6 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022

Cum să tratezi dermatita de scutec. 4 Sfaturi pentru a o preveni

Trebuie să citești asta...

Erupția cutanată a scutecului, cunoscută medical sub denumirea de dermatită de scutec, este un disconfort comun al pielii care afectează bebelușii și copiii din cauza utilizării constante a scutecelor. Bebelușii între 9 și 12 luni sunt cel mai frecvent influențați de iritația de scutec.

Iritația de scutec de scutec poate fi văzută ca înroșire a zonei genitale și a feselor copilului. Deși este în general o erupție cutanată ușoară care poate fi gestionată cu creme topice, unele erupții cutanate de scutec pot necesita îngrijiri medicale, cum ar fi cele cauzate de infecții bacteriene și fungice. (1)

Cum să tratezi dermatita de scutec. 4 sfaturi pentru a o preveni
Cum să tratezi dermatita de scutec. 4 Sfaturi pentru a o preveni

Cauzele dermatitei de scutec

Diferiții factori care contribuie la dezvoltarea unei erupții cutanate de scutec includ:

 • Frecarea cu scutecul. Este obișnuit ca pielea sensibilă a bebelușului să dezvolte o iritație cutanată din cauza frecării sau frecării de scutec.
 • Utilizarea prelungită a unui scutec umed. Riscul de a dezvolta o erupție cutanată de scutec crește dacă scutecul nu este schimbat la timp. Un scutec umed, atunci când este folosit pentru o perioadă lungă de timp, poate crește frecarea pe piele și poate provoca inflamații. De asemenea, crește șansele unei infecții bacteriene sau cu drojdie.
 • Sensibilitate la substanțe chimice sau mirosuri. Erupțiile cutanate se pot dezvolta și din cauza sensibilității pielii la substanțele chimice și mirosurile artificiale prezente în scutece sau detergenții de rufe.
 • Infecție cu Candida. Infecțiile fungice, cum ar fi cele cauzate de candida, înfloresc în medii umede și umede. Prin urmare, fundul copilului dumneavoastră este predispus să fie infectat cu infecții fungice din cauza utilizării repetitive a scutecelor.
 • Infecție cu bacterii. Similar cu infecțiile fungice, infecțiile bacteriene sunt frecvente pe pielea acoperită cu scutece datorită mediului cald și umed potrivit pentru creșterea bacteriilor. Atunci când nu este tratată în timp util, o infecție bacteriană poate provoca erupții cutanate severe și se poate răspândi.
 • Factori dietetici. Șansele de a dezvolta o iritație cutanată de scutec depind și de frecvența scaunului și de pH-ul copilului. Astfel, orice modificare alimentară care afectează scaunul copilului poate provoca indirect o iritație de scutec. Spre deosebire de, un copil alăptat poate dezvolta o erupție cutanată ca reacție la ceva ce mama a consumat.
CITEȘTE ȘI:
Apa micelară 5 beneficii pe care trebuie să le știi

Simptome dermatita de scutec

Diferitele semne și simptome ale iritației cutanate de scutec includ:

 • Roșeață a pielii în fese, zona genitală și coapse
 • Mâncărime
 • Sensibilitate
 • Coșuri sau umflături mici pe zona afectată
Cum să tratezi dermatita de scutec. 4 sfaturi pentru a o preveni
Cum să tratezi dermatita de scutec. 4 Sfaturi pentru a o preveni

Tratament pentru iritația cutanată de scutec

Majoritatea iritațiilor cutanate de scutec pot fi gestionate cu produse fără prescripție medicală, în timp ce unele pot necesita medicamente pe bază de prescripție medicală. Din fericire, majoritatea tratamentelor pentru iritația cutanată de scutec sunt disponibile sub formă de creme sau produse topice, inclusiv:

 • Creme de barieră pentru erupții cutanate: Aceste formulări calmează pielea și ameliorează iritațiile cutanate. De asemenea, previn erupțiile cutanate sau iritația formând o barieră între piele și scutec și, prin urmare, menținând pielea uscată.
 • Pudre: Aplicarea pudrei pe zona afectată, mai ales înainte de a pune scutecul, ajută la absorbția excesului de umiditate. De asemenea, ajută la reducerea frecării pe piele, prevenind iritația ulterioară.
 • Creme cu oxid de zinc sau petrol: se recomandă frecarea cu oxid de zinc sau creme pe bază de vaselină pe fundul curat și uscat al bebelușului înainte de a pune un scutec pentru a ajuta la tratarea iritațiilor cutanate. (2)
 • Creme antibacteriene: Acestea pot fi prescrise pentru a controla și chiar a preveni infecțiile bacteriene în zona afectată și pentru a trata erupția existentă.
 • Creme antifungice: Formulările antifungice pot fi prescrise de medic dacă este detectată o infecție cu candida.
 • Steroizi ușori: poate fi necesar să se aplice steroizi ușori pentru a trata iritațiile severe de scutec. Acestea nu trebuie utilizate mai mult de 2 săptămâni. (3)
CITEȘTE ȘI:
Uleiul de arbore de ceai top utilizări și beneficii

Schimbări ale stilului de viață pentru a gestiona iritația de scutec

Există mai multe obiceiuri de stil de viață pe care le puteți implementa sau modifica pentru a gestiona mai bine dermatita de scutec și pentru a preveni exacerbarea acestora. Acestea includ:

1. Menține igiena personală

Asigurați-vă că vă spălați pe mâini înainte și după atingerea fundului bebelușului, mai ales atunci când acesta are o erupție cutanată, pentru a preveni infectarea sau răspândirea infecției.

2. Verificați cu atenție scutecul

Verificați scutecul în mod regulat, la fiecare oră, dacă este posibil. Înlocuiți scutecul la fiecare câteva ore și odată ce sunt umezi pentru a preveni umiditatea constantă a pielii. De asemenea, schimbați imediat un scutec murdar pentru a preveni frecarea de la scaunele bebelușului.

3. Schimbați mărcile de scutece

Pielea bebelușului dvs. poate fi sensibilă la substanțele chimice sau mirosurile prezente în scutec care cauzează erupții cutanate persistente sau recurente. Într-un astfel de caz, schimbarea mărcii scutecului, de preferință selectând ceva fără substanțe chimice, coloranți și parfumuri, poate ajuta la tratarea și prevenirea erupțiilor cutanate de scutec.

4. Nu folosi scutece continuu

De asemenea, este vital să lași pielea bebelușului să respire. Lăsați-le fără scutec cel puțin o dată pe zi.

5. Fa baie bebelușului zilnic

Se recomandă să faceți o baie copilului o dată pe zi, până când iritația dispare. Folosiți apă caldă pentru baie și spălați zona cu un săpun ușor, fără parfumuri artificiale.

CITEȘTE ȘI:
Pătrunjelul beneficii sănătate și nutriție

6. Păstrați fundul bebelușului uscat

Spălați zona scutecului copilului după ce ați scos un scutec și uscați-l cu un prosop moale înainte de a pune un alt scutec. Aplicarea pudrei pentru copii poate ajuta, de asemenea, la absorbția excesului de umiditate.

7. Schimbați detergentul de rufe dacă este necesar

Cel mai bine este să folosiți detergenți blânzi, fără chimicale, pentru spălarea hainelor copilului dumneavoastră. Când folosiți scutece de pânză, cel mai bine este să le spălați cu apă fierbinte și să le uscați la soare. De asemenea, le puteți clăti cu oțet și soluție de apă 1:1 și apoi câteva clătiri în apă plată înainte de uscare.

Bebelus care zambeste
Bebelus care zambeste. Photo by Victoria_Borodinova

Cum să preveniți dermatita de scutec

În timp ce iritațiile de scutec sunt frecvente, acestea se dezvoltă adesea din cauza neglijenței și îngrijirii necorespunzătoare. Următoarele sfaturi vă pot ajuta să aveți mai multă grijă de pielea bebelușului și să vă ajute la prevenirea erupțiilor cutanate de scutec:

1. Evitați șervețelele care conțin parfum

Asigurați-vă că utilizați șervețele care sunt blânde cu pielea bebelușului. Șervețelele umede care conțin alcool sau parabeni (arome artificiale) sunt adesea iritante pentru piele și cresc șansele de apariție a unei iritații cutanate și, prin urmare, trebuie evitate. De asemenea, puteți folosi o cârpă moale pentru a curăța pielea bebelușului.

CITEȘTE ȘI:
Sindromul ROHHAD: simptome, diagnostic, tratament

2. Folosiți țesături respirabile

Menținerea pielii uscate este un factor important în tratarea unei erupții cutanate de scutec. Când folosiți pantaloni neabsorbanți peste scutec, umiditatea rămâne prinsă și agravează erupția cutanată. Așadar, folosiți țesături care elimină umezeala și puneți-i copilului haine largi pentru a permite pielii să respire.

3. Folosiți dimensiunea corectă a scutecului

Este important să utilizați dimensiunea corectă a scutecului, deoarece un scutec mai mare poate provoca frecare pe fundul bebelușului, în timp ce o dimensiune mai mică captează umezeala și scaunele în contact cu pielea.

4. Gestionați dieta bebelușului dumneavoastră

Hrănirea copilului cu ceva ce nu poate digera îi poate afecta scaunele. Un scaun dur crește șansele de erupții cutanate provocând frecare.

Complicații posibile

În timp ce dermatitele de scutec sunt o problemă ușoară disconfortantă, ele pot provoca probleme grave dacă nu sunt îngrijite, cum ar fi:

 • Peelingul pielii
 • Infecții severe

Când să vezi un medic

Majoritatea cazurilor de dermatită de scutec pot fi tratate cu îngrijire adecvată sau cu creme fără prescripție medicală. Cu toate acestea, este recomandat să consultați un medic dacă:

 • Erupția se agravează.
 • Erupția nu se ameliorează în ciuda tratamentului.
 • Copilul dumneavoastră are febră mare.
 • Observați semne de infecții, cum ar fi leziuni, puroi, inflamație sau duritate.
 • Există răni deschise, vânătăi sau sângerări în zona afectată.
 • Erupțiile se dezvoltă în alte zone, cum ar fi fața, brațele și scalpul.
CITEȘTE ȘI:
Hrișca 17 beneficii pentru femei

Ce puteți intreba medicului dumneavoastră

 • Cât de des ar trebui să schimb scutecele?
 • Ce unguent pot folosi pentru a trata erupția cutanată?

Ce vă poate întreba medicul dumneavoastră

 • Când a apărut erupția cutanată pentru prima dată?
 • Ați observat modificări ale erupției cutanate?

Se poate răspândi o erupție cutanată infecțioasă în alte părți ale corpului?

O erupție cutanată de scutec cauzată de o infecție bacteriană sau fungică se poate răspândi în alte părți ale corpului și chiar și la alte persoane, prin contact direct sau indirect. Prin urmare, se recomandă menținerea unei igiene adecvate atunci când aveți de-a face cu erupția cutanată a copilului.

Concluzii

Mulți sugari și copii mici sunt afectați de erupția cutanată a scutecului, adesea de mai multe ori. Cu toate acestea, erupțiile de scutec pot fi prevenite cu ușurință păstrând pielea bebelușului curată și uscată în orice moment.

Sunt disponibile mai multe creme și unguente fără prescripție medicală pentru a trata o erupție cutanată de scutec, fie ea ușoară sau severă. De asemenea, este recomandat să consultați un medic dacă erupția nu se ameliorează după 2 săptămâni de tratament.

Alte articole utile:

A fost util articolul Cum să tratezi dermatita de scutec. 4 Sfaturi pentru a o preveni? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete