12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Dacă vrei să trăiești mai mult, iată 5 sfaturi simple pentru sănătatea inimii

O inimă sănătoasă este fundamentul unei vieți bine trăite. Iată 5 sfaturi pentru a vă menține inima sănătoasă, astfel încât să puteți trăi mai mult.

Trebuie să citești asta...

Inima umană este “motorul” întregului organism. Aceasta furnizează sânge pentru aproape 75 de trilioane de celule și bate în medie 70 de bătăi pe minut, bătând de 100.000 de ori pe zi. Mușchiul cardiac este construit pentru a rezista – cu o îngrijire adecvată, poate funcționa continuu timp de până la 150 de ani! Dar există și nuanțe.

Din nefericire, durata de viață a “motorului” nostru este scurtată de diverși factori: stres, boli infecțioase, mediul înconjurător și, bineînțeles, o alimentație deficitară. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare se află în fruntea “antipozii” celor zece cauze principale de deces la nivel mondial.

Experții OMS sunt convinși că 80% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite dacă s-ar aplica în mod corespunzător îngrijirea preventivă. Iar sănătatea inimii depinde, de asemenea, în mod direct de ceea ce mâncăm.

5 reguli simple pentru o dietă competentă pentru “inimă”:

1. Consumați suficiente fibre

Fibrele nu sunt digerate în organism, dar ajută sistemul digestiv să funcționeze eficient. Ca un burete, fibrele absorb excesul de grăsimi “rele” și le elimină din organism, reducând riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme cardiovasculare.

Este important să includeți în dieta dumneavoastră pâine integrală, precum și produse cerealiere, pentru o bună funcționare cardiovasculară. Și, bineînțeles, consumați 400 g (5 porții) de fructe și legume pe zi (ceea ce înseamnă 25-30 g de fibre).

CITEȘTE ȘI:
Potasiu, beneficii sănătate recomandări + surse

2 Nu uitați de grăsimile sănătoase

Pentru sănătatea inimii, este important să se limiteze grăsimile trans și să se adauge acizi grași polinesaturați, care protejează pereții vaselor de sânge. Aceste substanțe se găsesc în ulei (ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb), pește gras (macrou, hering, somon) și nuci.

Dacă vrei să trăiești mai mult, iată 5 sfaturi simple pentru sănătatea inimii

Pentru a menține o inimă sănătoasă, limitați aportul de grăsimi trans și adăugați acizi polinesaturați în alimentația dumneavoastră pentru a întări pereții vaselor de sânge.

3. Urmăriți aportul zilnic de sare.

Norma este de aproximativ 5 g pe zi, în timp ce în Rusia cifra este de aproximativ 14 g în medie. Și totuși, cantitatea de sare din alimentația dumneavoastră vă afectează direct sănătatea – excesul duce la creșterea tensiunii arteriale și, în consecință, la un risc crescut de boli cardiovasculare.

Nu renunțați complet la sare, dar nu o adăugați de fiecare dată când mâncați – folosiți condimentele pentru a spori gustul alimentelor.

4. Limitați cantitatea de zahăr din alimentația dumneavoastră.

O înclinație pentru dulciuri poate duce la creșterea în greutate și, prin urmare, la un risc crescut de apariție a diabetului. Diabetul afectează vasele mici de sânge, motiv pentru care aproximativ 80% dintre pacienți mor din cauza atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale, a arteriosclerozei periferice și a problemelor conexe.

CITEȘTE ȘI:
Supa de pui, benefică sau nu? Beneficii si riscuri de consum

Este recomandabil să evitați băuturile îndulcite și să nu adăugați cantități mari de zahăr în ceai sau cafea. Zahar rezonabil: nu mai mult de 50 g de zahăr pe zi – atât cel adăugat, cât și cel conținut inițial în alimente.

Dacă vrei să trăiești mai mult, iată 5 sfaturi simple pentru sănătatea inimii

Limitați alimentele dulci din dieta dumneavoastră. Consumul normal de zahăr pe zi este de 50 g

5. Spuneți adio carbohidraților simpli.

Reducerea aportului excesiv de carbohidrați simpli este unul dintre obiectivele importante ale unei diete sănătoase. Acestea ne oferă energie rapidă, dar de scurtă durată, și determină depunerea excesivă de grăsimi – un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Carbohidrații simpli includ zahărul și pâinea din făină rafinată. Acestea nu trebuie să fie exagerate. Carbohidrații complecși se descompun treptat în sânge, oferind o senzație de sațietate îndelungată și constantă. Printre acestea se numără cerealele integrale, legumele, și fructele. Alege-le și inima ta îți va mulțumi.

CITEȘTE ȘI:
Postul intermitent vs. alte diete

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete