18.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați

Dieta săracă în carbohidrați este o dietă populară care subliniază importanța alimentelor bogate în proteine, legume bogate în fibre și grăsimi sănătoase. Există multe beneficii ale acestui tip de dietă, dar există și unele efecte secundare.

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Definiția fiecăruia a unei diete sărace în carbohidrați este diferită. Mulți oameni, de exemplu, mănâncă mai mulți carbohidrați decât are nevoie organismul lor, iar reducerea carbohidraților îi poate ajuta să revină la un consum sănătos de carbohidrați. Cu toate acestea, alții preferă să reducă și mai mult carbohidrații pentru a-și controla mai bine nivelul de glucoză sau pentru a pierde în greutate.

Deși restricționarea carbohidraților nu este necesară pentru a pierde în greutate, uneori oamenii preferă să facă acest lucru, deoarece îi face să se simtă mai fericiți. Dieta ideală pentru dumneavoastră ar fi cea pe care o puteți urma pentru o perioadă lungă de timp sau care vă permite să vă îmbunătățiți sănătatea.

Este esențial să vă consultați cu un nutriționist calificat înainte de a adopta o dietă săracă în carbohidrați. Organismul dumneavoastră va avea nevoie de timp pentru a se adapta la o nouă dietă.

Reducerea aportului de carbohidrați, în special a carbohidraților simpli nesănătoși din cereale rafinate și zahăr, poate avea efecte benefice. Este posibil să aveți efecte secundare cu conținut scăzut de carbohidrați, în funcție de numărul de carbohidrați pe care îl eliminați.

Acestea pot fi inconfortabile, dar, de obicei, dispar pe măsură ce organismul dumneavoastră se adaptează după prima săptămână sau două.

Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați
Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați: Introducere

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este cea în care între 20-30% din aportul zilnic total de energie provine din carbohidrați. Ea vine în câteva varietăți. Unii oameni adoptă între 100 și 150 de grame de carbohidrați pe zi, în timp ce alții se apropie de o reducere mai considerabilă, între 50 și 100 de grame.

A urma o dietă cu mai puțini carbohidrați înseamnă reducerea aportului de alimente care conțin carbohidrați și nu eliminarea acestora.

Este important să rețineți că trebuie să creșteți cantitatea de proteine și grăsimi în timp ce reduceți aportul de carbohidrați.

Efectele secundare ale unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați

Iată care sunt cele mai răspândite efecte secundare adverse ale dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați.

CITEȘTE ȘI:
De ce nu slăbesc: Iată 20 de motive posibile

Constipație

Constipația este o plângere comună în rândul celor care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, în special dietele foarte scăzute de carbohidrați, cum ar fi keto.

Constipația este frecventă în rândul celor care urmează o dietă săracă în carbohidrați.

O cauză pentru constipație este lipsa de fibre din cauza evitării de către dietele cu conținut scăzut de carbohidrați a alimentelor bogate în fibre, cum ar fi fasolea și cerealele, care sunt, de asemenea, relativ bogate în carbohidrați și, prin urmare, sunt în general evitate în dietele cu conținut scăzut de carbohidrați.

În timp ce constipația poate dispărea adesea pe măsură ce organismul se adaptează, menținerea hidratării, administrarea unui supliment de fibre și consumul mai multor alimente sărace în carbohidrați și bogate în fibre pot ajuta. Consultați un medic dacă constipația persistă.

Oboseală

Deoarece carbohidrații sunt principala sursă de combustibil a organismului, a fi obosit tot timpul este un simptom comun al dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați.

Un studiu sugerează că limitarea carbohidraților la mai puțin decât ceea ce corpul nostru are nevoie pentru o energie sănătoasă poate provoca oboseală, în principal pe măsură ce organismul se adaptează la planul de dietă.

Dietele hipocalorice asociate cu alimente sărace în carbohidrați, în general, pot provoca oboseală, așa că asigurați-vă că primiți suficiente calorii pentru a vă menține stilul de viață. Pentru a pierde în greutate, va trebui să mâncați mai puține calorii decât ardeți.

Un deficit caloric prea mare vă va reduce consumul zilnicc de energie și vă va încetini metabolismul.

Dureri de cap

Dacă reduceți carbohidrații, veți reduce și zahărul. Simptomele de retragere, cum ar fi durerile de cap, ar putea apărea la cei obișnuiți să mănânce mai mult zahăr. Diverse studii sugerează că atunci când începeți o dietă săracă în carbohidrați, severitatea durerilor de cap crește.

CITEȘTE ȘI:
Dieta fără carbohidrați și slăbitul – Cât de eficientă este?

Crampe musculare

Crampele musculare pot apărea dacă nu obțineți minerale esențiale în dieta dvs., cum ar fi magneziul și potasiul. Potasiul, sarea și magneziul pot regla contracția musculară și alte câteva activități importante legate de funcția nervoasă și musculară.

Cerealele integrale sunt o sursă bună de astfel de minerale, iar tăierea lor din dieta dumneavoastră poate provoca deficite și efecte adverse. Deoarece carbohidrații interacționează cu apa și cu stocarea glicogenului, scăderea carbohidraților forțează organismul să transporte mai puțină apă. Prin urmare, este posibil să pierdeți aceste minerale din cauza unei pierderi semnificative de apă din corp.

Respirația urât mirositoare

Dietele sărace în carbohidrați sunt frecvent asociate cu respirația urât mirositoare (halitoză). Un gust rău în gură însoțește uneori o respirație îngrozitoare. În lipsa glicogenului preferat, corpul dumneavoastră recurge la cetonă pentru combustibil în dietele sărace în carbohidrați.

Cetonele sunt eliminate prin urinare și expirație. Prin urmare, exhalarea cetonică ar putea fi sursa respirației urât mirositoare.

Performanță sportivă scăzută

Dietele sărace în carbohidrați nu oferă prea mult sub formă de energie stocată în glicogen, care este sursa de energie preferată de organism pentru activitate. Ca urmare, capacitatea dumneavoastră de a performa în timpul exercițiilor fizice, sportului și activităților de antrenament va scădea.

Un studiu arată că participanții au avut performanțe mai slabe la sarcini de ciclism și alergare de intensitate ridicată după patru zile de dietă ketogenică decât cei care au urmat o dietă bogată în carbohidrați timp de patru zile.

Nota Organics Food

Efectele adverse pe care le puteți experimenta în timp ce urmați o dietă săracă în carbohidrați sunt determinate de fiziologia dumneavoastră, de obiceiurile alimentare actuale și de numărul de carbohidrați și de reducerea globală a caloriilor pe care o faceți.

Efecte secundare după întreruperea unei diete sărace în carbohidrați

Este posibil să vă confruntați cu efecte adverse pe măsură ce organismul dumneavoastră se adaptează la sfârșitul dietei cu conținut scăzut de carbohidrați. Următoarele sunt cele mai frecvente:

CITEȘTE ȘI:
Oamenii de știință au descoperit o genă care te face să te îngrași

Creșterea în greutate

Deoarece majoritatea dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați sunt atât de restrictive, experții în sănătate spun că nu este un plan adecvat pentru a fi urmat pe termen lung. În schimb, cel mai bine se face pentru 30 până la 90 de zile. Problema este că majoritatea oamenilor își vor recăpăta o mare parte din greutatea pierdută imediat ce revin la carbohidrați.

Este posibil să observați o creștere în greutate, de obicei din cauza greutății apei, deoarece carbohidrații cresc cantitatea de apă din organism. Așadar, pe măsură ce crește cantitatea de apă din corpul dumneavoastră, crește și greutatea dumneavoastră. Deci nu este vorba de o creștere în greutate sau de o creștere în greutate nesănătoasă.

Recâștigarea în greutate este o problemă cu orice dietă la modă, dar pare mai frecventă în cazul dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați. Aceste fluctuații de greutate de la un capăt la altul pot contribui la o relație nesănătoasă cu mâncarea, ceea ce duce la o alimentație dezordonată.

Iritabilitate și oboseală

Creșterea și scăderea glicemiei vă poate lăsa epuizați și nervoși, mai ales dacă adăugați carbohidrați și zaharuri simple. Cei mai mulți oameni raportează că senzația de iritare este cea mai gravă în primele trei zile de întrerupere a unei diete sărace în carbohidrați, dar apoi se ameliorează și se disipează după prima săptămână.

Foamea

Este posibil să vă simțiți flămând dacă sunteți obișnuit cu beneficiile de sațietate timpurie ale unei diete bogate în grăsimi pentru a compensa absența carbohidraților. Totodată, alegerea carbohidraților simpli sau a zahărului ar putea provoca creșteri bruște ale glicemiei, lăsându-vă foame la scurt timp după ce ați încetat să mâncați.

Balonare

Creșterea fibrelor și a carbohidraților poate induce balonare în timpul fazei de adaptare. Apa corporală ridicată poate apărea, de asemenea, ca balonare. Cu toate acestea, ar trebui să se liniștească și trebuie să rămâneți hidratat pe măsură ce vă aclimatizați.

CITEȘTE ȘI:
8 Fructe de vară care te vor ajuta să slăbești rapid

Alimentele pe care să le mănânci în timp ce urmezi o dietă săracă în carbohidrați

Fructe

7 super fructe pentru stimularea sănătății și a sistemului imunitar
Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați

Nu toate fructele conțin niveluri ridicate de carbohidrați. Totodată, datorită valorii lor nutritive, puteți mânca majoritatea acestora în dieta cu conținut scăzut de carbohidrați. De asemenea, acestea au carbohidrați naturali, cum ar fi glucoza și fructoza, care nu sunt la fel de dăunătoare pentru tine ca zahărul rafinat.

Fructele de pădure, pepenele galben, kiwi, merele, piersicile, cireșele și citricele au un conținut mai mic de carbohidrați. Acestea sunt bogate în minerale, inclusiv potasiu, mangan și magneziu, precum și în antioxidanți. Totodată, sunt bogate în fibre care ajută la prevenirea multor boli.

Într-o dietă keto cu conținut scăzut de carbohidrați (<20 de grame de carbohidrați net pe zi), este mai bine să alegeți fructele de pădure în locul altor fructe. Chiar și o dietă moderat săracă în carbohidrați (20-50 de grame pe zi) nu include mai mult de una sau două porții de fructe pe zi. Puteți mânca două sau trei fructe pe zi cu o dietă săracă în carbohidrați liberală (50-100 de grame pe zi).

Legume

Legume
Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați

Carbohidrații sunt mai puțini în legumele care cresc deasupra solului decât în legumele rădăcinoase. Legumele sunt, de asemenea, bogate în nutrienți esențiali, vitamine și antioxidanți. Ca urmare, ele sunt benefice în tratarea diferitelor boli, inclusiv a hipertensiunii.

Roșiile, ardeii capia, legumele cu frunze verzi, conopida și alte legume sunt unele dintre cele mai bune de consumat.

Păsări de curte, carne și fructe de mare

Farfurie cu mancare de ciuperci
Farfurie cu mancare de ciuperci

Păsările de curte și cărnurile slabe sunt bogate în proteine și sărace în carbohidrați. Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3 și are un conținut scăzut de carbohidrați. Acestea sunt grăsimile bune care ajută organismul dumneavoastră să lupte împotriva colesterolului dăunător. Puteți mânca ton, creveți, somon, macrou și alți pești grași în dieta dumneavoastră cu conținut scăzut de carbohidrați.

CITEȘTE ȘI:
Vitamine pentru femei după 40 de ani. De ce trebuie sa le iei?

Nuci

Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați
Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați

Nucile sunt o sursă bună de magneziu, potasiu, fibre alimentare și antioxidanți. Totodată, nucile care nu au adaos de sare sunt sărace în sodiu și bogate în grăsimi sănătoase. Acizii grași Omega-3 și 6 sunt abundenți în ele. Nucile cu conținut scăzut de carbohidrați includ migdalele, caju, alunele și nucile.

Nota Organics Food

Reducerea consumului de carbohidrați nu înseamnă reducerea numărului de nutrienți sănătoși de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a funcționa normal. Dimpotrivă, încorporarea alimentelor potrivite și planificarea unei diete echilibrate în timpul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați poate duce, de asemenea, la mai multe beneficii pentru sănătate.

Carbohidrații te fac să te îngrași?
Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați

Precauții

Cei cu diabet și cei care iau medicamente pentru hipertensiune sau pentru scăderea zahărului din sânge trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a începe o dietă săracă în carbohidrați. Totodată, atunci când se încearcă o dietă săracă în carbohidrați, este posibil să fie necesară modificarea medicamentelor și trebuie monitorizate.

Oamenii încep în mod obișnuit o dietă săracă în carbohidrați pentru gestionarea greutății pe termen scurt și pentru controlul zahărului din sânge. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina consecințele pe termen lung ale adoptării acestei diete.

O cercetare cu privire la efectele pe termen lung ale dietelor sărace în carbohidrați arată că, pe termen lung acestea pot fi periculoase, putând crește riscul de deces prematur, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și cancer.

Mamele însărcinate și cele care alăptează ar trebui probabil să evite dietele sărace în carbohidrați. Să presupunem că vă gândiți să reduceți consumul de carbohidrați atunci când încercați să concepeți, așteptați sau alăptați.

În acest caz, în general, nu este recomandat să urmați o dietă săracă în carbohidrați, deoarece cerințele energetice pentru aceste cerințe fiziologice sunt mai mari.

CITEȘTE ȘI:
Vinetele crude: beneficii și nutriție. Sunt sigure pentru consum?

Concluzie

La fel ca cele două fețe ale unei monede, o dietă săracă în carbohidrați are și beneficii și efecte secundare. Capacitatea de a urma o dietă depinde, de asemenea, de rasă și de etnie. De exemplu, persoanele care trăiesc în țările subcontinentului asiatic consideră că este puțin mai dificil să urmeze o dietă săracă în carbohidrați decât cineva care trăiește în Occident, a cărui dietă de bază depinde de proteine.

Unii oameni jură pe dieta săracă în carbohidrați pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, există o posibilitate de recăpătare a greutății.

O reducere moderată a carbohidraților probabil că nu va provoca efecte secundare notabile. O scădere mai considerabilă a aportului de carbohidrați ar putea provoca efecte mai pronunțate, cum ar fi dureri de cap, oboseală și modificări ale obiceiurilor intestinale.

Cel mai bine este să consultați un nutriționist calificat pentru a ști care este cea mai bună dietă pentru dumneavoastră în funcție de nevoile dumneavoastră.

Întrebări frecvente (FAQ)

O dietă săracă în carbohidrați poate face rău?

ANu, nu vă poate face rău. Cu toate acestea, s-ar putea să vă confruntați cu unele efecte secundare în timp ce urmați o dietă săracă în carbohidrați, cum ar fi oboseala, constipația, creșterea inițială a greutății în apă și iritabilitatea. În mod colectiv, aceste simptome sunt denumite “keto-grippa”.

Deși dietele sărace în carbohidrați nu au efecte nocive grave, puteți lua câteva măsuri pentru a diminua potențial efectele secundare ale acestora. Una dintre aceste măsuri este să rămâneți hidratat în timp ce reduceți treptat carbohidrații.

Cât timp îi ia organismului să se adapteze la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați?

Organismul va avea nevoie de 3-4 zile pentru a se adapta la o dietă săracă în carbohidrați. Este posibil să vă confruntați cu febră, oboseală sau simptome asemănătoare gripei în timpul celor 3-4 zile, dar după aceea, organismul dumneavoastră se va adapta și veți putea urma dieta.

Pot slăbi dacă nu mai mănânc carbohidrați?

Veți pierde în greutate dacă veți înceta brusc să mai mâncați carbohidrați. Cu toate acestea, inițial, este vorba în primul rând de greutatea apei. Un alt motiv pentru care un nivel scăzut de carbohidrați duce la pierderea în greutate este că proteinele și grăsimile sunt mai sățioase decât carbohidrații.

Această creștere a sațietății reduce foamea generală și scade aportul total de alimente pe parcursul zilei.

Cum mă simt dacă atunci când nu mai mâncați carbohidrați?

Eliminarea bruscă a carbohidraților din alimentație ar putea să vă predispună la oboseală, constipație, iritabilitate etc. Alte câteva efecte secundare ale întreruperii carbohidraților sunt creșterea foamei, balonarea, creșterea în greutate etc.

Poți supraviețui fără carbohidrați?

Unele organe se pot adapta la o viață fără carbohidrați, dar altele nu. Prin urmare, a urma o dietă mai săracă în carbohidrați înseamnă, în esență, că trebuie să diminuați, dar nu să eliminați, consumul de alimente care conțin carbohidrați.

Carbohidrații ajută creierul?

Carbohidrații sunt hrană pentru creier, deoarece creierul utilizează doar glucoza. Proteinele se descompun în glicogen, pe care creierul îl poate folosi drept combustibil, dar nu la fel de bine ca glucoza.

Eliminarea carbohidraților din alimentație poate limita sursa de energie a creierului și poate altera funcția cerebrală dacă alți nutrienți nu satisfac cerințele energetice.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI:
Vitaminele și vederea: Cum să preveniți problemele oculare și să luați vitamine

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete