8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Curmalele pentru diabet: Beneficii și efecte secundare

Trebuie să citești asta...

Curmalele, un fruct consumat pe scară largă în Orientul Mijlociu

În acest articol, aflăm care sunt beneficiile consumului de curmale, când și cât de mult să le consumați, cele mai bune moduri de a le mânca și efectele secundare ale acestora pentru un pacient cu diabet.

Diabetul zaharat este o tulburare metabolică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge. Nivelul ridicat al glicemiei este cel mai important simptom al unui pacient diagnosticat cu diabet. Alte simptome ale diabetului includ pofta de mâncare, sete crescută, urinare frecventă, oboseală, dureri de cap și vindecarea lentă a rănilor și vânătăilor.

Potrivit Federației Internaționale de Diabet, 537 de milioane de adulți vor fi diagnosticați cu diabet în 2021. Dieta și obiceiurile alimentare joacă un rol major în viața unei persoane cu diabet. În general, oamenii sunt sfătuiți să nu consume alimente cu indice glicemic ridicat și să-și limiteze aportul de carbohidrați.

Curmalele, se consumă de obicei sub formă uscată și fără sâmburi. Se știe că acestea conțin mult zahăr în formele lor înșelător de mici. Curmalele Deglet Nour și curmalele Medjool sunt cele mai des consumate soiuri de curmale. Prin urmare, există o dezbatere considerabilă cu privire la consumul de curmale de către persoanele cu diabet, din cauza conținutului ridicat de fructoză.

Curmalele pentru diabet: beneficii și efecte secundare

Tipuri de diabet

Există două tipuri principale de diabet:

Diabetul gestațional: Diabetul gestațional nu este în esență un tip. Este pur și simplu creșterea temporară a nivelului de zahăr din sânge la femeile însărcinate. La scurt timp după naștere, nivelurile revin la normal.

Diferitele tipuri de curmale

Numai în Emiratele Arabe Unite se recoltează peste 18 tipuri diferite de curmale. Proprietățile fizice și chimice ale curmalelor determină impactul acestora asupra organismului uman atunci când sunt consumate. Astăzi, există multe opțiuni privind curmalele în ceea ce privește prețul, calitatea, originea, mărcile etc. În timp ce oamenii presupun, în general, că curmalele mai scumpe sunt de o calitate mai bună, valoarea nutritivă a acestora poate fi diferită. Ceea ce rămâne comun este faptul că toate au un IG scăzut sau mediu.

CITEȘTE ȘI:
Noodles de orez versus paste de grâu Care sunt mai bune?

Curmalul este unul dintre cei mai vechi arbori cultivați din lume. Zeci de soiuri sunt disponibile în întreaga lume. Khodry, Kimia, Omani, Khalas, Ruthana, Sukkary, Sefri, Segae, Ajwa, Hilali și Munifi sunt cele mai comune curmale din lume. Compoziția lor chimică le face să fie o alegere bună pentru consum, pentru a preveni diverse boli.

Pacienții diabetici pot înlocui zahărul cu curmale Medjool atunci când prepară smoothie-uri, shake-uri sau deserturi. Spre deosebire de acestea, pot folosi curmalele Omani la coacere ca înlocuitor al zahărului. Ambele au un conținut ridicat de umiditate și sunt dulci și delicioase. Hayany este un alt tip pe care îl puteți folosi în timpul coacerii sau gătitului.

Curmalele Hallawis sunt cea mai bună opțiune pentru acest lucru. Deglet au un conținut mai mic de zahăr decât alte soiuri de curmale și pot fi consumate crude. Sunt o alegere bună pentru pacienții diabetici.

Probabil cea mai populară alegere, curmalele Kimia sunt foarte ușor de găsit pe piață și sunt de bună calitate și cu gust. Dar, din nou trebuie spus, curmalele ar trebui consumate doar cu moderație.

Curmalele pentru diabet: beneficii și efecte secundare

Compoziția nutrițională a curmalelor

Valoarea nutrițională a curmalelor Medjool (porție de 100 g) conform USDA este următoarea:

277
 • Apă 21,3 g
 • Energie 277 kcal
 • Proteine 1,81 g
 • Grăsime totală 0,15 g
 • Carbohidrați 75 g
 • Glucoză 33,7 g
 • Fructoza 32g
 • Fibre dietetice totale 6,7 g

Cele mai des întâlnite curmale sunt toate bogate în minerale și săruri. Acestea au un conținut mai mare de proteine decât alte fructe, cum ar fi merele, bananele, portocalele etc. Există cercetări dovedite care atestă beneficiile nutriționale și medicinale ale curmalelor. Acestea sunt bogate în fenoli, antioxidanți și chiar în micronutrienți care ajută la rezistența la insulină. Prin urmare, acestea sunt benefice pentru persoanele cu diabet.

CITEȘTE ȘI:
Chipsurile de varză Kale: beneficii pentru sănătate

Beneficiile consumului de curmale

Reduc riscul de boli cardiovasculare

Potrivit unui studiu, fibra din curmale reduce riscul de boli cardiovasculare prin reglarea diferiților factori de risc care afectează sănătatea cardiovasculară. De exemplu, dacă glicemia nu este sub control, riscul de a avea colesterol rău crește.

Consumul crescut de curmale poate furniza organismului cantitatea necesară de fibre și reduce nivelul colesterolului din sânge. Particulele de fibre se leagă de moleculele de colesterol din sânge înainte de a fi absorbite, eliminându-le din organism și din fecale.

Fibrele sunt, de asemenea, cunoscute pentru reducerea tensiunii arteriale și a inflamațiilor. Astfel, consumul de curmale vă poate regla nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale și reduce riscul de diabet.

Reglează tensiunea arterială

Curmalele sunt bogate în potasiu și conțin și multe alte minerale. Potasiul menține echilibrul osmotic și ajută la menținerea osmoregulării, reglând astfel tensiunea arterială. În termeni simpli, “echilibrul osmotic” este echilibrul fluidelor din corpul uman care împiedică diluarea sau concentrarea oricărui fluid.

Gestionează nivelurile de potasiu

Studiile arată că nivelurile scăzute de potasiu din organism cresc șansele de a avea niveluri ridicate de insulină și glucoză, ceea ce poate marca prima etapă a diabetului. Două curmale conțin 334 mg de potasiu, ceea ce crește nivelul de potasiu din organism. Potasiul ajută, de asemenea, la controlul tensiunii arteriale.

Alte beneficii

Persoanele cu diabet pot mânca curmale?

Din cauza dulceaței naturale excesive a curmalelor, există o concepție greșită comună conform căreia persoanele cu diabet nu pot consuma curmale. Cheia aici este moderația. Poate fi periculos pentru persoanele cu diabet să consume curmale în cantități mari, din cauza cantității mari de zahăr din fructe.

CITEȘTE ȘI:
De ce trebuie ca fetele să-și antreneze mușchii pieptului și cum să o facă în mod corespunzător?

Acestea pot provoca o ușoară creștere a glicemiei, pe care o persoană cu diabet nu o poate restabili din cauza insuficienței de insulină sau a rezistenței la acest hormon.

Indicele glicemic (IG) este un termen utilizat pentru a măsura capacitatea unei substanțe de a crește nivelul de zahăr din sânge atunci când este consumată singură. În plus, deși sunt dulci în mod natural, curmalele au un IG scăzut (între 44 și 53) și un GL mediu.

Dietele cu o încărcătură glicemică ridicată sunt asociate cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Astfel, persoanele cu diabet pot avea o dietă cu o încărcătură glicemică scăzută, ceea ce explică indicele glicemic și porțiile consumate.

Un studiu a comparat diferența dintre nivelurile gastrointestinale ale pacienților diabetici și ale participanților sănătoși atunci când consumă diferite soiuri de curmale. IG al curmalelor a variat între 30,5 și 61,6. Cele cinci varietăți de curmale au fost Fara’d, Lulu, Bo ma’an, Dabbas și Khalas. Acestea sunt soiurile de curmale cele mai vândute și consumate în țările din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, încă nu am aflat care sunt consecințele consumului regulat pe termen lung de curmale în cazul persoanelor cu diabet.

Cel mai bun moment pentru a mânca date

Curmalele sunt atât de versatile încât le puteți mânca în diferite moduri și în momente diferite pentru un beneficiu optim. Sunt o gustare excelentă înainte de antrenament, o gustare excelentă înainte de culcare și pot fi, de asemenea, o parte integrantă a micului dejun atunci când sunt combinate cu terciul sau cerealele.

CITEȘTE ȘI:
7 Obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar

Este important să rețineți că curmalele funcționează mai bine ca o gustare decât ca parte a unei mese principale. Împreună cu nucile, acestea constituie o gustare excelentă la mijlocul dimineții sau seara. Așa că, după cum puteți vedea, nu există un moment anume pentru a le mânca.

Curmale stafide si nuci in boluri pe masa
Curmale stafide si nuci in boluri pe masa

Rețete cu curmale care merită încercate!

Există suficiente dovezi care să sugereze că consumul de curmale și iaurt Khalas ca o masă mixtă nu are un impact semnificativ asupra IG.

Există mai multe rețete care pot fi încercate pentru a profita la maximum de valoarea nutritivă a curmalelor fără a compromite nivelul de zahăr.

Rulouri de curmale fără zahăr

Ingrediente :

 • Ghee: ½ linguriță
 • Curmale: ¾ cană (tocate)
 • Migdale: 1 lingura
 • Fistic: 1 lingura
 • Nuci: 1 lingura
 • Seminte de mac: 2 linguri

Metoda :

 • Gatiti curmalele tocate in unt ghee intr-o tigaie anti aderentă la foc mic.
 • După 5-7 minute, ar trebui să începeți să vedeți o textură noduloasă.
 • Opriți focul și adăugați toate nucile pentru a forma un amestec.
 • Se fac rulouri cu amestecul semisolid și se ornează rulourile cu semințe de mac.
 • Congelați rulourile și consumați.

Brioșe cu curmale și fistic

Ingrediente

Metodă

 • Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
 • Începeți prin a amesteca untul și praful de jaggery până când textura devine cremoasă.
 • Adăugați toate ingredientele uscate, cu excepția curmalelor și fisticului și amestecați bine. Asigurați-vă că nu există bulgări.
 • Acum adăugați apa și drojdia pentru a face un aluat fin pentru brioșe.
 • Adăugați curmale și fistic în aluat.
 • Ungeți tava pentru brioșe cu unt.
 • Turnați aluatul uniform în toate formele și coaceți 25-30 min.
 • Savurați brioșele calde și moi imediat scoase din cuptor!
CITEȘTE ȘI:
8 Obiceiuri greșite la care să renunți atunci când iți gestionezi glicemia

Efecte secundare potențiale ale consumului de curmale atunci când ai diabet zaharat

Dacă consumați curmale cu moderație, nu crește glicemia. Deoarece curmalele au un IG scăzut până la moderat, consumul de două curmale pe zi nu este dăunător pentru cineva cu diabet. Un studiu arată că o persoană cu diabet poate mânca pana la 7-10 curmale pe zi.

Cercetătorii au descoperit că consumul a 15 grame de carbohidrați din curmale nu le afectează nivelul zahărului din sânge. În plus, curmalele sunt mai hrănitoare decât zahărul obișnuit, rafinat. Prin urmare, este bine să înlocuiți zahărul cu curmale atunci când consumați cereale sau smoothie-uri dimineața.

Curmalele nu au efecte secundare special pentru o persoană cu diabet. Nu există efecte secundare deosebite la care o persoană cu diabet trebuie să aibă grijă atunci când mănâncă cantitățile prescrise.

Când mâncați în exces, apar creșteri ale zahărului din sânge și constipație. De asemenea, este esențial să verificați dacă curmalele dumneavoastră nu sunt pline de zahăr adăugat și conservanți, deoarece acest lucru va fi dăunător sănătății dumneavoastră.

Concluzie

Se poate concluziona că diferitele tipuri de curmale au, în general, un indice glicemic destul de scăzut. În plus, consumul lor de către persoanele cu diabet nu provoacă excursii semnificative ale glicemiei. Aceste rezultate sugerează că curmalele pot beneficia pacientii diabetici atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.

Curmalele au multe beneficii datorită bogatului tezaur de vitamine, minerale și, cel mai important, fibre prezente. Cu toate acestea, aceste fructe sunt un motiv de îngrijorare pentru persoanele cu diabet din cauza procentului mai mare de carbohidrați și calorii. Majoritatea oamenilor nu știu că carbohidrații din curmale sunt zaharuri naturale, cum ar fi glucoza și fructoza.

CITEȘTE ȘI:
Cina potrivită pentru slăbit: ce să mănânci, cât de mult și la ce oră

Aceste zaharuri naturale asigură că curmalele au un indice glicemic scăzut și o încărcătură glicemică medie, în ciuda dulceagului. Combinația dintre nuci și curmale nesărate garantează o eliberare și mai lentă a zahărului din curmale, deoarece nucile sunt bogate în proteine și grăsimi, care se leagă de zahăr și nu-l lasă să se elibereze rapid în fluxul sanguin. Prin urmare, consumatorul trebuie pur și simplu să știe când, cum și cât să consume.

Întrebări frecvente (FAQ)

Care sunt beneficiile consumului de curmale?

A. În ciuda dulceață naturală a curmalelor și a conținutului lor ridicat de calorii, aceste fructe sunt o comoară de beneficii. Curmalele mențin funcțiile sănătoase ale sângelui și intestinului și reduc riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, ajută la reglarea și menținerea greutății corporale sănătoase.

Datorită conținutului ridicat de fibre, pot vindeca constipația și pot alunga senzația de foame. Fructele mai conțin minerale precum calciul, care ajută la menținerea oaselor sănătoase, și vitamine precum vitamina A, B5, C, K și E, care ajută la menținerea sănătății părului, sângelui, pielii și țesuturilor.ochi sănătoși.

Ce se întâmplă dacă mănânci curmale în fiecare zi?

Consumul de curmale în fiecare zi vă poate oferi o cantitate bună de fibre, ajutându-vă să evitați consumul de mâncare junk și să vă reglați mișcările intestinale. Prin urmare, consumul lor în cantități măsurate este de maximă importanță.

Pot mânca curmale în fiecare zi?

Da, curmalele pot fi consumate în fiecare zi ca parte a dietei zilnice. Dacă sunt consumate în cantități mici, curmalele pot fi foarte benefice pentru sănătatea ta.

Care sunt dezavantajele consumului de curmale?

Consumul de curmale în cantități mari poate provoca creșteri dăunătoare ale zahărului din sânge din cauza zahărului și constipație din cauza fibrelor. Dacă sunt murdare și nu sunt spălate și tratate corespunzător, persoanele alergice la sulfiți pot avea dureri abdominale.

Care este diferența dintre smochin și curmal?

Aspectul lor este diferit, smochinele fiind plinuțe și rotunde, iar curmalele fiind ovale și încrețite. Curmalele tind să aibă un conținut mai mare de fibre și zahăr decât smochinele.

Sunt curmalele bune pentru slăbit?

Curmalele pot fi de ajutor pentru pierderea în greutate datorită cantității de fibre pe care o conțin. Fibrele adaugă la senzația de sațietate și controlează senzația de foame. Alimentele bogate în fibre nu sunt dense energetic și consumă mai mult timp, oferind mai puține calorii decât același volum al oricărui alt aliment.

Pentru a ajuta la pierderea în greutate, ar trebui să le consumați în cantități mai mici, moderate cu o sursă de proteine precum nucile. Acest lucru va încetini digestia zaharurilor și va preveni creșterea zahărului din sânge.

Curmalele trebuie refrigerate?

Până la 6 luni, curmalele uscate pot fi păstrate la temperatura camerei într-un loc uscat, fără nicio refrigerare. După șase luni ar trebui să fie refrigerate unde pot rezista până la 3 ani.

Alte articole utile:

A fost util articolul Curmalele pentru diabet: Beneficii și efecte secundare? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete