12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Dureri de spate în timpul sarcinii: cauze și 8 sfaturi pentru ameliorare

Durerea de spate în timpul sarcinii este un simptom des întâlnit, care poate fi foarte greu de ameliorat. Aflați cauzele durerilor de spate în timpul sarcinii și aflați 8 sfaturi pentru ameliorare.

Trebuie să citești asta...

Durerea de spate în sarcină este o situație frecventă care apare în această perioadă și se întâmplă din cauza dezvoltării copilului, fiind mai frecvent întâlnită la femeile fumătoare, la cele care aveau deja dureri de spate înainte de a rămâne însărcinate și la adolescentele aflate în faza de creștere.

Pentru a ameliora durerile de spate în timpul sarcinii, se pot folosi unele remedii și tehnici casnice, cum ar fi așezarea unei perne între picioare, întinderea sau folosirea medicamentelor indicate de medic pentru ameliorarea simptomelor.

In cazurile în care durerea de spate este foarte intensă sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi dificultatea de a merge sau de a se ridica în picioare, senzația crescută de amorțeală la nivelul picioarelor și/sau picioarelor și umflarea picioarelor, de exemplu, este important să contactați medicul obstetrician sau să mergeți la camera de urgență a spitalului pentru a putea face o evaluare completă și pentru a putea iniția cel mai adecvat tratament.

Dureri de spate în timpul sarcinii: cauze și 8 sfaturi pentru ameliorare
Dureri de spate în timpul sarcinii: cauze și 8 sfaturi pentru ameliorare

Principalele cauze

Principalele cauze ale durerilor de spate în timpul sarcinii sunt:

 • Alterarea curburii coloanei vertebrale din cauza creșterii frontale a uterului;
 • Creșterea volumului sânilor și modificări ale regiunii lombare, crescând cifoza dorsală și provocând dureri de spate;
 • Modificări ale mușchilor și ligamentelor, agravarea durerii atunci când femeia stă în picioare sau stă jos pentru o perioadă lungă de timp;
 • Desfășurarea de activități casnice sau profesionale în care se fac mișcări repetitive;
 • Inflamația nervului sciatic, care poate fi observată printr-o durere intensă sub forma unei înțepături sau a unei senzații de arsură în partea inferioară a spatelui și care poate iradia spre picior, ceea ce face ca femeia să aibă dificultăți în a merge sau a sta jos.
CITEȘTE ȘI:
Sarcina timpurie (la adolescență): cauze și consecințe

De asemenea, la sfârșitul sarcinii, după 37 de săptămâni de gestație, contracțiile uterine se pot manifesta și sub forma unor dureri de spate care apar ritmic și se ameliorează doar după ce se naște copilul. Iată cum să identificați contracțiile.

Deși rară, durerea de spate care nu se ameliorează cu odihnă și care rămâne constantă în timpul zilei și al nopții poate indica ceva mai grav și, prin urmare, acesta este un simptom care nu trebuie ignorat.

Ce trebuie să faci pentru a ameliora durerile de spate

Câteva sfaturi pentru ameliorarea durerilor de spate în timpul sarcinii sunt:

1. Utilizați o compresă caldă

A face o baie fierbinte, a direcționa jetul de apă de la duș către zona în care doare sau a aplica o pungă cu apă fierbinte pe spate este o modalitate bună de a ameliora durerea.

De asemenea, compresele calde cu busuioc sau ulei esențial de eucalipt pe zona afectată, timp de 15 minute, de 3-4 ori pe zi, pot fi de ajutor;

2. Folosiți perne între picioare

Folosirea unei perne între picioare atunci când dormiți pe o parte sau sub genunchi atunci când dormiți cu fața în sus, ajută la reducerea presiunii asupra șoldurilor, a zonei lombare și a spatelui, precum și la menținerea coloanei vertebrale aliniate, ameliorând durerea.

CITEȘTE ȘI:
Pot să fac baie fierbinte în timpul sarcinii?

3. Masaj

Masajul spatelui și al picioarelor se poate face zilnic cu ulei de migdale dulci pentru a elibera tensiunea musculară. Vedeți mai multe despre masajul în timpul sarcinii.

4. Stretching

Pentru a efectua întinderile, trebuie să stai întins cu fața în sus, cu picioarele îndoite, ținând câte un singur picior, poziționând mâinile în spatele coapselor. Prin această mișcare, coloana lombară se îndreaptă, aducând o ușurare imediată a durerilor de spate.

Această întindere trebuie ținută timp de cel puțin 1 minut la un moment dat, controlându-vă bine respirația. Consultați alte opțiuni de întindere în timpul sarcinii.

5. Efectuarea de fizioterapie

Există diferite tehnici de fizioterapie care pot fi folosite, cum ar fi banda kinesio sau bandajul neuromuscular, în care se folosesc niște benzi elastice pentru câteva zile, care sunt plasate pe punctele dureroase, oferind sprijin spatelui fără a restricționa mișcarea.

De asemenea, există și alte tehnici care pot fi aplicate pentru ameliorarea durerilor de spate, cum ar fi manipularea coloanei vertebrale, în care structurile vertebrale sunt ajustate manual. Astfel, ideal este ca femeia însărcinată să fie evaluată de un fizioterapeut, astfel încât să fie indicată cea mai bună opțiune de tratament.

6. Utilizarea medicamentelor

În unele cazuri, poate fi necesar să se treacă un unguent antiinflamator, cum ar fi Cataflan, iar în aceste cazuri, medicul trebuie consultat înainte de utilizarea acestuia. Folosirea medicamentelor orale, cum ar fi Dipirona și Paracetamolul, este o posibilitate pentru momentele de durere mai mare, dar nu este indicată administrarea a mai mult de 1g pe zi, timp de mai mult de 5 zile. Dacă este necesar, trebuie consultat medicul.

CITEȘTE ȘI:
Cancerul de vezică biliară: ce este, simptome, cauze și tratament

7. Culcată pe burtă

Culcată pe burtă, cu picioarele îndoite și brațele întinse de-a lungul corpului, menținând întreaga coloană vertebrală aliniată pe o podea sau o saltea fermă, poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de spate. Această poziție determină vertebrele să se așeze, reducând greutatea pe spate și ameliorând durerea în câteva minute.

8. Exercițiu regulat

O activitate fizică regulată poate preveni și ameliora durerea, iar înotul, yoga, pilates, mersul pe jos, dansul sau hidroterapia pot fi indicate, care ar trebui făcute timp de aproximativ 30 de minute pe zi.

Vezi în următorul video tot ce poți face pentru a ameliora durerile de spate:

Este normal să ai dureri de spate la începutul sarcinii?

Este foarte frecvent ca femeile însărcinate să înceapă să simtă dureri de spate la începutul sarcinii, din cauza creșterii progesteronului și a relaxinei în sânge, ceea ce face ca ligamentele coloanei vertebrale și ale sacrului să devină mai laxe, ceea ce favorizează durerea, care poate fi în mijlocul spatelui sau în partea finală a coloanei vertebrale.

Prezența durerilor de spate înainte de a rămâne însărcinată crește, de asemenea, șansele ca femeia să sufere de acest simptom în timpul sarcinii, încă din primul trimestru, iar la unele femei durerea crește treptat odată cu avansarea sarcinii.

CITEȘTE ȘI:
Scurgeri maronii în timpul sarcinii: ce poate fi (și ce trebuie să faci)

Cum să evitați durerile de spate în timpul sarcinii

Pentru a evita durerile de spate în timpul sarcinii, este important să vă încadrați în greutatea ideală înainte de a rămâne însărcinată. De asemenea, este important să:

 • Nu vă îngrășați mai mult de 10 kg pe parcursul sarcinii;
 • Purtați o centură de susținere pentru femeile însărcinate atunci când burta începe să cântărească;
 • Faceți exerciții de întindere pentru picioare și spate în fiecare zi, dimineața și seara;
 • Păstrați-vă întotdeauna spatele drept, în poziție așezată și când mergeți.
 • Evitați să ridicați greutăți, dar dacă trebuie să o faceți, țineți obiectul aproape de corp, îndoind genunchii și menținând spatele drept;
 • Evitați să purtați tocuri înalte și sandale joase, preferând pantofi cu o înălțime de 3 cm, confortabili și fermi.

Practic, durerile de spate în timpul sarcinii apar pentru că regiunea lombară își accentuează curbura odată cu creșterea frontală a uterului, care la rândul ei modifică poziția sacrului, care devine mai orizontală, în raport cu pelvisul.

În același mod, regiunea toracică trebuie să se adapteze și ea la creșterea volumului sânului și la modificările regiunii lombare și reacționează la aceste schimbări prin creșterea cifozei dorsale. Rezultatul acestor modificări este durerea de spate.

Când să mergi la medic

Durerea de spate în timpul sarcinii nu este întotdeauna periculoasă, dar femeia însărcinată ar trebui să meargă la medic dacă durerea de spate persistă chiar și după toate metodele de ameliorare a acesteia sau dacă este atât de intensă încât o împiedică să doarmă sau să își desfășoare activitățile zilnice.

CITEȘTE ȘI:
Apendicita acută: ce este, simptome, cauze și tratament

De asemenea, ar trebui să solicitați asistență medicală atunci când durerea de spate apare brusc sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi greața sau dificultăți de respirație.

Durerea lombară în timpul sarcinii nu trebuie ignorată, deoarece aduce prejudicii sănătății și afectează somnul, dispoziția pentru viața de zi cu zi, scade performanța la locul de muncă, viața socială, activitățile casnice și de petrecere a timpului liber și poate aduce, de asemenea, probleme financiare din cauza absenței de la locul de muncă.

 • CARVALHO, Maria Emília Coelho Costa, et al. Durerea lombară scăzută în timpul sarcinii. Jurnalul brazilian de anestezie. Vol.67. 3.ed; 266-270, 2017
 • MANN; Luana, et al. Durerea lombopelvină și exercițiile fizice în timpul sarcinii. Physioter. Mov. Vol.21. 2.ed; 99-105, 2008
 • SANTOS, Marília Manfrin dos; GALLO, Ana Paula. Durerea lombară gestațională: prevalența și caracteristicile unui program prenatal. Arq Bras Ciên Saúde, Santo André. Vol.35. 3.ed; 174-9, 2010

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI:
Candidoza vaginală ca semn de sarcină: adevăr sau mit?
Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete