Zaharul imbatraneste pielea si ne face sa aratam mai in varsta

Cum și de ce zahărul (și dulciurile în general) accelerează îmbătrânirea?

Consumul excesiv de zahăr nu este numai rău pentru siluetă. Cercetările sugerează că excesul de carbohidrați rapizi accelerează îmbătrânirea în mai multe moduri: distrug colagenul și induc mărirea țesutului, cresc microinflamarea și perturbă mecanismele de control al oxidanților. Mai popular, zaharul îmbătrânește pielea si ne face sa arătăm mai in vârsta daca este consumat in exces.

Zahărul îmbătrânește pielea și ne face să arătăm mai bătrâni
Zahărul îmbătrânește pielea și ne face să arătăm mai bătrâni

Zahărul expune moleculele de proteine și grăsimi din organism la glicație, ceea ce provoacă nu numai îmbătrânirea mai rapidă a pielii, ci influențează și dezvoltarea demenței și a bolii Alzheimer. Cât de mult zahăr este sigur de consumat pe zi?

De ce zahărul îmbătrânește pielea?

Potrivit oamenilor de știință, formarea în organism a produșilor finali de glicație avansată (AGE) se accelerează după vârsta de 35 de ani¹. Efectele negative ale zahărului asupra pielii devin semnificativ mai vizibile începând cu această vârstă.

Printre simptomele cheie ale îmbătrânirii premature asociate cu excesul de zahăr din alimentație se numără următoarele²:

Un exces de zahăr în alimentație interferează cu metabolismul hormonului insulină. Insulina determină rinichii să rețină sodiu (principala componentă a sării de masă), ceea ce duce la retenție de lichide și, pe termen lung, la hipertensiune și probleme vasculare.

În practică, acest lucru se traduce prin 200-250 kcal sau 50-60 de grame de zahăr. În plus, ne referim la consumul de zahăr atât sub formă de ingrediente, cât și în forma sa pură.

Colagenul și elastina sunt cele două tipuri de proteine care sunt cele mai sensibile la deteriorarea prin glicare
Colagenul și elastina sunt cele două tipuri de proteine care sunt cele mai sensibile la deteriorarea prin glicare

Impactul zahărului asupra colagenului și elastinei

Colagenul și elastina sunt cele două tipuri de proteine care sunt cele mai sensibile la deteriorarea prin glicare (și în special la efectele excesului de zahăr). Cu toate acestea, aceste proteine sunt cele care contribuie la menținerea elasticității pielii, reglând elasticitatea țesuturilor și promovând un ten sănătos.

Colagenul reprezintă între 25% și 45% din toate proteinele din organism; se găsește în păr și piele, precum și în țesuturile organelor interne și ale mușchilor. Între 25 și 30 de ani, organismul începe să epuizeze această substanță cu aproximativ 1% până la 2% pe an.

Până la vârsta de 35 de ani, organismul a pierdut aproximativ 15% din masa sa, iar până la vârsta de 45 de ani, a pierdut deja 30%.

Excesul de zahăr modifică structura colagenului, făcându-l mai rigid (transformându-se din colagen de tip 1 în colagen de tip 3). Ca urmare, pielea devine mai aspră și apar ridurile.

Femeie aplicând protecție solară pe piele
Femeie aplicând protecție solară pe piele

Razele UV și îmbătrânirea

Trei factori critici în îmbătrânire sunt stresul oxidativ (care duce la pierderea telomerilor de la capetele cromozomilor și afectează replicarea ADN-ului), acumularea de proteine deteriorate în organism (inclusiv glicarea) și leziunile induse de razele UV.

În cazul pielii feței, studiile arată că razele UV cauzează 90% din daunele cutanate care duc la îmbătrânirea prematură – dar că utilizarea de produse de protecție reduce semnificativ daunele.

Între timp, glicarea proteinelor cauzată de consumul de zahăr afectează capacitatea pielii de a repara micro-ridurile provocate de soare, accelerând astfel procesul de îmbătrânire.

Zahărul și activitatea cerebrală
Un exces de carbohidrați rapizi în dieta zilnică este asociat cu dificultăți de învățare, depresie și memorie slabă

Zahărul și activitatea cerebrală

Un exces de carbohidrați rapizi în dieta zilnică este asociat cu dificultăți de învățare, depresie și memorie slabă. În special, consumul de doze mari de zahăr reduce producția unei anumite substanțe numite factor neurotrofic derivat din creier (BDNF).

În cazul în care nu există suficient BDNF, creierul uman nu își poate forma complet amintirile, ceea ce duce la procese de învățare mai lente. În plus, nivelurile scăzute de BDNF reduc capacitatea organismului de a rezista la insulină, ceea ce poate duce la apariția diabetului de tip 2.

Dezvoltarea demenței

Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că bolile degenerative legate de vârstă (demența, bolile Alzheimer și Parkinson) pot fi, de asemenea, legate de consumul excesiv de dulciuri.

Principalul efect toxic al produșilor finali de glicare este legat de declanșarea formării de legături încrucișate între moleculele de polimeri celulare, ceea ce provoacă leziuni interne în celule și moartea celulelor.

Știința consideră că stresul oxidativ și creșterea produselor finale de glicație declanșează o buclă de feedback pozitiv, în care modificările normale legate de vârstă se transformă într-o cascadă fiziopatologică.

Concluzie:

Răul provocat de consumul excesiv de zahăr nu se manifestă doar prin creșterea în greutate. Există numeroase studii care arată că dragostea pentru dulciuri este legată de diabet, hipertensiune, îmbătrânirea prematură a pielii și chiar dezvoltarea mai devreme a bolilor degenerative legate de vârstă.

Surse:

  1. Glicația în timpul îmbătrânirii intrinseci și actinice dermice umane: un studiu model in vivo și in vitro, sursă
  2. Cinci semne că zahărul îți îmbătrânește fața, sursă
  3. Consultarea mixtă OMS/FAO de experți privind alimentația, nutriția și prevenirea bolilor cronice: implicații privind procesele, produsele și politicile, sursa
  4. Fapte și statistici despre cancerul de piele, sursă
  5. Factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) și rolul său în funcționarea sistemului nervos central, sursă
  6. Produse finale avansate de glicație și receptorul lor RAGE în boala Alzheimer, sursă
Arată mai multe +
{{ content }}
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul Cum și de ce zahărul (și dulciurile în general) accelerează îmbătrânirea? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Grăsimea abdominală din ce alimente provine?
Efectele secundare urâte ale consumului de cartofi prăjiți, potrivit științei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii