Dieta vegană vs dieta vegetariană: Tot ce trebuie să știți

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Încă de la începutul existenței umane, hrana a însemnat supraviețuire. Dar, la fel ca toate celelalte procese, formele mai simple de alimente au devenit complexe pe măsură ce civilizația umană a progresat. Pe măsură ce evoluția a întâlnit civilizația, credința, credința, religia și penuria au început să aibă un impact asupra alimentației zilnice. Ca urmare, dietele și alimentele vegetariene au început să devină populare și răspândite în jurul anului 700 î.Hr. în India antică și în alte regiuni din Asia.

În 1944, a fost inventat termenul de veganism. Diete asemănătoare dietelor vegane erau răspândite în mai multe comunități și în anumite țări asiatice. Cu toate acestea, este posibil să nu fi fost o replică a actualei diete populare vegane. Prin urmare, se poate spune că dieta vegană este noul copil din cartier.

Aceste diete sunt o formă mai strictă a dietelor vegetariene. Ele exclud carnea de animale, ouăle, fructele de mare, mierea și produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza, untul, iaurtul etc.

Adepții nu folosesc accesorii, articole de îmbrăcăminte sau aditivi derivați de la animale. Aceasta include multe produse de bază, de la perle la blănuri și până la gelatină.

Dietele vegane și vegetariene au beneficiile și limitările lor unice pentru sănătate. Pe lângă beneficiile lor pentru sănătate, miturile despre aceste diete au devenit, de asemenea, un subiect de discuție.

Dieta vegetariană: O introducere în această dietă și în tipurile ei

O dietă vegetariană este un model de alimentație înclinat spre alimente pe bază de plante, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele, cerealele integrale, semințele și nucile. Ea nu include nicio carne de tip animal sacrificat, cum ar fi carnea de porc, vânat, vită sau pasăre, cum ar fi pui, curcan, rață, pește, insecte, proteine animale cum ar fi cheagul sau gelatina și grăsimi derivate din animale.

Cu toate acestea, unele diete vegetariene vă permit să consumați produse de origine animală, cum ar fi ouăle, laptele și mierea, alimente care nu necesită uciderea sau rănirea animalelor. Experții și civilizațiile au clasificat aceste diete în mai multe tipuri, cu mai multe cunoștințe și studii în jurul acestor diete.

Dieta lacto-vo-vegetariană

În latină, Lacto înseamnă lapte, iar Ovo înseamnă ouă. Prin urmare, un vegetarian Lacto-Ovo sau, de asemenea, denumit și vegetarian Ovo-Lacto, este o persoană care mănâncă alimente pe bază de plante.

CITEȘTE ȘI:
15 gustări pe care le mănâncă nutriționiștii în fiecare zi

Acesta exclude carnea, păsările de curte și fructele de mare din dieta lor, dar include ouăle și lactatele. Este un tip prevalent de dietă vegetariană, deoarece vă permite să obțineți nutriția din ouă și lactate fără a sacrifica animale și fără a vă îndepărta de ideea de vegetarianism.

Dieta lacto-vegetariană

O dietă lacto-vegetariană permite consumul de alimente pe bază de plante, lapte și produse lactate, cum ar fi brânza, untul, iaurtul etc. Cu toate acestea, se abține de la consumul de carne, pește și ouă.

Dieta ovo-vegetariană

O dietă ovo-vegetariană cuprinde alimente vegetale și ouă, dar exclude toate tipurile de carne, pește și produse lactate.

Pescatarian

O dietă pescatariană este bazată în principal pe plante. Cu toate acestea, ea include fructe de mare, cum ar fi peștele și crustaceele. Scopul este de a consuma mai multe proteine, ceea ce este perfect pentru cei care nu doresc să excludă complet fructele de mare din dieta lor.

Această dietă este destul de populară în regiunile de coastă, deoarece disponibilitatea fructelor de mare este abundentă și, uneori, este o provocare să cultivi suficiente legume în acele zone. Așadar, vegetarienii din acele zone care consumă fructe de mare sunt pescatarieni.

Proletcultiști

O dietă proletară se concentrează în principal pe consumul de alimente pe bază de plante. Dar, permite, de asemenea, consumul de carne din surse de păsări de curte, cum ar fi puiul, curcanul și vânatul. Deci, cineva care urmează o dietă proletară poate mânca ouă, pui etc. Dar, ca și în cazul dietei pescariene, ideea este de a nu face compromisuri în ceea ce privește aportul de proteine din surse animale.

Pesco-Pollo Vegetarian

După cum sugerează și numele, o dietă vegetariană Pesco-Pollo include alimente pe bază de plante cu carne de pasăre și fructe de mare. Cu toate acestea, ea nu permite consumul de carne roșie.

În cele mai multe societăți, formele de alimentație pescatariene, polotariene și Pesco-Pollo Vegetarian nu sunt considerate vegetariene. În schimb, oamenii consideră că este semi-vegetariană sau flexitariană. Prin urmare, nu se încadrează în practicile vegetariene tradiționale.

Dieta vegană vs dieta vegetariană: tot ce trebuie să știți
Dieta vegană vs dieta vegetariană: Tot ce trebuie să știți

Dieta vegană: O introducere

Dieta vegană este o versiune extinsă a dietei vegetariene standard. Aceasta restricționează fiecare tip de aliment pe care îl restricționează o dietă vegetariană. Dar, pe lângă limitarea consumului de carne animală, pește, ouă etc., restricționează și consumul oricărui aliment de origine animală.

CITEȘTE ȘI:
Lapte de cocos: Beneficii, nutriție și rețete

O dietă vegană, de exemplu, interzice consumul de lapte și produse lactate. De asemenea, veganii nu mănâncă nici măcar miere. Așadar, o dietă vegană permite doar legume, fructe, cereale, semințe și nuci. Este cel mai restrictiv și mai strict tip de vegetarianism.

Principiile veganismului

O dietă vegană este un fel de dietă vegetariană, dar o versiune mai strictă. Donald Watson a inventat cuvântul “vegan” în noiembrie 1944. Veganismul este practica de a evita produsele de origine animală în alimentația proprie, precum și în viața de zi cu zi.

Cei mai mulți cred că veganismul este dincolo de o simplă formă de dietă. Este o poziție etică, de asemenea, deoarece recunoaște drepturile animalelor pe primul plan. Prin urmare, persoanele care urmează principiile veganismului se abțin chiar și de la utilizarea unor bunuri precum:

  • Bunuri fabricate din piele, lână, mătase și săpunuri care folosesc grăsime animală pentru sinteză
  • Ceară de albine, cazeină și proteine din zer care provin din lapte.
  • Produse cosmetice și substanțe care sunt supuse testelor pe animale

De obicei, o dietă vegană are o mulțime de alimente crude, negătite și neprocesate. Prin urmare, oamenii consumă alimente proaspete și naturale. Soia este un ingredient semnificativ în dietele vegane. Laptele de soia înlocuiește laptele de lapte, iar tofu înlocuiește brânza de vaci (paneer).

În ultimii câțiva ani, veganismul s-a transformat într-o mișcare. S-a suprapus peste mișcările pentru mediu și schimbările climatice.

Există, de asemenea, multe dovezi găsite la nivel mondial care demonstrează că veganismul este motivat politic. Din păcate, teoriile conspirației continuă să fie și mai bizare. Aceasta a creat ostilitate față de vegani ca noțiune a unui cult care îi îndeamnă pe alții să li se alăture indiferent de situație.

Diete pe bază de carne vs. diete vegetariene și vegane

Numeroase sondaje organizate în diferite părți ale lumii dovedesc că non-vegetarienii sunt majoritari în comparație cu vegetarienii și veganii. Fiecare loc din lume are delicatesa sa pe bază de carne și se poate face raționamentul pentru acest lucru citând istoria oamenilor care consumă alimente pe bază de carne.

CITEȘTE ȘI:
Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta

Este esențial să înțelegem că non-vegetarienii care urmează diete bazate pe carne în principal nu consumă neapărat carne, pește sau alte produse de origine animală. Cei mai mulți vegetarieni sunt flexitarieni înțeleși greșit ca fiind non-vegetarieni.

Diferența dintre o dietă bazată pe carne și o dietă bazată pe plante este destul de evidentă. Dietele pe bază de carne au de obicei articole din carne sau păsări de curte, cum ar fi carnea de porc, vită, pui, miel, vânat etc.

Dietele bazate pe plante cuprind doar legume, fructe, nuci, cereale integrale, legume cu frunze verzi etc. Dietele vegetariene sunt bazate în principal pe plante în ceea ce privește aspectul filozofic de a nu sacrifica animale, dar folosesc produse de origine animală precum laptele și ouăle.

Alimentele pe bază de carne au un nivel nutrițional relativ mai ridicat decât cele pe bază de plante la unele scoruri. De exemplu, acestea au un conținut mai mare de proteine, fier, riboflavină, tiamină și niacină. Cu toate acestea, este esențial să rețineți că și alimentele pe bază de plante pot obține acești nutrienți.

Alimentele pe bază de carne sunt bogate în calorii și favorizează riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și cancer colorectal, atât la bărbați, cât și la femei, conform unui studiu NCBI.

Diete vegane vs diete vegetariene: asemănări și diferențe

Asemănările dintre dietele vegane și vegetariene sunt că ambele constau în mare parte din alimente pe bază de plante, în special cele fără implicarea laptelui. De exemplu, veganii și vegetarienii înlocuiesc carnea tocată de vită sau de pui cu înlocuitori proteici pe bază de plante, cum ar fi tempeh sfărâmat și jackfruit mărunțit. Ambele planuri de dietă oferă, de asemenea, mai multe beneficii pentru sănătate celor care le urmează.

Nota Organics Food

Ambele diete au un profil bogat în nutrienți, dar dietele vegetariene au un avantaj cu potențialul de a avea mai multe opțiuni dense în proteine. Vegetarienii par să aibă o tensiune arterială mai mică, niveluri mai scăzute de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută și risc de diabet de tip 2 și hipertensiune în comparație cu consumatorii de carne.

CITEȘTE ȘI:
Somon la cuptor cu praz și ardei gras în folie

Aceste planuri de dietă pot chiar să scadă IMC și să reducă șansele de apariție a cancerului, a bolilor ischemice ale inimii și a bolilor cronice la oameni.

Diete vegane vs diete vegetariene: Beneficiile pentru sănătate

Care dintre cele două planuri de dietă este mai bună din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate? Poate fi dificil să răspundeți corect la aceeași întrebare, deoarece dietele vegetariene și vegane au partea lor de avantaje și dezavantaje.

Spre deosebire de vegani, care evită produsele de origine animală, inclusiv lactatele, vegetarienii obțin calciu, vitamina D și fosfor din produsele lactate. Dar, pe de altă parte, veganii vor avea mai multe șanse să își mențină nivelul colesterolului scăzut dacă evită ouăle și lactatele, spre deosebire de vegetarieni.

Veganilor le pot lipsi acizii grași omega-3, în special EPA și DHA, chiar dacă vor consuma surse vegetale care îi furnizează. Cazul vegetarienilor nu este același: ei vor obține EPA și DHA din ouă și produse lactate.

În timp ce aceste diferențe se mențin, un studiu efectuat pe adulți din Argentina a constatat că cei care au urmat stilul de viață vegan sănătos au fost mai sănătoși decât vegetarienii și non-vegetarienii. Studiul a enumerat, de asemenea, stilul de viață vegan sănătos ca fiind

  • Exerciții fizice zilnice
  • Consumul a opt sau mai multe pahare de apă zilnic
  • Urmând o dietă strictă bazată pe plante, cu alimente integrale
  • O bună expunere la lumina soarelui

Diete vegane vs diete vegetariene: Pierderea în greutate

Dacă obiectivul dvs. principal este să pierdeți o parte din greutate, este posibil să trebuiască să aflați care plan de dietă este mai bun pentru pierderea în greutate. Potrivit unui studiu din 2006 cu aproximativ 21.966 de persoane, veganii au un IMC mai mic decât vegetarienii și non-vegetarienii. Probabil că această constatare a rezultat astfel deoarece veganii nu consumă ouă sau orice produse lactate, ci doar produse vegetale care sunt mai sărace în calorii și grăsimi.

Același studiu menționat mai sus a observat, de asemenea, că veganii au câștigat mai puțin în greutate în comparație cu vegetarienii și non-vegetarienii pe parcursul a cinci ani. De asemenea, cei care și-au schimbat planul de alimentație pentru a consuma mai puține produse de origine animală au câștigat cel mai puțin în greutate.

CITEȘTE ȘI:
Fructele de catina – 8 Beneficii si remedii naturale.

Un alt studiu realizat în 2018 a constatat, de asemenea, rezultate similare cu cele ale altor studii. Aceștia au experimentat prin:

  • Separarea participanților 75, făcându-i pe unii să urmeze o dietă cu conținut scăzut de grăsimi,
  • unii să urmeze o dietă vegană,
  • Restul au urmat planul de dietă pe care îl urmau deja, incluzând proteine animale.

După 16 săptămâni, grupul vegan a pierdut mai multă grăsime decât celelalte grupuri, în special în grupul abdomenului. Aceste studii arată că o dietă vegană este mult mai eficientă dacă obiectivul principal este reducerea greutății corporale.

Riscuri și efecte adverse

Deficitele nutriționale sunt în pericol cu orice dietă care restricționează tipurile de alimentație. Atât dietelor vegane, cât și celor vegetariene le lipsesc cantități mai mari de nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, fierul, calciul, vitamina D și vitamina B12, care sunt exclusive produselor de origine animală și produselor lactate.

Potrivit unei cercetări, veganii abia dacă primesc calciu în dieta lor, deoarece se abțin de la produsele lactate. În schimb, veganii se bazează pe soia pentru cea mai mare parte a aportului lor de proteine, dar aceasta are partea ei de probleme. Soia conține un compus numit fitoestrogen. Fitoestrogenul este un hormon sexual feminin care imită hormonul estrogen.

Acumularea acestui hormon la bărbați poate provoca secreția de grăsime și dezvoltarea țesutului mamar, ceea ce duce la ginecomastie, disfuncție erectilă și alte efecte asupra reproducerii.

Un studiu din Elveția a observat că unii vegetarieni ar putea avea un deficit de vitamina B6 și niacină, iar veganii ar putea avea un deficit de acizi grași Omega-3 și zinc mai mare decât cei care consumă produse de origine animală.

Un alt studiu studiu a contrazis convingerea obișnuită că dietele pe bază de plante sunt sănătoase. Acesta a constatat că urmarea unei astfel de diete și consumul de alimente nesănătoase poate crește riscul de boli coronariene.

Nota Organics Food

În general, atât dietele vegane, cât și cele vegetariene duc lipsă de macronutrienți. Cu toate acestea, vegetarienii pot fi mai puțin expuși decât veganii la riscul de a avea deficiențe de acizi grași omega-3, vitamina D, calciu și vitamina B12. De asemenea, majoritatea vegetarienilor consumă lactate și ouă, ceea ce le oferă acces la acești nutrienți.

CITEȘTE ȘI:
Indicele de masă corporală (IMC): ce este și cum se măsoară

Concluzie

Depinde de un individ ce alimente alege să mănânce. Cu toate acestea, este esențial să aveți o dietă echilibrată, indiferent de alegerile și restricțiile alimentare. Dieta este acceptabilă dacă se obțin și se absorb suficient toți nutrienții necesari. Așadar, ar trebui să se ia în considerare toți factorii unui anumit tip de dietă și să se decidă dacă aceasta este potrivită pentru ei sau nu.

Trebuie să urmați un plan de dietă în funcție de cerințele organismului dumneavoastră și de motivul pentru care urmați o dietă. Persoanele care se consideră asociate cu un grup oarecare nu ar trebui să deranjeze sau să îi forțeze pe ceilalți care nu sunt de acord cu opiniile și ideologia lor să fie de acord cu ei.

Pe lângă o dietă sănătoasă și nutritivă, pacea și armonia între oameni sunt primordiale în societate.

Întrebări frecvente (FAQ)

Este mai sănătos să fii vegetarian sau vegan?

A. Efectele pentru sănătate ale dietelor vegetariene și vegane diferă în funcție de fiecare persoană în parte. Cu toate acestea, aceste diete pot fi benefice pentru oameni, deoarece au beneficii unice. Potrivit unui studiu, alimentele pe bază de plante pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

Un alt studiu a constatat că o dietă vegană oferă mai puține calorii decât o dietă non-vegetariană de aceeași cantitate. În același timp, alimentele vegetariene sunt pline de nutrienți și minerale esențiale care pot aduce beneficii unei persoane.

Veganii trăiesc mai mult?

Da, unii vegani trăiesc mai mult datorită beneficiilor nutriționale ale alimentelor pe bază de plante pe care le consumă în principal. Se poate susține cu cercetare prea.

Vegetarienii mănâncă mai multe fructe și legume, iar acest lucru conferă un stil de viață atent la sănătate. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică tuturor veganilor, deoarece intră în joc alți factori care afectează speranța de viață (cum ar fi genetica).

Slăbești mai mult fiind vegan sau vegetarian?

Puteți pierde în greutate cu oricare dintre aceste diete. Dietele vegane și vegetariene oferă diverse beneficii pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, pierderea în greutate depinde și de alți factori, cum ar fi obiceiurile de viață, programul de somn, nivelul de stres și activitățile fizice.

Poate un vegan să mănânce ouă?

Nu, un vegan nu poate consuma ouă. Se presupune că veganii trebuie să evite utilizarea sau consumul de produse și subproduse de origine animală. Această idee de veganism provine din valorile pro-animale care îi limitează pe vegani să consume și să folosească orice este derivat de la animale. Deoarece ouăle sunt păsări de curte și sunt derivate de la găini, veganii le evită și pe acestea.

Arată veganii mai tineri decât cei care mănâncă carne?

Veganii nu par semnificativ mai tineri decât consumatorii de carne de aceeași vârstă. Cu toate acestea, dieta vegană este bogată în nutrienți care ar putea contribui la reducerea îmbătrânirii. De asemenea, pot părea mai tineri dacă persoana este bine hrănită și primește toate vitaminele și mineralele din alimentația sa.

Ce se întâmplă când devii vegan pentru o săptămână?

Să devii vegan aici înseamnă să nu mănânci carne și alimente nesănătoase. Să devii vegan pentru o săptămână te ajută, deoarece incluzi mai multe salate, fructe, legume proaspete, semințe etc. Includerea mai multor fructe și legume are un efect de răcorire asupra organismului. Cu toate acestea, să rămâi vegan este o alegere personală.

Medicii recomandă dieta vegană?

Medicii se asigură că pacienții lor primesc toți nutrienții și mineralele necesare pentru a duce o viață sănătoasă. Pacienții, în special cei cu tensiune arterială ridicată, diabet, boli cardiovasculare sau obezitate, sunt sfătuiți de către medicii lor să aibă o dietă bazată pe plante.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI:
3 Rețete de salată cu bacon și ardei

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

notino.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

vegis.ro

Ultimele Rețete