Efectul alcoolului asupra glicemiei

Efectul alcoolului asupra glicemiei

Alcoolul este o substanță pe care oamenii o folosesc în multe culturi de secole. Este cunoscut științific sub numele de etanol sau alcool etilic. Deși alcoolul poate fi acceptabil din punct de vedere social într-o mulțime de culturi, impactul negativ pe care îl poate avea asupra sănătății și bunăstării dumneavoastră nu poate fi subestimat. Efectul este și mai semnificativ dacă aveți un nivel de glucoză dezechilibrat, deoarece alcoolul poate agrava complicațiile diabetului.

Cum afectează alcoolul nivelul glicemiei?

Alcoolul are un efect mixt asupra nivelului de glucoză din organism. După administrarea de alcool, nivelul de zahăr din organism crește inițial și apoi scade periculos de mult.

Pentru a înțelege acest efect, mai întâi, trebuie să înțelegeți rolul ficatului în reglarea nivelului de zahăr din organism. Ficatul este responsabil pentru eliberarea glicogenului în corpul dumneavoastră. Glicogenul este o polizaharidă complexă care stochează glucoza la mamifere.

Alcoolul are o cantitate mare de zahăr în el. Așadar, atunci când beți alcool, zahărul din acesta intră în sânge. Aceasta duce la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Acest vârf apare de obicei timp de 1-2 ore. Organismul începe să absoarbă și să utilizeze zahărul, iar nivelul de glucoză din sânge începe să scadă.

Zahărul din alcool afectează funcția hepatică. Pe măsură ce nivelul de zahăr din sânge crește din cauza alcoolului, ficatul produce mai puțin glicogen. Ca urmare, ficatul continuă să aibă semnificativ mai puțin glicogen până când o cantitate mare de alcool este eliminată din organism. Acest lucru durează aproximativ 12 ore. Prin urmare, combinația acestor două procese (utilizarea zahărului din sânge provenit din alcool de către organism și scăderea glicogenului din ficat) poate împinge nivelul glicemiei la un nivel periculos de scăzut.

Dacă aveți diabet, este posibil să faceți și injecții cu insulină, care reglează nivelul de zahăr din sânge în organism. Diabeticul care bea alcool are un risc mai mare de a avea un nivel scăzut al glicemiei, ceea ce poate avea un impact grav asupra sănătății lor pe termen lung.

Nota Organics Food

Alcoolul are o influență contradictorie asupra nivelului de glucoză din organism. Acesta conține o cantitate semnificativă de zahăr. Atunci când consumați alcool, zahărul din acesta intră în fluxul sanguin și provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge.

Această creștere durează de obicei 1-2 ore. După aceea, organismul începe să absoarbă și să utilizeze zahărul, iar nivelul glicemiei începe să scadă. Ficatul generează mai puțin glicogen pe măsură ce nivelul de zahăr din sânge crește din cauza alcoolului. Ca urmare, ficatul are mult mai puțin glicogen până când o cantitate considerabilă de alcool este eliminată din organism.

Efectul unui nivel scăzut al glicemiei

Efectul alcoolului asupra glicemiei
Efectul alcoolului asupra glicemiei

Glucoza este principala sursă de energie. Celulele din organism folosesc glucoza pentru a-și îndeplini funcțiile. Prin urmare, glucoza este esențială pentru buna funcționare a organelor.

Nivelul ideal de glucoză în sânge in post al unui adult este de 100 mg/dL, iar același nivel pentru două ore după o masă este mai mic de 180 mg/dL. Dacă nivelul glicemiei scade sub 70 mg/dL, persoana are o glicemie scăzută. Această afecțiune este cunoscută și sub numele de hipoglicemie.

Aceasta ar însemna că persoana nu are suficientă energie pentru a susține procesele esențiale ale organismului. În consecință, persoana poate prezenta unele simptome adverse. Aceste simptome pot varia de la ușoare la foarte severe.

Cercetarile arată că simptomele pe termen scurt pot include hemoragie cerebrală și atac de cord. Un nivel scăzut de zahăr în sânge poate începe să afecteze anumite organe ale corpului pe termen lung. Verificați mai jos o scurtă listă a acestor simptome comune:

Funcționarea necorespunzătoare a sistemului nervos

Cercetările arată că un nivel scăzut de glucoză în sânge poate afecta grav funcționarea sistemului nervos central (inclusiv a creierului și a măduvei spinării). Numai creierul consumă aproximativ 20% din energia totală utilizată de organism. Așadar, atunci când nivelul de zahăr din sânge este scăzut, este evident că creierul nu va putea funcționa corect.

Simptomele ușoare includ dificultăți de concentrare, confuzie, dureri de cap, nervozitate și anxietate. Atunci când nivelul de zahăr din sânge scade în timp ce dormiți, este posibil să aveți tulburări de somn și coșmaruri. Dacă nu primiți ajutor medical la timp, nivelurile scăzute de zahăr din sânge pot provoca pierderea cunoștinței și convulsii. În cazuri rare și extreme, aceasta duce și la comă și moarte.

Tulburări de vedere

Este poate cea mai evidentă problemă pe care o poate provoca hipoglicemia. În timp, nivelurile scăzute de zahăr din sânge vă pot împiedica vederea, vizând diferite părți ale ochiului. Ca urmare, provoacă diplopie, vedere încețoșată și pierderea capacității de contrast.

Studiile au arătat că poate reduce sensibilitatea și răspunsul retinei și poate provoca moartea celulelor retinei. De asemenea, poate provoca moartea celulelor conice și, în cele din urmă, pierderea vederii.

Poate împiedica sistemul digestiv

Nivelul scăzut de zahăr din sânge pe o perioadă lungă de timp poate duce la o afecțiune digestivă cunoscută sub numele de gastropareză. Dacă aveți gastropareză, alimentele rămân în stomac mai mult decât de obicei.

Aceasta poate provoca deteriorarea nervului vag (care face legătura între stomac și creier). Aceasta inhibă și mai mult mișcarea alimentelor din intestin spre intestinul subțire. Simptomele gastroparezei includ greață, vărsături, reducerea apetitului, dureri abdominale și chiar arsuri la stomac.

Nesănătos pentru inimă

Cercetările indică faptul că nivelurile scăzute de zahăr din sânge au un impact asupra sănătății cardiovasculare în diferite moduri. Unele studii susțin că nivelurile scăzute de zahăr din sânge cresc riscul de mortalitate la persoanele cu diabet. În timp, poate stimula eliberarea epinefrinei, care crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. De asemenea, poate scădea rigiditatea peretelui cardiac la persoanele non-diabetice.

Alte cercetări afirmă că aceasta poate provoca o activitate cardiacă neregulată și poate provoca, de asemenea, palpitații. Hipoglicemia nocturnă crește, de asemenea, riscul de moarte subită din cauza stopului cardiac în timpul somnului.

Poate induce răspunsuri de contrareglare

Conform unor studii, pot apărea diverse răspunsuri de contra-reglare din cauza hipoglicemiei. Acestea includ o scădere a secreției de insulină a celulelor beta pancreatice, o creștere a secreției de glucagon a celulelor alfa pancreatice și o secreție crescută de glucocorticoizi. De asemenea, poate crește, de asemenea, secreția de citokine inflamatorii, iar anomalii o pot însoți în funcția plachetară.

Impactul asupra sistemelor endocrin și circulator

Nivelurile scăzute de glucoză din sânge pe o perioadă lungă de timp pot afecta, de asemenea, sistemele endocrin și circulator. Acest lucru se întâmplă în primul rând din cauza deteriorării nervilor care transportă informații importante. Sistemul circulator răspunde prin reducerea cantității de insulină în circulație.

Impactul asupra bunăstării psihologice

Impactul hipoglicemiei nu se limitează la nivelul fiziologic ci se revarsă în spațiul psihologic. De exemplu, perioadele susținute sau episoadele recurente de hipoglicemie vă pot diminua calitatea vieții.

Cercetătorii au arătat că o persoană care se confruntă cu hipoglicemie recurentă experimentează anxietate, neputință, iritabilitate, încăpățânare, schimbări de dispoziție și chiar depresie.

Necunoașterea hipoglicemiei

Organismul are modul său de a vă anunța că nivelul glicemiei este scăzut. Simptomele comune includ senzația de tremurat, senzația de foame, stângăcie și dureri de cap. Cu toate acestea, este posibil ca unele persoane care au nivelul scăzut al glicemiei să nu prezinte aceste simptome. Ca urmare, este posibil ca aceștia să nu ajungă să știe că ceva nu este în regulă cu corpul lor.

Această conștientizare deficitară apare, de obicei, atunci când nivelul glicemiei scade sub 54 mg/dl. Necunoașterea hipoglicemiei vă împiedică să luați măsuri corective pentru a restabili nivelul de glucoză din organism. Așadar, un test de glicemie este singura modalitate de a ști dacă aveți un nivel scăzut al glicemiei.

Nota Organics Food

Nivelurile scăzute de zahăr din sânge pot provoca o mulțime de complicații ale sistemului nervos central. Mai mult, ar putea duce la oboseală, dureri de cap, greață, neliniște, anxietate și iritabilitate. Pentru a elimina aceste simptome, ar trebui să se verifice mai des nivelul de zahăr din sânge, să se hidrateze și să colaboreze cu nutriționistul pentru a-și schimba dieta în funcție de cerințe.

De asemenea, ar trebui să se consulte periodic un medic dacă glicemia este anormală. Nivelurile scăzute de zahăr din sânge pot fi riscante, deoarece afectează modul în care creierul poate absorbi glucoza din sânge. În cazuri extreme, nivelul nereglementat al glicemiei poate duce la comă sau chiar la deces.

Consumul de alcool și diabetul

Dacă aveți diabet, sunteți mai vulnerabil la efectele adverse ale consumului excesiv de alcool. Prin urmare, este mai bine dacă puteți evita complet alcoolul. Alcoolul interacționează cu medicamente precum insulina și sulfonilureele, utilizate în mod obișnuit pentru a trata diabetul. De asemenea, împiedică funcționarea eficientă a ficatului.

In cazul în care doriți să consumați alcool cu o ocazie, iată câteva sfaturi pentru siguranța dumneavoastră.

Conform unui studiu de către Asociația Americană de Diabet, următoarele sunt câteva linii directoare de care ar trebui să țineți cont atunci când consumați alcool. Acestea vă pot ajuta să reduceți la minimum efectele negative ale alcoolului asupra sănătății dumneavoastră generale:

 • Țineți cont de cât de mult beți. Bărbații cu diabet ar trebui să se limiteze la 2 băuturi pe zi. Această limită pentru femei este de un pahar pe zi.
 • Evitați să beți pe stomacul gol. Băutura trece rapid prin stomac în intestinul subțire și este absorbită în sânge.
 • Evitați berile artizanale, deoarece conțin mult mai mult alcool și calorii decât berile obișnuite.
 • Rețineți cât de mult conținut de zahăr și calorii are o anumită băutură.
 • Păstrați-vă hidratat cu băuturi precum apa, ceaiul din plante și apa infuzată.
 • Verificați nivelul de zahăr cu 24 de ore înainte și după ce ați băut.
 • Purtați întotdeauna un CGM pentru a avertiza persoanele din jurul dumneavoastră că aveți diabet. Îi va ajuta să acționeze mai repede în cazul unei urgențe medicale.

Alte efecte ale alcoolului asupra diabeticilor

Efectul alcoolului asupra glicemiei

Pe lângă impactul asupra nivelului de glucoză din sânge, alcoolul poate avea diverse alte efecte nocive asupra organismului dumneavoastră dacă aveți diabet. Mai jos este lista:

Cetoacidoza diabetică

Cetoacidoza este o problemă frecventă la persoanele cu diabet. În timpul cetoacidozei, organismul are cantități excesive de acizi cunoscuți sub numele de corpuri cetonice. Ca urmare, trigliceridele se descompun sub formă de radicali liberi care ajung în ficat prin fluxul sanguin, iar acest lucru provoacă consecințe grave asupra sănătății.

Cantitățile mari de alcool din sânge pot exacerba cetoacidoza la persoanele cu diabet și chiar o pot provoca la non-diabetici. Aceasta poate provoca simptome precum greață, vărsături, comă și moarte.

Reduce nivelul de vitamina E

Alcoolul poate reduce nivelul de vitamina E din organism. Cercetătorii spun că vitamina E este crucială în protejarea sănătății cardiovasculare, iar deficitul de vitamina E poate avea efecte nocive pe termen lung.

Poate crește nivelul trigliceridelor

Starea de nivel ridicat al trigliceridelor este cunoscută sub numele de hipertrigliceridemie. Este o problemă frecventă la persoanele cu diabet.

Consumul excesiv de alcool (aproximativ 140 de grame de alcool pur pe zi) poate duce, de asemenea, la hipertrigliceridemie la non-diabetici. De asemenea, poate provoca pancreatită (inflamarea pancreasului).

Un mecanism posibil ar putea fi stimularea particulelor VLDL, împiedicând capacitatea pancreasului de a produce insulină. Ca urmare, devine și mai dificil să se controleze nivelul de zahăr din sânge în organism.

Neuropatia periferică

Este o afecțiune în care sunt afectați nervii din apropierea măduvei spinării. Ca urmare, devine dificil de controlat funcția nervilor motori. Poate duce la simptome precum arsuri, durere și amorțeală, în special la nivelul piciorului.

Un studiu realizat pe 541 de bărbați diabetici oferă substanță pentru afirmația conform căreia consumul de alcool crește riscul de neuropatie periferică. Studiul a arătat că bărbații, care obișnuiau să bea mai mult, au dezvoltat simptome de neuropatie periferică mai repede decât bărbații care consumau mai puțin.

Metabolism anormal al lipidelor

Metabolismul lipidic anormal este o problemă frecventă la persoanele cu diabet. Aceasta crește odată cu consumul excesiv de alcool. Nu numai acest lucru, dar consumul excesiv de alcool poate cauza o problemă și la non-diabetici. Acest lucru crește și mai mult riscul de boli cardiovasculare.

Concluzie

Alcoolul are un efect mixt asupra nivelului de zahăr din sânge: Glicemia crește imediat după consumul de alcool și apoi scade la niveluri periculos de scăzute. Consumul mare de alcool poate duce la hipoglicemie.

Hipoglicemia este, în general, o afecțiune despre care se vorbește mai puțin, dar poate avea implicații grave pentru sănătatea dumneavoastră. Printre acestea se numără afectarea funcției cognitive, tulburări de vedere, tulburări digestive, risc mai mare de boli cardiovasculare și funcționarea anormală a altor părți ale corpului.

Implicațiile pentru sănătatea diabeticilor pot fi chiar mai grave, deoarece aceștia sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale alcoolului. Prin urmare, cel mai bine este să renunțați la alcool pentru a vă salva de efectele nocive menționate mai sus.

Citește și aceste articole:

 • Postul intermitent – ghid complet pentru începători
  Află totul despre postul intermitent: cum să începi, beneficiile pentru sănătate și cele mai bune metode de post intermitent. Ghidul complet pentru cei care doresc […]
 • Lemongrass (melisa): 11 Beneficii si utilizări
  Descoperă cele mai importante 11 beneficii și utilizări ale lemongrass (melisa) și află cum această plantă minunată poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a stării de spirit. De la proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene la capacitatea de a îmbunătăți digestia și a reduce stresul, lemongrass este un ingredient cheie în medicina tradițională și în bucătăria asiatică. Află cum să folosești lemongrass în mod corect pentru a obține cele mai bune rezultate!
 • 8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
  Descopera cele mai bune optiuni pentru a combate inflamatiile cu ajutorul celor mai eficiente ceaiuri naturale antiinflamatoare. Afla cum pot acestea sa te ajute sa te simti mai bine si sa iti imbunatateasca starea de sanatate generala. Citeste acum articolul nostru despre cele 8 cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare si pregateste-te sa iti imbunatatesti stilul de viata.
 • Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.
  Descoperă cum oțetul de mere te poate ajuta să slăbești și ce spun studiile despre acesta. Află cum să îl folosești în dieta ta și ce beneficii aduce sănătății tale. Citește acum articolul și începe să te bucuri de efectele pozitive ale oțetului de mere asupra siluetei tale.
 • Cum să planifici o dietă sănătoasă pentru slăbit
  Descoperă cum să îți planifici o dietă sănătoasă pentru slăbit în mod eficient și durabil. Învață cum să alegi alimentele potrivite, cum să îți calculezi necesarul caloric și cum să îți stabilești obiective realiste. Transformă-ți corpul și stilul de viață cu ajutorul acestui ghid complet de slăbire!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Despre mutația virusurilor: coronavirusuri și alte specii
Sforăitul: cauze, remedii, tratatment
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii