12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Trebuie să citești asta...

Magneziul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului uman. Descoperă ce beneficii are magneziul și de ce avem nevoie de el! Aici vei găsi informații despre cele 7 proprietăți ale magneziului și despre ce rol joacă în sănătatea noastră. Obține informații esențiale și descoperă de ce avem nevoie de magneziu. Citeste mai departe pentru a afla motivul pentru care acest mineral este atât de important pentru organismul uman.

De ce avem nevoie de magneziu

Este una dintre cele mai importante componente ale corpului nostru. Acesta vine cu mâncare și apă în fiecare zi. Magneziul are o serie de funcții importante în organism. Le-am evidențiat pe cele mai importante și le-am analizat în detaliu.

Ajută la ținerea la distanță a insomniei

Mulți dintre noi nu dormim bine. Aproape 50% dintre persoanele cu vârsta de peste 40 de ani suferă de insomnie, au dificultăți în a adormi, se trezesc devreme sau se trezesc neliniștiți pentru că nu au dormit bine. Acest lucru se datorează parțial schimbărilor ritmurilor circadiene și factorilor legați de stilul de viață, precum și epuizării nutrienților.

Poate ați auzit că magneziul vă ajută să dormiți mai bine. Este un nutrient cheie pentru somn și trebuie ingerat sau luat în suplimente pentru a asigura un somn odihnitor.

Magneziul pregătește corpul pentru somn prin relaxarea mușchilor. De asemenea, ajută la “oprirea minții”, calmând nervii prin reglarea a doi mesageri cerebrali numiți neurotransmițători care tind să te țină treaz. Magneziul este esențial pentru menținerea unui “ceas corporal” și a unui ciclu de somn sănătos.

CITEȘTE ȘI:
Iodul – importanța pentru organism, beneficii sănătate

Consumul unei cantități suficiente din acest mineral ajută la reducerea și prevenirea tulburărilor de somn. Un studiu din 2012 a arătat că suplimentele de magneziu sunt foarte eficiente în îmbunătățirea, scurtarea timpului de somn și reducerea trezirii de dimineață, în special la persoanele în vârstă.

Magneziul poate preveni sindromul picioarelor neliniștite, care contribuie la perturbarea somnului la unele persoane. Se crede că magneziul nu numai că relaxează mușchii, ci și reduce inflamația și producția de substanțe chimice cheie pentru promovarea somnului, melatonina și glutationul.

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului
De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Suplimentele de magneziu și melatonină funcționează bine împreună. Un studiu din 2011 a arătat că pacienții vârstnici cu insomnie care iau atât magneziu, cât și melatonină dorm mai bine, au un somn de mai bună calitate, dorm mai mult și se simt mai bine a doua zi dimineața.

Protejează inima

Dacă sunteți un atlet, știți că magneziul este important pentru mușchi. Este, de asemenea, important pentru mușchiul cardiac. Reducerea magneziului din alimentație crește riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru se datorează faptului că magneziul hrănește inima, protejează pompa cardiacă, previne atacurile de cord și asigură elasticitatea inimii și a vaselor de sânge.

Cercetările din 2016 au arătat că magneziul reduce acumularea de calciu în inimă și în artere (numită calcifierea arterelor coronare). Este un marker al aterosclerozei și un factor de predicție a decesului cardiovascular.

CITEȘTE ȘI:
7 Alimente bogate în iod de inclus in dietă

Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de magneziu au cu 42% mai puține șanse de a avea calcificări ale arterelor coronare decât cele cu cele mai scăzute niveluri de magneziu seric. De asemenea, au cu 48% mai puține șanse de a suferi de hipertensiune arterială și cu 69% mai puține riscuri de distrofie miotonică (irascibilitate musculară, care afectează mulți mușchi, inclusiv inima).

În comparație cu restul corpului, către care pompează sânge, mărimea inimii este mică. Prin urmare, inima trebuie să muncească din greu în fiecare secundă a fiecărei zile pentru a se menține în viață. Este nevoie de o cantitate uriașă de energie pentru a face acest lucru. Energia inimii se numește ATP (adenozin trifosfat).

Acesta provine din alimentele pe care le consumăm (în special glucoza din carbohidrați). Dar organismul nu poate produce ATP fără magneziu. Este necesar pentru cele trei etape necesare pentru a transforma glucoza în ATP. O moleculă de ATP trebuie să se lege de un ion de magneziu înainte de a putea fi utilizată de organism, adică magneziul este încorporat în fiecare moleculă de ATP.

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului
De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Controlul astmului

Respirația îngreunată, senzația de apăsare în piept, dificultatea de a dormi din cauza tusei sau a respirației șuierătoare sunt simptome ale astmului. Magneziul este adesea folosit în spitale pentru a trata crizele de astm potențial fatale.

CITEȘTE ȘI:
Fasolea neagră: beneficii sănătate, nutriție și utilizări

Este utilizat pentru capacitatea sa de a opri spasmele mușchilor bronșici care îngustează lumenul tuburilor bronșice care transportă aerul către plămâni, ajutând plămânii să respire. Nivelurile scăzute de magneziu pot fi asociate cu apariția unor boli.

S-a demonstrat că persoanele care consumă alimente bogate în vitaminele C și E, betacaroten, flavonoide, seleniu și magneziu au mai puțin astm. Aceștia sunt nutrienți care protejează celulele de deteriorare. Suplimentele de magneziu ajută, de asemenea, la controlul zilnic al cazurilor non-extreme de boală.

Magneziul relaxează mușchii bronșici (bronhodilatație), chiar și în afara crizelor. Cercetările arată că magneziul face acest lucru fie pentru că blochează calciul (care declanșează spasmele), fie din cauza legăturii sale vitale cu o enzimă responsabilă de funcția celulară numită adenilat ciclază.

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului
De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Reduce hipertensiunea

Hipertensiunea arterială este adesea considerată a fi cauzată de stres, de lipsa de exerciții fizice, de excesul de greutate sau de excesul de sare. Dar acești factori nu pot decât să agraveze o afecțiune deja existentă la nivelul arterelor, cauzată în parte de deficiența de minerale.

Magneziul joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Acesta relaxează celulele musculare netede, cele din vene și artere, astfel încât sângele să circule mai activ prin ele.

De asemenea, reglează echilibrul altor minerale vitale pentru tensiunea arterială; menține un echilibru fin între sodiu și potasiu, ceea ce ajută organismul să absoarbă calciul (și previne depunerea acestuia în artere). Astfel, magneziul are un efect atât direct, cât și indirect asupra creșterii tensiunii arteriale.

CITEȘTE ȘI:
Cum să coaceți perele necoapte: 3 moduri care chiar merg

Îmbunătățește digestia și ameliorează simptomele constipației

Dacă suferiți de reflux acid, constipație, gaze, balonare sau disconfort gastric, înseamnă că alimentele pe care le consumați nu sunt digerate corespunzător. Acest lucru reduce capacitatea organismului dumneavoastră de a absorbi nutrienții din alimente și poate duce la probleme grave de sănătate pe termen lung.

Știați că nu puteți digera alimentele fără magneziu? O deficiență de magneziu agravează problemele digestive.

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului
De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Fără magneziu, organismul nu poate produce acid clorhidric, nu poate elibera enzime pentru a digera carbohidrații, proteinele și grăsimile și nici nu poate repara și proteja organele digestive (esofag, stomac, intestine, pancreas și colon). Imediat ce puneți mâncare în gură, magneziul intră în acțiune.

Ajută la producerea de enzime în salivă care descompun alimentele în bucăți mai mici, ajutând întregul proces digestiv. Hormonii care fac ca stomacul să producă acid au nevoie de suficient magneziu. Fără ea, alimentele nu pot fi digerate.

După stomac, alimentele intră în intestine, unde pancreasul produce mai multe enzime care descompun alimentele în substanțe nutritive. Pancreasul are nevoie de magneziu pentru a crea aceste enzime vitale. Magneziul contribuie, de asemenea, la sănătatea pancreasului, ajutând la prevenirea pancreatitei și a cancerului pancreatic.

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului
De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Dintre toate problemele digestive, constipația este cel mai frecvent rezultat final al unei digestii deficitare. Unul dintre simptomele deficienței de magneziu este constipația. Potrivit Asociației Americane de Gastroenterologie, 16% dintre adulți (inclusiv o treime dintre cei peste 60 de ani) suferă de constipație cronică, ceea ce înseamnă că au trei sau mai puține scaune pe săptămână.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune alimente pentru a îți proteja pielea de soare

Protejează împotriva diabetului

Magneziul este esențial pentru prevenirea diabetului de tip 2 la persoanele cu niveluri ușor ridicate de zahăr în sânge. Magneziul este implicat în creșterea sensibilității la insulină. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că deficitul de magneziu este frecvent în tulburările metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 și rezistența la insulină.

Un studiu din 2014 arată că deficitul de magneziu este asociat cu o “fază de răspuns acut” care contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2. În cadrul studiului, persoanele cu prediabet care aveau un nivel scăzut de magneziu au primit suplimente de magneziu. Administrarea de suplimente de magneziu reduce nivelul de proteină C reactivă. Nivelul de proteină C reactivă este ridicat la persoanele cu diabet.

Atunci când se suferă deja de diabet de tip 2, deficitul de magneziu este asociat cu scăderea controlului glicemic, retinopatie diabetică (afectarea ochilor care duce la orbire), nefropatie (afectarea rinichilor care duce la insuficiență renală), neuropatie (afectarea nervilor) și afectarea picioarelor. Prin urmare, oamenii de știință recomandă cu insistență suplimentele de magneziu din cauza riscului ridicat al acestor probleme în rândul diabeticilor de tip 2.

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului
De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Asociația Americană de Diabet afirmă că suplimentele de magneziu pot genera, de asemenea, rezultate mai pozitive pentru sănătatea persoanelor cu diabet insulino-dependent (tip 1). În cadrul studiilor, pacienții cu diabet de tip 1 care au luat magneziu au îmbunătățit controlul metabolic, au crescut nivelul colesterolului bun (HDL) și au scăzut nivelul trigliceridelor, ceea ce reduce riscul de probleme cardiace.

CITEȘTE ȘI:
Curmalele pentru diabet: Beneficii și efecte secundare

Menține sănătatea oaselor

Se știe că organismul are nevoie de calciu pentru a construi oasele. Dar calciul este doar unul dintre mineralele necesare pentru a menține oasele puternice și flexibile. Partenerul său, magneziul, este la fel de vital (este ajutat de minerale precum borul, cuprul, nichelul, fosforul, siliciul și zincul). Corpul adultului conține aproximativ 25 de grame de magneziu, din care mai mult de jumătate se găsește în oase.

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului
De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Se știe că magneziul încetinește ritmul în care se descompun oasele. Iar deficitul de magneziu poate duce la fragilitate. Un studiu din 2013 afirmă că nivelurile echilibrate de magneziu din oase sunt cruciale pentru sănătatea scheletului: deficiența de magneziu contribuie la pierderea de os din oase:

  • efectele asupra “formării cristalelor” în celulele osoase.
  • efecte asupra cantității de hormon circitroidian produs (nivelul de calciu absorbit de organism este controlat de hormonul peri-tiroidian)
  • provoacă inflamarea oaselor.

Magneziul este, prin urmare, important în prevenirea pierderii oaselor. Studiile arată că persoanele care primesc mai mult magneziu în alimente și suplimente au o densitate minerală osoasă mai mare. Acest lucru este important pentru reducerea riscului de fracturi osoase și de osteoporoză.

Citește și aceste articole:

De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete