21.5 C
București
sâmbătă, octombrie 1, 2022

Cum se măsoară procentul de grăsime corporală?

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Metode viabile pentru măsurare grăsimii corporale

Există diverse metode disponibile pentru a măsura procentul de grăsime corporală, deși nu toate aceste metode sunt la fel de fiabile ca altele. Înțelegerea compoziției actuale a corpului dumneavoastră poate fi importantă atunci când vine vorba de a ști dacă trebuie sau nu să faceți schimbări în stilul de viață.

Majoritatea metodelor de măsurare a grăsimii corporale pot fi, de fapt, ușor inexacte. Aceste instrumente pot fi utile pentru a urmări schimbările de-a lungul timpului, dar nu ar trebui să luați doar o măsurătoare izolată ca pe o imagine de ansamblu.

Antropometria: utilizarea grosimii pielii pentru a măsura procentul de grăsime corporală

Aceasta este una dintre cele mai comune metode folosite în întreaga lume pentru a măsura procentul de grăsime corporală. Antropometria este știința care măsoară corpul uman. În acest caz, implică utilizarea de calibre pentru a măsura grosimea pielii.

După ce ați făcut măsurătorile, puteți introduce rezultatele într-un calculator care are o ecuație specifică. Acesta vă va arăta o predicție a grăsimii corporale totale. Această metodă de a vă calcula grăsimea corporală necesită o anumită experiență. Prin urmare, cel mai bine este să consultați un profesionist certificat, astfel încât să puteți evita orice eroare.

Într-un articol publicat de The Indian Journal of Medical Research, această metodă este explicată mai în detaliu. Nu uitați că este un proces complex. Trebuie să faceți măsurătorile în anumite puncte specifice de pe corp, nu oriunde.

CITEȘTE ȘI:
Probiotice: Iată ce TREBUIE să știți – 5 alimente cu efect probiotic

În funcție de ecuația pe care o utilizați pentru calcularea grăsimii corporale, veți obține rezultate ușor diferite. Acest lucru face, desigur, ca această metodă să fie o modalitate oarecum inexactă de a testa grăsimea corporală. În orice caz, această metodă este utilă pentru a măsura schimbările în compoziția corporală a unui atlet pe o perioadă lungă de timp, de exemplu.

Bioimpedanță pentru măsurarea grăsimii corporale

Cum se măsoară procentul de grăsime corporală?
Cum se măsoară procentul de grăsime corporală?

În prezent, sunt disponibile diverse metode care utilizează modele matematice. Acestea vă permit să vă calculați procentul de grăsime corporală. Un exemplu al acestor metode este bioimpedanța.

Această metodă se bazează pe aplicarea unui impuls electric asupra corpului cu ajutorul unor electrozi. Aparatul va măsura timpul necesar pentru ca impulsul să parcurgă țesuturile corpului (cât de mult rezistă sau se opune curentului).

Deoarece viteza cu care curentul va trece printr-o zonă grasă sau una slabă a corpului este diferită, se poate obține o estimare a grăsimii corporale și a masei musculare.

Un studiu publicat în revista Meat Science oferă mai multe informații despre această metodă, inclusiv detalii privind precizia acesteia. Țineți cont de faptul că nu este o metodă infailibilă. Cu toate acestea, o puteți folosi pentru a determina modificările compoziției corporale de-a lungul unei perioade de timp, ca și în cazul metodei anterioare.

CITEȘTE ȘI:
De ce sa faci exercitii aerobice? Top 13 beneficii
Cum se măsoară procentul de grăsime corporală?

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM)

Aceasta este cea mai fiabilă metodă de măsurare a procentului de grăsime corporală, deși este și cea mai scumpă. De fapt, în general, nu este folosită în acest scop, deoarece este mai degrabă pentru diagnosticarea bolilor și a leziunilor.

Cu toate acestea, RMN-ul este foarte eficient. Aceasta realizează o hartă digitală a țesuturilor corpului, folosind un câmp magnetic puternic și curenți de radiofrecvență. Aceștia stimulează protonii din organism, iar aparatul măsoară viteza cu care acești protoni reacționează la curenți, folosind aceste viteze pentru a face diferența între diferite tipuri de țesuturi. IRM este o tehnologie foarte complexă, dar și extrem de precisă.

Cum se măsoară procentul de grăsime corporală?

IRM este considerat “standardul de aur” pentru măsurarea precisă a grăsimii corporale. Cu toate acestea, nu uitați că nu este folosit foarte des în acest scop. În general, doar spitalele au aparate RMN, iar listele de așteptare lungi sunt frecvente.

Este posibil să vă măsurați procentul de grăsime corporală

După cum am văzut, cele mai accesibile metode de măsurare a grăsimii corporale sunt și cele mai imprecise, deoarece oferă doar estimări. Pentru a obține rezultate cât mai precise, ar trebui să folosiți calibre de încredere pentru pliul pielii și să consultați un profesionist. Marja de eroare este mare.

CITEȘTE ȘI:
Sucul de morcovi 10 beneficii pentru piele, vedere și sănătate

Cu toate acestea, dacă folosiți în mod constant aceeași metodă, aceasta poate fi foarte utilă pentru a vă urmări progresul în timp, precum și pentru a vă oferi un ghid privind eficiența unei diete sau a unei activități fizice specifice.

Echipele sportive profesioniste tind să utilizeze aceste metode mai accesibile. Între timp, RMN-ul are alte utilizări mai specifice, cum ar fi diagnosticarea leziunilor structurale.

Ar fi ideal să folosiți aceste metode cu ajutorul unui specialist sau profesionist. În acest fel, puteți minimiza eventualele erori și vă puteți bucura de un rezultat rezonabil de precis. Bineînțeles, specialistul vă va ajuta să trageți concluziile din rezultate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete