De ce zambesc bebelusii in somn?

De ce zâmbesc bebelușii în somn?

De ce zâmbesc bebelușii în somn? Este o întrebare pe care mulți părinți sunt curioși să o descopere atunci când își văd bebelușii zâmbind în somn. Află și tu!

Să-ți privești bebelușul zâmbind în somn este foarte important pe scara drăgălășeniei – alături de îmbrățișarea bebelușului și de primele încercări drăguțe de a bate din palme.

In timp ce un zâmbet capturat în timpul somnului este o completare minunată pentru cartea ta de amintiri, ai putea fi, de asemenea, martoră la ceva revelator despre creșterea și dezvoltarea copilului tău.

Bebelus care zambeste
Bebelus care zambeste. Photo by Victoria_Borodinova

De ce zâmbesc bebelușii?

Atunci când un bebeluș zâmbește, răspunsul tipic nu este de a întreba de ce, ci de a zâmbi excesiv în speranța de a obține mai mult. Cu toate acestea, deoarece reperele precum zâmbetul și mersul în patru picioare pot fi folosite pentru a urmări progresul bebelușului, se poate acorda o atenție specială motivului pentru zâmbetul fără dinți al bebelușului tău.

1. Zâmbete Reflex

Acest tip de zâmbet este de obicei scurt și poate apărea fără un motiv real. Este posibil să observi că bebelușul tău începe să zâmbească cu adevărat în jurul vârstei de 3 luni. În realitate, însă, este posibil ca acesta să fi reușit să topească o inimă sau două cu zâmbetele sale în timp ce era ascuns în burtica ta.

Studiile au arătat că fetușii sunt capabili să zâmbească în jurul a 33 de săptămâni de sarcină. Acest tip de zâmbet este deseori descris ca fiind un gest reflex – la fel ca lovirea sau suptul degetului mare în uter. Ele pot avea loc fără reacție și, de obicei, nu au nevoie de stimulare vizuală pentru a se produce. 

CITEȘTE ȘI:
Top 10 articole de luat la plajă pentru copii mici și bebeluși

2. Gaze

Un alt motiv potențial pentru zâmbet ar putea fi pur și simplu că bebelușul tău are gaze! Bebelușii au fost descriși ca zâmbind în timp ce elimină gaze sau în timpul scaunelor.

3. Zâmbete sociale

La aproximativ trei luni, este posibil să observați o schimbare în modul în care copilul tău alege momentele în care să zâmbească. Până în acest moment, i s-a oferit ocazia de a interacționa cu mediul înconjurător. Este posibil ca bebelușii să fi învățat unele indicii sociale. Zâmbetele sociale apar în această perioadă ca un semn de implicare atentă cu un îngrijitor interactiv.

Indiferent dacă este sau nu un reflex, social sau o reacție la trecerea gazelor, poți alege să interpretezi zâmbetul copilului tău așa cum crezi tu că este mai bine. Important este ca acesta să fie sănătos și să se implice în mediul înconjurător.

Cum influențează REM zâmbetul bebelușului tău?

Poate că pare linistit în exterior, dar în timp ce dormim se întâmplă multe în corpul nostru. Vom arunca o privire în capul nostru pentru a înțelege cum tipurile de somn pe care le experimentăm ne ajută să avem zâmbete pe față în timp ce dormim.

Corpul tău trece de obicei prin două tipuri de somn: somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) și somnul fără mișcări rapide ale ochilor (non-REM). Treci prin toate etapele fiecărui tip de somn de mai multe ori pe noapte. Vom lua în considerare în mod special somnul REM, care este cel mai probabil să apară zâmbetul în timpul somnului. 

CITEȘTE ȘI:
Nu acoperi căruciorul copilului cu pătura în timpul verii

1. Somnul non-REM

Există 3 stadii ale somnului non-REM:

 • Stadiul 1: Aici, corpul tău face trecerea de la starea de veghe la cea de somn ușor. Durează câteva minute, timp în care bătăile inimii, respirația și mișcările ochilor vor încetini. De asemenea, veți simți că mușchii încep să se relaxeze.
 • Stadiul 2: Aceasta este faza de dinaintea trecerii de la somnul ușor la cel mai profund. Se caracterizează prin bătăi ale inimii și respirație mai lente. Vei observa, de asemenea, că mușchii tăi încep să se relaxeze și mai mult. Aceasta este cea mai repetată etapă de somn a corpului nostru.
 • Stadiul 3: În acest stadiu, corpul tău se află în somn profund. Bătăile inimii și respirația ta încetinesc la minim, în timp ce mușchii tăi se relaxează și mai mult. 

2. Somnul REM

Acest lucru se întâmplă după aproximativ 90 de minute de somn. În această fază, ochii se vor mișca rapid în spatele pleoapelor și începi să te apropii de trezire. Respirația ta devine mai rapidă și neregulată, în timp ce ritmul cardiac și nivelul sângelui cresc până la aproximativ punctele experimentate în timpul orelor de veghe.

În această fază a somnului, vei avea parte de o paralizie temporară a mușchilor picioarelor și brațelor pentru a te împiedica să devii prea entuziast și să-ți pui în practică visele.

CITEȘTE ȘI:
Este sigur să bei ceai negru în timpul sarcinii?

Dacă observi că bebelușul tău zâmbește sau râde în timp ce doarme, probabil că acest lucru se întâmplă în timpul acestei faze, deși la copii este cunoscută mai degrabă sub numele de “somn activ”.

Studiile au arătat că, în această fază, bebelușii pot avea zâmbete, grimase, mișcări ale corpului și capacitate de a suge.

Analiza motivelor pentru care bebelușii zâmbesc în timpul somnului 

Bebelușii zâmbesc din reflex, fără să vrea sau fără să fie o reacție la o persoană sau la un lucru. Cu timpul, este posibil să observați că micuțul zâmbește atunci când elimină gaze sau scaun, poate ca răspuns la senzația plăcută.

Există și cazuri în care bebelușii au reacții senzoriale la gust sau miros. Nu este neobișnuit ca bebelușii să întinda un zâmbet atunci când intră în contact cu un miros sau un gust pe care îl consideră plăcut.

Pe măsură ce copiii devin mai familiarizați cu mediul înconjurător, este posibil să observi că bebelușul tău începe să zâmbească atunci când vede o față cunoscută sau poate pentru că știe că va produce o reacție din partea ta. Cu toate acestea, când vine vorba de bebelușii care zâmbesc în somn, există încă o zonă gri.

Din moment ce nu avem cum să știm dacă bebelușii visează sau ce visează, putem presupune că zâmbetul lor, care apare de obicei în timpul somnului activ, este un act reflex și este cel mai probabil involuntar. 

CITEȘTE ȘI:
Cum se face piureul din fructe, legume și carne pentru copii?

În cazul în care bebelușii visează totuși, un zâmbet în vis ar putea fi o reacție la o amintire care a avut loc în timpul zilei sau la un eveniment pus cap la cap de subconștientul lor.

Poate fi zâmbetul unui bebeluș un semn de avertizare?

Să surprinzi zâmbetul unui bebeluș în timpul somnului este întotdeauna o bucurie de experimentat. Cu toate acestea, există însă rare ocazii în care acest zâmbet poate spune că este vorba de ceva mai grav.

Crizele gelatinoase sunt o formă extrem de rară de epilepsie. Această afecțiune se observă de obicei cu crize de râs incontrolabile. În unele momente, sunetele asemănătoare cu râsul pot fi combinate cu contorsionarea feței într-un zâmbet. Convulsiile gelastice pot prezenta, de asemenea, înroșirea, bătăile rapide ale inimii și respirația alterată.

Aceste crize sunt extrem de rare, reprezentând aproximativ 1% din toate cazurile de epilepsie. Deși rare, dacă vă îngrijorează faptul că bebelușul dumneavoastră ar putea suferi acest tip de criză, solicitați imediat ajutor medical.

Cum să-ți faci copilul să zâmbească

Pe măsură ce bebelușul devine mai conștient de mediul înconjurător, este ușor să îl surprinzi zâmbind la un obiect sau altul, sau pur și simplu exprimându-și bucuria că ești acolo și prezent alături de el.

CITEȘTE ȘI:
Cum să îți ajuți copilul să se adapteze la școală: 7 sfaturi de specialitate

Zâmbetul bebelușului tău ca reacție la evenimente este, de asemenea, o modalitate bună de a observa că simțurile sale funcționează corect, pe măsură ce se folosește de ele pentru a deveni mai conștient de mediul înconjurător.

Aceste momente pot fi incredibil de sănătoase, așa că este de înțeles să vă doriți ca bebelușul tău să zâmbească des. Deși este cu siguranță în regulă dacă bebelușul tău nu zâmbește atât de des pe cât ți-ai dori, iată câteva modalități care ar putea genera mai multe zâmbete din partea copilului tău:

 • Implică-te alături de bebelușul tău în timpul interacțiunilor precum hrănirea, îmbrăcarea și îmbăierea.
 • Citește-i copilului tău.
 • Cânta-i copilului tău.
 • Fă-i fețe amuzante.
 • Potrivește reacțiile copilului tău – când zâmbește, întoarce-i un zâmbet.
 • Reacționează cu entuziasm atunci când bebelușul tău chicotește, suge, râgâie sau răspunde în mod pozitiv la mediul înconjurător.

Concluzii

Pentru un gest atât de mic, pe fața unei ființe atât de mici, zâmbetele de bebeluș sunt capabile să producă mari reacții de fericire și emoție din partea celorlalți.

Un bebeluș care zâmbește în somn este o reacție complet normală și o parte așteptată a dezvoltării sale. Dacă copilul tău zâmbește frecvent în somn, ar putea să nu însemne nimic mai mult decât o reacție reflexă, sau poate că pur și simplu își reia o amintire fericită de mai devreme în cursul zilei.

CITEȘTE ȘI:
Efectele secundare ale dispozitiv intrauterin și cum să le gestionezi

Să înveți de ce zâmbește, plânge, chicotește și multe altele, este o parte interesantă a procesului de cunoaștere și de iubire a copilului tău. Cu toate acestea, în cazul în care ai întrebări sau preocupări legate de starea de bine sau de dezvoltarea bebelușului tău, este întotdeauna o decizie bună să te consulți cu medicul pediatru.

Surse:

 1. Kurjak A, Azumendi G, Vecek N, et al. Mișcările mâinilor fetale și expresia facială în sarcina normală, studiate prin ecografie cvadridimensională. J Perinat Med. 2003;31(6):496-508. doi:10.1515/JPM.2003.076
 2. Messinger D, Fogel A. Dezvoltarea interactivă a zâmbetului social. Adv Child Dev Behav. 2007;35:327-366. doi:10.1016/b978-0-12-009735-7.50014-1
 3. Clé M, Maranci JB, Weyn Banningh S, Lanfranchi J, Vidailhet M, Arnulf I. Zâmbind adormit: Un studiu al expresiilor emoționale fericite în timpul somnului adulților. J Sleep Res. 2019;28(4):e12814. doi:10.1111/jsr.12814
 4. Ednick M, Cohen AP, McPhail GL, Beebe D, Simakajornboon N, Amin RS. O analiză a efectelor somnului în primul an de viață asupra dezvoltării cognitive, psihomotorii și a temperamentului. Somnul. 2009;32(11):1449-1458. doi:10.1093/sleep/32.11.1449
 5. Forestell CA. Percepția aromei și dezvoltarea preferințelor la sugarii umani. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 3:17-25. doi:10.1159/000478759
 6. Téllez-Zenteno JF, Serrano-Almeida C, Moien-Afshari F. Convulsiile gelastice asociate cu hamartroame hipotalamice. O actualizare a prezentării clinice, diagnosticului și tratamentuluiNeuropsychiatr Dis Treat. 2008;4(6):1021-1031. doi:10.2147/ndt.s2173
 7. Uribe-San-Martin R, Ciampi E, Lawson-Peralta B, et al. Epilepsie gelastică: Dincolo de hamartroamele hipotalamice. Epilepsy Behav Case Rep. 2015;4:70-73. Published 2015 Aug 16. doi:10.1016/j.ebcr.2015.07.001
CITEȘTE ȘI:
Bebeluș cu nas înfundat: ce trebuie făcut și principalele cauze
Arată mai multe +
{{ content }}
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul De ce zâmbesc bebelușii în somn? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

De ce bebelușul nu doarme noaptea?
Acneea bebelușului, cauze si tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii