Efectele secundare ale dispozitiv intrauterin și cum să le gestionezi

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Un dispozitiv intrauterin este o formă de contracepție introdusă în uter pentru a preveni sarcina. Este o formă de control al nașterii pe termen lung și unul dintre cele mai eficiente tipuri de pe piață. Dar, ca orice formă de control al nașterii, vine totuși cu efecte secundare.

Există diferite tipuri de dispozitiv intrauterin, iar efectele secundare pot varia în funcție de cel pe care îl alegeți.

În general, dispozitivele intrauterine sunt împărțite în două tipuri – dispozitiv intrauterin hormonal și dispozitiv intrauterin de cupru. Acestea sunt similare în sensul că ambele modifică modul în care se deplasează spermatozoizii prin uter pentru a-i împiedica să ajungă la ovul. Dar ele diferă prin tehnica pe care o folosesc pentru a modifica mișcarea spermatozoizilor.

După cum sugerează și numele lor, unul folosește cupru, în timp ce celălalt folosește hormoni pentru a schimba traseul spermatozoizilor.

Mai jos, trecem în revistă tipurile obișnuite de efecte secundare asociate cu dispozitivul intrauterin și modul în care vă puteți ajuta să le gestionați, astfel încât să puteți utiliza această formă de contracepție fără griji.

Dureri de cap

Dureri de cap de sarcină cauze tratamente

Durerile de cap sunt mai frecvente în cazul dispozitivelorv hormonale, deoarece hormonii utilizați pentru a interfera cu sperma pot încuraja apariția simptomelor premenstruale. Atunci când vă confruntați cu o durere de cap, puteți simți durere în cap sau pe față. Aceasta poate fi ascuțită sau plină și poate avea chiar o senzație de pulsație.

CITEȘTE ȘI:
Nivel de colesterol crescut sau scazut – tot ce trebuie sa știi

Există o varietate de modalități de a gestiona durerile de cap, în mod natural și prin intermediul medicamentelor, inclusiv:

 • Masaj
 • Limitarea cofeinei
 • Comprese calde sau reci
 • Odihniți-vă într-o cameră liniștită și întunecată
 • Analgezice fără prescripție medicală

Acnee

5 remedii naturale pentru a ajuta la tratarea acneei în timpul sarcinii

Dacă aveti un dispozitiv hormonal intrauterin, atunci aveți un risc mai mare de a vă confrunta cu imperfecțiuni ale pielii. Greastist explică faptul că progestativul care se găsește în multe DIU hormonale poate crește nivelul de androgeni din organism (care include testosteronul).

Acest lucru poate face ca pielea să producă mai mult ulei, încurajând astfel înmulțirea acneei. Ai un risc mai mare de acnee cu DIU dacă ești predispusă la erupții hormonale.

Cu toate acestea, dacă dispozitiv-ul tău hormonal conține atât estrogen cât și progestativ, această combinație poate ajuta de fapt la scăderea nivelului de testosteron. Acest lucru nu numai că reduce riscul de acnee ca efect secundar, dar poate ajuta la combaterea erupțiilor existente.

Dacă vă luptați cu acneea, este posibil ca următoarele strategii vă pot ajuta să atenuați erupțiile:

 • Evitarea substanțelor iritante
 • Dușul după exerciții fizice
 • Nu vă mai atingeți pielea
 • Evitarea machiajului puternic
 • Utilizarea de produse delicate de îngrijire a pielii
 • Protejarea pielii de soare
 • Limitarea cantității de produse de îngrijire a pielii folosite
 • Medicină alternativă (cum ar fi uleiul de arbore de ceai și drojdia de bere)
 • Terapii cutanate (cum ar fi drenajul și extracția, terapia cu lumină, peelingul chimic și injecțiile cu steroizi)
 • Medicamente topice și orale (cum ar fi antibioticele, retinoizii, acidul salicilic, acidul azelaic, dapsona etc.)
CITEȘTE ȘI:
Cât timp se păstrează salata verde proaspătă?

Medicul dumneavoastră poate fi capabil să vă prescrie medicamente sau unguente pentru a trata acneea sau poate avea sugestii pentru remedii fără prescripție medicală.

Sânii sensibili

Efectele secundare ale dispozitiv intrauterin și cum să le gestionezi

Acneea nu este singurul efect secundar pentru care este responsabil progestativul. Acest hormon poate duce, de asemenea, la sensibilitatea sânilor, care este un alt simptom al unui dispozitiv intrauterin hormonal. Puteți experimenta acest lucru cu un DIU de cupru, dar șansele sunt mai mici.

Există și metode naturale modalități de a ajuta la gestionarea durerii de sân, inclusiv următoarele:

 • Nu mai fumați
 • Limitati consumul de cofeina
 • Respectați o diete cu conținut scăzut de grăsimi
 • Nu luați analgezic fără prescripție medicală

Dacă durerea de sân nu dispare, medicul vă poate recomanda să treceți la o altă formă sau marcă de dispozitiv intrauterin. Se poate chiar să vi se sugereze să încercați cu totul o altă formă de contracepție.

Modificări ale dispoziției

Efectele secundare ale dispozitiv intrauterin și cum să le gestionezi

Este obișnuit să experimentezi schimbări ale dispoziției în timp ce folosești un dispozitiv intrauterin. Este posibil să aveți schimbări de dispoziție, asemănătoare cu cele pe care le aveți când urmează să vă vină ciclul. Unele persoane au raportat că au experimentat anxietate și depresie pe un DIU.

De exemplu, un studiu a constatat că 6,4% dintre persoanele care au folosit DIU Mirena (un contraceptiv hormonal) suferă de depresie în decurs de 5 ani de la începerea utilizării acestuia. Cercetări similare au constatat că riscul de depresie după ce se pune un DIU este de mai mare la adolescentele cu vârste cuprinse între 15 și 19.

CITEȘTE ȘI:
Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament

Schimbările de dispoziție tind să se atenueze pe măsură ce corpul dumneavoastră se obișnuiește cu un dispozitiv intrauterin, dar acest lucru nu este la fel pentru toată lumea.

Există lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la atenuarea efectelor schimbărilor de dispoziție, inclusiv:

 • Limitați cofeina
 • Dormiți suficient
 • Treceți la o alimentație sănătoasă
 • Fă exerciții fizice regulate
 • Evită stresul, atunci când este posibil
 • Discută cu un specialist în sănătate mintală
 • Utilizați tehnici de relaxare și meditație

Dacă vi se pare că modificările de dispoziție cauzate de dispozitivul intrauterin interferează cu viața dumneavoastră de zi cu zi, vă încurajăm să vorbiți cu medicul dumneavoastră. Acesta vă va putea sugera opțiuni de tratament sau vă poate chiar recomanda să optați pentru o altă formă de contracepție.

Menstruație neregulată

Efectele secundare ale dispozitiv intrauterin și cum să le gestionezi

Este normal să aveți menstruații anormale după ce este introdus un dispozitiv intrauterin. Acest lucru poate diferi în funcție de persoană.

Unele persoane se confruntă cu sângerări neregulate timp de mai multe luni, în timp ce altele au perioade mai ușoare sau mai scurte. Unele persoane încetează complet menstruația.

Pentru a vă ajuta să vă regularizați ciclul menstrual, încercați următoarele strategii:

 • Mâncarea sănătoasă
 • Exerciții fizice regulate
 • Obținerea vitaminelor potrivite
 • Menținerea unei greutăți sănătoase
 • Introducerea anumitor alimente și băuturi în dietă (de exemplu, s-a dovedit că ghimbirul, ananasul, scorțișoara și oțetul de mere ajută la reglarea menstruației)
CITEȘTE ȘI:
Cum tratam febra la copii, cauze, simptome

Este important să vă amintiți că sângerările neregulate după obținerea unui DIU sunt normale. Dar dacă ceva pare în neregulă sau dacă aveți întrebări, vorbiți cu medicul dumneavoastră.

Crampe

Efectele secundare ale dispozitiv intrauterin și cum să le gestionezi

Nu presupuneți că nu veți avea crampe în timp ce luați anticoncepționale. Este normal să aveți dureri abdominale, dar acest simptom ar trebui să devină mai puțin vizibil în lunile de după inserție.

Crampele pot apărea din cauza strângerii uterului după ce DIU a fost plasat și/sau din cauza eliberării de hormoni dacă optați pentru un dispozitiv intrauterin hormonal.

Puteți trata crampele de la dispozitivul intrauterin în același mod în care ați trata crampele menstruale. Strategiile pot include:

 • Acupunctură
 • Reducerea stresului
 • Comprese calde
 • Exerciții fizice regulate
 • Suplimente alimentare
 • Analgezice fără prescripție medicală

Nu uitați – următoarele efecte secundare sunt frecvente după un DIU și ar trebui să se diminueze în timp.

Cu ajutorul strategiilor menționate mai sus, ar trebui să puteți gestiona simptomele până când organismul dumneavoastră se va obișnui cu DIU.

Dacă vă confruntați cu simptome după ce v-ați pus un DIU, în special cele care se agravează sau nu dispar, vă recomandăm să vorbiți cu medicul pentru informații suplimentare despre cum să tratați efectele secundare.

Deoarece simptomele variază în funcție de tipul de dispozitivul intrauterin, la fel va fi și tratamentul care este eficient pentru dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Boala celiacă, simptome, cauze și tratament

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

notino.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

vegis.ro

Ultimele Rețete