Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur

Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur

Ai un copil care are febră și nu știi ce să faci? Te îngrijorează că febra poate fi un semn al unei boli grave sau că poate provoca convulsii? Vrei să afli cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur, fără să apelezi la medicamente care pot avea efecte adverse? Atunci citește acest articol până la capăt și vei afla:

 • Ce este febra și de ce apare la copii
 • Care sunt cauzele cele mai frecvente ale febrei la copii
 • Care sunt beneficiile febrei pentru organismul copilului
 • Care sunt simptomele care însoțesc febra la copii
 • Când trebuie să îți faci griji pentru febra copilului tău și când să consulți un medic
 • Cum să măsori corect temperatura copilului tău
 • Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur, folosind remedii casnice și metode simple
 • Ce trebuie să eviți să faci când copilul tău are febră
 • Cum să previi apariția febrei la copii prin întărirea imunității lor

Ce este febra și de ce apare la copii

Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului peste nivelul normal, care este de aproximativ 36.4°C. Febra este o reacție naturală a organismului la o infecție sau o inflamație, care indică faptul că sistemul imunitar luptă împotriva unui agent patogen (virus, bacterie, parazit etc.) sau a unei leziuni. Febra nu este o boală în sine, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Febra apare la copii mai des decât la adulți, deoarece sistemul lor imunitar este mai puțin dezvoltat și mai sensibil la diferite microorganisme. De asemenea, copiii au o suprafață corporală mai mare raportată la masa corporală, ceea ce înseamnă că pierd mai mult căldură prin piele și se încălzesc mai repede.

Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur
Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur

Care sunt cauzele cele mai frecvente ale febrei la copii

Cele mai comune cauze ale febrei la copii sunt infecțiile respiratorii (răceala comună, gripa, bronșita, pneumonie etc.), infecțiile gastrointestinale (gastroenterita, diareea etc.), infecțiile urinare, otitele (infecțiile urechii), amigdalitele (infecțiile gâtului), meningitele (infecțiile meningelui), scarlatina (o boală bacteriană care provoacă o erupție roșie pe piele), varicela (o boală virală care provoacă vezicule pe piele), rujeola (o boală virală care provoacă o erupție roșie pe piele și ochi roșii), rubeola (o boală virală care provoacă o erupție roșie pe piele și ganglioni umflați), oreionul (o boală virală care provoacă umflarea glandelor salivare), coxsackievirus (un virus care provoacă boala gurii-mâinilor-piciorului), roseola (o boală virală care provoacă o erupție roșie pe piele după o perioadă de febră mare) etc.

Uneori, febra poate fi cauzată și de alte motive, cum ar fi reacțiile adverse la unele medicamente, expunerea la căldură excesivă, transfuziile de sânge, tulburările cerebrale, unele tipuri de cancer, unele boli autoimune etc.

Care sunt beneficiile febrei pentru organismul copilului

Febra nu este întotdeauna un lucru rău. De fapt, febra are și roluri benefice pentru organismul copilului, cum ar fi:

 • Stimulează producția de celule albe din sânge, care sunt responsabile de apărarea organismului împotriva infecțiilor
 • Stimulează producția de anticorpi, care recunosc și neutralizează agentul patogen care a provocat infecția
 • Inhibă creșterea și multiplicarea unor microorganisme care nu rezistă la temperaturi ridicate
 • Crește metabolismul și consumul de energie, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism
 • Crește sensibilitatea la durere, ceea ce determină copilul să se odihnească mai mult și să evite activitățile care ar putea agrava starea lui

Care sunt simptomele care însoțesc febra la copii

Copiii cu febră pot prezenta și alte simptome, în funcție de cauza febrei și de severitatea ei. Unele dintre aceste simptome pot fi:

 • Frisoane, transpirații, tremurături
 • Dureri de cap, de gât, de urechi, de mușchi, de articulații
 • Tuse, strănut, nas înfundat sau curgător
 • Greață, vărsături, diaree, dureri abdominale
 • Lipsa poftei de mâncare, sete crescută
 • Oboseală, somnolență, iritabilitate, plâns
 • Erupții cutanate, roșeață a pielii sau a ochilor
 • Umflarea ganglionilor limfatici

Când trebuie să îți faci griji pentru febra copilului tău și când să consulți un medic

Febra nu este întotdeauna un motiv de panică. De cele mai multe ori, febra este o reacție normală a organismului la o infecție minoră și se rezolvă de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, există și situații în care febra poate fi un semn al unei boli grave sau poate provoca complicații. De aceea, este important să știi când să îți faci griji pentru febra copilului tău și când să consulți un medic.

Iată câteva criterii care te pot ajuta să decizi dacă trebuie să mergi cu copilul tău la medic:

 • Vârsta copilului: dacă copilul tău are mai puțin de 3 luni și are o temperatură de 38°C sau mai mare (măsurată rectal), trebuie să mergi imediat la medic. La această vârstă, febra poate fi un semn al unei infecții grave sau al unei probleme congenitale. Dacă copilul tău are între 3 și 6 luni și are o temperatură de 39°C sau mai mare (măsurată rectal), trebuie să mergi la medic. La această vârstă, febra poate fi un semn al unei infecții bacteriene sau al unei alte afecțiuni care necesită tratament. Dacă copilul tău are peste 6 luni și are o temperatură de 40°C sau mai mare (măsurată rectal), trebuie să mergi la medic. La această vârstă, febra poate fi un semn al unei infecții virale severe sau al unei alte boli care necesită tratament.
 • Durata febrei: dacă febra persistă mai mult de 5 zile la orice vârstă sau dacă revine după ce a dispărut pentru o perioadă, trebuie să mergi la medic.

Acest lucru poate indica o complicație sau o altă cauză a febrei care nu a fost diagnosticată corect.

 • Alte simptome asociate febrei: dacă febra este însoțită de alte simptome care pot indica o afecțiune gravă, trebuie să mergi la medic. Unele dintre aceste simptome sunt: rigiditatea gâtului, erupția care nu dispare la apăsarea cu un pahar, sensibilitatea la lumină, convulsiile (crizele febrile), frisoanele severe, respirația dificilă, cianoză (colorarea albastră a pielii, buzelor sau limbii), letargia (somnolența excesivă), agitația (plânsul neconsolabil), confuzia, refuzul de a mânca sau de a bea, deshidratarea (scăderea numărului de scutece ude, ochii înfundați, lipsa lacrimilor).
 • Răspunsul la tratament: dacă febra nu scade după administrarea de paracetamol sau ibuprofen (conform dozei și intervalului recomandate de medic sau de prospect), trebuie să mergi la medic. Acest lucru poate însemna că medicamentul nu este eficient sau că există o altă cauză a febrei care necesită un alt tratament.

Cum să măsori corect temperatura copilului tău

Pentru a ști dacă copilul tău are febră și cât de mare este aceasta, este important să îi măsori corect temperatura. Pentru aceasta, ai nevoie de un termometru digital, pe care îl poți cumpăra de la farmacie sau de la supermarket. Există mai multe modalități de a măsura temperatura copilului tău, în funcție de vârsta și de preferința lui:

Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur
 • Temperatura rectală: este cea mai precisă metodă de a măsura temperatura copilului tău. Se folosește pentru copiii sub 3 ani sau pentru cei care nu pot ține termometrul în gură sau sub braț. Pentru a măsura temperatura rectală, trebuie să lubrifiezi vârful termometrului cu vaselină sau cu un gel special și să îl introduci cu grijă în anusul copilului, până la aproximativ 2 cm adâncime. Apoi, trebuie să aștepți până când termometrul bipuie sau afișează temperatura finală. Trebuie să ții copilul liniștit și să îl supraveghezi în tot acest timp. Dacă termometrul arată o temperatură de 38°C sau mai mare (măsurată rectal), copilul tău are febră.
 • Temperatura orală: este o metodă simplă și rapidă de a măsura temperatura copilului tău. Se folosește pentru copiii peste 4 ani sau pentru cei care pot ține termometrul în gură fără să îl muște sau să îl scuipe. Pentru a măsura temperatura orală, trebuie să introduci vârful termometrului sub limba copilului și să îi ceri să închidă gura și să respire pe nas. Apoi, trebuie să aștepți până când termometrul bipuie sau afișează temperatura finală. Trebuie să te asiguri că copilul nu a băut lichide calde sau reci cu cel puțin 15 minute înainte de a-i măsura temperatura. Dacă termometrul arată o temperatură de 37.5°C sau mai mare (măsurată oral), copilul tău are febră.
 • Temperatura axilară: este o metodă ușoară și confortabilă de a măsura temperatura copilului tău. Se folosește pentru copiii de orice vârstă sau pentru cei care nu acceptă alte metode. Pentru a măsura temperatura axilară, trebuie să introduci vârful termometrului în axila copilului și să îi strângi brațul de corp. Apoi, trebuie să aștepți până când termometrul bipuie sau afișează temperatura finală. Trebuie să te asiguri că pielea copilului este uscată și că nu are haine groase pe el. Dacă termometrul arată o temperatură de 37°C sau mai mare (măsurată axilar), copilul tău are febră.

Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur

Dacă copilul tău are febră și nu prezintă alte simptome care să necesite consult medical, poți încerca să îi scazi temperatura în mod natural și sigur, folosind remedii casnice și metode simple. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

 • Oferă-i copilului tău multe lichide: apa, sucuri naturale, ceaiuri, supă etc. Lichidele îl vor hidrata pe copil și îl vor ajuta să elimine toxinele din organism. De asemenea, lichidele vor preveni deshidratarea, care poate agrava febra și poate cauza alte probleme de sănătate.
 • Oferă-i copilului tău alimente ușoare: fructe, legume, cereale integrale, iaurt etc. Alimentele ușoare îi vor oferi copilului tău nutrienții necesari pentru a-și întări imunitatea și pentru a se recupera mai repede. Evită să îi dai copilului tău alimente grele, grase, prăjite, condimentate sau dulci, care pot irita stomacul sau pot crește temperatura corpului.
 • Oferă-i copilului tău paracetamol sau ibuprofen: dacă febra îl face pe copil să se simtă inconfortabil sau să sufere, poți să îi dai un medicament antipiretic (care scade febra), cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul. Aceste medicamente îl vor ajuta pe copil să se simtă mai bine și să se odihnească mai ușor. Respectă doza și intervalul recomandate de medic sau de prospect și nu combina cele două medicamente fără aviz medical. Nu da aspirină copiilor sub 16 ani, deoarece poate provoca sindromul Reye, o afecțiune rară, dar gravă, care afectează ficatul și creierul.
 • Răcorește-i copilului tâmpla: dacă febra este însoțită de dureri de cap sau de senzația de căldură la nivelul capului, poți să îi răcorești copilului tâmpla cu un prosop umed rece sau cu o compresă rece. Acest lucru îl va calma pe copil și îi va reduce temperatura la nivelul capului.
 • Îmbracă-l pe copil cu haine lejere: dacă febra este însoțită de transpirație sau de senzația de căldură la nivelul corpului, poți să îl îmbraci pe copil cu haine lejere, din bumbac sau din alte materiale naturale, care să îi permită pielii să respire și să elimine excesul de căldură. Evită să îl învelești pe copil cu prea multe haine sau pături, care să îi crească temperatura corpului.
 • Aerisește camera copilului: dacă febra este însoțită de dificultăți de respirație sau de congestie nazală, poți să aerisești camera copilului pentru a îi asigura un aer proaspăt și curat. Evită să expui copilul la fum de țigară, la praf, la polen sau la alte alergene care îi pot irita căile respiratorii. De asemenea, poți să folosești un umidificator sau un vaporizator pentru a crește umiditatea aerului și a facilita respirația copilului.
 • Folosește remedii naturale: dacă febra nu este foarte mare și nu este însoțită de alte simptome grave, poți să folosești remedii naturale pentru a o scădea și pentru a îi ameliora starea copilului. Unele dintre aceste remedii sunt:
  • Ceaiul de tei: are proprietăți antipiretice, antiinflamatoare și calmante. Poți să îi dai copilului tău o cană de ceai de tei cald (nu fierbinte), îndulcit cu miere (dacă copilul are peste 1 an) sau cu zahăr brun. Acest ceai îl va ajuta pe copil să transpire și să elimine toxinele din organism.
  • Ceaiul de mușețel: are proprietăți antipiretice, antiinflamatoare și antispastice. Poți să îi dai copilului tău o cană de ceai de mușețel cald (nu fierbinte), îndulcit cu miere (dacă copilul are peste 1 an) sau cu zahăr brun. Acest ceai îl va ajuta pe copil să se relaxeze și să se odihnească mai bine.
  • Ceaiul de mentă: are proprietăți antipiretice, antivirale și expectorante. Poți să îi dai copilului tău o cană de ceai de mentă cald (nu fierbinte), îndulcit cu miere (dacă copilul are peste 1 an) sau cu zahăr brun. Acest ceai îl va ajuta pe copil să răcească și să elimine secrețiile din nas și din gât.
  • Ceaiul de ghimbir: are proprietăți antipiretice, antibacteriene și antiemetice. Poți să îi dai copilului tâu o cană de ceai de ghimbir cald (nu fierbinte), îndulcit cu miere (dacă copilul are peste 1 an) sau cu zahăr brun. Acest ceai îl va ajuta pe copil să scadă febra și să prevină greața și voma.
  • Sucul de lămâie: are proprietăți antipiretice, antiseptice și alcalinizante. Poți să îi dai copilului tău un pahar de apă călduță cu sucul de la o jumătate de lămâie și o linguriță de miere (dacă copilul are peste 1 an) sau de zahăr brun. Acest suc îl va ajuta pe copil să scadă febra și să își echilibreze pH-ul organismului.
  • Oțetul de mere: are proprietăți antipiretice, antibacteriene și detoxifiante. Poți să îi dai copilului tău un pahar de apă călduță cu o lingură de oțet de mere și o linguriță de miere (dacă copilul are peste 1 an) sau de zahăr brun. Acest amestec îl va ajuta pe copil să scadă febra și să elimine toxinele din organism.
  • Băile cu apă călduță: au efect de răcorire și de relaxare. Poți să faci copilului tău o baie cu apă călduță (nu fierbinte), în care să adaugi câteva picături de ulei esențial de lavandă, de eucalipt sau de mentă. Aceste uleiuri au proprietăți antipiretice, antiinflamatoare și aromatice. Băile cu apă călduță îl vor ajuta pe copil să scadă febra și să se simtă mai bine.

Ce trebuie să eviți să faci când copilul tău are febră

Dacă copilul tău are febră, există și câteva lucruri pe care trebuie să le eviți să faci, pentru a nu agrava starea lui sau a nu provoca alte probleme. Iată câteva dintre aceste lucruri:

 • Nu îl dezbraci pe copil sau nu îl ștergi cu alcool: aceste metode pot scade prea brusc temperatura corpului și pot provoca frisoane sau hipotermie. De asemenea, alcoolul poate fi absorbit prin piele și poate intoxica copilul.
 • Nu îl supraîncalzești pe copil: nu îl învelești prea mult pe copil sau nu îl ții într-o cameră prea caldă. Aceste metode pot crește temperatura corpului și pot provoca deshidratare sau hipertermie.
 • Nu îi dai copilului aspirină: aspirina poate provoca sindromul Reye, o afecțiune rară, dar gravă, care afectează ficatul și creierul. Aspirina este contraindicată la copiii sub 16 ani, mai ales dacă au febră cauzată de o infecție virală.
 • Nu îi dai copilului antibiotice fără prescripție medicală: antibioticele nu au efect asupra infecțiilor virale, care sunt cele mai frecvente cauze ale febrei la copii. Antibioticele pot avea efecte adverse și pot crea rezistență la bacterii. Antibioticele se administrează doar la recomandarea medicului și numai în cazul infecțiilor bacteriene confirmate prin analize.
 • Nu îi dai copilului alte medicamente fără să consulți medicul: unele medicamente pot interacționa cu paracetamolul sau ibuprofenul și pot provoca reacții adverse sau supradozaj. De asemenea, unele medicamente pot masca simptomele unei boli grave sau pot agrava starea copilului. Consultă întotdeauna medicul înainte de a-i da copilului tău orice alt medicament.

Cum să previi apariția febrei la copii prin întărirea imunității lor

Febra este o reacție normală a organismului la o infecție sau o inflamație, dar poate fi prevenită prin întărirea imunității copilului. Imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenților patogeni și de a se vindeca singur. Pentru a avea o imunitate puternică, copilul tău are nevoie de o alimentație echilibrată, de un somn suficient, de o igienă adecvată, de exerciții fizice moderate și de vaccinuri.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți întărești imunitatea copilului tău:

 • Oferă-i copilului tău o alimentație echilibrată: alimentația este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea copilului tău. Oferă-i copilului tău alimente variate și naturale, care să îi asigure toți nutrienții necesari: proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale, fibre etc. Evită să îi dai copilului tău alimente procesate, conservate, fast-food, dulciuri sau băuturi carbogazoase, care pot slăbi imunitatea și pot favoriza infecțiile. Încurajează-l pe copil să consume fructe și legume proaspete, care sunt bogate în antioxidanți și fitonutrienți, care protejează celulele de stresul oxidativ și de inflamație. De asemenea, oferă-i copilului tâu alimente care conțin probiotice (bacterii benefice pentru flora intestinală), cum ar fi iaurtul, kefirul sau varza murată, care îmbunătățesc digestia și imunitatea.
 • Asigură-i copilului tâu un somn suficient: somnul este vital pentru refacerea organismului și pentru consolidarea memoriei. Copiii au nevoie de mai mult somn decât adulții, pentru a susține creșterea și dezvoltarea lor. Somnul insuficient sau de proastă calitate poate slăbi imunitatea și poate crește riscul de infecții. Asigură-te că îi oferi copilului tâu un mediu propice pentru somn: liniștit, întunecat, curat și confortabil. Stabilește o rutină de somn pentru copilul tâu: pune-l la culcare la aceeași oră în fiecare seară și trezește-l la aceeași oră în fiecare dimineață.
 • Învață-l pe copil să aibă o igienă adecvată: igiena este esențială pentru prevenirea infecțiilor și a bolilor. Învață-l pe copil să se spele pe mâini cu apă și săpun înainte și după masă, după ce folosește toaleta, după ce se joacă afară sau cu animalele, după ce strănută sau tușește etc. Învață-l pe copil să își acopere gura și nasul cu un șervețel sau cu cotul când strănută sau tușește, pentru a nu răspândi germenii. Învață-l pe copil să nu își atingă fața cu mâinile murdare, pentru a nu se infecta. Învață-l pe copil să nu împartă obiecte personale cu alți copii, cum ar fi paharele, tacâmurile, periuțele de dinți etc., pentru a nu lua sau a da boli.
 • Încurajează-l pe copil să facă exerciții fizice moderate: exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea și starea de bine a copilului. Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui, oxigenarea țesuturilor, funcția cardiacă și respiratorie, tonusul muscular și osos, echilibrul și coordonarea etc. Exercițiile fizice stimulează și imunitatea, prin creșterea numărului și activității celulelor albe din sânge. Încurajează-l pe copil să facă exerciții fizice moderate cel puțin 30 de minute pe zi, de 3-4 ori pe săptămână. Alege activități care îi plac copilului și care sunt potrivite pentru vârsta și nivelul lui de dezvoltare: mersul pe jos, alergatul, săritul coardei, bicicleta, înotul, dansul, fotbalul etc. Evită activitățile fizice intense sau prelungite, care pot epuiza organismul și pot scade imunitatea.
 • Asigură-i copilului tâu vaccinurile necesare: vaccinurile sunt metode eficiente de prevenire a unor boli grave sau potențial fatale, care pot provoca febră și alte complicații. Vaccinurile stimulează imunitatea specifică a organismului față de anumiți agenți patogeni, prin expunerea la o formă atenuată sau inactivată a acestora. Astfel, organismul învață să recunoască și să distrugă agentul patogen în cazul unei expuneri ulterioare. Respectă schema de vaccinare recomandată de medicul pediatru al copilului tău și nu ezita să îi pui întrebări dacă ai nelămuriri sau îngrijorări legate de vaccinuri.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre febra la copii

Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur
Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur

În continuare, îți prezentăm o listă de întrebări și răspunsuri frecvente despre febra la copii, care te pot ajuta să îți lărgești cunoștințele și să îți calmezi temerile.

Ce este o criză febrilă și cum se manifestă?

O criză febrilă este o convulsie care apare la un copil cu febră mare (peste 38°C), fără o altă cauză evidentă. O criză febrilă se manifestă prin contracții musculare involuntare, pierderea conștienței, scuturarea corpului, înroșirea sau paloarea feței, salivare excesivă, înclinarea capului înapoi, rularea ochilor etc.

O criză febrilă durează de obicei câteva secunde sau minute și nu lasă urmări permanente asupra creierului sau a altor organe.

Ce trebuie să fac dacă copilul meu are o criză febrilă?

Dacă copilul tâu are o criză febrilă, trebuie să rămâi calm și să urmezi acești pași:

 • Pune-l pe copil pe o suprafață plană și moale, cu capul pe o parte, pentru a preveni sufocarea cu saliva sau cu voma.
 • Îndepărtează orice obiect care îi poate rani copilului gura, dinții sau limba (sucitor, jucărie, lingură etc.). Nu încerca să îi deschizi gura sau să îi introduci nimic în ea, pentru a nu îl răni sau a nu îi provoca vărsături.
  • Slăbește-i copilului hainele care îi pot strânge gâtul sau pieptul, pentru a nu îi îngreuna respirația.
  • Verifică-i copilului pulsul și respirația și asigură-te că are căile respiratorii libere. Dacă nu respiră sau nu are puls, începe manevrele de resuscitare cardiopulmonară și sună la 112.
  • Sună la 112 dacă criza febrilă durează mai mult de 5 minute sau dacă copilul are alte simptome care pot indica o afecțiune gravă (rigiditatea gâtului, erupția care nu dispare la apăsarea cu un pahar, sensibilitatea la lumină etc.).
  • După ce criza febrilă se oprește, acoperă-l pe copil cu o pătură ușoară și du-l la medic pentru un control amănunțit.

Dacă copilul tâu are o criză febrilă, trebuie să rămâi calm și să urmezi acești pași:

Crizele febrile sunt mai frecvente la copiii între 6 luni și 5 ani și au o componentă genetică. Dacă copilul tâu a avut o criză febrilă, există un risc de 30-50% să mai aibă una la următoarea infecție cu febră. Pentru a preveni crizele febrile la copilul tâu, poți să urmezi aceste sfaturi:

 • Monitorizează-i copilului temperatura și administrează-i paracetamol sau ibuprofen dacă are febră mare (peste 38°C), conform dozei și intervalului recomandate de medic sau de prospect. Nu aștepta să apară convulsiile pentru a-i da medicamentul.
 • Hidratează-l pe copil cu multe lichide și oferă-i alimente ușoare, care să nu îi irite stomacul.
 • Răcorește-i copilului camera și îmbracă-l cu haine lejere, care să îi permită pielii să respire și să elimine excesul de căldură. Nu îl supraîncălzi pe copil cu prea multe haine sau pături.
  • Evită să îl expui pe copil la factori care pot crește temperatura corpului, cum ar fi soarele, sauna, baia fierbinte etc.
  • Consultă medicul pediatru al copilului tău pentru a stabili un plan de urgență în cazul unei noi crize febrile. Medicul îți poate recomanda un medicament anticonvulsivant (cum ar fi diazepamul) pe care să îl administrezi copilului la debutul crizei, pentru a o opri sau a o reduce. Medicul îți va explica cum să folosești corect medicamentul și ce precauții să iei.

Ce este sindromul Reye și cum se manifestă?

Sindromul Reye este o afecțiune rară, dar gravă, care afectează ficatul și creierul copiilor și adolescenților. Sindromul Reye este asociat cu administrarea de aspirină la copiii cu febră cauzată de o infecție virală (cum ar fi gripa, varicela, rubeola etc.). Sindromul Reye se manifestă prin simptome precum:

 • Vărsături repetate
 • Letargie (somnolență excesivă)
 • Confuzie
 • Agitație
 • Convulsii
 • Comă

Sindromul Reye poate provoca leziuni permanente ale ficatului și creierului sau chiar deces. De aceea, este foarte important să nu dai aspirină copiilor sub 16 ani, mai ales dacă au febră cauzată de o infecție virală. Dacă suspectezi că copilul tâu are sindromul Reye, sună imediat la 112 și du-l la spital pentru tratament de urgență.

Concluzie

Febra este un simptom comun la copii, care indică faptul că organismul lor luptă împotriva unei infecții sau a unei inflamații. Febra nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, ci poate avea și roluri benefice pentru imunitatea copilului. Cu toate acestea, există și situații în care febra poate fi un semn al unei boli grave sau poate provoca complicații.

De aceea, este important să știi cum să măsori corect temperatura copilului tâu, când să îți faci griji pentru febra lui și când să consulți un medic. De asemenea, este important să știi cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur, folosind remedii casnice și metode simple.

În plus, este important să previi apariția febrei la copii prin întărirea imunității lor cu o alimentație echilibrată, un somn suficient, o igienă adecvată, exerciții fizice moderate și vaccinuri.

Sperăm că acest articol ți-a fost util și te-a ajutat să înveți mai multe despre febra la copii. Dacă ți-a plăcut articolul nostru, te rugăm să îl distribui și să ne lași un comentariu cu părerea ta. De asemenea, dacă ai întrebări sau sugestii legate de acest subiect, nu ezita să ne contactezi. Îți mulțumim pentru atenția acordată!

Referințe

?Citește și aceste articole:

 • Cină pentru femeile însărcinate: 8 rețete sănătoase
  Cină delicioasă pentru gravide: descoperă 8 rețete sănătoase, bogate în nutrienți esențiali, perfecte pentru femeile însărcinate. Inspiră-te cu idei ușor de preparat, delicioase și echilibrate pentru o alimentație optimă în sarcină. Ideal pentru sănătatea mamei și bebelușului!
 • Paste cu legume și roșii pentru bebeluși. Rețetă de la 6 luni
  Încearcă această rețetă simplă de paste cu legume și roșii pentru bebeluși. Potrivită pentru copiii începând de la 6 luni, această rețetă este plină de nutrienți esențiali și este ușor de preparat. Descoperă cum să îți hrănești bebelușul cu alimente sănătoase încă de la o vârstă fragedă și începe să îi creezi obiceiuri alimentare sănătoase încă de la început. Optimizează sănătatea și fericirea micuțului tău cu această rețetă delicioasă!
 • Cartofi cu mazăre pentru bebeluși de la 6 luni. O rețetă delicioasă si hrănitoare
  Descoperă rețeta delicioasă și sănătoasă de cartofi cu mazăre pentru bebeluși de la 6 luni! Această mâncare simplă și savuroasă este perfectă pentru a introduce legumele în dieta micuțului tău. Urmează pașii noștri simpli și prepară cu ușurință această rețetă sănătoasă și hrănitoare pentru bebelușul tău!
 • Poți bea bere în timpul alăptării? Ce spun specialiștii
  Îți dorești să alăptezi și îți întrebi dacă poți bea bere în timpul alăptării? Află ce spun specialiștii și ce riscuri poți avea beți o bere în timpul alăptării! Explorăm împreună acest subiect controversat și îți oferim informații utile și recomandări de la medici. Nu mai aștepta și descoperă acum!
 • Copilul nu vrea să meargă la culcare? 8 Lucruri pe care să le faci
  Copilul nu vrea să meargă la culcare? Descoperă 8 lucruri pe care să le faci pentru a-ți ajuta copilul să se pregătească pentru somn și să aibă o odihnă bună și sănătoasă. Nu mai sta pe gânduri și accesează acest articol pentru a afla mai multe despre cum să faci ca copilul tău să meargă la culcare ușor și fără probleme!
Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Febra la bebeluși: ce trebuie să știi și cum să acționezi
Febra la bebeluși: ce trebuie să știi și cum să acționezi
Scarlatina la copii: ce este, cum se previne și cum se tratează
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii