8.8 C
București
joi, martie 30, 2023

Dieta fără carbohidrați și slăbitul – Cât de eficientă este?

Dieta fără carbohidrați este un tip de dietă săracă în carbohidrați care restricționează sau elimină alimentele care conțin carbohidrați. Aflați dacă această dietă populară pentru pierderea în greutate vă poate ajuta să pierdeți kilograme.

Trebuie să citești asta...

Creșterea în greutate și obezitatea au devenit o problemă comună la nivel mondial. Un stil de viață sedentar, un program ocupat și alimentele procesate nesănătoase/ambalate ușor disponibile au devenit contribuitori semnificativi la obezitate.

Totodată, majoritatea oamenilor se concentrează doar pe exerciții fizice și neglijează importanța unei diete sănătoase în încercarea de a reduce greutatea. Cu toate acestea, multe tipuri diferite de diete prezente ajută în mod eficient la pierderea în greutate dacă sunt adoptate în mod corespunzător pentru o perioadă scurtă de timp.

Dietele fără carbohidrați ajută la scăderea în greutate. Ele ajută, de asemenea, la combaterea altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul. Planul de dietă fără carbohidrați a devenit popular datorită rezultatelor sale productive și rapide sau a schimbărilor vizibile.

Dieta fără carbohidrați și slăbitul - cât de eficientă este?
Dieta fără carbohidrați și slăbitul - cât de eficientă este?

Slăbitul cu dieta fără carbohidrați: Prezentare generală

Atunci când urmați o dietă fără carbohidrați, organismul folosește grăsimea stocată pentru a obține energie din cauza lipsei de carbohidrați. Ca urmare, ardeți mai multe grăsimi. Un alt principiu pentru pierderea în greutate este de a rămâne pe un deficit de calorii.

Atunci când urmați o dietă săracă în carbohidrați, consumați și mai puține calorii. Prin urmare, oamenii adoptă adesea această dietă pentru pierderea în greutate.

Pierderea în greutate include o dietă cu deficit de calorii cu restricție de alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi dulciuri, chipsuri, pâine etc. Persoanele care urmează o dietă fără carbohidrați încep să piardă în greutate la sfârșitul a 2 săptămâni.

CITEȘTE ȘI:
Câți carbohidrați și proteine sunt permise într-o dietă de 1.500 de calorii?

Aceste diete sunt eficiente pentru o perioadă scurtă de timp și nu ar trebui să le urmați pentru o perioadă lungă de timp. Dieta keto este un exemplu de dietă săracă în carbohidrați.

Urmând o dietă săracă în carbohidrați crește cetonele din corpul nostru, care descompune grăsimile pentru a le folosi ca sursă de energie. Prin urmare, scade semnificativ greutatea, dar urmând-o pentru o perioadă îndelungată de timp va fi periculoasă pentru organism. Aceasta duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi crampele, eroziunea osoasă (efect secundar al cetozei), oboseala, tulburarea ciclului menstrual, constipația, anxietatea etc.

O dietă săracă în carbohidrați restricționează consumul de alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi dulciurile, pastele și pâinea. Totodată, restricționează fructele și legumele bogate în carbohidrați.

Într-o dietă săracă în carbohidrați, consumul total de carbohidrați este limitat la 50 până la 150 de grame pe zi. Deoarece fiecare gram de carbohidrați furnizează patru calorii, un aport zilnic de carbohidrați de 200 până la 500 de calorii este rezonabil.

Astfel, restul caloriilor zilnice rămase provin din surse de proteine și grăsimi. Această dietă este bogată în proteine, grăsimi și legume dense în nutrienți. De asemenea, ea cere evitarea carbohidraților care se găsesc în cereale și cartofi. Alimentele lactate care sunt în mod specific sărace în grăsimi pot fi excluse în dieta low-carb.

Alimente de consumat

 • Non-Veg: Ouă, pui slab, ton, sardine, somon, hering, etc.
 • Legume: Spanac, broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles, varză de Bruxelles, varză kale, dovlecei, castraveți, salată verde, morcovi etc.
 • Fructe: Mere, portocale, pepene galben, fructe cu stea, lămâie, măr verde, pere, afine, căpșuni etc.
 • Fructe cu coajă lemnoasă și semințe: Migdale, nuci, semințe de floarea-soarelui, etc.
 • Grăsimi și uleiuri: Ulei de cocos, unt, ulei de măsline, ulei de pește, etc.

Alimente de evitat

 • Zahăr: Băuturi răcoritoare, sucuri de fructe, agave, bomboane, înghețată etc., cu adaos de zahăr.
 • Cereale rafinate: Grâu, orez, orz și secară, pâine, cereale și paste făinoase.
 • Grăsimi trans: Uleiuri hidrogenate sau parțial hidrogenate.
 • Produse lactate: Lapte, iaurt, brânză de vaci, etc.
 • Alimente foarte prelucrate
 • Legume cu amidon: Sfeclă, porumb, cartofi albi, mazăre verde, etc.
 • Cereale și leguminoase care conțin carbohidrați.
CITEȘTE ȘI:
Câte calorii trebuie să mănânce bărbații în fiecare zi

Nota Organics Food

Dietele sărace în carbohidrați sunt un tip de dietă de modă; aceste diete au ca rezultat o pierdere în greutate temporară sau pe termen scurt. Ajută la pierderea rapidă a greutății, dar, de asemenea, crește rapid în greutate după ce o întrerupeți.

Astfel de diete de modă restricționează lactatele, legumele, cerealele și alimentele bogate în fibre, ceea ce privează organismul de alți micronutrienți și minerale esențiale, depășind avantajele unei diete sărace în carbohidrați.

O dietă fără în carbohidrați poate provoca probleme metabolice, slăbiciune, dureri de cap, respirație urât mirositoare și alte probleme de sănătate.

Dieta fără carbohidrați și slăbitul - cât de eficientă este?
Dieta fără carbohidrați și slăbitul - cât de eficientă este?

Câteva tipuri populare de diete fără carbohidrați

Dieta ketogenică

Dieta ketogenică este bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. Scopul unei diete keto este de a limita carbohidrații suficient de mult, ceea ce are ca rezultat intrarea organismului dumneavoastră într-o stare metabolică cunoscută sub numele de cetoză.

Ca urmare, nivelul de insulină din organism scade, producând mulți acizi grași din rezervele sale de grăsime. Majoritatea acestor acizi grași ajung la ficat, care îi transformă în cetone.

Cetonele se referă la compușii solubili în apă care furnizează energie creierului dumneavoastră. În consecință, creierul se bazează foarte mult pe cetone mai degrabă decât pe carbohidrați.

Unele variante ale acestei diete limitează, de asemenea, aportul de proteine, deoarece excesul de proteine poate diminua numărul de cetone produse.

CITEȘTE ȘI:
Cine arde caloriile mai repede și când. Poate fi acest proces accelerat?

Conform studiile, dieta ketogenică ajută la pierderea grăsimii corporale și, prin urmare, este populară în rândul oamenilor, în special al culturistilor. Într-o dietă ketogenică, carbohidrații sunt de obicei restricționați la mai puțin de 50 de grame pe zi și, ocazional, la doar 20-30 de grame.

Dieta Atkins

Dieta Atkins este bine cunoscută pentru conținutul său scăzut de carbohidrați. Această dietă este împărțită în etape pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate și pune accentul în primul rând pe proteine și grăsimi, limitând în același timp aportul de carbohidrați.

Dieta Atkins ajută la pierderea în greutate prin schimbarea obiceiurilor alimentare actuale. Totodată, pretinde a fi un mod sănătos de a mânca pentru tot restul vieții.

În conformitate cu studii, este o modalitate considerabil de sănătoasă de a pierde în greutate, de a crește energia sau de a îmbunătăți condițiile de sănătate, inclusiv hipertensiunea arterială sau sindromul metabolic, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține acest lucru.

Dieta fără carbohidrați

O dietă fără carbohidrați sau o dietă cu restricție de carbohidrați este ceea ce se numește în general. În comparație cu o dietă occidentală convențională, acest plan de masă este mai puțin bogat în carbohidrați și mai bogat în proteine.

Carnea, peștele, ouăle, nucile, semințele, legumele, fructele și grăsimile sănătoase sunt prioritizate. Indivizii ar trebui să evite alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi cerealele, produsele lactate bogate în carbohidrați, cartofii, băuturile zaharoase și mesele nesănătoase bogate în zahăr.

CITEȘTE ȘI:
10 efecte nocive ale săritului peste micul dejun

Nota Organics Food

Persoanele cu rezistență la insulină și diabet au un risc crescut de creștere în greutate. O dietă săracă în carbohidrați reduce greutatea și scade nivelul glicemiei pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, pe termen lung, dezavantajele unei diete sărace în carbohidrați depășesc avantajele. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unor comportamente adecvate în ceea ce privește stilul de viață este esențială pentru a justifica călătoria de pierdere în greutate.

Concluzie

Un program eficient de gestionare a greutății este cheia de boltă a unei vieți sănătoase. Adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui stil de viață adecvat este crucială pentru o călătorie durabilă de pierdere în greutate.

Totodată, trebuie să înțelegem elementele esențiale care stau la baza unei alimentații corecte, necesitățile nutritive, activitatea fizică, modificările corecte ale stilului de viață și o abordare holistică a pierderii în greutate. Metodele de pierdere în greutate pe scurtătură nu pot egala niciodată o alternativă sănătoasă și durabilă.

Dietele la modă au câștigat multă popularitate într-o perioadă scurtă de timp. Dar experții în sănătate și dieteticienii înregistrați nu cred că aceste diete de modă, cum ar fi dietele fără carbohidrați, sunt benefice pe termen lung.

Evitați să urmați dietele la modă care restricționează alegerile alimentare sau grupurile de alimente.

O dietă echilibrată, cu modificările necesare pentru obiectivele dumneavoastră de sănătate, va produce rezultatele dorite. O călătorie reușită pentru pierderea în greutate combină mai mulți factori, de la schimbarea stilului de viață la modificarea alimentelor.

CITEȘTE ȘI:
Calorii nutriție și beneficii pentru sănătate ale piersicilor

Urmarea unor diete foarte restricționate, ignorarea carbohidraților vă poate oferi o pierdere în greutate pe termen scurt, dar o pierdere în greutate sănătoasă și consistentă are nevoie de răbdare și timp.

Întrebări frecvente (FAQ)

Cât poți slabi într-o săptămână cu o dietă fără carbohidrați?

O dietă săracă în carbohidrați necesită un regim strict și o monitorizare constantă. Aceasta implică consumul a doar aproximativ 50 până la 150 de grame de carbohidrați pe zi.

Cu condiția ca o persoană să respecte o dietă săracă în carbohidrați, se poate pierde cu ușurință aproximativ 5 kilograme de greutate corporală în 5 săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 2 kilograme pe săptămână.

Poți să slăbești doar prin consumul redus de carbohidrați?

Dietele sărace sau fără carbohidrați cu o cantitate adecvată de proteine și grăsimi sunt destul de eficiente pentru pierderea în greutate. Restrângerea carbohidraților reduce pofta de mâncare și duce la reducerea greutății fără a fi nevoie să urmăriți caloriile.

Cantitatea de carbohidrați de care o persoană are nevoie pentru a pierde în greutate variază în funcție de vârstă, sex, formă corporală și gradul de exerciții fizice.

Reducerea carbohidraților va reduce grăsimea de pe burtă?

Dietele fără carbohidrați pot duce la o pierdere rapidă în greutate a apei, oferind oamenilor rezultate rapide. În 1-2 zile, majoritatea oamenilor observă o schimbare pe cântarul de greutate. Nu se poate viza o anumită parte a corpului pentru pierderea de grăsime.

O dietă săracă în carbohidrați ajută la eliminarea grăsimii viscerale din jurul burții și al organelor. Prin urmare, reducerea carbohidraților poate ajuta la reducerea grăsimii de pe burtă.

De ce nu slăbesc dacă sunt în cetoză?

ACetoza nu duce neapărat la pierderea în greutate. Trebuie să vă aflați într-un deficit caloric pentru ca metabolismul să treacă de la arderea grăsimilor alimentare la arderea grăsimilor corporale stocate.

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii nu reușesc să piardă în greutate în timp ce urmează dieta ketogenică este consumul de prea mulți carbohidrați.

Consumul de carbohidrați trebuie să fie redus drastic pentru a obține cetoza, o stare metabolică în care organismul arde grăsimile și nu glucoza pentru a elibera energie.

De ce nu slăbesc chiar dacă mănânc puțin?

Metabolismul unei persoane decide arderea caloriilor. Dacă o persoană are un metabolism mai ridicat, corpul său arde caloriile mai repede. Organismul este foarte adaptabil.

Dacă o persoană abia consumă alimente, atunci organismul funcționează în „modul de supraviețuire” prin reducerea ratei metabolice. Aceasta înseamnă că organismul arde mai puține calorii decât de obicei, iar greutatea nu scade.

Cel mai bun mod de a reduce greutatea este să vă antrenați în mod regulat și să consumați alimente nutritive, fiind în același timp într-un deficit caloric.

Q. Cât timp ar trebui să țin o dietă săracă în carbohidrați?

O dietă săracă în carbohidrați este foarte restrictivă. Cei mai mulți oameni s-au luptat mult timp cu respectarea unei astfel de diete.

O deficiență de carbohidrați pentru o perioadă îndelungată duce la dureri de cap, oboseală, crampe etc. Acest lucru se datorează faptului că creierul și țesuturile au nevoie de un aport constant de glucoză pentru buna funcționare a creierului și pentru repararea țesuturilor.

O dietă săracă în carbohidrați ar trebui urmată doar pentru o perioadă scurtă de timp sau până când obțineți rezultatele dorite.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI:
9 Beneficii ale pepenelui roșu pentru sănătate

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete