Efectul culorilor asupra bebelușilor

Efectul culorilor asupra bebelușilor

Efectul culorilor asupra bebelușilor este legat de dezvoltarea lor cognitivă, de învățare și de emoții. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre acest lucru!

Atunci când se naște un bebeluș, începe un întreg proces de învățare și de dezvoltare a creierului care va continua într-un ritm amețitor în primii ani de viață. Iar în acest proces, culorile joacă un rol fundamental.

Ele sunt unul dintre primele elemente cu care cei mici vor experimenta simțul văzului. În plus, culorile vor deveni mari aliați care îi vor ajuta să cunoască și să înțeleagă mediul înconjurător. Din toate aceste motive, vrem să vă vorbim despre efectul culorilor asupra bebelușilor.

Cu siguranță, ați observat că spațiile și obiectele destinate sugarilor sunt de obicei colorate, luminoase și vibrante. Iar acest lucru nu este o coincidență. Adevărul este că culorile stimulează dezvoltarea cognitivă, influențează starea de spirit și sunt un mare facilitator al învățării. Dar ce rol joacă ele? Și cum putem să le folosim în mod corespunzător? Vom explora răspunsurile în cele ce urmează.

Percepția culorilor și evoluția lor

În primele luni de viață, simțul vederii se dezvoltă și se ascute. Culorile sunt fundamentale pentru a-i ajuta pe bebeluși să realizeze acest lucru. Să reținem că, în primele trei luni de viață, bebelușii percep ceea ce văd într-un mod neclar și doar în alb și negru. Ei nu percep încă culorile, dar au o mare capacitate de a identifica detaliile și diferențele datorate iluminării. De exemplu, ei pot fi atrași de culoarea roșie din cauza luminozității acesteia.

CITEȘTE ȘI:
Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament

Până la vârsta de șase luni, contrastele sunt cele care vor ajuta cel mai mult la dezvoltarea percepției. Iar bebelușii aceste schimbări de ton vor capta atenția celor mici.

Aflați despre efectul culorilor asupra bebelușilor

Dincolo de capacitatea progresivă a bebelușului de a capta, recunoaște și distinge între culori, îți vom spune care sunt câteva dintre beneficiile pe care acestea le aduc dezvoltării lor.

Efectul culorilor asupra bebelușilor
Când un bebeluș împlinește un an de viață, va fi conștient de existența culorilor și, mai târziu, va învăța să le distingă între ele.

Conexiuni neuronale și învățare

Când suntem bebeluși, avem un număr mare de conexiuni neuronale, dar, pe măsură ce creștem, are loc o tăiere sinaptică. Adică un proces de rafinare care ne permite să păstrăm cele mai utile conexiuni și să le întărim.

În acest proces, culorile îi ajută pe copii și le permit să fie interesați de ceea ce văd în mediul înconjurător, astfel încât să se simtă mai încurajați să interacționeze cu obiectele.

Discriminarea obiectelor și a vocabularului

Culorile și diferențele și contrastele dintre ele sunt un ajutor în a putea pentru copii să discrimineze atunci când simțul vederii nu este încă bine dezvoltat. Dar și, mai târziu, pe măsură ce copiii tind să le asocieze cu obiectele pentru a le recunoaște cu ușurință. De exemplu, cerul este albastru, soarele este galben, iar merele sunt roșii. Aceste conexiuni ajută la identificarea obiectelor și favorizează, de asemenea, o creștere a vocabularului.

CITEȘTE ȘI:
Alăptarea: De ce să alăptezi la sân, beneficii si mituri

Memorizare

Efectul culorilor asupra bebelușilor este legat și de capacitatea lor de memorare. Bebelușii își amintesc mai bine culorile decât indiciile verbale. Prin urmare, utilizarea imaginilor colorate poate facilita învățarea și reținerea conținutului.

Construirea identității

Dincolo de nivelul intelectual, găsim un efect benefic și în ceea ce privește construirea identității. În acest sens, odată ce copilul este capabil să identifice culorile, să le numească și să le înțeleagă asociațiile, poate începe să aleagă și să își dezvolte gusturile și preferințele.

Faptul de a avea câteva nuanțe preferate și de a le selecta în hainele, jucăriile sau obiectele lor ajută la întărirea sentimentului de individualitate și începe să construiască o parte din personalitatea lor. De asemenea, puteți renunța la acele culori care le plac cel mai puțin, printre alte acțiuni și decizii simple.

Stare de spirit

În același timp, culorile au un efect asupra stării emoționale a copilului și acesta este un lucru care poate fi pozitiv sau negativ. Anumite nuanțe induc calm și seninătate, în timp ce altele stimulează și încurajează învățarea. De asemenea, unele distrag atenția, iar altele încurajează creativitatea.

Prin urmare, este important să se facă alegeri și combinații bune în mediile copiilor pentru a atinge obiectivele dorite. De exemplu, o cameră de copii sau o cameră de joacă nu ar trebui să aibă aceleași tonuri ca și dormitorul lor, deoarece funcțiile pentru care sunt folosite sunt foarte diferite.

CITEȘTE ȘI:
Cum să îți ajuți copilul să se adapteze la școală: 7 sfaturi de specialitate
Efectul culorilor asupra bebelușilor
Combinarea alimentelor cu o varietate de culori și prezentarea lor într-un mod atrăgător poate stârni interesul copilului de a le mânca.

Obiceiuri alimentare

În cele din urmă, culorile pot fi aliați excelenți în stabilirea unor bune obiceiuri alimentare. De exemplu, este obișnuit ca bebelușii să fie reticenți în a încerca sau a accepta anumite alimente. Cu toate acestea, prepararea lor în moduri atractive, prin combinarea și evidențierea culorilor lor naturale, le poate face mult mai atrăgătoare pentru cei mici.

Cum să stimulezi bebelușii cu ajutorul culorilor?

Având în vedere toate cele de mai sus, concluzionăm că culorile au un mare potențial de a promova dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a bebelușilor. Prin urmare, trebuie să le folosim cu înțelepciune.

Punctul cheie este să ne asigurăm că copilul este expus la diferite nuanțe și la contrastele acestora în mediul lor zilnic. Cumpărarea de mobile care să atragă atenția, decorarea spațiilor de joacă în tonuri calde și combinarea unei varietăți de culori în viața de zi cu zi vor contribui la stimularea copilului. Acest lucru îi va trezi interesul și va promova o dezvoltare adecvată.

Citește și aceste articole:

 • Cină pentru femeile însărcinate: 8 rețete sănătoase
  Cină delicioasă pentru gravide: descoperă 8 rețete sănătoase, bogate în nutrienți esențiali, perfecte pentru femeile însărcinate. Inspiră-te cu idei ușor de preparat, delicioase și echilibrate pentru o alimentație optimă în sarcină. Ideal pentru sănătatea mamei și bebelușului!
 • Paste cu legume și roșii pentru bebeluși. Rețetă de la 6 luni
  Încearcă această rețetă simplă de paste cu legume și roșii pentru bebeluși. Potrivită pentru copiii începând de la 6 luni, această rețetă este plină de nutrienți esențiali și este ușor de preparat. Descoperă cum să îți hrănești bebelușul cu alimente sănătoase încă de la o vârstă fragedă și începe să îi creezi obiceiuri alimentare sănătoase încă de la început. Optimizează sănătatea și fericirea micuțului tău cu această rețetă delicioasă!
 • Cartofi cu mazăre pentru bebeluși de la 6 luni. O rețetă delicioasă si hrănitoare
  Descoperă rețeta delicioasă și sănătoasă de cartofi cu mazăre pentru bebeluși de la 6 luni! Această mâncare simplă și savuroasă este perfectă pentru a introduce legumele în dieta micuțului tău. Urmează pașii noștri simpli și prepară cu ușurință această rețetă sănătoasă și hrănitoare pentru bebelușul tău!
 • Poți bea bere în timpul alăptării? Ce spun specialiștii
  Îți dorești să alăptezi și îți întrebi dacă poți bea bere în timpul alăptării? Află ce spun specialiștii și ce riscuri poți avea beți o bere în timpul alăptării! Explorăm împreună acest subiect controversat și îți oferim informații utile și recomandări de la medici. Nu mai aștepta și descoperă acum!
 • Copilul nu vrea să meargă la culcare? 8 Lucruri pe care să le faci
  Copilul nu vrea să meargă la culcare? Descoperă 8 lucruri pe care să le faci pentru a-ți ajuta copilul să se pregătească pentru somn și să aibă o odihnă bună și sănătoasă. Nu mai sta pe gânduri și accesează acest articol pentru a afla mai multe despre cum să faci ca copilul tău să meargă la culcare ușor și fără probleme!
Efectul culorilor asupra bebelușilor

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ce fructe să mănânci în timpul sarcinii și ce să eviți
Mirosul nou-născuților are un efect pozitiv asupra creierului mamelor?
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii