12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Dezvoltarea bebelușului până la un an: ce trebuie să știe părinții?

Acest articol se referă la ceea ce poate face, spune sau înțelege un bebeluș în primul an de viață. Este o bună referință pentru părinții care doresc să știe mai multe despre ceea ce face bebelușul lor.

Trebuie să citești asta...

Primul an al unui bebeluș este o perioadă foarte interesantă și plină de reverențe. Dar, împreună cu emoțiile de bucurie și momentele fericite, părinții experimentează și sentimente de anxietate. Se dezvoltă corect copilul? Se încadrează în normele de vârstă? Aceste îngrijorări pot strica primul an de viață de părinte. Prin urmare, este important să știți cum se dezvoltă copilul până la un an și la ce trebuie să fiți atenți.

1 lună

După naștere există o perioadă de adaptare. Copilul – la mediu, părinții – la noul lor statut și responsabilități, se familiarizează cu copilul. În prima lună, sugarul doarme practic tot timpul și mănâncă în timpul pauzelor. Mișcările sale sunt haotice, iar el își concentrează foarte prost ochii. Până la sfârșitul primei luni, apar trăsăturile faciale și trece umflarea. Bebelușul începe să își recunoască mama după miros și voce.

În această perioadă este important să vorbiți cu bebelușul pe un ton calm sau să îi cântați cântece. Pentru ca bebelușul dvs. să se dezvolte bine, el are foarte multă nevoie de contact tactil.

2 luni

În această perioadă, activitatea bebelușului crește, somnul din timpul zilei scade, iar acesta reacționează la sunete: întoarce capul, merge și are reflexe de supt.

Pentru dezvoltarea bebelușului dumneavoastră este important să vorbiți mult cu el și să-i oferiți contact tactil. Puteți pune un mobil în pătuț pentru ca bebelușul să învețe să observe obiectele.

CITEȘTE ȘI:
Ce este bun pentru arsuri la stomac în timpul sarcinii

3 luni

Părinții încep să observe noile abilități ale bebelușului: își ține bine capul, începe să se întoarcă pe o parte, timpul de somn scade. Copilul trage în gură tot ce are în mâini, reflexul de prindere se dezvoltă activ.

Copilul folosește plânsul pentru a cere atenție și pentru a-și arăta sentimentele. Începe să își recunoască rudele și le zâmbește. La această vârstă, se recomandă să cumpărați un covoraș de dezvoltare, jucării mici și zornăitoare. Îi puteți spune povești scurte și simple, imitând sunetele animalelor și schimbând coloritul emoțional în funcție de poveste.

Potrivit cercetărilor americane, primele 1.000 de zile de la concepție până la sfârșitul celui de-al doilea an de viață reprezintă o perioadă importantă care influențează restul vieții.

Pentru ca fătul să se dezvolte pe deplin, mama trebuie să aibă o alimentație prenatală adecvată, iar după naștere – alăptarea exclusivă a copilului la sân în primele 6 luni, dacă nu există contraindicații, după care – o alimentație complementară adecvată.

Copilul este total dependent de îngrijirea adulților, de aceea este extrem de important să se creeze un mediu favorabil și prietenos, necesar pentru dezvoltarea unor legături puternice cu îngrijitorii, punând bazele unei creșteri depline și sănătoase.

4 luni

Bebelușul începe să înțeleagă discursul care i se adresează și reacționează la cuvintele celorlalți. Se răsucește pe părți și pe spate din ce în ce mai ușor, se târăște pe burtă și ridică obiecte în mod conștient.

CITEȘTE ȘI:
Copilul este pretențios la mâncare? 9 moduri de a-i învăța pe copii obiceiuri sănătoase

Bebelușul începe să răspundă la numele său, bâlbâind primele sunete, există jucării preferate. Bebelușul începe să asculte muzică, așa că ar trebui să cumpărați jucării cu efecte sonore, care se rotesc sau vibrează.

5-6 luni

5-6 luni

Copilul începe deja să stea în șezut, poate încerca să se târască și are o salivație abundentă din cauza dentiției. Se recomandă introducerea alimentelor complementare – la această vârstă organismul este pregătit să se familiarizeze cu alimente noi.

Copilul este foarte activ și entuziast în legătură cu totul. Abilitățile de comunicare se dezvoltă, copilul este fericit cu cei dragi și precaut față de străini, apar obiceiurile și ritualurile.

La această vârstă este important să oferiți jucării pentru dezvoltarea motricității fine: sortatoare, dantelării grosiere, fascicole, piramide.

Asigurați-vă că nu există piese mici, deoarece un copil le poate înghiți sau le poate băga în nas.

7-8 luni

La această vârstă, bebelușii încep să își imite în mod conștient părinții și alți adulți din jurul lor. Copilul stă deja cu încredere, încearcă să se ridice în picioare, se târăște și este în mod constant curios de mâncarea și băuturile de la masa comună.

Bebelușul distinge multe obiecte, recunoaște oamenii și se arată interesat de diferite jucării. Puteți începe deja să învățați cu el numele animalelor și sunetele pe care le scot.

CITEȘTE ȘI:
Când pot mânca bebelușii paste?

9 -11 luni

Mulți bebeluși încep deja să meargă ținându-se de mâna adultului. Le erup dinții dentare, așa că în dieta lor intră din ce în ce mai multe alimente solide. Comportamentul copilului devine din ce în ce mai conștient, el înțelege ce vrea și învață să obțină ceea ce vrea.

Copilul devine interesat de alți copii, îndeplinește cereri simple, arată prima grijă pentru mama sa. La această vârstă, trebuie să oferiți copilului cărți cu pagini luminoase, cărți cu animale, fructe și legume, jucării. În mod clar și pe înțelesul copilului să pronunțe numele, astfel încât vocabularul său să se extindă.

Oamenii de știință americani au efectuat o serie de studii și au ajuns la concluzia că particularitățile creșterii intrauterine pot fi asociate cu boli la vârsta adultă, cum ar fi ateroscleroza sau bolile coronariene.

Potrivit oamenilor de știință de la Institutul Mamei și Copilului din Varșovia, o dietă vegetariană strictă nu este potrivită pentru bebeluși – pentru dezvoltarea completă a corpului copilului trebuie să primească proteine animale.

1 an

La vârsta de un an, copiii sunt în continuă mișcare, explorează în mod activ lumea și interacționează cu ceilalți. Copilul adoptă obiceiurile și expresiile faciale ale părinților săi și se străduiește din ce în ce mai mult să devină independent. Înțelege discursul care îi este adresat și încearcă să își exprime gândurile.

CITEȘTE ȘI:
Care este modul corect de a vă învăța copilul să citească?

La această vârstă le puteți oferi copiilor diferite jucării și jocuri creative. Principalul lucru este că nu există piese mici. Copilul poate avea deja propriile preferințe și activități preferate.

Este important să îi dezvoltați potențialul și să direcționați activitatea copilului spre învățarea de noi abilități. Într-un mod jucăuș, trebuie să îi arătați copilului cum funcționează lumea.

Este important ca părinții să nu uite că toate normele sunt relative. Un copil se poate dezvolta în ritmul său propriu. Numai un specialist poate evalua starea lui de sănătate după o examinare completă.

CITEȘTE ȘI:
Planificarea sarcinii: Controale de sănătate pe care să le faci înainte de a deveni părinți

Citește și aceste articole:

 • Poți bea bere în timpul alăptării? Ce spun specialiștii
  Îți dorești să alăptezi și îți întrebi dacă poți bea bere în timpul alăptării? Află ce spun specialiștii și ce riscuri poți avea beți o bere în timpul alăptării! Explorăm împreună acest subiect controversat și îți oferim informații utile și recomandări de la medici. Nu mai aștepta și descoperă acum!
 • Copilul nu vrea să meargă la culcare? 8 Lucruri pe care să le faci
  Copilul nu vrea să meargă la culcare? Descoperă 8 lucruri pe care să le faci pentru a-ți ajuta copilul să se pregătească pentru somn și să aibă o odihnă bună și sănătoasă. Nu mai sta pe gânduri și accesează acest articol pentru a afla mai multe despre cum să faci ca copilul tău să meargă la culcare ușor și fără probleme!
 • Poți face tatuaje în timpul sarcinii? Este bine sau nu?
  Poți face tatuaje în timpul sarcinii? O întrebare pe care o au mamele însărcinate în mod constant. Află mai multe despre efectele tatuajelor și riscurile asociate, precum și despre alte detalii importante despre acest subiect.
 • Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?
  Dureri vaginale în timpul sarcinii? Aflați care sunt și cum […]
 • Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
  Dacă vă întrebați dacă puteți lua melatonină în timpul sarcinii, […]

Articolele de pe acest site sunt doar cu scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete