Cum să afli ce insectă te-a mușcat

Cum să afli ce insectă te-a mușcat

Vara este perioada perfectă pentru recreere în aer liber. Dar stricând tot farmecul unui picnic pot fi insectele, care apar în număr nenumărat odată cu primele zile calde. Speciile hematofage care mușcă oamenii și animalele sunt deosebit de active. Ele “atacă” în casă și pe stradă, lăsând în urmă cel puțin o senzație de disconfort, durere și mâncărime, iar în cel mai rău caz, provocând prin mușcăturile lor o reacție alergică gravă sau infectarea cu boli infecțioase.

Există multe tipuri de insecte care sug sângele, iar o persoană nu are întotdeauna timp să vadă cine o atacă. Prin urmare, merită să cunoaștem principalele diferențe între diferitele mușcături: aspect, simptome, posibile consecințe.

Cum să-ți dai seama cine te-a mușcat

O insectă care suge sânge poate fi “întâlnită” nu numai în aer liber, ci chiar și acasă. Locul în care s-a produs mușcătura ajută, de asemenea, la determinarea speciei acesteia. De exemplu, gândacii de pat trăiesc doar în casă, iar căpușele trăiesc în pădure, parc, câmp, unde iarba este înaltă. Deși este posibil ca aceste insecte să muște și în afara habitatului lor.

Pentru a afla cine a provocat mușcătura, merită să acordați atenție semnelor de bază. Acestea sunt diferite pentru fiecare gândac sau țânțar.

Țânțari

Țânțarii mai sunt numiți și insecte vampir. Și merită acest nume deoarece mușcă mai des noaptea sau la amurg. Ei pot ataca în aer liber, în special în apropierea corpurilor de apă, sau acasă, intrând într-o cameră prin ferestre și uși deschise.

O mușcătură de țânțar arată ca o bășică roșie sub piele. Are forma unui cerc sau a unei pată cu o mică urmă de mușcătură în mijloc. O astfel de papulă este foarte pruriginoasă, iar dacă începeți să o scărpinați, mâncărimea va crește din cauza faptului că saliva țânțarului pătrunde în țesuturile din jur.

După un anumit timp, vezicula dispare, dar pentru unele persoane, în special pentru copii, roșeața, mâncărimea și umflarea în locul mușcăturii rămân timp de câteva zile.

În general, înțepăturile de țânțar nu sunt periculoase. Dar trebuie să țineți cont de faptul că există aproximativ 300 de specii de țânțari, iar unele dintre ele sunt purtătoare de boli grave: malarie, tularemie, febră galbenă. În regiunile noastre este dificil să le întâlnim, așa că informațiile sunt relevante, mai degrabă, pentru călător.

Gândaci

Gândacii sunt numite mai multe grupuri de insecte, unite printr-o singură proprietate: dimensiunea lor mică. Cei mai mulți dintre ei sunt neutri față de oameni și nu reprezintă o amenințare, dar există și specii care sug sânge.

Gândacii care pot mușca se aseamănă ca aspect cu muștele, dar sunt de câteva ori mai mici. Lungimea corpului acestor insecte este de 2-4 mm. Au două aripi, trei perechi de picioare și un aparat bucal care suge înțepături.

Gândacii locuiesc în aproape toate condițiile climatice, dar simptomatologia și aspectul mușcăturii sunt aproape identice. Locul plăgii, în funcție de prezența sau absența unei trompe sugătoare de sânge (ca la țânțari), poate fi sub formă de:

Mușcătură de țânțar.
 • pată maro închis de dimensiuni mici – de la insecte cu trunchi;
 • escoriație roșie de diametru mic cu margini zimțate – mușcătură lăsată de insecte de tip midges fără trompă, deoarece acestea smulg pur și simplu o bucată de țesut.

Sângele poate curge de la locul de înțepătură a pielii atunci când este mușcat pentru o anumită perioadă de timp, deoarece saliva țânțarilor are un ingredient care împiedică coagularea. Nu există mâncărime, dar există o senzație de arsură și o durere pulsatilă. În funcție de reacția fiecărei persoane la mușcătură, pot apărea umflături și întărirea țesutului, roșeață sau îngroșare. În locurile cu piele subțire, toate simptomele sunt mai vizibile. În medie, este nevoie de o săptămână pentru ca pielea să se regenereze complet. Dar dacă mușcătura este zgâriată, poate dura chiar și o lună.

Unele persoane pot avea, de asemenea, o reacție alergică la mușcătura unui țânțar. Principalele sale simptome, pe lângă cele descrise mai sus: lăcrimare a ochilor, umflarea membranelor mucoase, apariția unor pete roșii pe piele, dar nu în locul mușcăturii.

Furnici

Furnicile sunt considerate una dintre cele mai harnice insecte. Există aproximativ șase mii de specii în această familie, dar numai câteva dintre ele sunt potențial periculoase din punct de vedere al unei eventuale mușcături. După cum știți, astfel de insecte nu atacă primele, ci doar atunci când au nevoie să se apere. De aceea, este mai bine să ocoliți mușuroaiele de furnici și să nu striviți o furnică pe corp, ci să încercați să o scuturați ușor.

Mușcătura de furnică.

În cazul în care insecta mușcă, este destul de ușor de identificat. La locul mușcăturii apare o mică pată roșie și o ușoară umflătură. Există, de asemenea, o senzație puternică de arsură, care se explică prin pătrunderea acidului formic în rană. La persoanele deosebit de sensibile, simptomele sunt mai pronunțate:

 • Pe lângă pata roșie, în jurul acesteia apare o pată mare de culoare roz.
 • Umflătura este severă.
 • Locul leziunii poate “arde”.
 • Mâncărimea și arsura sunt insuportabile.

Senzațiile neplăcute în absența hipersensibilității trec în câteva ore, iar locul mușcăturii în sine poate să mai producă mâncărimi timp de 1-2 zile. Dacă o persoană are o alergie sau a trebuit să supraviețuiască unui atac al unui număr mare de insecte, poate simți o amețeală puternică, dureri de cap, scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de respirație, creșterea temperaturii, umflarea laringelui. În astfel de cazuri, trebuie să solicitați imediat ajutor medical.

De asemenea, este important de știut că cel mai mare mușcător este furnica mare de pădure. Pe locul doi în clasament se află furnica roșie, ale cărei mușcături sunt foarte dureroase. Ceva mai slabe sunt simptomele în cazul în care furnica roșie a atacat. Iar cea mai “sigură” este ruda lor neagră.

Căpușe

Căpușele sunt reprezentanți tipici ai insectelor hematofage. Cele mai periculoase dintre ele aparțin familiei Ixodidae. Ele atacă victima stând în iarbă, pe ramuri de tufișuri și, uneori, de la sol. Cu toate acestea, mușcătura nu este la fel de teribilă ca perspectiva de a contracta encefalită, tularemie, boala Lyme, rickettsioză, deoarece aceste insecte pot conține în secrețiile lor agenți patogeni ai acestor boli.

Mușcătura de căpușă

Găsirea unei căpușe pe corp este destul de ușoară. Mai ales că sugătorul de sânge se îngrașă și devine mai vizibil pe măsură ce se saturează. O astfel de insectă caută locurile de pe corp cu piele subțire pentru a o tăia mai ușor cu trompa sa.
Locuri “preferate” de căpușe pentru a suge:

 • zona inghinală;
 • partea inferioară a spatelui;
 • subsuori;
 • zonele de pe gât și din spatele urechilor.

Uneori, mușcătura poate fi observată după ce căpușa a căzut. Arată ca o mică pată roșie și rotunjită pe suprafața pielii. Rareori, are o formă ovală și margini neuniforme. Nu doare, dar provoacă mâncărimi, există o ușoară umflătură, poate exista o ușoară erupție cutanată. Persoanele alergice, copiii și persoanele cu sensibilitate ridicată au simptome mai puternice. Rareori, există o reacție alergică destul de severă, cu edem Quincke, stop respirator, paralizie.

Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bolii, dar solicitarea de asistență medicală este o necesitate.

În cazul în care insecta rămâne pe piele, este mai bine să nu o îndepărtați singuri, ci să vă adresați specialiștilor. Și chiar și o căpușă îndepărtată de unul singur într-un borcan sigilat trebuie dusă la un laborator, deoarece bolile pe care le poartă sunt destul de grave:

 • Encefalita transmisă de căpușe – poate fi fatală.
 • Boala Lyme – dacă nu este diagnosticată în timp util, este posibilă invaliditatea sau decesul.
 • Ehrlichioza – boala provoacă insuficiență respiratorie și renală.
 • Anaplasmoza – afectează sistemul hematopoietic.
 • tifosul tifos – există o erupție pe corp și ganglioni limfatici măriți.
 • Tularemia – se caracterizează prin afectarea ganglionilor limfatici, a membranelor mucoase ale ochilor și faringelui.

Purici

Mușcăturile de purici.

Enervanți și periculosi, deoarece pot fi purtători de infecții grave: antrax, ciumă, tularemie, bruceloză, tifos, pseudotuberculoză. Este vorba despre purici, care preferă să paraziteze pe câini și pisici.

Astfel de insecte nu vor ajunge pe corpul uman, deoarece au nevoie de căldura și umiditatea din părul animalelor pentru confort. Cu toate acestea, ei reprezintă, de asemenea, un pericol pentru sănătatea umană.
Identificarea mușcăturilor de purici este destul de ușoară. Există mai multe semne:

 • Un număr mic de pete roșii mici apar pe piele, care se succed;
 • Roșeața este foarte pruriginoasă, deoarece există substanțe iritante în saliva puricilor;
 • Mușcăturile sunt localizate mai ales la nivelul membrelor inferioare, deoarece caracteristica distinctivă a puricilor este aceea de a se deplasa prin sărituri.

Și acestea sunt cele mai ușoare simptome.

În unele cazuri, saliva insectei poate duce la dezvoltarea unui proces inflamator, la umflarea zonelor cu leziuni, la apariția scabiei. Dar cele mai periculoase sunt bolile infecțioase, deci pentru a preveni mușcăturile de purici, trebuie să scăpați animalele de companie de astfel de paraziți în timp util .

Muștele oarbe (țânțarul de pădure)

Mușcătura de muște

Muștele oarbe sunt cele mai mari insecte care sug sânge. Interesant este că mușcă exclusiv femelele care pot suge până la 200 mg de sânge odată. O singură mușcătură nu este periculoasă, dar un atac masiv de muște orbite datorită toxicității salivei lor poate provoca modificări ale parametrilor fiziologici ai sângelui și apariția unor procese inflamatorii locale.

Puteți întâlni țânțarul de pădure, în zona de stepă, în taiga, precum și în apropierea corpurilor de apă.

Mușcătura acestei insecte are simptome caracteristice: roșeață în jurul rănii, senzație de arsură și durere. Mâncărimea intensă este deosebit de neplăcută, în comparație cu țânțarul este mult mai puternică. După 6-8 ore, simptomele se pot intensifica, iar în a doua zi ajung la apogeu.

O persoană cu un sistem imunitar slăbit, boli cronice și hipersensibilitate poate dezvolta, de asemenea, eritem la locul mușcăturii, cu diametrul de 7-8 cm, și ganglioni limfatici măriți.

În unele cazuri este posibilă o reacție alergică severă: edemul Quincke, șoc anafilactic .

Păianjeni

Pe glob există câteva mii de specii de păianjeni. Mulți dintre ei reprezintă un pericol pentru oameni din cauza naturii lor veninoase. Dar există și astfel de reprezentanți ai acestor insecte, a căror mușcătură provoacă doar o reacție de hipersensibilitate.

La latitudinile noastre există mai multe specii care pot mușca oamenii:

 • Caracourt. Un adult are o colorație neagră pură, în timp ce unul tânăr are pe abdomen pete de un roșu aprins, uneori în formă de clepsidră. La locul mușcăturii există roșeață și umflături, iar o durere usturătoare este resimțită în tot corpul. Pot apărea dureri de cap, palpitații, crampe musculare și greutate în piept.
 • Tarantulă. Mușcătura acestui păianjen este foarte dureroasă. Este urmată de amețeli bruște, amorțeală a membrelor, scăderea tensiunii arteriale, întreruperea ritmului cardiac.
 • Crossbones este un relativ sigur de insecte, deoarece după mușcătura sa există doar o ușoară slăbiciune și roșeață în zona afectată.
 • Păianjenul negru cu capul gros. Locul după mușcătura acestui păianjen își pierde sensibilitatea timp de până la câteva zile, se simte o durere puternică.

Păianjeni otrăvitori și mușcăturile lor

Viespi, albine, bondari

Toate aceste insecte vărgate sunt rareori primele care atacă oamenii. Dar ele pot deveni agresive atunci când sunt expuse la fumul de țigară sau la utilizarea de produse cosmetice cu miros puternic. Din punct de vedere al senzației, înțepăturile de viespe, albină, viespe și bondar sunt aproximativ la fel. La locul leziunii apar roșeață și umflături, care dispar în 1-5 zile, în zona feței – până la 8 zile. Senzațiile dureroase sunt destul de puternice.

Dacă o persoană este hipersensibilă, sunt posibile reacții alergice și simptome neplăcute care pun în pericol sănătatea:

 • Edemul Quincke, șoc anafilactic;
 • Erupție pe tot corpul;
 • Dificultăți de respirație;
 • Convulsii cu pierderea cunoștinței;
 • Slăbiciune, amețeli;
 • Greață, vărsături.

Atunci când o albină înțeapă, este important să scoateți acul, deoarece veninul din el va continua să intre în sânge și să provoace simptome periculoase .

Muște

Mușcături de muște de nisip

Muștele sunt considerate cele mai enervante insecte. Acestea sunt dispuse să exploreze fiecare colț al casei, aterizând pe alimente și pe mobilier. Deosebit de enervant este bâzâitul neplăcut al aripilor lor. Dar unele specii nu sunt doar deranjante pentru liniște, ci și destul de insidioase, pentru că pot mușca. Majoritatea muștelor hematofage se găsesc în Europa și Asia:

 • Muște cu pete negre pe abdomen: mușcătura lor are aspectul unor erupții roșii cu mici umflături maronii. Sunt prezente durerea și mâncărimea. Locurile preferate pentru infestarea insectelor sunt gleznele, picioarele, sub genunchi și, adesea, întregul picior.
 • Muștele de nisip sunt de dimensiuni mici, cu aripi zbârcite, nuanță de gri-maroniu. Ele preferă să atace la amurg, mușcând foarte dureros. La locul mușcăturii apar mâncărimi, arsuri și bășici de culoare roșie. Dar acestea sunt cele mai ușoare simptome. Pericolul mușcăturilor de muște de nisip este că acestea sunt purtătoare de leishmanioză, care se traduce prin răni pe corp.
 • Musca tsetse, din fericire pentru noi, trăiește în pădurile africane. Înțepăturile sale provoacă umflături roșii și răni pe piele. De asemenea, poate provoca boala somnului.
 • Muștele cerbului se disting de congenerii lor prin ochii lor verzi sau aurii strălucitori. Ele sunt foarte active primăvara. Habitatul lor este reprezentat de mlaștini, lacuri, lacuri de acumulare. Mușcătura mușcăturii de căprioară arată ca o umflătură roșie și rumenă. O persoană simte multă durere. Cel mai periculos lucru este că astfel de insecte poartă tularemia, care, fără tratament, se poate termina cu moartea.

Scorpion

Scorpionii otrăvitori sau obișnuiau să locuiască în Africa, în sudul Americii și în Europa. Din cauza schimbărilor climatice, ei pot fi văzuti acum și în alte regiuni. Această insectă artropod are o lungime de 10-15 și uneori chiar 30 cm. Este capabilă să se strecoare în orice crăpătură, astfel că poate fi găsită chiar și în casele private.

Scorpionul este un alt reprezentant al insectelor artropode. Unele specii sunt foarte otrăvitoare. Este importantă identificarea mușcăturii sale pentru a acorda primul ajutor în timp util și pentru a salva viața umană.

Mușcătura de scorpion.

Vă puteți da seama dacă un scorpion v-a mușcat prin mai multe semne:

 • Apariția unei dureri ascuțite de arsură. Intensitatea acesteia depinde de natura veninoasă a scorpionului. Senzația dureroasă se poate atenua sau intensifica.
 • Înroșirea zonei din jurul locului înțepăturii și un punct negru în mijloc.
 • Umflătură în creștere rapidă.
 • Senzație severă de mâncărime.
 • Amorțeală a zonei afectate.
 • Formarea de vezicule umplute cu un lichid transparent în interior.

În plus, o persoană mușcată de un scorpion simte amețeli, greață, dureri de cap, tahicardie, agitație și dureri abdominale. Atunci când sunt mușcate speciile cele mai veninoase, pot apărea ganglioni limfatici măriți, salivație activă, limbă umflată și puroi din ochi.

Cum să vă protejați de o mușcătură

În majoritatea cazurilor, puteți evita să fiți mușcat de o insectă, protejându-vă astfel sănătatea și viața, deoarece multe dintre ele sunt purtătoare de boli periculoase.

Pentru a face acest lucru, merită să urmați câteva reguli:

 • Nu treceți prin tufișuri și iarbă înaltă;
 • Nu folosiți parfumuri puternice, haine viu colorate în timpul verii;
 • Purtați șosete și pantaloni lungi și, de preferință, cizme de cauciuc, atunci când mergeți în pădure sau mergeți să vă plimbați pe un câmp necultivat;
 • Evitați locurile cu apă stătătoare;
 • Aplicați spray-uri speciale pe zonele expuse ale corpului și purtați seara haine cu mâneci lungi pentru a reduce zona de acces la piele.

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Citește și aceste articole:

Urmărește-ne și pe:
Medicamente interzise în unele țări, dar permise în altele
Ce medicamente nu trebuie luate împreună: răspunsurile farmacistului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii