4 C
București
marți, decembrie 6, 2022

Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament

Trebuie să citești asta...

Durerea abdominală acută (durere de stomac) un simptom al unei afecțiuni ce nu trebuie ignorată

Durerea abdominală acută , o durere în abdomen sau în burtă care este suficient de severă pentru a vă determina să consultați un medic. Iată informații despre simptomele, cauzele și tratamentul durerii abdominale acute.

Toată lumea se confruntă din când în când cu dureri abdominale. Durerea abdominală acută care apare rapid, aproape întotdeauna indică o problemă semnificativă. Durerea poate fi singurul semn al necesității unei intervenții chirurgicale și trebuie tratată rapid.

Alți termeni folosiți pentru a descrie durerea abdominală sunt durere de stomac sau durere de burta. Durerea abdominală poate fi ușoară sau severă. Poate fi continuă sau să apară și să dispară. Durerea abdominală poate fi de scurtă durată (acută) sau să apară pe parcursul a săptămâni, luni sau ani (cronică).

Adulții în vârstă și cei care au infecție cu HIV sau care iau imunosupresoare (inclusiv corticosteroizi) pot avea mai puține dureri abdominale decât adulții mai tineri/sănătoși cu o tulburare similară și, chiar dacă afecțiunea este gravă, durerea se poate dezvolta mai treptat.

Copiii mici, în special nou-născuții și sugarii, pot dezvolta dureri abdominale, dar nu sunt în măsură să comunice motivul suferinței lor.

Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament
Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament

Tipuri de dureri abdominale

Există diferite tipuri de dureri abdominale în funcție de structurile implicate.

CITEȘTE ȘI:
Este avocado bun pentru diabetici? Să aflăm!

Durerea viscerală provine de la organele din cavitatea abdominală (care sunt numite viscere). Nervii viscerelor nu răspund la tăiere, ruptură sau inflamație. În schimb, nervii răspund la organul care este întins (ca atunci când intestinul este extins de gaz) sau la contractarea mușchilor din jur. Durerea viscerală este de obicei vagă și surdă.

Poate fi greu de identificat. Durerea abdominală viscerală rezultă din tulburări ale organelor precum stomacul, duodenul, ficatul și pancreasul. Durerea midabdominală (în apropierea buricului) rezultă din tulburări ale structurilor precum intestinul subțire, partea superioară a colonului și apendicele.

Durerea abdominală acută inferioară rezultă din tulburări ale părții inferioare a colonului și ale organelor din tractul genito-urinar.

Durerea somatică provine din membrana (peritoneul) care căptușește cavitatea abdominală (cavitatea peritoneală). Spre deosebire de nervii din organele viscerale, nervii din peritoneu răspund la tăieturi și iritații (cum ar fi de la sânge, infecție, substanțe chimice sau inflamație). Durerea somatică este ascuțită și destul de ușor de identificat.

Durerea referită este durerea care este resimțită într-o zonă care este îndepărtată de sursă De exemplu, o persoană care are o boală a vezicii biliare poate simți durere la omoplat. Sursa durerii este vezica biliară, care este situată în abdomen, dar durerea se simte la nivelul umărului.

CITEȘTE ȘI:
8 Uleiuri aromatice care stimulează imunitatea
Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament
Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament

Ce este durerea referită?

Durerea resimțită într-o zonă a corpului nu reprezintă întotdeauna locul în care se află problema, deoarece durerea poate fi transmisă acolo dintr-o altă zonă. De exemplu, durerea produsă de un atac de cord se poate simți ca și cum ar veni de la braț, deoarece informațiile senzoriale din inimă și braț converg pe aceleași căi nervoase în măduva spinării.

Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament
Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament

Cauzele durerii abdominale acute

Durerea abdominală acută poate apărea din mai multe cauze, inclusiv infecții, inflamații, ulcere, perforații sau rupturi de organe, contracții musculare care sunt necoordonate sau blocate de o obstrucție și blocarea fluxului sanguin către organe.

Tulburările care pun imediat viața în pericol, care necesită un diagnostic rapid și o intervenție chirurgicală, includ:

 • Anevrisme de aortă abdominală. Anevrismele de aortă abdominală sunt umflături (dilatații) în peretele aortei în porțiunea care trece prin abdomen (aorta abdominală).
 • Perforarea tractului digestiv. Oricare dintre organele digestive goale poate deveni perforat (perforat), ceea ce determină eliberarea conținutului gastrointestinal și poate duce la sepsis (o infecție a sângelui care pune viața în pericol)
 • Blocarea fluxului de sânge către intestin (Ischemia mezenterica acuta Ischemia mezenterica acuta este blocarea brusca a fluxului sanguin catre o parte a intestinelor, care poate duce la gangrena si perforare (punctie). Durerea abdominala severa se dezvolta brusc.
 • Sarcina ectopică. Sarcina ectopică este atașarea (implantarea) unui ovul fertilizat într-o locație anormală. Într-o sarcină ectopică, fătul nu poate supraviețui.
CITEȘTE ȘI:
Demența: Simptome, cauze și factori de risc

Tulburările grave care sunt aproape la fel de urgente includ:

 • Obstrucția intestinală. O obstrucție a intestinului este un blocaj care oprește complet sau afectează grav trecerea alimentelor, lichidelor, secrețiilor digestive și gazelor prin intestine.
 • Apendicita. Apendicita este inflamația și infecția apendicelui. Adesea, un blocaj în interiorul apendicelui face ca apendicele să devină inflamat și infectat. Durerea abdominală, greața și febra sunt frecvente.
 • Pancreatita acută. Pancreatita acută este o inflamație bruscă a pancreasului care poate fi ușoară sau poate pune viața în pericol, dar de obicei dispare. Calculii biliari și abuzul de alcool sunt principalele cauze ale pancreatitei acute.

Uneori, tulburările din afara abdomenului provoacă dureri abdominale. Printre exemple se numără infarctul, pneumonia și răsucirea unui testicul (torsiune testiculară).

Printre problemele mai puțin frecvente din afara abdomenului care provoacă dureri abdominale se numără cetoacidoza diabetică, porfiria, anumite mușcături și otrăviri (cum ar fi mușcătura păianjenului văduva neagră, otrăvirea cu metale grele sau cu metanol și unele înțepături de scorpion).

Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament
Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament

Evaluarea durerii abdominale acute

Următoarele informații pot ajuta oamenii să decidă când este necesară evaluarea unui medic și îi pot ajuta să știe la ce să se aștepte în timpul evaluării.

Semne de avertizare

La persoanele cu dureri abdominale acute, anumite simptome și caracteristici sunt motive de îngrijorare. Ele includ:

CITEȘTE ȘI:
Pete pe piele: 9 cauze ale acestora și ce trebuie să faci
 • Dureri severe
 • Semne de șoc (de exemplu, ritm cardiac rapid, tensiune arterială scăzută, transpirație și confuzie)
 • Semne de peritonită (de exemplu, durere constantă care dublează persoana și/sau durere care se agravează la atingerea ușoară sau la lovirea patului)
 • Umflarea abdomenului

Când să vezi un medic

Persoanele care au semne de avertizare privind durerea abdominală acută ar trebui să meargă imediat la spital.

Ce face doctorul

Medicii pun întrebări despre simptomele persoanei și istoricul medical și fac un examen fizic. Ceea ce găsesc medicii în timpul anamnezei și examinării fizice îi ajută să decidă ce teste trebuie făcute, dacă există. Medicii urmează același proces, indiferent dacă evaluează durerea ușoară sau severă, deși un chirurg poate fi implicat devreme în evaluarea durerii abdominale severe.

Când fac istoricul medical, medicii pun întrebări despre localizarea și caracteristicile durerii, dacă persoana a avut simptome similare în trecut și ce alte simptome are persoana împreună cu durerea abdominală. Simptome precum arsuri la stomac, greață, vărsături, diaree, constipație, icter, sânge în scaun sau urină, tuse cu sânge și scădere în greutate ajută la ghidarea evaluării medicului.

Medicii pun întrebări despre medicamentele si substantele luate, inclusiv cele eliberate pe bază de rețetă sau ilegale, precum stupefiantele.

CITEȘTE ȘI:
Anticoagulantele si prevenirea accidentului vascular cerebral

Medicii pun întrebări despre afecțiunile medicale cunoscute și despre intervențiile chirurgicale abdominale anterioare. Femeile sunt întrebate dacă sunt sau ar putea fi însărcinate.

Atunci când efectuează un examen fizic, medicii notează mai întâi aspectul general al persoanei. O persoană cu aspect confortabil are rareori o problemă gravă, spre deosebire de una care este anxioasă, palidă, transpirată sau are o durere evidentă.

Accentul examinării este abdomenul, iar medicii inspectează, bate și ating (un proces numit palpare) zona abdominală. De obicei, ei examinează rectul și pelvisul (la femei) pentru a localiza sensibilitatea, masele și sângele.

Medicii ating ușor tot abdomenul pentru a detecta zonele cu sensibilitate deosebită, precum și prezența de pază, rigiditate, rebound și orice mase. Paza este atunci când o persoană contractă involuntar mușchii abdominali atunci când medicul atinge abdomenul.

Testare

Uneori, oamenii au constatări atât de semnificative încât medicii realizează imediat că au nevoie de o intervenție chirurgicală. Medicii încearcă să nu întârzie intervenția chirurgicală asupra unor astfel de persoane făcând teste.

Cu toate acestea, mai des, medicii trebuie să facă teste pentru a ajuta la alegerea dintre mai multe cauze diferite sugerate de simptomele persoanei și de rezultatele examinării fizice.

Medicii selectează testele pe baza a ceea ce bănuiesc:

Tratamentul durerii abdominale acute

Cauza specifică a durerii este tratată. Până de curând, medicii credeau că nu este înțelept să se administreze analgezice persoanelor cu dureri abdominale severe până la stabilirea unui diagnostic, deoarece analgezicul ar putea masca simptome importante. Cu toate acestea, acum se administrează uneori analgezice, de obicei în doze mici, în timp ce testele sunt în desfășurare.

CITEȘTE ȘI:
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

Puncte cheie

 • Medicii caută mai întâi orice cauze care pun viața în pericol pentru durere.
 • Medicii exclud sarcina la fete și femei aflate la vârsta fertilă.
 • Testele de sânge identifică rareori o cauză specifică a durerii abdominale acute.

Articole utile:

Surse:

 1. Penner RM, et al. Evaluation of the adult with abdominal pain. Accessed June 3, 2021.
 2. Abdominal pain syndrome. American College of Gastroenterology. Accessed June 2, 2021.
 3. Cameron P, et al., eds. Approach to abdominal pain. In: Textbook of Adult Emergency Medicine. 5th ed. Elsevier; 2020. Accessed June 3, 2021.
Arată mai multe +

A fost util articolul Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete