3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Cum se utilizează uleiul esențial Litsea Cubeba

Trebuie să citești asta...

Uleiul esențial Litsea cubeba poate fi destul de greu de spus și poate, de aceea, acest minunat ulei lemnos este mai bine cunoscut sub numele de “Uleiul de liniște”. Îl puteți găsi, de asemenea, comercializat sub denumirea de ulei May Chang sau ulei de piper de munte, deoarece este extras din fructele mici și rotunde, asemănătoare cu boabele de piper, ale arborelui aromat Litsea.

Aceste fructe au doar note de piper, cu un parfum mai puternic de lămâie și uleiuri de citrice. Haideți să aflăm mai multe despre uleiul esențial extras din fructul de litsea cubeba.

Uleiul esențial de litsea cubeba

Uleiul esențial Litsea cubeba este un ulei esențial de citrice dulce distilat cu aburi din fructele mici ale arborelui sau arbustului Litsea cubeba. Uleiul esențial este utilizat în produse de curățare naturale, îngrijire corporală, parfumuri și aromaterapie. Parfumul său are un efect calmant, motiv pentru care este adesea folosit ca difuzor în timpul meditației.

Arborele litsea (familia Lauraceae) este un arbore veșnic verde care crește în regiunile tropicale din India, Asia de Sud-Est, sudul Chinei, Taiwan și Japonia. Își primește numele de cubeba deoarece fructele sale verzi rotunde seamănă cu arbustul cățărător piper cubeba, o plantă originară din Java. [1]

CITEȘTE ȘI:
9 Uleiuri esențiale eficiente pentru arsuri
Frunze și flori de litsea cubeba pe copac

Uleiul esențial de Litsea cubeba se extrage din fructele arborelui Litsea cubeba. Credit foto: Shutterstock

Florile aromatice albe, rădăcinile, rădăcina, coaja, fructele și frunzele arborelui litsea sunt folosite în medicina tradițională chineză și în remediile folclorice pentru a trata afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi diareea, crampele stomacale și indigestia. Rădăcinile și frunzele sunt cunoscute pentru a vindeca rănile datorită proprietăților lor antimicrobiene. Cu toate acestea, litsea cubeba este cel mai bine cunoscută pentru uleiul său esențial, un lichid galben pal cu o aromă picantă intensă de lămâie, cu o nuanță lemnoasă-florală. [2]

Cum să utilizați uleiul esențial Litsea Cubeba?

Puteți utiliza uleiul esențial de litsea cubeba (may chang) în aromoterapie pentru a crea o atmosferă calmă și liniștită. Dacă îl folosiți local, este important să diluați uleiul esențial într-un ulei purtător, deoarece are un parfum puternic de lămâie și compuși care pot provoca potențial iritații ale pielii și ochilor. Să ne uităm la cele mai importante utilizări și beneficii ale uleiului esențial de litsea cubeba.

Agent de curățare antibacteriană pentru gospodărie

Uleiul esențial Litsea cubeba poate fi adăugat la produsele naturale de curățare a gospodăriei sau utilizat pentru a dezinfecta suprafețele, deoarece conține puternic elemente citrice care au un efect antibacterian. Acești compuși reprezintă peste 70 la sută din conținutul de fitonutrienți al uleiului esențial, dintre care cei predominanți sunt neralul și geranialul. Conform studiilor de cercetare, uleiul esențial a prezentat antimicrobiană împotriva E. coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans și A. niger – toate acestea fiind o cauză serioasă a unei varietăți de infecții comune ale comunității. [3] [4] [5]

CITEȘTE ȘI:
Ce alimente cauzează mirosul urât de transpirație

Îmbunătățitor al stării de spirit în aromaterapie

Un raport din 2020 publicat în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a sugerat că uleiul de litsea cubeba ar putea îmbunătăți starea de spirit și reduce stresul la persoanele sănătoase. Cincisprezece participanți la un studiu care au fost expuși la o aromaterapie sesiune folosind uleiul a arătat îmbunătățiri în ceea ce privește tulburările totale ale dispoziției și o reducere semnificativă a nivelului de cortizol salivar. [6] [7]

Încercați să difuzați sau să aplicați câteva picături pe șal sau pe lenjeria de pat pentru a promova sentimente de echilibru pe tot parcursul zilei.

Îngrijirea pielii

Datorită proprietăților sale antibacteriene puternice și a conținutului de antioxidanți, uleiul de litsea cubeba este adesea adăugat la produsele de curățare facială ca un bun ulei de curățare a porilor. Este cunoscut ca fiind deosebit de bun pentru pielea predispusă la acnee.

De asemenea, îl puteți combina cu uleiuri suport neutre, cum ar fi uleiul de semințe de struguri sau uleiul din sâmburi de caise, pentru un produs de curățare naturală pentru îngrijirea corpului. [8]

Antiinflamator

Uleiul de may chang poate fi diluat cu un ulei purtător pentru a reduce durerile articulare și durerile musculare, deoarece studiile au arătat că uleiul esențial are proprietăți antiinflamatorii. Uleiul esențial este în mod tradițional folosit pentru a ușura simptomele problemelor gastrointestinale, edemelor și artritei reumatice. [9] [10]

CITEȘTE ȘI:
Apa de orez pentru păr și ten: Funcționează cu adevărat?

Puteți folosi uleiul esențial de litsea cubeba pentru a face următoarele produse de uz casnic:

 • Parfumuri și parfumuri de corp
 • Repelente de insecte
 • Produse naturale pentru îngrijirea pielii
 • Potpourri
 • Deodorizante
 • Curățători de rufe
 • Șampoane și balsamuri
 • Uleiuri de masaj
 • Uleiuri și loțiuni de baie
 • Odorizante de aer
 • Lumânări și săpunuri

Deși se știe că uleiul esențial de litsea cubeba îmbunătățește digestia și reduce tensiunea arterială, nu există încă studii științifice care să dovedească acest lucru.

Efecte secundare

Așa cum am menționat mai sus, diluați întotdeauna uleiul de may chang înainte de a-l utiliza local, deoarece este un ulei puternic. Puteți dilua câteva picături într-un ulei purtător la alegere și testați un mic petic de piele înainte de a-l folosi. Pentru mai multe informații despre cum să alegeți un ulei purtător, puteți vizita Topul uleiurilor purtătoare și cum să le folosiți.

Un raport al Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) a dezvăluit că detergenții de uz casnic care conțin acest ulei pot provoca alergii cutanate la anumite persoane. Contactul cu uleiul poate provoca, de asemenea, iritații oculare grave. Este întotdeauna mai bine să folosiți puțin ulei pe suprafețe pentru a măsura orice reacție alergică.

De asemenea, Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorilor al Comisiei Europene (2011) a raportat că această substanță prezintă unele dovezi că poate provoca contact alergie la oameni. Aceasta este recomandabil să manifestați prudență dacă sunteți gravidă sau diabetică. Trebuie ținut departe de copii. [11] [12] [13]

Citește și aceste articole:

Cum se utilizează uleiul esențial litsea cubeba

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

- Advertisement -

Ultimele rețete