3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Efectele uleiului esențial de trandafir asupra pielii, depresiei și hormonilor

Uleiul esențial de trandafir are reputația de a avea o gamă largă de beneficii, de la ameliorarea afecțiunilor pielii și a tulburărilor legate de hormoni până la ameliorarea depresiei. Aflați mai multe despre acest ulei esențial și despre ceea ce face în acest articol.

Trebuie să citești asta...

Mirosul trandafirilor este una dintre acele experiențe care pot reaprinde dragostea și amintirile frumoase. Dar știați că trandafirii sunt mai mult decât un simplu parfum frumos? Aceste flori frumoase au, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate. Uleiul esențial de trandafir a fost folosit de mii de ani pentru a trata problemele de sănătate și ca tratament natural de înfrumusețare.

Deci, care sunt lucrurile pentru care este bun uleiul de trandafir? Conform cercetărilor și experienței personale, uleiul de trandafir poate vindeca acneea, echilibra hormonii, reduce anxietatea, ameliorează depresia, reduce rozaceea și crește în mod natural libidoul.

Uleiul de trandafir a fost folosit în mod tradițional pentru a vindeca tristețea, tensiunea, tusea și rănile și a fost folosit pentru probleme generale ale pielii, alergii, dureri de cap și ca un antiinflamator general.

Ce este uleiul esențial de trandafir?

De unde se obține uleiul esențial de trandafir? Acest ulei se obține, de obicei, din trandafirul de Isparta (Rosa damascena). Cu toate acestea, poate fi obținut și din trandafirul Okka (Rosa centifolia).

Uleiul esențial de trandafir este vaporul distilat din petalele florilor. Cei mai mari producători de ulei din trandafiri sunt Bulgaria și Turcia.

V-ați oprit vreodată să mirosiți trandafirii în viața dumneavoastră? Dacă da, puteți fi siguri că parfumul trandafirilor vă va aminti de această experiență și chiar o va spori. Uleiul esențial de trandafir are un miros floral foarte intens, dulce și picant în același timp.

Potrivit cercetătorilor, acest ulei conține diverse componente terapeutice:

  • Citronellol – Un repelent eficient împotriva țânțarilor (care se găsește și în planta citronella).
  • Citral – antimicrobian puternic, esențial pentru sinteza vitaminei A (se găsește, de asemenea, în lemongrass).
  • Carvone – ajută la digestie (se găsește și în chimen și mărar).
  • Citronellil acetat – responsabil pentru gustul și aroma plăcută pe care o are trandafirul, motiv pentru care se găsește în multe produse pentru piele și de înfrumusețare.
  • Eugenol – de asemenea, cel mai bogat antioxidant din lume, este cea mai puternică componentă care face ca cuișoarele să fie benefice.
  • Farnesol – pesticid natural (se găsește, de asemenea, în floarea de portocal, iasomie și ylang-ylang).
  • Metil-eugenol – Antiseptic și anestezic local (se găsește și în scorțișoară și melisa).
  • Nerol – compus antibiotic aromatic cu miros dulce (se găsește și în lemongrass și hamei).
  • Fenil acetaldehidă – un alt component cu miros dulceag și aromat care se găsește în trandafir (se găsește și în ciocolată).
  • Fenil geraniol – Geraniol natural, care se găsește de obicei în parfumuri și arome de fructe.
CITEȘTE ȘI:
Sindromul MELAS: encefalopatie mitocondrială, simptome, cauze, tratament

6 beneficii ale uleiului de trandafir

Efectele uleiului esențial de trandafir asupra pielii, depresiei și hormonilor

Ajută în cazul depresiei și al anxietății

Unul dintre cele mai mari beneficii ale uleiului de trandafir este, bineînțeles, capacitatea sa de a îmbunătăți starea de spirit. Atunci când strămoșii noștri se luptau cu situații în care starea lor mentală era slăbită sau afectată în alt mod, se refugiau în priveliștile și aromele plăcute ale florilor care îi înconjurau. De exemplu, este dificil să inhalezi parfumul unui trandafir puternic și să nu zâmbești.

Revista medicală “Complementary Therapies in Clinical Practice” a publicat un studiu pentru a dovedi că astfel de reacții naturale apar atunci când aromoterapia cu trandafiri este folosită la persoanele care suferă de depresie și/sau anxietate.

În cadrul studiului, un grup de 28 de femei care născuseră recent au fost împărțite în două grupuri: un grup de subiecți care au primit sesiuni de aromoterapie de 15 minute de două ori pe săptămână, timp de patru săptămâni, folosind un amestec de uleiuri esențiale de trandafir și lavandă, și un grup de control.

Rezultatele studiului au fost destul de remarcabile. S-au observat îmbunătățiri semnificative la femeile care au primit aromaterapie în comparație cu grupul de control. Aceste femei au prezentat o îmbunătățire semnificativă nu numai în ceea ce privește depresia postpartum, ci și în ceea ce privește tulburarea de anxietate generală.

CITEȘTE ȘI:
14 activități energizante de făcut la țară sau in oraș

Combate acneea

Uleiul esențial de trandafir are multe calități care îl fac un remediu excelent pentru piele. Uleiul de trandafir singur poate oferi beneficii antimicrobiene și de aromoterapie, iar câteva picături pot fi adăugate în loțiuni sau creme.

Potrivit unui studiu din 2010, uleiul de trandafir are cele mai multe proprietăți antibacteriene în comparație cu alte 10 uleiuri. Atunci când a fost folosit în combinație cu uleiuri esențiale de cimbru, lavandă și scorțișoară, o diluție de 0,25% de ulei de trandafir a fost capabilă să distrugă complet bacteria Propionibacterium acnes, care cauzează acnee, la doar cinci minute după aplicare.

Efectele uleiului esențial de trandafir asupra pielii, depresiei și hormonilor

Efect Anti-îmbătrânire

Nu este o coincidență faptul că uleiul de trandafir este adesea în fruntea listei de uleiuri anti-îmbătrânire. Cum îmbunătățește uleiul esențial de trandafir sănătatea pielii și încetinește procesul de îmbătrânire? Există mai multe motive pentru a răspunde la aceste întrebări.

Uleiul de trandafir are în primul rând efecte antiinflamatorii puternice. De asemenea, conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi care provoacă deteriorarea și îmbătrânirea pielii. Radicalii liberi pot deteriora țesutul pielii, provocând riduri, linii și deshidratare.

Crește libidoul

Deoarece uleiul de trandafir este anti-anxietate, acesta poate ajuta bărbații cu disfuncții sexuale datorate anxietății de performanță și stresului. De asemenea, poate ajuta la reglarea hormonilor pentru a crește dorința sexuală.

CITEȘTE ȘI:
Ficat de rață: beneficii, calorii, nutriție

Într-un studiu clinic din 2015, au fost examinați 60 de pacienți de sex masculin cu tulburare depresivă majoră care au prezentat disfuncții sexuale ca urmare a utilizării antidepresivelor cunoscute sub numele de inhibitori ai recaptării serotoninei (SSRI).

Ca urmare a studiului, disfuncția sexuală s-a îmbunătățit la pacienții de sex masculin care au folosit ulei esențial de trandafir. În plus, pe măsură ce disfuncția sexuală s-a îmbunătățit la aceste persoane, simptomele depresiei au scăzut.

Vindecă perioadele menstruale dureroase

Un studiu clinic din 2016 a examinat efectele uleiului esențial de trandafir asupra femeilor cu perioade menstruale dureroase (dismenoree). În dismenoreea primară, durerea în abdomenul inferior apare chiar înainte sau în timpul menstruației, în absența altor boli, cum ar fi chisturile de ciocolată.

În cadrul studiului, 100 de pacienți au fost împărțiți în două grupuri: un grup a primit medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, în timp ce celălalt grup a primit antiinflamatoare cu aromaterapie constând în 2 la sută ulei esențial de trandafir.

În 10 minute, nu s-a constatat nicio diferență semnificativă între cele două grupuri. Cu toate acestea, după 30 de minute, pacienții care au primit aromaterapie cu trandafiri au raportat mai puțină durere decât pacienții din celălalt grup.

Concluzia generală a acestui studiu a fost că aromaterapia cu ulei esențial de trandafir, care nu este o metodă de tratament farmacologic, poate ajuta la ameliorarea durerii la femeile cu dismenoree primară dacă este utilizată ca o completare a metodelor de tratament tradiționale.

CITEȘTE ȘI:
Top 7 motive pentru care trebuie să mănânci zilnic ciocolată
Efectele uleiului esențial de trandafir asupra pielii, depresiei și hormonilor

Parfum natural

Uleiul de trandafir este utilizat pe scară largă în industria parfumurilor pentru a face parfumuri și pentru a parfuma diverse produse cosmetice. Uleiul esențial de trandafir poate fi folosit ca parfum de sine stătător, cu mirosul său dulce și floral, dar ușor picant.

Cu doar câteva picături de ulei esențial de trandafir, puteți evita parfumurile pline de parfumuri sintetice dăunătoare.

Cum se alege și cum se utilizează uleiul esențial de trandafir?

Puteți găsi ulei esențial de trandafir online sau în diverse magazine. V-ați întrebat vreodată de ce este atât de scump uleiul esențial de trandafir? Pentru că este nevoie de aproximativ 5 mii de petale de trandafir pentru a distila doar o jumătate de litru de ulei.

Produsele pe care le vedeți vândute ca absoluturi de trandafir folosesc de obicei un ulei suport, cum ar fi uleiul de jojoba. În acest fel puteți obține produse mai accesibile. Cu toate acestea, nu veți obține efectele terapeutice puternice ale uleiului de trandafir pur. Veți obține, de asemenea, o formă concentrată a parfumului de trandafir, care se obține prin utilizarea de solvenți chimici.

Un ulei de trandafir de înaltă calitate va fi cu siguranță scump. Dar aceasta va fi cea mai bună și cea mai pură opțiune, și chiar și o sticlă mică va dura mult timp.

CITEȘTE ȘI:
Colita ulcerativă: cauze, simptome, tratament
Efectele uleiului esențial de trandafir asupra pielii, depresiei și hormonilor

Cum se utilizează uleiul esențial de trandafir?

Există câteva moduri de bază în care puteți utiliza uleiul esențial de trandafir:

  • Pentru a-l folosi pe cale aromatică, puteți difuza uleiul în casă cu ajutorul unui difuzor sau îl puteți inhala direct. Dacă doriți să faceți un odorizant natural pentru aer, puteți pune apă și câteva picături de ulei într-o sticlă cu pulverizator.
  • Dacă doriți să îl folosiți local, puteți aplica uleiul de trandafir nediluat pe piele. Cu toate acestea, este mai bine să îl diluați 1:1 cu uleiuri purtătoare, cum ar fi uleiul de cocos și de jojoba, înainte de a-l aplica pe piele. După ce diluați uleiul, încercați-l pe o zonă mică. Dacă nu observați o reacție negativă, puteți folosi amestecul ca ser pentru față, îl puteți adăuga în apa de baie sau îl puteți adăuga în loțiuni și geluri de duș. Deoarece absolutul de trandafir este deja diluat, nu este nevoie să îl diluați din nou.

Puteți utiliza uleiul esențial de trandafir după cum urmează pentru a oferi beneficii pentru sănătate:

  • Depresie și anxietate: Folosiți ulei de trandafir și ulei de lavandă împreună într-un difuzor sau aplicați 1-2 picături pe încheieturi și pe ceafă.
  • Acnee: Dacă suferiți de acnee, încercați să aplicați o picătură de ulei esențial de trandafir pe zonele cu imperfecțiuni de trei ori pe zi. Folosiți un tampon de bumbac steril pentru a face acest lucru. Dacă puterea antimicrobiană a uleiului este prea mare, diluați-l cu puțin ulei de cocos.
  • Libido Puneți uleiul într-un difuzor sau aplicați 2-3 picături pe gât și pe piept. Pentru un masaj terapeutic pentru creșterea libidoului, folosiți uleiul de trandafir cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de jojoba, de cocos sau de măsline.
  • Sănătatea pielii: Aplicați local și adăugați-l în gelul de curățare facială, gelul de duș sau loțiune.
  • Parfum natural 1-2 picături de ulei de trandafir în spatele urechilor sau pe încheieturi vor fi suficiente.
CITEȘTE ȘI:
10 moduri de a ușura durerea în timpul nașterii (travaliul)

Dacă vrei să folosești uleiul de trandafir în produsele tale de casă, este bine de știut că acest ulei este compatibil cu uleiurile de bergamotă, mușețel, salvie, fenicul, geraniu, imortele, lavandă, lămâie, floare de portocal, patchouli, lemn de santal și ylang ylang.

Precauții pentru uleiul esențial de trandafir

Nu puteți bea ulei de trandafir. În primul rând, trebuie să acordați atenție acestui lucru.

De asemenea, nu folosiți uleiurile esențiale prea aproape de membranele mucoase, cum ar fi ochii. Dacă aveți pielea sensibilă, diluați întotdeauna uleiul de trandafir cu un ulei suport și testați pe o zonă mică înainte de a-l aplica pe zone mari.

Țineți uleiurile esențiale departe de copiii și animalele de companie.

Concluzii

Uleiul esențial de trandafir se obține de obicei din trandafirul Isparta (Rosa damascena) și este nevoie de aproximativ 5 mii de petale de trandafir pentru a extrage o jumătate de litru de ulei. Prin urmare, este unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale.

Beneficiile uleiului esențial de trandafir sunt următoarele:

  • Îmbunătățește starea de spirit, în special în anxietate și depresie.
  • Crește libidoul.
  • Poate fi folosit pentru a combate acneea și poate îmbunătăți sănătatea pielii cu efecte anti-îmbătrânire.
  • Oferă ușurare în timpul perioadelor menstruale dureroase.
  • Poate fi folosit ca un parfum natural, fără parfumuri sintetice dăunătoare.
CITEȘTE ȘI:
Obezitatea abdominală: prevenire, riscuri pentru sănătate

Uleiul esențial de trandafir poate fi utilizat după cum urmează: Îl puteți pune într-un difuzor și îl puteți difuza în aer sau îl puteți folosi local pe corp.

Cel mai bun ulei de trandafir este 100 % pur, certificat organic și de calitate terapeutică. Deși aceste uleiuri pot fi scumpe, chiar și o sticlă mică va oferi o utilizare pe termen lung.

Articolele de pe acest site sunt doar cu scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica orice rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Citește și aceste articole:

Urmărește-ne și pe:
- Advertisement -

Ultimele rețete