0.6 C
București
joi, martie 30, 2023

Cum tratam febra la copii, cauze, simptome

Trebuie să citești asta...

Totul despre cum se tratează febra la copii Citeste mai departe pentru a afla cum descoperi daca copilul tau are febra, care sunt cauzelele si ce ar trabui sa faci pentru prevenirea si tratarea febrei la copii.

Temperatura corpului unui copil ar trebui să fie în mod normal între 36 și 37 de grade Celsius când este măsurată axilar și 36,5-37,5 grade Celsius când este măsurată rectal.

Febra apare atunci când temperatura corpului atinge 38 de grade Celsius cu cel puțin 1 grad Celsius. Aceasta apare ca urmare a unei boli pe care organismul sugarului încearcă să o eradicheze.

Cauze posibile ale febrei la copii
Cauze posibile ale febrei la copii

Cauze posibile ale febrei la copii

Febra la copii nu este o boală în sine, ci mai degrabă un indiciu sau un simptom al unei alte probleme de sănătate. Principalii factori care pot contribui la apariția febrei sunt următorii:

1. O infecție

– de obicei de natură respiratorie, deși nu întotdeauna. Organismul încearcă să eradicheze infecția prin inducerea febrei. Febra la copii poate să apară împreună cu amigdalita, bronșita sau faringita și, în cazuri rare, ca semn al unei infecții a tractului urinar.

2. Prea multă îmbrăcăminte

Copiii mici, în special sugarii, pot face febră dacă sunt îmbrăcați prea mult sau sunt expuși la un mediu extrem de cald. Acest lucru se întâmplă în contextul unui sistem subdezvoltat de reglare a temperaturii corpului său. Dacă temperatura persistă după ce l-ați dezbrăcat de hainele voluminoase, cel mai bine este să mergeți la medic

CITEȘTE ȘI:
8 Sfaturi să controlezi colesterolul mărit

3. Imunizare

Sugarii și copiii mici pot avea febră timp de câteva ore până la 1-2 zile după un vaccin obișnuit

4. Apariția dinților

Apariția dinților poate provoca febra la copii si o creștere a temperaturii corpului de până la 0,2-0,3 grade Celsius. Nu contribuie la temperaturi mai mari de 37,8 grade Celsius

5. Insolația

Expunerea prelungită la soare în timpul orelor amiezii este deosebit de periculoasă pentru copii. Semnul inițial este apariția febrei

6. Din cauza anumitor medicamente

Lamotrigină (pentru epilepsie), chimioterapie, anumite antibiotice, fentanil (ca anestezic), anumite antipsihotice, anumite antidepresive și medicamente pentru ADHD. Tumorile sau afecțiunile autoimune sunt două exemple pentru apariția temperaturii.

În general, dacă copilul își păstrează pofta de mâncare, se joacă, zâmbește și își menține o culoare normală a pielii, febra poate fi trecătoare.

Citește si: Când pot mânca bebelușii ouă?

Febra la copii: simptome clinice

Febra la copii poate apărea rapid sau treptat și este frecvent însoțită de simptome suplimentare, cum ar fi următoarele:

 • iritabilitate
 • letargie
 • frisoane
 • somnolență
 • incapacitatea de a mânca
 • convulsii
 • transpirație
 • dureri de cap
 • mâncărimi sau sângerări ale pielii
 • gât tensionat
 • durere musculară
 • indigestie și vărsături
 • plâns continuu
Cum iei corect temperatura copilului cand are febra
Cum iei corect temperatura copilului cand are febra

Cum să luați în mod corespunzător temperatura unui copil

În cazul copiilor, următoarele metode pot fi folosite pentru a le determina temperatura:

CITEȘTE ȘI:
Oamenii de știință au descoperit o genă care te face să te îngrași

1. Intrarectal

Pentru a lua temperatura, termometrul se introduce ușor în rect. Se consideră că această abordare este cea mai precisă la sugari și copii mici. În acest exemplu, febra apare atunci când temperatura depășește 38 de grade Celsius

2. La nivelul axilei

Termometrul se plasează la nivelul axilei, iar brațul trebuie să fie aproape de corp pentru a obține o citire precisă. Febra este definită ca o temperatură care depășește 37,2 grade Celsius la nivelul brațului

3. Pe cale orală

Se plasează termometrul sub limbă și se ține gura închisă până la măsurarea temperaturii. Dacă temperatura luată pe cale orală depășește 37,8 grade Celsius, este considerată febră. Abordarea este benefică mai ales pentru copiii cu vârsta de peste cinci ani

3. Auricular (la nivelul urechii)

Se introduce cu grijă un termometru special în ureche. Când temperatura din ureche depășește 37,5 grade Celsius, se consideră febră. Această strategie este deosebit de benefică pentru copiii mici cu vârsta de peste doi ani.

Clasificarea febrei la copii

Febra la copii este împărțită în următoarele categorii în funcție de gravitatea ei:

CITEȘTE ȘI:
Mirosul nou-născuților are un efect pozitiv asupra creierului mamelor?

Când ar trebui să vă duceți copilul la medic?

 • Temperatura care ar trebui să vă determine să solicitați asistență medicală variază în funcție de vârsta copilului, dacă acesta are o afecțiune cronică și dacă febra este sau nu însoțită de alte simptome. În general, ar trebui să consultați un medic în următoarele circumstanțe:
 • În cazul în care copilul are vârsta sub trei luni
 • Dacă are vârsta cuprinsă între trei luni și trei ani, este prezentă o febră mai mare de 39 de grade Celsius, precum și dificultăți respiratorii, cum ar fi rinoree, nas înfundat și strănut.
 • Dacă are mai mult de trei ani și are febră care durează mai mult de 24 de ore și este însoțită de deshidratare, diaree, vărsături, dureri de gât sau de urechi.
 • Dacă are peste trei ani și suferă de o boală cronică, cum ar fi cancer, lupus, anemie falciformă sau boli cardiovasculare; Dacă are peste trei ani și are febră care durează mai mult de trei zile.

Se recomandă să vă prezentați la spitalul de urgență dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:

 • respiratie accelerată
 • irascibilitate
 • aprehensiune la trezirea de dimineață
 • piele iritată sau pete purpurii care imită vânătăi și care nu erau prezente – înainte ca copilul să fie bolnav
 • buzele, limba sau unghiile care au o culoare albăstruie
 • dureri de cap care sunt intense
 • o lipsă de chef
 • dificultățile respiratorii persistă chiar și după curățarea nasului
 • convulsii
 • dureri de stomac
CITEȘTE ȘI:
Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

Citește si: De ce bebelușul nu doarme noaptea?

Cum să reduceți corect și rapid febra la copii

Dacă i-ați luat temperatura copilului dumneavoastră și ați stabilit că are febră, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să încercați să îi scădeți temperatura corpului. Următoarele sunt câteva strategii eficiente pentru scăderea febrei unui copil:

Ce nu trebuie să faceți dacă copilul dumneavoastră are febră

Indiferent cât de îngrijorat sunteți de starea copilului dumneavoastră, este prudent să vă abțineți de la anumite comportamente pentru a evita complicațiile. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le evitați atunci când copilul dumneavoastră are febră:

 • Evitați să-i faceți băi reci și să-l îmbrăcați cu haine prea subțiri pentru anotimpul respectiv;
 • Nu-i dați aspirină dacă are mai puțin de 16 ani;
 • Nu combinați ibuprofenul și paracetamolul decât dacă medicul dumneavoastră a prescris acest lucru;
 • Nu administrați niciodată paracetamol unui copil sub vârsta de două luni;
 • Ibuprofenul nu trebuie administrat unui copil sub vârsta de trei luni sau cu o greutate mai mică de cinci kilograme;
 • Dacă are astm, nu-i dați ibuprofen.

Diagnostic febra la copii

Șansa de a dezvolta o boală gravă crește atunci când se manifestă simptome suplimentare și temperatura rămâne ridicată. Atunci când se suspectează o boală virală sau respiratorie, medicul poate pune diagnosticul fără a fi nevoie de teste suplimentare. În unele cazuri, sunt necesare următoarele teste.

CITEȘTE ȘI:
Sângerarea după naștere (lohia): cât durează, îngrijire și când să vă faceți griji

Dacă este vorba de un bebeluș (mai puțin de 28 de zile), o infecție în acest moment poate fi fatală, necesitând spitalizare pentru analize de sânge și urină, puncție lombară și, eventual, o radiografie pulmonară;

Dacă sugarul are vârsta cuprinsă între 1-3 luni, sunt necesare analize de sânge și urină și, în funcție de rezultate, poate fi necesară spitalizarea;

În cazul în care copilul are între trei luni și trei ani și simptomele sugerează o infecție specifică, vor fi necesare analize de sânge și urină, un examen fizic. Spitalizarea se stabilește pe baza rezultatelor examenului fizic;

În cazul în care copilul are mai mult de trei ani, analizele sunt necesare numai dacă prezintă simptome care corespund unei anumite afecțiuni. Dacă febra persistă mai mult de 24 de ore și cauza este necunoscută, se vor efectua analize de sânge (hemogramă completă), analize de urină și coprocultura (analiza fecalelor).

Tratamentul in cazul febrei la copii

Administrarea medicamentelor este determinată de diagnosticul medicului pediatru, de vârsta copilului și de severitatea simptomelor.

În general, pentru febra la copii, medicul sugerează ca tinerii să primească un antitermic clasic într-o concentrație sigură. Siropurile sau supozitoarele care conțin paracetamol, ibuprofen sau metamizol se află pe lista lor.

CITEȘTE ȘI:
Durerea în articulația cotului – care sunt cauzele

În cazul în care febra la copii a apărut ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene, medicul va prescrie medicamente antivirale sau antibiotice.

Atunci când febra la copii este un simptom al unei boli, tratamentul acesteia duce, de asemenea, la o scădere a temperaturii.

Este esențial să evitați să-i dați aspirină. Acest medicament poate provoca sindromul Reye, o boală neobișnuită, dar potențial fatală.

{{ content }}

A fost util articolul Cum tratam febra la copii, cauze, simptome ? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete