8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Cum să spargi un ou corect

Trebuie să citești asta...

Cea mai bună, mai sigură și mai ordonată metodă de spargere a ouălor

Vechea metodă de spargere a ouălor era să le spargi pe marginea unui bol. Greșit. Rezultatul este că pierzi aproximativ o treime din albușul de ou și gălbenușul se poate rupe în bucăți mici. Îți vom arăta cum să spargi un ou corect, astfel încât să nu bagi coaja de ou în mâncare si sa nu spargi gălbenușul.

Dacă ați gătit mult, probabil că ați spart multe ouă. Cea mai obișnuită metodă este să spargeți oul de marginea vasului sau a tigăii în care doriți să puneți oul spart. Acest lucru funcționează în general foarte bine, dar există o metodă mai bună?

Cum să spargi un ou corect, cea mai buna metodă
Cum să spargi un ou corect, cea mai buna metodă

Probleme cu spargerea ouălor

Există două probleme principale pe care majoritatea oamenilor le au atunci când sparg ouă:

  • Gălbenușul se poate rupe atunci când spargeți oul. Dacă amestecați sau bateți ouăle, acest lucru nu contează, dar dacă faceți ouă prăjite, contează.
  • Bucăți de coajă pot ajunge în castron sau în tigaie împreună cu oul, ceea ce este o pacoste, indiferent de modul în care folosiți ouăle.

Și cam asta e tot. Când vine vorba de metodele de spargere a ouălor, “Nu este suficient de rapid” și “Nu este suficient de sofisticat” nu sunt probleme presante pentru majoritatea bucătarilor de casă.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp se păstrează salata verde proaspătă?

Dacă lucrați într-un restaurant sau faceți demonstrații culinare live la circ, asta e o altă poveste. Dar, dacă sunteți în această situație, probabil că aveți deja o tehnică bine pusă la punct.

Altfel, în principiu, totul se reduce la a nu lăsa bucăți de coajă în ou și la a nu sparge gălbenușurile. Și se pare că există o metodă super-simplă care face ca ambele lucruri să fie mai puțin probabile.

Spargeți oul pe o suprafață plană

Unii ar putea susține că modul în care sunt folosite ouăle într-o rețetă ar trebui să determine modul de spargere a ouălor. Dar acest lucru nu are sens. La urma urmei, nu există nicio rețetă în care să încerci să bagi coaja de ou în mâncare.

Așadar, fie că folosiți ouă întregi pentru coacere, fie că faceți omletă sau omletă, fie că folosiți doar gălbenușurile (cum ar fi pentru cremă sau paste) sau doar albușurile (meringi, pavlova), ar trebui să spargeți ouăle în același mod: pe o suprafață plană, cum ar fi blatul.

Motivul pentru care această metodă este superioară spargerii împotriva marginii unui castron sau a unei tigaii este acela că metoda cu marginea este mai probabil să introducă fragmente de coajă în ou și să rupă gălbenușul.

CITEȘTE ȘI:
7 alimente și băuturi utile când ești deshidratat

Este, de asemenea, mai murdară, ducând la scurgerea oului crud pe partea exterioară a bolului sau, mai rău, pe partea laterală a tigăii, unde se va arde.

Unii bucătari subliniază că metoda suprafeței plate este mai bună din punct de vedere al siguranței alimentare, deoarece este mai puțin probabil să conducă bacteriile de la suprafața cojii în ou.

Pentru a sparge un ou pe blat, vizați partea laterală a oului, la jumătatea distanței dintre capătul ascuțit și cel rotund.

Dați o lovitură ușoară, folosind suficientă forță pentru a sparge coaja, dar fără a rupe membrana interioară.

Țineți apoi oul deasupra bolului sau a cratiței și desfaceți crăpătura cu ajutorul degetelor mari, eliberând oul crud în recipient.

Asigurați-vă că deschideți bine crăpătura, pentru ca gălbenușul să nu se rupă în timp ce trece prin ea.

Această metodă este mult mai puțin probabil să rezulte un gălbenuș spart sau fragmente de coajă în ou și este mai puțin murdară.

Cum să nu spargi un ou

Unii bucătari casnici preferă să spargă partea laterală a oului cu marginea unui cuțit, apoi să tragă de crăpătură cu degetele. În afară de faptul că trebuie să folosiți (și să spălați) o ustensilă separată doar pentru acest lucru, este foarte probabil ca această metodă să introducă în ou fragmente mici de coajă de ou. Așadar, nu este cea mai bună metodă.

CITEȘTE ȘI:
Cum să faci un smoothie – Tehnici și ingrediente de bază

Alți bucătari folosesc un tăietor de ouă, de tipul celui folosit pentru a deschide un ou fiert moale, pentru a tăia partea de sus a oului crud și apoi pentru a-l turna. Cu excepția cazului în care doriți să păstrați coaja în scopul prezentării, nu există niciun motiv pentru a folosi această metodă.

Cum să spargi un ou corect, cea mai buna metodă
Cum să spargi un ou corect, cea mai buna metodă

Spargerea ouălor fierte

Spargerea unui ou fiert tare este o chestiune cu totul diferită, dar am putea la fel de bine să o abordăm. Există metoda rostogolirii, prin care rostogoliți oul sub palmă pe blatul de lucru, în timp ce apăsați ușor.

Dacă acest lucru funcționează pentru tine, dă-i drumul. De asemenea, puteți bate capătul superior sau inferior al oului pentru a găsi punga de aer, apoi decojiți oul de acolo. Și, bineînțeles, îl puteți decoji fie scufundat, fie sub apă curentă.

Dacă oricare dintre acestea funcționează pentru tine, minunat. Nu este nicio revelație majoră de făcut aici.

Cum să spargi un ou corect, cea mai buna metodă
Cum să spargi un ou corect, cea mai buna metodă

Spargerea ouălor cu o mână

Spargerea cu o singură mână este un lucru pe care mulți bucătari de restaurant îl fac, mai ales pentru că se grăbesc și le place să facă câte un ou în fiecare mână. Totuși, este murdar și duce la gălbenușuri sparte și bucăți de coajă în ou. Cu siguranță nu există niciun motiv culinar pentru a face acest lucru.

CITEȘTE ȘI:
Boabele de grâu: O cereală integrală care te menține sănătos

Dar dacă vă place, pur și simplu prindeți oul ferm în mână, cu degetele depărtate și cu degetul mare și cel mic dedesubt. Spargeți oul pe tejghea, apoi despărțiți jumătățile cu degetele. Vă veți murdări de ou pe mâini și peste tot, și va trebui să sfârșiți prin a pescui fragmente de coajă din ou, dar s-ar putea să vă simțiți bine.

În niciun caz nu ar trebui să folosiți această metodă atunci când separați gălbenușurile de albușuri, deoarece cel mai probabil veți sparge gălbenușul și vă veți trezi cu albușuri cu pete de gălbenuș (împreună cu coaja) în interiorul acestuia.

Trucuri pentru spargerea ouălor

Dacă rămâne o bucată de coajă în ou, puteți folosi o secțiune a cojii pentru a o scoate. Iar dacă vă îngrijorează salmonella, CDC estimează că 1 din 20.000 de ouă este contaminat cu salmonella. Așadar, s-ar putea să întâlniți un ou cu salmonella o dată la 100 de ani sau cam așa ceva, dacă mâncați 200 de ouă pe an.

Spargeți ouăle în boluri sau ramekere individuale atunci când faceți ouă poșate, apoi folosiți acest vas pentru a pune ușor oul în lichidul de poșat. De asemenea, puteți folosi această tehnică atunci când preparați ouăle încondeiate.

Alte articole utile:

CITEȘTE ȘI:
10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

A fost util articolul Cum să spargi un ou corect? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete