Dureri vaginale în timpul sarcinii: care este cauza?

Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?

Dureri vaginale în timpul sarcinii? Aflați care sunt și cum să le tratați! Acest articol vă oferă informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege ce cauzează durerile vaginale în timpul sarcinii și cum să le tratați.

Descoperiți cum poate afecta durerea vaginală sarcina și ce modalități de ameliorare sunt disponibile pentru a diminua disconfortul. Citind acest articol, veți învăța să vă cunoașteți mai bine corpul și să luați măsurile corecte pentru a trata durerea vaginală în timpul sarcinii.

Schimbările la care este supus corpul mamei în timpul gestației sunt enorme, iar unele dintre ele pot fi destul de inconfortabile. Una dintre cele mai frecvente este durerea vaginală, care se intensifică, de obicei, în al treilea trimestru.

În ciuda disconfortului, durerile pelviene din această etapă sunt complet normale, deoarece răspund schimbărilor anatomice necesare pentru a face loc copilului și a da naștere.

Îți vom spune aici tot ce trebuie să știi despre acest simptom și când ar trebui să iei în considerare consultarea unui medic.

De ce apar dureri vaginale în sarcină?

Durerea vaginală este o senzație destul de tipică în rândul femeilor însărcinate și poate apărea ocazional (sub formă de înțepături) sau permanent pe tot parcursul procesului.

Deși nu reprezintă o complicație gestațională, pentru multe mame, poate fi destul de deranjantă. Mai ales atunci când se combină cu alte neplăceri, cum ar fi durerile sciatice sau constipația.

Așa cum am menționat deja, motivul durerii este reprezentat de schimbările adaptative la care este supus organismul matern pentru a gesta copilul. Printre unele dintre aceste modificări, putem evidenția slăbirea sau înmuierea ligamentelor și a mușchilor din zona pelviană.

Iată care sunt factorii implicați în geneza acestui simptom.

Acțiunea hormonală

Dureri vaginale în timpul sarcinii: care este cauza?
Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?

Relaxina este un hormon care este secretat în timpul sarcinii, mai ales la începutul și la sfârșitul sarcinii. Una dintre sarcinile sale principale este aceea de a relaxa ligamentele, mușchii și alte țesuturi moi ale pelvisului pentru a facilita travaliul. În consecință, organele abdominale și pelviene se deplasează în jos sub acțiunea gravitației și exercită presiune asupra vaginului.

Este considerată o explicație logică pentru durerile genitale din primul trimestru, când bebelușul nu este încă suficient de mare pentru a exercita o presiune prea mare. Cu toate acestea, rămâne o problemă controversată. Un studiu nu a reușit să găsească o asociere între nivelurile de relaxină și incidența durerilor de centură pelviană la femeile însărcinate.

Creșterea vascularizației la nivelul pelvisului

Încă de la începutul sarcinii, organismul matern crește volumul de sânge pentru a mări irigarea uterului. Acest lucru permite embrionului să se hrănească, să crească și să se dezvolte.

Dar vascularizarea crescută apare și în toate organele și țesuturile pelviene, inclusiv în canalul vaginal și vulva. Din acest motiv, este posibil să se observe unele edeme și modificări de culoare la nivelul organelor genitale externe ale femeilor din primul trimestru de sarcină. Același lucru se întâmplă și cu venele regionale, ceea ce poate duce la apariția venelor varicoase și a durerilor vaginale.

Presiunea uterină

Până în al treilea trimestru, tot disconfortul vaginal tinde să se agraveze din cauza greutății uterului asupra acestui organ. Această presiune determină o lărgire a tuturor țesuturilor pelviene, ceea ce duce la crampe, ciupituri și dureri.

În multe cazuri, acest lucru se datorează presiunii asupra nervilor genitocrici, care sunt doar sensibili și inervează regiunea genitală și partea cea mai înaltă a membrului inferior.

De asemenea, slăbirea planșeului pelvian este intensificată de greutatea și dimensiunea uterului, care scade capacitatea de a susține structurile abdominale care exercită presiune asupra vaginului.

Modificări ale poziției copilului

Pe măsură ce se apropie travaliul, bebelușul se instalează în poziție cefalică. Adică, cu capul în jos pentru a ieși prin canalul de naștere. Așa cum am menționat în cazul uterului, această structură exercită presiune asupra vaginului și trezește senzația dureroasă, care iradiază și spre șolduri.

În unele cazuri, este posibil să explicăm durerea prin situații care nu sunt legate exclusiv de sarcină:

  • Incompetența cervicală. Această afecțiune, denumită și insuficiența cervicală, este legată de un col uterin prea moale sau slab. Este incapabil să reziste la presiunile puternice ale unui făt în curs de dezvoltare, ceea ce poate duce în cele din urmă la avort spontan sau naștere prematură. Presiunea și durerea în pelvis și organele genitale sunt unul dintre puținele simptome care vă pot alerta.
  • Constipație. Dacă stai mai multe zile fără scaun, durerile abdominale se pot răspândi în regiunea pelviană și genitală. Factorii legați de sarcină menționați mai sus pot contribui la apariția durerii sau a disconfortului.
  • Infecții ale tractului urinar. Acest simptom este legat în special de infecțiile inferioare, cum ar fi cistita. Durerea poate fi exacerbată de urinare și însoțită de arsuri.
  • Prolapsul organelor pelvine. În această afecțiune, organele de reproducere ies în afară prin vagin. Deși este îngrijorătoare în orice moment, este mai semnificativă în timpul sarcinii. Potrivit publicațiilor, din cauza rarității acestor cazuri, există încă o mare controversă în jurul tratamentului lor.

Ce pot face dacă simt dureri vaginale în timpul sarcinii?

Nu există un tratament curativ pentru durerile vaginale din timpul sarcinii, deoarece acestea răspund la schimbările fiziologice ale acestei stări. Cu toate acestea, puteți recurge la anumite analgezice, atâta timp cât acestea sunt prescrise de un specialist.

Totodată, menținerea hidratării și practicarea de exerciții cu impact redus (mersul pe jos, yoga sau pilates) pot ajuta la reducerea durerii din această zonă.

De asemenea, o altă modalitate de a evita sau de a reduce intensitatea acestui simptom este prin exercițiile Kegel. Acestea întăresc mușchii planșeului pelvian și previn astfel prolapsul organelor abdominale și pelviene peste vagin.

Este o idee bună să practici aceste exerciții zilnic, mai ales pe toată durata sarcinii. Această rutină reduce durerile din zona pelviană în ultimul trimestru, facilitează nașterea și reduce riscul de rupturi vaginale în timpul nașterii. În plus, accelerează recuperarea corpului matern în perioada postpartum.

Dureri vaginale în timpul sarcinii: care este cauza?
Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?

Despre dureri vaginale în timpul sarcinii

În mod ideal, atunci când apare acest disconfort, ar trebui să fiți evaluată de către medicul dumneavoastră, pentru ca acesta să poată evalua originea disconfortului. Deși am reiterat faptul că, de obicei, este una dintre schimbările adaptative ale sarcinii, poate apărea și din alte motive.

De asemenea, dacă această durere apare în ultima lună de sarcină și este însoțită de contracții uterine ritmice, ar putea fi un indiciu că sosirea bebelușului este foarte aproape.

Întrebări frecvente

Care este cauza durerii vaginale în timpul sarcinii?

Durerea vaginală în timpul sarcinii poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv creșterea nivelului de hormoni, schimbări ale ligamentelor pelvine, creșterea volumului uterului și presiunea pe țesuturile înconjurătoare. Alte cauze pot fi infecții urinare, creșterea nivelului de aciditate vaginală și alergii.

Cum se poate trata durerea vaginală în timpul sarcinii?

Tratamentul durerii vaginale în timpul sarcinii poate include luarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, odihna, consumul de lichide suficiente, utilizarea de produse pe bază de ulei, utilizarea de aparate de masaj și aplicarea de căldură locală.

Există vreun risc asociat cu durerea vaginală în timpul sarcinii?

Da. Durerea vaginală în timpul sarcinii poate fi un semn de disconfort și poate duce la complicații, cum ar fi nașterea prematură, travaliul prematur sau un travaliu prelungit. De aceea, este important ca femeile însărcinate să discute cu medicul lor despre durerea vaginală și despre tratamentul adecvat.

Cum se poate preveni durerea vaginală în timpul sarcinii?

Există unele modalități de a preveni durerea vaginală în timpul sarcinii. Acestea includ evitarea activităților care cauzează disconfort, încurajarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, evitarea expunerii la substanțe iritante și exerciții fizice regulate. De asemenea, este important să se discute cu medicul despre simptomele de durere vaginală și despre tratamentul adecvat.

Citește și aceste articole:

Dureri vaginale în timpul sarcinii: care este cauza?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
Poți face tatuaje în timpul sarcinii? Este bine sau nu?
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii