Eficacitatea uleiurilor esențiale pentru hemoroizi

Eficacitatea uleiurilor esențiale pentru hemoroizi

Din când în când, oamenii din jurul nostru și noi înșine folosim cuvântul “hemoroizi”. Acesta este un mod de a se referi la diverse probleme și necazuri care ne provoacă multe neplăceri. Dar știi ce este cu adevărat boala și cum să te confrunți cu ea? Să analizăm mai îndeaproape aceste întrebări în acest nou articol.

Care sunt cauzele hemoroizilor?

În primul rând, să înțelegem ce este această afecțiune numită hemoroizi. În cazul hemoroizilor, venele din partea de jos a rectului se dilată și formează noduri dureroase. Aceste noduri pot sângera.

Calitatea vieții unei persoane care suferă de hemoroizi se reduce considerabil, iar fiecare vizită la toaletă devine un calvar dureros. Este important de reținut că descrierea de mai sus se referă la cazurile netratate. Dacă nu vă ocupați de problemă în această etapă și nu vă schimbați dieta și stilul de viață, simptomele și consecințele vor fi mai dezastruoase.

Există trei tipuri de hemoroizi:

 1. Interni – venele se dilată în interiorul rectului, fără modificări vizibile la exterior. Se pot observa doar picături de sânge ocazionale. În timpul perioadelor de exacerbare, disconfortul crește.
 2. Externi – În acest caz, ganglionii cad în anus. De obicei, nu există sângerare, dar riscul de formare de cheaguri de sânge crește.
 3. Mixt – acest tip de boală combină simptomele hemoroizilor interni și externi.

Cine are riscul de a avea hemoroizi:

 • Femeile însărcinate și femeile care au născut recent.
 • Bărbați cu un stil de viață sedentar.
 • Persoanele care sunt frecvent constipate.
 • Persoanele a căror dietă este monotonă și dezechilibrată. Dacă în meniul dumneavoastră predomină alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați, iar fructele proaspete, verdețurile și legumele sunt rare, sunteți în pericol.

Lista de mai sus se referă mai mult la factorii de risc secundari care vă cresc șansele de a vă confrunta cu boala. Medicii știu foarte bine că nu toate femeile se confruntă cu hemoroizi după naștere. Și nici consumul regulat de alimente care nu sunt cele mai sănătoase nu duce neapărat la apariția bolii.

Cauzele principale ale hemoroizilor sunt:

 1. Tulburări ale fluxului sanguin venos cauzate de probleme de sănătate ale ficatului.
 2. Formarea de tumori în zona pelviană, care perturbă, de asemenea, fluxul de ieșire.
 3. Factori ereditari, inclusiv o predispoziție genetică la venele dilatate și în alte părți ale corpului. Dacă vreunul dintre părinții sau bunicii dumneavoastră a suferit de varice, șansele ca dumneavoastră să vă confruntați cu aceeași problemă sunt crescute. Fiind conștient de predispoziția genetică la boala venoasă, dacă o tratați în mod responsabil, puteți controla în mod eficient afecțiunea dumneavoastră și puteți preveni dezvoltarea acesteia.

Hemoroizii sunt tratați de către specialiști adecvați – proctologi. Este un proces complex și pe termen lung, care necesită ca pacientul să urmeze cu strictețe instrucțiunile medicului și să facă schimbări serioase în stilul de viață și în obiceiuri. Procedurile de aromaterapie pot fi o metodă excelentă de sprijin pe această cale.

Măsuri de tratament și prevenire a bolii

Rezultatele tratamentului hemoroizilor depind în mare măsură de modul în care se mănâncă, dacă se face mișcare și dacă se bea suficientă apă în fiecare zi. Mai jos enumerăm o serie de măsuri preventive și de tratament care pot reduce probabilitatea apariției hemoroizilor chiar și la persoanele care aparțin uneia sau mai multor grupe de risc.

 • Dacă vă petreceți cea mai mare parte a zilei de lucru stând la birou, trebuie să faceți pauze și să vă ridicați de la birou la fiecare jumătate de oră pentru a preveni hemoroizii. Pentru a vă aminti să luați o pauză la timp, setați un cronometru pe smartphone, pe ceasul inteligent sau direct pe computer.
 • În timpul mini-rugerilor, mergeți pe jos prin birou sau pe coridorul biroului și creșteți fluxul sanguin cu exerciții simple, cum ar fi ghemuirile.
 • Este recomandabil să limitați sau să excludeți complet din meniul dumneavoastră orice alimente care ar putea provoca constipație. Printre acestea se numără alcoolul, cafeaua, nucile, alimentele afumate și condimentele.
 • În perioadele de exacerbare, concentrați-vă dieta pe piureuri de fructe și legume, pește și carne la aburi și smoothie-uri.
 • Începeți-vă ziua bând un pahar de apă caldă pe stomacul gol. Această măsură vă activează tractul digestiv, îmbunătățește digestia și vă ajută să vă goliți intestinele cu mai puțin efort.
 • Încercați să luați în mod regulat infuzii de plante medicinale (calendula, mentă și mușețel). Aceste băuturi nu numai că au un efect pozitiv asupra sistemului nervos, readucând liniștea sufletească, dar sporesc și efectul tratamentelor de aromaterapie pentru hemoroizi, ameliorând crampele și inflamațiile.
 • O bună măsură preventivă împotriva hemoroizilor este folosirea băilor cu apă caldă și rece, care trebuie făcute alternativ. O altă opțiune profilactică bună este folosirea apei reci pentru procedurile de igienă după folosirea toaletei.
 • Procedurile regulate de igienă sunt extrem de importante atât pentru hemoroizi, cât și pentru fisurile anale.
 • Un cub de gheață înfășurat într-o bucată de pânză poate fi aplicat pe nodulii hemoroidali (umflături) pentru ameliorarea rapidă a durerii în perioadele de exacerbare.

Cele mai eficiente uleiuri esențiale pentru hemoroizi

Eficacitatea uleiurilor esențiale pentru hemoroizi
Uleiuri esențiale pentru hemoroizi

Dacă observați primele semne de hemoroizi, solicitați imediat ajutorul unui medic calificat. Într-un astfel de caz, veți ști exact care este stadiul bolii, veți primi recomandări detaliate privind tratamentul de către un profesionist și veți putea preveni agravarea ulterioară a situației.

În cazuri deosebit de grave, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală, dar dacă boala nu este neglijată, specialistul vă va oferi probabil un regim medicamentos conservator individualizat. În acest caz, se recomandă completarea terapiei cu remedii naturale de aromaterapie: uleiuri aromatice și uleiuri de bază, extracte de CO2.

Cele mai utile uleiuri din plante pentru hemoroizi

În tratamentul hemoroizilor, uleiurile vegetale uleioase sau uleiurile de bază sunt folosite mai mult ca bază pentru diluarea substanțelor esențiale. Uleiurile stabile sunt cele mai potrivite în acest scop. În mod ideal, dacă au și un efect antiinflamator.

Pentru fisura anală, este de preferat să alegeți uleiuri de bază care conțin mulți acizi grași nesaturați. Aflați mai multe despre beneficiile uleiurilor de bază populare din tabelul de mai jos.

Cazuri speciale

Atunci când planificați o sarcină, este recomandabil să verificați în prealabil cu medicul dumneavoastră ce măsuri preventive împotriva hemoroizilor vor fi cele mai eficiente pentru dumneavoastră. Este vital ca femeile să se comporte corect în timpul nașterii pentru a evita complicațiile cu rectul. Bineînțeles, profesionalismul medicului și al moașelor este la fel de important.

În mod normal, femeii i se oferă măsuri de stimulare sigure în primele 24 de ore de la naștere (laxative, magnezie, ulei de ricin, microclisme) pentru a o ajuta să-și golească intestinele. Discutați în prealabil aceste întrebări cu medicul dumneavoastră.

Hemoroizii pot cauza probleme de potență la bărbați. Venele dilatate din rect pot afecta fluxul sanguin normal în zona pelviană. Disfuncția erectilă este adesea o consecință a problemelor circulatorii.

Remedii pentru hemoroizi

Eficacitatea uleiurilor esențiale pentru hemoroizi
Amestecuri de uleiuri

Diverse remedii care pot fi preparate acasă ajută la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea stării pacientului în cazul hemoroizilor. Puteți face supozitoare rectale cu unt de cacao, un amestec pentru tamponarea nodulilor externi și a microclimatizărilor. Aceleași remedii pot ajuta la ameliorarea durerii, la reducerea simptomelor de inflamație și la accelerarea vindecării în cazul în care aveți fisuri anale.

Supozitoare cu unt de cacao

 • unt de cacao – 15 g
 • extract CO2 de cătină de mare – 3 părți.
 • EM: câte 2 picaturi de mirt și lavandă, chiparos – 3 picaturi.

Pregătirea:

 1. Se topește untul de cacao într-o baie de apă.
 2. Se lasă untul topit să se răcească puțin.
 3. Se amestecă extractul și esențele în untul topit și se toarnă rapid amestecul în tăvile pregătite în prealabil.
 4. Blisterele goale de vitamine și tablete pot fi folosite ca matrițe pentru turnarea dupozitoarelor. Îndepărtați orice reziduu de folie de pe blistere și tratați-le cu alcool înainte de utilizare.
 5. Se toarnă amestecul de ulei în forme și se pun la congelator timp de 40 de minute.
 6. Păstrați supozitoarele finite în frigider.

Utilizare:

Transferați supozitoarele din frigider în congelator cu 15 minute înainte de utilizare, pentru ca untul de cacao să nu se topească rapid de la căldura mâinilor. Supozitoarele sunt injectate atunci când persoana este întinsă pe o parte, ceea ce reduce la minimum disconfortul.

Amestec uleios profilactic

Utilizarea regulată a acestui amestec uleios vindecă și calmează țesuturile inflamate, face ca pereții vaselor de sânge să fie mai elastici și îmbunătățește tonusul acestora. Rețeta conține extracte vegetale CO2 de cătină și calendula.

 • Ulei de bază (migdale dulci, piersici) – 8 gr
 • Amestec: câte o parte de lavandă și de lămâie, 3 părți de imortele
 • Extracte: câte 2 picaturi de ulei cătină și de gălbenele

Pregătirea:

 1. Se amestecă toate ingredientele pentru a obține un lichid uleios omogen.
 2. Dezinfectați o fiolă de sticlă goală, de preferință din sticlă închisă la culoare.
 3. Se toarnă amestecul de ulei în sticlă.

Utilizare:

 • Aplicați amestecul dimineața și seara pe umflăturile din zona rectală, după procedurile de igienă.
 • O altă opțiune terapeutică este reprezentată de băile de șezut cu substanțele esențiale menționate în rețetă, care trebuie amestecate cu o cantitate mică de ulei neutru hidrofil înainte de a le adăuga în apă.
 • Nu se recomandă utilizarea amestecului în perioadele de agravare din cauza prezenței extractului de castan, care are un efect tonic.

Tratamentul fisurilor anale

Luând în considerare modalitățile de combatere a hemoroizilor metode de aromaterapie, este imposibil să se evite o astfel de problemă conexă ca fisurile anale.

Cauzele fisurilor anale pot fi:

 • traumatisme la nivelul rectului,
 • constipație frecventă și prelungită,
 • infecții intestinale,
 • diaree,
 • nașterea,
 • ridicarea frecventă de obiecte grele.

Apariția fisurilor în zona anusului semnalează probleme cu elasticitatea vasculară. În acest caz, uleiurile vegetale de bază bogate în acizi grași omega-3 (de exemplu, uleiul de trandafir) sunt cele mai eficiente. Produsele moi, cum ar fi uleiul de caise, de migdale sau de piersici, sunt, de asemenea, potrivite.

Dacă treceți la uleiuri esențiale, ar trebui să alegeți dintr-un grup de agenți regeneratori și antiinflamatori. Alegerea uleiurilor esențiale de mușețel, levănțică sau imortele pentru tratamentul fisurilor anale va avea, de asemenea, un efect antiseptic.

Cartea “Healing Aromatherapy” de E. P. Ivanova și O. K. Libus sugerează următoarele tratamente pentru pacienții cu fisuri anale:

 1. Băi de șezut cu 5 c de lavandă și 2 c de esteri de lămâie. Se dizolvă esterii în polisorbat sau în ulei hidrofil neutru înainte de a-i adăuga într-un bazin cu apă.
 2. Masați zilnic zona cu probleme cu un amestec de o lingură de ulei de bază și 2 părți de uleiuri esențiale de mușețel și lavandă, 1 parte de arbore de ceai. Amestecul de ulei este potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Amestecul de ulei esențial de lavandă și lămâie menționat în lista anterioară nu este singurul care poate fi folosit într-o baie de șezut. Este important doar să nu uitați să amestecați esterii cu polisorbat sau ulei hidrofil (neutru) înainte de a-i adăuga la apă.

De unde să cumpărați uleiuri pentru hemoroizi?

Eficacitatea uleiurilor esențiale pentru hemoroizi
Uleiuri vegetale și esențiale de la aromashka

Tratarea hemoroizilor este un proces complex și de lungă durată, care necesită disciplină și revizuirea multor obiceiuri. În ciuda acestui fapt, tratamentul hemoroizilor este o necesitate; nu lăsați problema să treacă neobservată, pentru a nu vă agrava starea. Nu uitați că cea mai mare resursă a fiecăruia este sănătatea, iar menținerea ei este esențială pentru bunăstarea noastră.

În magazinele online Organics puteți cumpăra toate remediile naturale necesare care sunt folosite pentru a trata hemoroizii în aromoterapie:

Prin utilizarea competentă a uleiurilor din plante, puteți rezolva problema hemoroizilor și a fisurilor anale rapid și la un cost minim.

Citește și aceste articole:

 • Uleiul de cânepă: beneficii uimitoare pentru sanatate
  Uleiul de cânepă este folosit de mii de ani ca aliment vindecător și elixir al tinereții. Datorită asocierii cu rudele sale psihotropice, cânepa a fost o perioadă scoasă din uzul culturilor agricole. În urma noilor cercetări științifice care au scos în evidență caracterul benefic al acestei plante, asistăm la o revenire a acesteia în bucătăriile noastre. În acest articol explorăm beneficiile uleiului din semințe de cânepă conform cercetărilor științifice, dar și utilizărilor tradiționale.
 • Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare
  Descoperă avantajele și beneficiile incredibile pentru ulei de santal! Află cum poate ajuta la ameliorarea stresului și a simptomelor de anxietate, cum poți folosi uleiul de santal pentru beneficii cosmetice și care sunt efectele secundare mai puțin cunoscute. Explorăm toate acestea și mai mult, în acest articol dedicat uleiului de santal!
 • Eficacitatea uleiurilor esențiale pentru hemoroizi
  În tratamentul hemoroizilor, uleiurile vegetale uleioase sau uleiurile de bază sunt folosite mai mult ca bază pentru diluarea substanțelor esențiale. Uleiurile stabile sunt cele mai potrivite în acest scop. În mod ideal, dacă au și un efect antiinflamator.
 • Uleiul de semințe de dovleac: Beneficii și utilizare în gătit și frumusețe
  Uleiul de semințe de dovleac are un gust grozav ca al nucilor și adaugă o aromă plăcută oricărui fel de mâncare. În plus, este o … Citește mai mult
 • Unt de shea beneficii calorii, nutriție
  Unt de shea beneficii calorii, nutriție. Caloriile, carbohidrații și beneficiile pentru sănătate ale untului de shea. Utilizare si metode de păstrare.
Eficacitatea uleiurilor esențiale pentru hemoroizi

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
15 Utilizări și beneficii ale uleiului de oregano
Uleiul de semințe de dovleac: Beneficii și utilizare în gătit și frumusețe
Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii