9 moduri de a-i învăța pe copii obiceiuri sănătoase
  Copilul este pretențios la mâncare? Aici veți descoperi cele 9 moduri simple și eficiente pentru a-i ajuta pe copii să învețe obiceiuri sănătoase de alimentație. Nu mai lăsa pretențiile copilului să împiedice obiceiurile nutritive bune. Descoperiți acum cum să-i învățați pe copii să mănânce sănătos!
 • 2 Rețete de papaya pe care copiii tăi le vor iubi
  Descoperă cele 2 rețete de papaya uimitoare și delicioase pe care copiii tăi le vor iubi! Aceste rețete sunt ușor de preparat și oferă un plus de vitamine și nutrienți necesari pentru o creștere sănătoasă. Alege cele mai bune ingrediente pentru a-i încânta pe cei mici și să-i bucure de gustul minunat al papaya! Încearcă aceste rețete, astăzi și vei fi surprins de cât de ușor se prepară și cât de mult vor fi încântați copiii tăi!
 • 9 Alimente pentru a crește producția de lapte matern
  Bebelușii alăptați la sân sunt mai sănătoși și mai inteligenți, dar unele mămici începătoare au probleme în a produce suficient lapte matern. Uitați-vă la aceste 9 alimente care ajută la creșterea producției de lapte matern.
 • Ce pot hrăni un copil de trei ani? Obiceiurile alimentare ale unui copil la vârsta de 3 ani.
  Un copil de trei ani trebuie să mănânce o varietate de alimente. Dieta sa ar trebui să includă proteine, fructe și legume. Acest articol vă va oferi câteva orientări cu privire la ce să vă hrăniți copilul de trei ani.
 • Dezvoltarea bebelușului până la un an: ce trebuie să știe părinții?
  Aflați despre dezvoltarea bebelușului dumneavoastră din momentul conceperii până la 12 luni. Acest articol include etapele de dezvoltare de la concepție până la vârsta de un an. Conține informații foarte importante pe care părinții trebuie să le cunoască.
Copilul este pretențios la mâncare? 9 moduri de a-i învăța pe copii obiceiuri sănătoase

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
13 Alimente pe care le poți mânca în timp ce ești însărcinată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete