Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?

Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?

Serotonina este o substanță biochimică importantă care ne modelează în mare măsură emoțiile, ne determină starea de spirit, sentimentele de mulțumire, bucurie și încredere în sine. Din acest motiv, serotonina este numită “hormonul fericirii”.

Cu toate acestea, această substanță poate face mult mai mult decât atât. Serotonina joacă un rol în apetitul nostru, în somn, în memorie și în multe alte procese din organism. Atunci când nivelul de serotonină este ridicat, puteți funcționa normal și vă puteți regla emoțiile. Cu toate acestea, dacă aveți o dispoziție proastă persistentă sau vă simțiți deprimat pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să vă lipsească serotonina. Nivelul de serotonină poate fi crescut în mod natural.

Serotonina și somnul

Serotonina are un impact major asupra somnului nostru. Melatonina, hormonul care joacă un rol în ciclul nostru de somn și veghe, este produs din serotonină. Melatonina este cea care ne face să simțim nevoia de a merge la culcare imediat ce se întunecă. Iar dacă există prea puțină serotonină în corpul nostru, producția de melatonină, hormonul somnului, este și ea afectată. Ca urmare, ne simțim somnoroși, somnoroși și slabi toată ziua.

Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?

Cum produce organismul nostru serotonină?

Serotonina este produsă în organism din aminoacidul esențial triptofan, care se obține din alimente. Intestinele noastre joacă un rol important în producția de serotonină. Mai mult de 90% din serotonină se găsește în intestine. Prin urmare, alimentele pe care le consumăm au un impact uriaș asupra modului în care ne simțim.

Expunerea prelungită la stres scade nivelul de serotonină

Putem menține producția de serotonină prin intermediul dietei noastre. Dar producția acestei substanțe este afectată și de alți factori legați de stilul de viață. De exemplu, stresul prelungit este dăunător pentru serotonină. Așadar, ar trebui să încercați să reduceți la minimum factorii de stres și să vă asigurați că vă odihniți și vă relaxați din plin.

Consumul frecvent de alcool are, de asemenea, un efect negativ asupra nivelului de serotonină. Inițial, stimulează producția acesteia, astfel că sub influența alcoolului vă simțiți extaziat pentru o vreme. Cu toate acestea, atunci când efectele alcoolului încetează, nivelul de fericire se prăbușește, deoarece organismul nu poate compensa imediat aportul ridicat de serotonină.

Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?
Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?

Este important să aveți grijă de intestinul dumneavoastră. Având o dietă echilibrată și variată, vă mențineți bacteriile intestinale sănătoase. Ca urmare, substanțele nutritive sunt bine absorbite și vă asigurați un echilibru de substanțe care reglează toate procesele din organism.

Cum să creșteți nivelul de serotonină?

Ei bine, acum știi că serotonina joacă un rol important în diverse procese ale organismului și este responsabilă de starea noastră de spirit. Așadar, poate vă întrebați cum să îi creșteți nivelul.

Așadar, iată care sunt cele mai bune modalități:

1. Consumați alimente bogate în triptofan.

După cum am menționat, aminoacidul triptofan este esențial pentru producerea serotoninei. Triptofanul se găsește în alimentele bogate în proteine. Bananele, orezul brun, ouăle, ciocolata neagră, nucile și legumele sunt surse deosebit de bogate în acest aminoacid. De asemenea, puneți accent pe carbohidrații complecși, a căror energie este eliberată lent. Cerealele integrale și leguminoasele îmbunătățesc absorbția triptofanului.

Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?
Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?

2. Asigurați-vă suficiente “materiale auxiliare”.

Diferiți nutrienți sunt necesari pentru a activa serotonina. În special, vitaminele B3, B6, magneziul și Omega-3 contribuie la producerea hormonului fericirii noastre. Puteți obține aceste vitamine și minerale cu alimente sau le puteți completa cu suplimente după ce vă consultați medicul.

3. Asigurați-vă că există suficientă lumină naturală în spațiul dumneavoastră.

Lumina soarelui stimulează, de asemenea, producția de serotonină. Așa că încercați, dacă este posibil, să petreceți 15-30 de minute la soare în fiecare zi. După o plimbare, simțim, de obicei, o diferență imediată în nivelul de energie. În plus, lumina soarelui produce vitamina D, care este o vitamină importantă pentru apărarea naturală a organismului nostru.

Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?
Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?

4. Puneți-vă în mișcare!

Activitatea motrică stimulează, de asemenea, producția de serotonină. Plimbați-vă, dansați, săriți, alergați, practicați orice sport vă place. Totul contează pentru producția de serotonină!

5. Meditați!

Exercițiile de relaxare sub formă de yoga și meditație ajută la reducerea stresului și promovează o atitudine pozitivă față de viață. Veți simți imediat mai multă pace interioară după meditație.

Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?

Te-ai săturat să te simți tot timpul ca și cum ar fi ceva în neregulă cu tine?

Aveți doar răbdare. În curând va fi mai mult soare natural, ierburi și legume proaspete și oportunități de a ieși în natură. Atunci optimismul și bucuria de a trăi îți vor reveni încet-încet!

👇Citește și aceste articole:

 • Rutina de îngrijire a tenului – 5 greșeli de evitat
  Cu ajutorul acestui articol, vei învăța cele mai comune greșeli pe care le faci în rutina de îngrijire a tenului și cum să le eviți. Descoperă cum să alegi produsele potrivite, ordinea corectă de aplicare și cât de des ar trebui să faci această rutină pentru a obține o piele sănătoasă și strălucitoare.
 • Piele lăsată? 10 modalități de a reface elasticitatea pielii
  Acest articol îți prezintă 10 modalități eficiente de a reface elasticitatea pielii și de a îmbunătăți aspectul și sănătatea acesteia. Descoperă cum poți să-ți recâștigi încrederea în propria piele prin metode dovedite, precum hidratarea adecvată, masajul sau utilizarea de produse cosmetice și suplimente alimentare speciale.
 • 6 Alimente bogate în colagen pentru articulații și piele mai sănătoase
  Descoperă cele mai bune alimente bogate în colagen pentru a-ți menține articulațiile și pielea sănătoase cu ajutorul acestui articol informativ! Află cum poți încorpora aceste alimente în dieta ta pentru a obține beneficiile impresionante ale colagenului, cum ar fi reducerea ridurilor și a durerilor articulare. În plus, vei descoperi detalii importante despre modul în care colagenul poate îmbunătăți sănătatea ta generală și ce alte beneficii poți obține prin consumul acestor alimente delicioase.
 • Colagenul și frumusețea,11 sfaturi pentru a stimula producția de colagen în mod natural
  Colagenul, una dintre cele mai importante proteine din corpul nostru și principalul responsabil al frumuseții pielii, se diminuează odată cu vârsta. Putem preveni această deteriorare naturală sau putem stimula producția de noi fibre de colagen, prin diferite abordări.
 • Voda Nature – din dragoste pentru sănătate și natură
  Voda Nature este o companie de excepție dedicată naturii și clienților săi. Folosind doar ingrediente naturale și recipiente prietenoase cu mediul, Voda Nature a reinventat conceptul de băutură naturală, oferindu-ne un adevărat elixir al tinereții.
Cum crești în mod natural serotonina, hormonul fericirii?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Probiotice și prebiotice: care este diferența?
8 alimente pentru reducerea inflamației în artrită
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii